TABELLTIPSET: 14. PLASS - START
(I fjor: 14. plass)

- Han er veldig hardtarbeidende, og til dels ekstrem når det gjelder krav til seg selv og andre.

Det sier Erik Ruthford Pedersen (70) til Nettavisen om sønn og Start-trener Steinar Pedersen.

I løpet av en nesten 20 år lang karriere har Pedersen (40) bygd seg opp et rykte som en pliktoppfyllende, disiplinert type.

Ta for eksempel historien Freddy Dos Santos omtaler i biografien sin, om Morten Berre som ville sikre seg et minne fra sin første U21-landskamp i 1997 og «stjal» med seg en shorts med det norske flagget på.

Da ble bussen nektet å forlate stedet av lagkamerat Steinar Pedersen før den savnede shortsen var lokalisert.

- Hvem har ikke levert tilbake shortsen? Kom igjen! tordnet Pedersen, som hadde gjort det til sin jobb å hjelpe med til draktutstyret.

Berre endte opp med å gi fra seg suveniren han hadde håpet å ta med hjem fra kampen …

Moralen er: Har man en jobb å gjøre, skal den gjøres skikkelig.

Den holdningen har han tatt med seg inn i sin første tippeligajobb i Start.

Den holdningen var nær å sørge for et sensasjonelt Jerv-opprykk i 2015.

- Kan ikke suse omkring

Og Pedersen er nådeløs med egne spillere.

Skal de spille for Sørlandets stolthet under hans ledelse, kan ikke noe gjøres halvveis. Det handler om å gjøre alt med kvalitet.

- Hvis du suser omkring middels, fører det deg ingen vei. Du blir ikke bedre på noe. Det handler om å stille utrolig strenge krav til seg selv, sier Pedersen når Nettavisen får låne ham i en halvtime på La Manga.

Han overtar et Start-lag som på mirakuløst vis overlevde i Tippeligaen etter en skrekkelig sesong i fjor.

22 poeng på 30 kamper er enkelt og greit skandaløst dårlig, men Start overlevde fordi det var to andre lag som var enda dårligere.

Pedersen har fått den tøffe oppgaven med å være kaptein for det mange spår er et synkende skip i sesongen som kommer. Og skal man redde et synkende skip, må alle ro i samme retning – og det må roes skikkelig.

- Spillerne vet hva jeg krever. Hvis de krever mindre av seg selv og ikke klarer oppfylle de kravene jeg har, er det en måte å vise meg hva slags karakter de har og hva slags type de er, sier han.

Da har man ikke en sjanse under Steinar Pedersen.

Vil gjøre Start til storklubb

Men selv om han er knallhard på dette området, har han ikke tredd noen regler ned over hodet på spillerne.

Han mener de selv har ansvar for å være klare til å prestere hver dag.

- For meg handler det om å hele tiden ha et brennende ønske om å bli bedre, og vite hva som må til for at vi skal nå de målene. Vi må stille de kravene til oss selv i hverdagen, vi må hele tiden profesjonalisere oss og ta grep om egen tilnærming til trening. Jeg er veldig opptatt av kvalitet i treningshverdagen, da blir vi bedre. Hvis hver enkelt har den tilnærmingen, vil laget ta steg, mener han.

- Hva vil du med Start i år?

- Jeg vil skape en kultur og et lag som er stand til å prestere godt. Start er en klubb med stort potensial, vi har et svært nedslagsfelt når det gjelder unge spillere og jeg vil være med og bygge en klubb som kan ta den posisjonen som Start er i stand til å ta på Sørlandet, sier 40-åringen.


Selv spilte han toppfotball i nesten 19 år, fra 1994 til slutten av 2012. På den tiden hadde han 26 forskjellige hovedtrenere. Men han vil ikke snakke om noen av dem. Steinar Pedersen vil være Steinar Pedersen.

- Vi kommer til å få som fortjent i år, sier han mens intervjuet går mot slutten.

Jerv-konflikten

Det er egentlig tilfeldig at han sitter her som Start-trener i dag.

Egentlig strandet overgangen fra Jerv fordi Start ikke ville kjøpe ham løs fra kontrakten. Det ble til og med sendt ut en pressemelding om at Pedersen ble værende i Jerv også i 2016.

Han omtaler det hele som en energitappende prosess.

- Det er sikkert ting som kunne vært gjort annerledes, sier han i dag.

Han likte ikke å være hovedpersonen i det som utviklet seg til å bli en offentlig konflikt.

Men ut av det blå ble Start-direktør Even Brandsdal kontaktet av noen som ville bidra til å løse problemet. De tok regningen og vips ble Pedersen Start-trener likevel.

- Det er altså noen som ville ha deg så sterkt at de betalte for å hente deg fra Jerv. Men disse vil likevel være anonyme. Hva hadde du sagt hvis du møtte dem?

- Jeg aner ikke hvem de er, og har egentlig ikke noen kommentar til det. Hvis de vil være anonyme, er det greit. Og jeg er fornøyd med at jeg kan ta steget opp i Tippeligaen nå, for jeg føler meg klar for det. Og jeg gleder meg, sier Pedersen.

En ting er sikkert: Ting kommer til å bli gjort skikkelig i hans første tippeligasesong som trener.

Start serieåpner mot Pedersens gamleklubb LSK på Sør Arena 13. mars.

(Saken fortsetter under bildet)

Analyse av Start:

Det blir trolig lite å glede seg over hvis man er Start-supporter i år. Det er ny entusiasme på Sørlandet på grunn av Steinar Pedersen, men selv om han befinner seg midt i bibelbeltet kan heller ikke han gå på vannet.

Pedersen råder over en spillerstall som er blant de svakeste i Tippeligaen. En stall som forrige sesong tok fattige 22 poeng på 30 kamper, og som ikke er spesielt forsterket siden i fjor.

Steinar Pedersen liker å spille med offensive backer, og det ser veldig spennende ut med nykommerne Henrik Robstad og Jens Kristian Skogmo på hver sin side av forsvaret.

Robstad var blant Jervs beste under Pedersen i fjor, og Skogmo hadde flest assist i Obos-ligaen. Skogmo er for tiden skadet, og med han ute er meget lovende Eirik Wichne (18) trolig mannen som bekler gultrøyenes høyreback.

Nykommer og midtstopper Tapio Heikkilä (25) får gode skussmål og har levert godkjente prestasjoner på La Manga. Men voldsomt overbevist om at han er mannen som skal tette igjen et lekk Start-forsvar er vi ikke.

I midtforsvaret får Heikkilä trolig selskap av røde Rolf Daniel Vikstøl, som er en tøffing. Også Gudmundur Kristjánsson kan bekle en midtstopperplass. Hvor godt dette er, gjenstår å se, men midtforsvaret er en gåte Start ikke har klart å løse på flere sesonger.

På midtbanen lar Pedersen Kristoffer Ajer være bankers sentralt så lenge han er i klubben (13 runder), og den ferske Celtic-proffen danner trolig sentral midtbane med Andreas Hollingen. De to kan gjøre en god jobb mot de fleste tippeligalag. Men bak dem ser det tynnere ut, og Start mangler kreativitet i det sentrale leddet.

På vingene er det mer spennende, og lovende Mathias Rasmussen (18) får trolig mye spilletid i år. Unggutten har stort potensial og står overfor et gjennombrudd på seniornivå denne sesongen. I U-landskampene i vinter har han også bevist at han er i stand til å score mål, vakre sådan. Han har en X-faktor i farten og smidigheten sin.

Daniel Aase (26) viste mot Mjøndalen og Jerv i fjor prov på det som har gjort ham til en av de mest omtalte spillerne på Sørlandet de siste sesongene. Den gamle Vindbjart-spilleren har en nærteknikk som er helt i toppsjiktet i Tippeligaen, men han har ennå ikke fått vist det frem ofte nok. Får han et gjennombrudd, kan han bli en poengsanker for Start i år. Men også han er et stort spørsmålstegn.

Et annet spørsmål som er påfallende når man ser på Start i år: Hvem skal score målene?

Nykommeren Uduak Idemokon (21) ser spennende ut med sin enorme fart og eksplosivitet, men han er uprøvd i Tippeligaen. Man kan også stille seg spørsmålet om hvorfor han tidligere har vært på prøvespill i både Odd og LSK uten at noen av dem sikret seg nigerianerens tjenester.

Bak ham står ringriven Espen Hoff, som mener han er bedre forberedt til sesongstart enn på lenge. Men er han en mann som kan bidra med ti eller flere mål i Tippeligaen? Vi tviler.

Pedersen har i vinter gitt mye spilletid også til unge og lovene Lasse Sigurdsen (18), som er tilbake fra skade. Han ser veldig spennende ut, og Start-sjefen uttalte til Nettavisen på La Manga at han anser 18-åringen for å være klar til å prege Tippeligaen allerede i år.


En av grunnene til at vi tror Start berger kvalik, er lagets nye trener. Pedersen er beviselig dyktig i jobben sin og får gode skussmål av Start-spillerne. Man skal ikke undervurdere viktigheten av gode trenere i fotball, og entusiasmen han bringer til klubben smitter over på både spillere og publikum.

Likevel tror vi det blir en tøff sesong på Sørlandet. Vi tror gultrøyene går mot en ny sesong i bunnen av Tippeligaen og tipper Start på kvalik.

Plusser:

+ En av Tippeligaens beste keepere i Håkon Opdal.
+ Talentfull trener i Steinar Pedersen.
+ X-faktor i nykommer Uduak Idemokon.

Minuser:

- Tynn spillerstall og dårlig økonomi.
- Mister Kristoffer Ajer etter 13 kamper
- Slapp inn over to mål i snitt per kamp i fjor, uprøvd bakre firer i år.

Se opp for:

Lasse Sigurdsen (18). Unggutten får trolig mye spilletid av Steinar Pedersen denne sesongen. Den kraftfulle spissen er tilbake fra et lengre skadeopphold og sees på som en av de mest spennende spisstypene på Sørlandet.

Steinar Pedersens kommentar om tipset (14. plass):

- Det er et tips som ikke overrasker. Vi skal sørge for at vi havner over det.

Overganger siden forrige sesong:

INN:
Andreas Hollingen (på lån fra Molde i fjor, permanent overgang i år)
Jens Kristian Skogmo (Follo)
John Olav Norheim (tilbake fra lån)
Joachim Eriksen (tilbake fra lån)
Ingvar Jonsson (tilbake fra lån)
Daniel Aase (på lån fra Vindbjart i fjor, permanent overgang i år)
Henrik Robstad (Jerv)
Trener: Steinar Pedersen (Jerv)
Uduak Cyril Idemokon (lån ut sesongen fra Bujoc FC)
Tapio Heikkilä (HJK Helsinki)

UT:
Mads Stokkelien (lån utløpt)
Jørgen Hammer (KFUM)
Ole Martin Rindarøy (lån avsluttet, Molde. Lånt videre til Lillestrøm)
Michael Christensen (Hobro IK)
Jon Hodnemyr (fristilt, satser på studier)
Henrik Byklum (utlånt til Fløy frem til sommeren)
Ingvar Jonsson (Sandefjord)
Trener: Bård Borgersen (vikartrener)

Starts treningskamper

Start - Vindbjart 4-1 (Salvesen, Naglestad, Rasmussen, Hoff)
Start - Bodø/Glimt 0-2
Start - Viking 2-1 (Sigurdsen, Rasmussen)
Start - Jerv 1-1 (Salvesen)
Start - Sarpsborg 08 2-1 (Hoff, Idemokon)
Start - Sandnes Ulf 2-0 (Børufsen, Sigurdsen)