Foto: Getty Images / All Over Press

Det blir fiasko for Ronaldo

Dødens gruppe kan bety over og ut for en favoritt veldig tidlig.

Kommersielt

Gruppe B i årets EM består av Nederland, Tyskland, Portugal og Danmark.

Les også:

Rosicky er ikke nok for Tsjekkia (Tips for gruppe A)

Nederland

Vi vurderte Nederland ut fra den foreløpige troppen på hele 27 spillere. Den store overraskelsen er nok at talentet Jetro Williams er med. Han er venstreback og har bare en landskamp (treningskamp). Mahar, som vi nevner under, er reserve til mesterskapet. I angrep er Narsingh tatt ut. Han spiller for Herenveen (22 assists i sesongen som gikk), og er offensiv midtbane/kant/angrep.

Trener: Bert van Marwijk (Nederland)
I forrige VM ledet Bert laget til finale så det var ikke så rart de ga ham en kontrakt fram til 2016. Har virkelig fått sving på tingene for de oransje.

Målvakter:

Stekelenburg er førstevalget, noe han også er for Roma. Han tok over hanskene etter at van der Saar la opp. Bak ham er reservene Vorm (Swansea) og Krul (Newcastle). Vorm og Krul har tilsammen 12 landskamper så Nederland håper nok på at Stekelenburg står alle kampene.

Forsvar:

Sentralt spiller sannsynligvis veteranen Mathijsen. Han har 80 landskamper for Nederland, og spiller nå for Malaga. Med seg får han etter all sannsynlighet Evertons Heitinga (76 landskamper). Er det likevel noe man skal peke på som svakheten for laget er det nok forsvaret. Høyreback van der Wiel er god, men på venstrebacken har man slitt litt mer. Erik Pieters måtte trekke seg før mesterskapet, noe som har gjort det usikkert hvem de stiller med. Wilfred Bouma er aktuell og har erfaring (33 år, 35 landskamper). Unggutten Jetro Willems er tatt ut i den foreløpige troppen, men har ingen landskamper. Khalid Boulahrouz kan vel spille omtrent over hele forsvaret, og har også lang erfaring.

Akilleshælen til Nederland er forsvaret, men slik de spiller skal de vel neppe forsvare seg så mye heller...

Midtbane:

van der Vaart, Sneijder, van Bommel, Robben, van Persie er sannsynligvis navnene i den offensive 4-5-1-formasjonen på midten. Det burde skremme de aller fleste lagene som Nederland møter. At en klassespiller som Nigel de Jong ikke er med sier litt om hvor offensivt Martwijk satser på midten. 18-åringen Adam Mahar er et stortalent som er i den foreløpige troppen, men om han blir med er usikkert. Uansett et navn du bør huske til senere. Kevin Strootman (22 år) har etter rapportene vært god for PSV i år og med sine foreløpige 10 landskamper er han en mann å følge med.

Det som vi nevner som midtbanen over har for øvrig samlet 364 landskamper og 90 mål. Skulle det røyne på kan man nok også plassere Dirk Kuyt inn på midten (85 landskamper, 24 mål). Offensiv midtbanemann er også Ibrahim Afellay. Det oser klasse av midtbanen til Nederland.

Angrep:

Den rene spissen i laget er etter all sannsynlighet Huntelaar. Kuyt og van Persie kan selvfølgelig også spille spisser (men det er et dårlig skjult faktum at van Persie er dårligere for Nederland enn for klubblaget). 21 år gamle Luuk de Jong er et stort talent som foreløpig har 7 landskamper. Han banket inn 25 mål på 32 seriekamper i sesongen som gikk.

Vurdering: Nederland er et angrepslag, og har klasse som bare det framover på banen. Skal noe lag vinne 5-4 i årets mesterskap så er det de oransje.

Danmark

Det danske laget er vurdert med en litt mindre stall enn de resterende siden Olsen har gjort det motsatte av de aller fleste, nemlig å plukke ut færre spillere enn han trenger først. De to ekstra som er med er Jores Okore (forsvar) og Nicklas Pedersen (angrep).

Trener: Morten Olsen (Danmark)
Den treneren som har sittet lengst i stolen av alle under EM, og det selvfølgelig av flere grunner.

Målvakt:

Thomas Sørensen (Stoke) var førstevalget foran Stephan Andersen (Evian) og Anders Lindegaard (Manchester United). En god målvakt som vil bli savnet. Kasper Schmeichel er kalt inn som ny spiller etter at Sørensen trakk seg. Han spiller for øyeblikket for Leicester, og får han landskamp under EM vil han faktisk debutere for Danmark. Fra å være relativt sikker bakover er det nå litt mer usikkert (Lindegaard, Andersen og Schmeichel har tilsammen 13 landskamper).

Forsvar:

Kaptein og best bak er utvilsomt Daniel Agger. Simon Kjær hadde en høy stjerne tidligere, men hans stjerne har falmet noe - og hvor god han er nå er det diskusjon om . Lars Jacobsen på høyreback har lang erfaring og er til å stole på. Simon Poulsen på venstrebacken er ikke like god, men han holder et ok nivå. Bak de fire er det litt berre. Andreas Bjelland og Daniel Wass har kun 9 landskamper sammenlagt.

Midtbane:

På midten har man stortalentet Christian Eriksen (20 år gammel, 21 landskamper). Han spiller nok offensivt med Rommedahl og Krohn-Dehli ved siden av seg på kantene. Sentralt ellers er det Kvist (Stuttgart) og Zimling (Brügge) som så ut til å ligge godt an, men man har også erfarne Christian Poulsen å bruke. Thomas Kahlenberg (36 landskamper) og Michael Silberbauer (24 landskamper) er også i troppen.

Angrep:

Rommedahl og Krohn-Dehli er allerede nevnt. Spissen på laget i en offensiv 4-5-1 blir nok Nicklas Bendtner. Tobias Mikkelsen er også kantspiller så det eneste man kan si er at det er vanskelig å se hvem som eventuelt skal ta alenespissrollen hvis Bendtner blir skadet.

Vurdering: Danmark har en god første-ellever, men bak er det tynt. Olsen har selv sagt at med skader så vil de slite.

Tyskland

Laget er vurdert med utgangspunkt i de 27 spillerne som ble foreløpig meldt inn 7.mai. Stegen som er nevnt under kom ikke med til mesterskapet.

Trener: Joachim Löw (Tyskland)
Har virkelig fått skikk på Tyskland, og hans lagfotball har fått tyskerne til å drømme om seier i årets EM.

Målvakt:

Tyskerne har ingen målvakt med lang erfaring mellom stengene. Manuel Neuer (Bayern München) er bare 26 år gammel og har 25 landskamper. Foreløpig er Wiese (Werder Bremen), Zieler (Hannover 96) og Stegen (Boroussia Mönchengladbach) tatt ut som reserver. Neuer er god, det er det ingen tvil om, så misforstå oss rett. Det er ikke noe svakt punkt hos Tyskland.

Forsvar:

Venstreback Lahm er kaptein og er den med flest landskamper i forsvaret (85). Sammen med seg får han Boateng (20 landskamper, Bayern München) på høyreback. Sentralt har Tyskland Hummels (13 landskamper, Borussia Dortmund) og Mertesacker (79 landskamper, Arsenal).

Holger Badstauer (19 landskamper, Bayern München), Benedikt Howedes(7 landskamper, Schalke) og Marcel Schmelzer (5 landskamper, Borussia Dortmund) er de tre siste som er tatt ut for Tyskland. De tre spiller også fast for sine lag. Det er likevel en liten hodepine for Tyskland hvem som skal spille samt det å få nok ut av dem. Tyskland-Nederland kan bli en meget underholdende kamp siden Tyskland også satser sterkt offensivt.

Midtbane:

Khedira (Real Madrid, 25 landskamper) og Schweinsteiger (Bayern München, 90 landskamper) spiller sentralt med Mesut Özil (Real Madrid) foran. På kantene har man Thomas Müller (Bayern München, 26 landskamper (10 mål)) og Lukas Podolski (Köln/Arsenal - 95 landskamper). Klasse fra A til Å. Skulle det trenges har man Toni Kroos (Bayern München, 25 landskamper) og Mario Götze (Borussia Dortmund, 12 landskamper) også. De fleste andre land hadde drept for en slik midtbane.

Sånn statistikkmessig: Lukas Podolski har 43 mål på 95 kamper for Tyskland, og laget 18 mål på 29 seriekamper for Köln i år.

Angrep:

Klose er førstevalget. Laziospissen har 114 landskamper for Tyskland og er veteranene i laget (han er fem år eldre enn den nest eldste: Lahm). Mario Gomez (Bayern München) er det naturlige andrevalget. Han banket inn 26 mål på 33 kamper i serien forrige sesong. Det er også de to eneste rene spissene Tyskland har med. Andre Schürrle, som spiller for Bayer Leverkusen er også en offensiv spiller (han er meldt inn som midtbane, men spiller kant/spiss/offensiv midtbane). Han har 6 mål på sine 13 landskamper, og ser man på statistikken for ungdomslandslaget er det enda mer imponerende: 15 mål på 16 landskamper.

Vurdering: Tyskland er utrolig gode, spesielt framover på banen. At en spiller som Gomez ikke starter, og at man har Kroos og Götze på benken (eller en av de andre klassespillerne på midten) sier slitt. Skulle en stjerne framover ikke ha dagen kan man bytte inn en annen.

Portugal

Laget er vurdert med det som blir troppen til EM.

Trener: Paulo Bento (Portugal)
Bento er den yngste og den med minst erfaring i årets EM. Han var manager for Sporting fra 2005 til 2009 før han tok over Portugal.

Målvakter:

24 år gamle Patricio (Sporting) blir nok foretrukket foran Eduardo (Benfica). Begge er relativt gode, men noen stjerne bak stengene har ikke Portugal.

Forsvar:

På venstresiden spiller Real Madrids Coentrao mens man har Sportings Pereira på høyreback. Gode, og offensive backer. Sentralt spiller nok smågale Pepe (Real Madrid) og Bruno Alves. Et godt forsvar, men som også kan gjøre mye rart. Rolando (Porto), Costa (Valencia) og Lopes (Braga) er de tre andre som er tatt ut bak hos Portugal.

Midtbane:

Hadde det ikke vært for at Portugal er i gruppe med Nederland og Tyskland kunne man skrytt veldig mye av midtbanen til Portugal. Chelseas Meireles spiller nok, det samme gjør Genoas Veloso og Moutinho fra Porto. Sammenlignet med de fleste andre lag er det strålende, men i denne gruppa er det den tredje beste sentrale midtbanen. Hugo Viana ble kalt inn i troppen etter at Martins ble skadet, og i tillegg har man Micael (Atletico Madrid) og Custodio (som ikke har landskamper i skrivende stund, det samme som Lopes i forsvaret - begge spiller for Braga).

Angrep:

Portugal spiller mer i 4-3-3 enn Nederland og Tyskland, men man kunne argumentert for at Ronaldo (Real Madrid) og Nani (United) er offensive midtbanespillere. Gode er de i hvert fall. Som spiss har Portugal Helder Postiga. Han har ikke vært veldig farlig foran mål i kampen mot nedrykk for Real Zaragoza, men lager han rom for de andre på kantene så blir det nok mål. Ellers har man Hugo Almeida (Besiktas), Ricardo Quaresma (Besiktas, Silvestre Varela (Porto) og talentet Oliveira (Benfica) forover på banen.

Vurdering: Svært mange regner Portugal som en outsiderfavoritt til mesterskapet, og det er ingen tvil om at hvis Ronaldo og Nani får herje så kan det bli bra. Forsvaret er også relativt godt, men det er også noen klare huller i dette Portugal-laget.

Gruppens kamper:

9.juni Nederland-Danmark
9.juni Tyskland - Portugal
13.juni Danmark - Portugal
13.juni Nederland - Tyskland
17.juni Danmark - Tyskland
17.juni Portugal - Nederland

Nøkkelkamp: Portugal-Nederland vil nok avgjøre hvem av de to som går videre.

Vårt tips:

1. Tyskland
2. Nederland
3. Portugal
4. Danmark

Vurdering: Denne gruppen er utrolig vanskelig å spå. På gode dager kan Danmark slå Tyskland, Nederland og Portugal. Et feilskjær for de tre store i gruppa gjør at de er ute. Tyskland imponerte stort i kvalifiseringen, noe også Nederland gjorde. Portugal gjorde det ikke, så vi legger det til grunn for tipset.

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vi vil helst at du er med på diskusjonen under fullt navn, men aksepterer at det kan finnes gode grunner for å være anonym. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus