Det du trenger å vite om fotball-EM

Dommerne, reglene, sangen og tv-kampene.

Kommersielt

Euro 2012-finalene starter den 8.juni i Polen og Ukraina. Seksten lag kjemper om tittelen europeisk mester, noe som er siste gang med så få lag. Ved neste korsvei (i Frankrike) er det 24 finalister.

Vi kommer med tips til hvordan EM ender denne uken. Følg med fra og med tirsdag.

Du kan følge kampene live på www.nalive.no

Slagordet for årets mesterskap er «Vi lager historie sammen.»

Maskottene til årets mesterskap er designet av Warner Bros, og heter Slavek og Slavko.

Den offisielle sangen til mesterskapet er synget av den tyske sangerinnen Oceana.

Det er selvfølgelig også en del andre land som har laget egne fotball-låter. En av dem er Chris Kamara (tidligere spiller på Portsmouth, Stoke, Luton, Leeds, Swindon og Brentford). Du kan høre den under, hvis du vil straffe deg selv:

Det skal dog sies at låtens inntekter går til et godt formål.

Reglene

I grupper hvor hvert lag kun spiller tre kamper kan det bli flere lag som ender likt på poeng. Hvis det skulle skje er det innbyrdes oppgjør og målforskjell som avgjør hvem som går videre. Skulle det likevel være likt så er det faktisk UEFA-koeffisenten som avgjør hvem som går videre. Skulle den faktisk være lik for lagene (som er relativt usannsynlig) er det antall gule og røde kort som avgjør...

Dommerne

Det vil alltid bli fokus på dommerne under et mesterskap så man kan like gjerne bli kjent med dem før mesterskapet. Det er tolv dommergrupper fra tolv land i mesterskapet. Hver gruppe består av en hoveddommer, tre assistenter og to reserver. I tillegg har fire fjerdedommere blitt utvalgt (hvor en er norsk: Tom Harald Hagen), og fire reserve-assistentdommere. Vi fokuserer under på hoveddommerne.

Howard Webb (England)

Den 40 (snart 41) år gamle Howard Webb begynte som dommer i 1993, og har vært dommer i Premier League siden 2003. Hans far var for øvrig også fotballdommer i over 35 år. Webb dømte også i EM i 2008 og VM i 2010. Statistikken viser at Webb i gjennomsnitt gir 3 gule kort per kamp.

Dømmer han Nederland kan det nok hende at fansen kommer til å si sitt om godeste Webb.

Stephane Lannoy (Frankrike)

Lannoy har vært FIFA-dommer siden 2006. Han dømte også i EM i 2008 og VM i 2010. Den 42 år gamle dommeren innrømte etter kampen mellom Brasil og Elfenbenskysten at han viste ut Kaka i VM i 2010 uten å ha sett hva som skjedde.

Wolfgang Stark (Tyskland)

Den tyske Stark har vært FIFA-dommer siden 1999, og er storfavoritt til å dømme finalen hvis Tyskland ikke når den. Han fikk en del kritikk etter kampen mellom Chelsea og Inter i 2010, og man kan kanskje skjønne hvorfor.

Han er heller ikke spesielt populær i Bosnia:

Victor Kassai (Ungarn)

Den ungarske dommeren Kassai har vært FIFA-dommer siden 2003, og dømte i både EM i 2008 og VM i 2010. Han dømte også fotballfinalen i OL i 2008. Kan være en finalefavoritt om Tyskland når finalen (spesielt siden en av de andre favorittene er spansk, et lag som også kan nå finalen sammen med Tyskland). Kassai er ikke spesielt populær i Estland etter deres kvalifiseringskamp mot Irland.

Nicola Rizzoli (Italia)

Italienske Rizzoli er en arkitekt som raskt har blitt en av verdens toppdommere (han ble FIFA-dommer i 2007). Unitedfansen vet godt hvem han er.

Björn Kuipers (Nederland)

Kuipers eier en frisørsalong (noe man egentlig ikke skulle tro med den sveisen). Han har vært FIFA-dommer siden 2006. Han har dømt finaler i EM U-17 og flere kamper i de europeiske cupene.

Pedro Proenca (Portugal)

Portugisiske Proenca har vært FIFA-dommer siden 2003, og han dømte Champions League-finalen mellom Chelsea og Bayern München. Han har svært lang erfaring og er regnet som en dommer du alltid vet hva dømmer.

Craig Thomson (Skottland)

Skotske Thomson har vært FIFA-dommer siden 2003. Advokaten fra Edinburgh er regnet som en meget god dommer. Hans første kamp som internasjonal dommer var for øvrig en kamp Norge vant 4-1. Mot Nord-Irland i 2004.

Damir Skomina (Slovenia)

Slovenske Skomina er den yngste i mesterskapet sammen med tyrkeren Cakir. Han er relativt ukjent for de fleste, men har hatt en krangle med Arsene Wenger...

Carlos Velasco Carballo (Spania)

En av favorittene til finalen, om ikke Spania kommer dit. Den 41 år gamle dommeren har vært internasjonal dommer siden 2008. Mourinho har sagt mye stygt om ham, men det er vel ikke nødvendigvis noe man skal høre alt for mye på.

Jonas Eriksson (Sverige)

Svenske Eriksson er millionær (han solgte tv-selskapet sitt for noen år siden). Han har vært FIFA-dommer siden 2002. Han er regnet som en stødig og god dommer, og er vel den eneste dommeren som er i nærheten av så rik som spillerne på banen. Han har også jobbet på tv. Under kan du se ham som tolvåring på tv:

Cuneyt Cakir (Tyrkia)

Tyrkiske Cakir er 35 år gammel (og hvis man er pinlig nøyaktig yngst i mesterskapet siden han er født i november og Skomina i august). Han har vært FIFA-dommer siden 2003. Han er regnet som et stort dommertalent.

Her spilles det

Årets finalerunder spilles i åtte byer, og hver av de innledende gruppene spiller på to stadioner. Seks av de åtte som det skal spilles på er helt nye, mens de to siste har blitt sterkt oppusset. Lagene vil bo på 16 forskjellige steder, 13 av dem i Polen (tre lag bor i Krakow: England, Italia og Nederland).

Sjekk Daily Mails meget gode gjennomgang av stadionene her

På TV

Fotball-EM sendes på Canal9, NRK og TV 2

Canal9 viser følgende kamper:

Fredag 8. juniRussland – Tsjekkia

Lørdag 9. juniTyskland – Portugal

Mandag 11. juniFrankrike – England

Tirsdag 12. juniHellas – Tsjekkia

Onsdag 13. juniNederland – Tyskland

Torsdag 14. juniSpania – Irland

Fredag 15. juniUkraina – Frankrike

Lørdag 16. juniTsjekkia – Polen

Mandag 18. juniKroatia – Spania

Tirsdag 19. juniSverige – Frankrike

TV 2 viser disse kampene:

Fredag 8. juni:Polen – Hellas

Søndag 10. juniIrland - Kroatia

Mandag 11. juniUkraina – Sverige

Tirsdag 12. juniPolen – Russland

Onsdag 15. juniSverige – England

Fredag 17. juniDanmark – Tyskland

Søndag 19. juniEngland – Ukraina

NRK sender disse kampene:

Lørdag 9. juniNederland – Danmark

Søndag 10. juniSpania – Italia

Onsdag 13. juniDanmark – Portugal

Torsdag 14. juniItalia – Kroatia

Lørdag 16. juniHellas – Russland

Søndag 17. juniPortugal – Nederland

Mandag 18. juniItalia – Irland

To kvartfinaler går på NRK, to kvartfinaler går på TV 2. En semifinale går på TV 2 og en på NRK. FInalen vises på TV 2.

På nett kan du se NRK-kampene her og TV 2-kampene her. Canal 9 går vi ut fra vises på Csports , uten at vi har fått det bekreftet.

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vi vil helst at du er med på diskusjonen under fullt navn, men aksepterer at det kan finnes gode grunner for å være anonym. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus