Lukaku har levert godt for Everton.
Lukaku har levert godt for Everton. Foto: Andrew Matthews (Pa Photos)

Det gror godt i Everton

De blå fra Liverpool har noen av landets mest spennende talenter, men trenger nok noen år før de kan utfordre de store.

Kommersielt

- Kjøpet av Romelu Lukaku fra Chelsea viser at vi mener alvor med vår satsing på unge spillere, sier Helge Grunnevåg fra Everton Supporters Club Norwegian Branch.

Han mener Mourinho gjorde en stor tabbe da han solgte den belgiske storscoreren til Everton, for rundt 30 millioner pund denne sommeren. I tillegg til Lukaku, har Everton spennende spillere som Ross Barkley og John Stones, for å nevne noen.

Bare nesten
I fjor så det lenge ut til at Everton kunne snyte Arsenal for fjerdeplassen i ligaen og spill i Champions League, men Wengers menn ble for sterke til slutt.

- Det var veldig surt å være så nære Champions League og likevel ikke sikre plassen, sier Grunnevåg.

Les også:Her er alle Premier League-omtalene

Han er likevel positiv til årets sesong, etter en fin innsats i fjor. Mye av æren for det får manager Roberto Martinez, som kom fra Wigan før fjorårssesongen.

- Selv om vi har mye respekt for David Moyes, fikk vi litt følelsen av at strikken var tøyd. Martinez har ført laget videre, mener Grunnevåg.

De sesongåpner borte mot Leicester, før Arsenal gjester Goodison Park i runde to. Så følger kamper mot Chelsea, West Bromwich og Crystal Palace.

TV2 Sumo kan du se Premier League direkte uansett hvor du er. Klikk her for å se ditt favorittlag i aksjon (ekstern lenke).

Kjøpte storscoreren
Den viktigste signeringen til Everton denne sesongen, har allerede god kjennskap til klubben. Romelu Lukaku har som sagt signert permanent for Merseyside-klubben. Ingen introduksjon nødvendig.

Introduseres bør nok heller ikke Gareth Barry, som ifølge Grunnvåg var lagets kanskje viktigste spiller i fjor. Nå er han hentet permanent etter låneoppholdet fra Manchester City. Men han blir ikke yngre, og han vil være 34 år innen sesongen er omme.

Muhamed Besic er hentet til Everton.

Bosnieren Muhamed Besic blir en meget spennende spiller den kommende sesong. Har utvilsomt kvaliteter, og vil nok få sjanser på førstelaget.

Førstelaget er nok ikke første stoppested for unge Sam Byrne, som er hentet for fremtiden.

For to dager siden fullførte de en sesonglang låneavtale med Christian Atsu fra Chelsea. Vingen har 26 landskamper for det ghanesiske landslaget.

Nettavisens vurdering

Roberto Martinez kan stille med en god blanding av etablerte stjerner og lovende unggutter.

Helt bakerst står en ikke uvesentlig målvakt med navnet Tim Howard. Blendet alle med sitt strålende målvaktsspill i VM, og blir viktig i sesongen som kommer.

I backlinja har man flere gode spillere å velge mellom. Sylvain Distin er en stopperkjempe og nyter god tillit, det samme gjør kaptein Phil Jagielka. Et uhyre solid stopperpar som blir flankert av Seamus Coleman og Leighton Baines. Og bak ligger unggutten John Stones, som i fjor fikk mye tillit i fjor. Det er ikke en dårlig forsvarslinje.

Tar vi bort Stones, er imidlertid yngstemann i forsvarsrekka Coleman med sine 25 år. Fornyelse vil snart være nødvendig.

Dårlig er heller ikke midtbanen, anført av rutinerte Gareth Barry. I tillegg gjorde James McCarthy en solid innsats i fjor og bør fortjene startplass også i år. Endelig er også Darron Gibson endelig skadefri, og bør spille en viktig rolle i Evertons midtbane.

Den kanskje heteste på midtbanen, er Ross Barkley. Unggutten signerte nylig en femårskontrakt, og viste i fjor hvor stort talentet hans her. Denne gutten vil glede mange fotballelskere i årene som kommer.

På midtbanen vil vi nok også finne spillere som Steven Pienaar, Aiden McGeady, Leon Osman og Kevin Mirallas. Alle fire holder et høyt nivå, og vil kjempe om startplass, men sistnevnte er nok spesielt viktig grunnet sine silkemyke føtter.

Ross Barkley. Gled dere.

Helt på topp er Romelu Lukaku, og skotten Steven Naismith er i bakhånd for Martinez. Han scoret fem ligamål på slutten av sesongen.

Se opp for: Det er veldig mange spennende unggutter i Everton. Men vi er såpass ukreative og anbefaler å se opp for Ross Barkley også denne sesongen. Har nok ikke blitt dårligere siden sist.

Styrker:
Mange unggutter:
Som sagt gror det godt i Everton og de har veldig mye å glede seg til.
Oppløftende fjorårssesong: De så lenge ut til å klare fjerdeplass, men feilet til slutt. Likevel har det gitt grunn til optimisme.
Klar filosofi: Laget til Martinez er godt organisert, kontringssterkt og samtidig ballbesittende. Mye å spille på.

Svakheter:
Gamle nøkkelspillere:
Barry, Howard og Distin er ikke unge lenger. Det er en selvmotsigelse i forhold til tittelen, men like fullt sant.
Mangler tyngde: Selv om det er mange solide spillere i stallen, mangler de den tyngden som løfter dem til de helt der oppe.
Bredde: Troppen til Martinez er tynn og skal ut i Europa, så det kan bli mye slitasje i de mest hektiske periodene.

Konklusjon
Vi lot oss overraske av Everton i fjor, og det er ingen tvil om at de hører trygt hjemme på øvre halvdel av tabellen. De har også vært nøkterne på overgangsmarkedet, og har med det tilført kontinuitet i laget.

Likevel mangler de den x-faktoren som kan løfte dem helt opp til de beste. Dette er et spennende lag, men de må fornye deler av troppen, samtidig som de yngste trenger noen år til.

Derfor tror vi at Everton i år ender på sjetteplass.

Norsk Tippings langoddsprogram kan du tippe på Evertons innsats i Premier League. At de tar trofeet står for eksempel til 70 i odds.

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vi vil helst at du er med på diskusjonen under fullt navn, men aksepterer at det kan finnes gode grunner for å være anonym. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus