TABELLTIPSET: 16. PLASS - SOGNDAL
(I fjor: 1. plass, Obosligaen)

Sogndal-trener Eirik Bakke har trent laget knallhardt for å være fysisk klare for gjensynet med Tippeligaen.

Han ønsker sultne spillere. Spillere som løper mer. Spillere som ønsker mer.

- Vi er kanskje det laget med det minste budsjettet. For å veie opp må vi derfor være det laget som løper mest, sier Bakke til Nettavisen.

Han og Sogndal hadde stor suksess i fjorårets Obosliga, og vant suverent foran Brann.

- Jeg kan vel ærlig si at jeg ikke hadde sett for meg at vi ville vinne så overlegent som vi faktisk gjorde, sier Bakke.

Da siste seriekamp var spilt for sesongen i fjor, tronet Sogndal suverent på toppen av tabellen, ni poeng foran Brann på plassen bak.

- Vi skal være et lag som er vanskelig å møte. Det er viktig for oss, og da må vi løpe mye, sier han.

- Kan slå alle

Nå er Bakke spent på hvordan årets sesong blir.

- Man vet jo aldri helt hvordan det blir før man er i gang, sier han, og peker på at Tippeligaen ofte er jevnspilt.

Men én ting er hovedtreneren klar på:

- Vi kan slå hvem som helst, men vi kan også tape mot hvem som helst.

Derfor er også Bakke nølende med å spå egen tabellplassering.

- Jeg er veldig forsiktig med å si noe om mulig tabellplassering, men jeg tror nok vi kan overraske i år, sier han.

Friskt blod

Bakke tok over som trener for Sogndal etter nedrykksesongen i 2014. Inn brakte han med seg det han selv beskriver som et meget kompetent team.

- Vi er en god gjeng med forskjellige ansvarsområder og egenskaper, sier han.

I tillegg til utskiftinger i støtteapparatet, ble det også en del endringer i spillerstallen.

- Etter hvert skjønte vi at vi var en utrolig fin gjeng sammen. Vi fikk skiftet ut noen spillere etter nedrykket, og erstattet de med unge, sultne spillere.

Han forteller at spillerne responderte fantastisk.

- Det er det alt handler om. Å få fram sulten hos spillerne.

Mistet bestemann

I løpet av vinteren ble Petter Strand, en av Sogndals beste spillere i fjor, solgt til Molde.

Bakke er klar på at han ikke så noe poeng i å tvinge Strand til å bli i Sogndal, så lenge begge klubbene var fornøyd med de økonomiske delene av avtalen.

- Det er sånn det skal være. Vi ønsker jo å beholde dem, men det er en del av utdannelsen. De kommer til Sogndal og vi utvikler dem og selger dem videre, sier han.

I kjølvannet av Strand-salget har nye unggutter fått sjansen hos Sogndal. Bakke trekker fram spillere som Simen Brekkhus, Lars Christian Kjemhus og Edin Øy som spillere som imponert i oppkjøringen, og som kan kjempe om en plass på laget.

- Når noen gjør det godt, så kommer nye oppgaver. Da vil nye unggutter komme og ta over plassen, sier Bakke.

- Det er et viktig grunnlag for oss i Sogndal, sier han.

Analyse av Sogndal:

Eirik Bakke og Sogndal feide gjennom Obosligaen med sin utgave av 4-4-2, og vant serien med ni poeng foran Brann. Bakke og kompani kommer nok til å prøve samme formasjon også i Tippeligaen.

På keeperplass har Sogndal de to unge keeperne Mathias Dyngeland og Stefan Hagerup. Hagerup ble hentet fra Fyllingsdalen i 2. divisjon på dispensasjon i mai i fjor, da Sogndal ikke hadde noen spilleklare keepere. Hagerup imponerte stort, og slapp kun inn fire mål på de ti første kampene han spilte. Dyngeland kom etter hvert tilbake fra skade, og tok over som førstevalg på keeperplass. Duoen Dyngeland og Hagerup er begge unge og lovende. Det store spørsmålet er dog om de har den rutinen som trengs for å lykkes.

Sogndal hadde i fjor et av Obosligaens beste forsvar, med 31 mål imot på 30 kamper. Kun Jerv (28 innslupne mål) og Kristiansund (30 innslupne mål) var bedre. Et snitt på omtrent ett mål imot hver kamp er likevel ikke alt for imponerende for en seriemester, og Sogndal vil måtte heve forsvarsspillet sitt ytterligere, om skal ha noen mulighet til å klare seg i Tippeligaen.

Det har ikke skjedd store endringer i forsvaret til Sogndal, men finske Jukka Raitala er hentet inn fra Aalborg for å erstatte venstrebacken Victor Grodås, som er ute med en langtidsskade. Raitala har erfaring fra Tyskland, Spania, Nederland og Danmark, og kan vise seg å bli en spennende mann for Sogndal.

På midtstopperplass har Sogndal Bjørn Inge Utvik, Hannu Patronen og Christophe Psyché som de fremste alternativene. På høyrebacken vil trolig Taijo Teniste være førstevalget, men også Eirik Skaasheim har vist seg å være et alternativ på backplassen.

På midtbanen har det som kanskje var Sogndals beste spiller i fjor, Petter Strand, blitt solgt til Molde. Salget av Strand gjør sikkert godt for klubbkassen, men tapet av nøkkelspilleren kan også vise seg å bli dyrt for sogningene.

For å styrke laget, har klubben hentet kantspilleren Gilbert Koomson. I tillegg er både Ole Amund Sveen (Hødd) og Eirik Birkelund (Brann) hentet inn for å styrke midtbanen. Sveen og Birkelund har stor løpskapasitet, både med og uten ball.

Bakke vil trolig operere med fire spillere på midtbanen, hvor to vil fungere som kantspillere på hver sin side. Rune Bolseth og Babacar Sarr vil trolig bli av de som spiller sentralt på midtbanen, mens raskere typer som Simen Brekkhus og Gilbert Koomson vil bli å se på kantene.

Rune Bolseth ble, sammen med nevnte Strand, den Sogndal-spilleren med flest målgivende pasninger i fjorårets sesong.

Heller ikke i angrepet til Sogndal har det skjedd store endringer siden forrige sesong.

Kristian Fardal Opseth ble Sogndals toppscorer i fjor, med sine 16 mål. Mannen med et av ligaens beste dødballbein bør være et førstevalg på topp for Sogndal. Mahatma Otoo pådro seg en strekkskade i oppkjøringen, og kan miste serieåpningen. Det åpner for at nysigneringen Martin Ramsland kan starte på topp sammen med Fardal Opseth. Ramsland leverte god sesong for Strømmen i fjorårets Obosliga, og endte til slutt på tolv scoringer. Han er både sterk og rask, og flink til å kjempe i motstanderens felt.

Sogndal er Sogndal. Så når én Flo forsvinner, dukker to nye opp. Ungguttene Mathias Flo og Fredrik Flo er begge angrepsspillere, og kan bli neste generasjon Flo i klubben, etter at Ulrik Flo forlot Sogndal i august i fjor. Selv om de ikke nå holder nivået til å være Sogndals førstevalg på topp, vil de trolig kunne få sine muligheter i løpet av sesongen.

Alt i alt fremstår ikke de forsterkningene Sogndal har gjort, som nok til å kunne hevde seg i Tippeligaen. Laget har i tillegg ikke noen særlig bredde, og vil nok slite om det skulle komme en skade på én eller flere nøkkelspillere.

De skal ha for å satse på et ungt og tidvis spennende lag med en lokal profil, men det kan også vise seg å bli lagets akilleshæl, da de mangler den rutinen og erfaringen som trengs for å klare seg i Tippeligaen.

Plusser:
+ Dødballfoten til Fardal Opseth
+ Er vanligvis et godt hjemmelag
+ Flere unge og spennende spillere

Minuser:
- Mistet sin beste spiller i Petter Strand til Molde
- Dårlig bredde, utsatt for skader
- Skader på viktige spillere i Grodås (langtidsskade) og Otoo (mister trolig seriestart)
- Har ikke forsterket laget nok

Se opp for: Simen Brekkhus

Simen Brekkhus har gått gradene i Sogndal, og jobbet seg opp via Sogndals tredjelag og senere andrelag. I fjor fikk han ni kamper i Obosligaen, der tre av de var fra start. I vinter har vossingen tatt ytterligere steg, og er en mann som kan vise seg som en spennende spiller for Sogndal.

Eirik Bakke om Nettavisens tips:
- Da har vi jo ingenting å tape. Vi i Sogndal er vante med å bli tippet langt nede på tabellen, men jeg er i alle fall ikke fornøyd om vi rykker ned.