Gå til sidens hovedinnhold

Fantasy Premier League: Før runden gameweek 9

Endelig er Gameweek 9 her. Her får du mye stats, litt synsing og et par godbiter fra FPL-verden.

Etter en sedvanlig vellykket landslagspause er det endelig tid for ny runde i Premier League. For oss FPL-managere er det noe eget med de siste dagene av landslagspausen. Spenningen stiger gradvis jo nærmere helgen vi kommer, og man gleder seg stadig mer til klokken slår 13.30 lørdag ettermiddag. Glemt er kapteinsblanker og mislykkede transfers fra tidligere gameweeks. Første uken etter landslagspause føles nesten som et blankt lerret.

Dagene før GW9 byr i tillegg på en skikkelig godbit. Torsdag 17. oktober ble nemlig kamptidspunktene for gameweeks 15-24 offentliggjort. Det betyr at vi endelig kan begynne å planlegge juleselskaper med god samvittighet (med andre ord starte lobbyvirksomheten for å frigjøre tid til kampene man ønsker å se). Ta turen innom fixture-guruen Ben Crellin for en god og grundig gjennomgang av hva kampprogrammet betyr for lagene, blant annet hvem som får mest og minst hvile gjennom den hektiske jula.

Oppover eller nedover

Oppover

Første stopp her er ingen skjult skatt. Men i anledning at gameweek 9 kickstarter en hinsides flott kamprekke er det verdt å fremheve hvor god Leicesters sesongstart har vært.

Wolves har hatt en seig start på sesongen. Men tre kamper uten tap, to strake seiere og en enorm skalp på Etihad i gameweek 8 gir grunn til å håpe at fjorårsformen kan være på vei tilbake. Siden GW3 har laget skapt fjerde flest store målsjanser, kun slått av Manchester City, Chelsea og Liverpool. Wolves har også, litt overraskende, skapt delt flest store sjanser på bortebane (12), og sluppet til nest færrest store målsjanser på bortebane (5). Formsterke ulver betyr at fjorårsyndlingen Raul Jiménez igjen er aktuell, og programmet gjennom de neste 10 rundene underbygger mexicanerens kandidatur. I tillegg kan en målfarlig midtstopper som Willy Boly være et godt valg.

Med en prosentvis eierandel på 0,6 flyr Brighton-spiss Neal Maupay langt under radaren. Maupay leverte 28 scoringer og 9 assists på 49 opptredener for Brentford i Championship forrige sesong, og mye tyder på at franskmannen er i ferd med å ta PL-nivået på strak arm. Fra GW5 er Maupay delt tredje best i ligaen i antall skudd fra innenfor motstanders 16-meter (sammen med Pierre-Emerick Aubameyang), og han har åttende flest ballberøringer innenfor motstanders 16-meter (mer enn blant annet Tammy Abraham, Callum Wilson, Harry Kane, Sebastian Haller, Jamie Vardy, Mason Mount, Raul Jimenéz og nevnte Aubameyang). 2 mål har det blitt i løpet av denne perioden, og mye tyder på at det kommer flere.

Diego Rico har flest nøkkelpasninger blant forsvarere prissatt til under £5.0 gjennom de fire siste kampene, og kun Trent Alexander-Arnold kan vise til en høyere xA blant forsvarere i samme periode.

Apropos flest nøkkelpasninger blant forsvarere kan West Ham-backen Ryan Fredericks også vise til flest ballberøringer innenfor motstanders 16-meter blant forsvarere.

Smått og godt

Ikke bare har han vært verdensmester i sjakk siden 2013. Magnus Carlsen er også en kyndig FPL-manager, og ligger før GW9 på 194. plass i verden.

Apropos Carlsen, han var blant managerne som fikk rasket med seg 9 av sesongens mer oppsiktsvekkende poeng.

Det ser ut til at Pep Guardiola har fått med seg frykten Pep-roulette setter i FPL-managere på ukentlig basis, og at han har latt seg inspirere.

Lewis Dunk eller Raheem Sterling. Hvem har flest tosifrede poengfangster så langt i år?

HinduMonkey er lei av det han kaller «identikit wildcards», og har derfor mekket en « FPL Differential Thread».

Et lite langskudd?

Jeg skal være den første til å innrømme at en spiss som leverte 25 målpoeng for et topp 6-lag i 2018/19 ikke akkurat er et vågalt langskudd. Men Alexandre Lacazettes retur fra skade er utvilsomt en interessant mulighet, særlig for de med en forkjærlighet for differentials med proven track records. Ikke bare er det naturlig å forvente at Lacazette gis mye spilletid i månedene som kommer. Manager Unai Emery har så langt i sin Arsenal-karriere ofte foretrukket franskmannen i den sentrale spiss-rollen, og dermed skjøvet Pierre-Emerick Aubameyang ut på flanken. Lacazette er i skrivende stund eid av 1.4% av spillets managere, og er dermed en ultra-diff. Med et flott program de neste åtte rundene kan Lacazette være et rimeligere og fullgodt alternativt til Aubameyang.

Kapteinsvalg

Gameweek 8 brakte med seg sesongens første blank for Pierre-Emerick Aubameyang. Denne uken reiser hans Arsenal til Sheffield United. The Blades har startet sesongen på en fin måte, og laget er topp syv målt i både skudd imot, skudd på mål imot, og skudd imot fra innenfor egen boks. Samtidig må det nevnes at den defensive formkurven ser negativ ut, og kun Norwich har sluppet til flere store målsjanser over de siste fem kampene. Arsenal har på sin side levert gode offensive tall, og Aubameyang skal ha en god del av æren for det. Det er vanskelig å spå hvordan mandagens kamp vil se ut, men ingen bør bli overrasket dersom Aubameyang noterer seg for en scoring eller to.

Harry Kanes tall har vist tegn til bedring de siste tre rundene. Englands landslagskaptein er topp fem i skudd, skudd på mål og skudd fra innenfor motstanders 16-meter. Samtidig har ikke skuddene Kane fyrer av resultert i nevneverdig forbedring i antall store sjanser og expected goals. Hjemmekamp mot Watford betyr at Kane må sees på som ukens kanskje beste kapteinsalternativ (noe Fantasy Football Fixs algoritme også indikerer ), men det henger fremdeles et uggent slør av upålitelighet over Tottenham.

Callum Wilson leverte målpoeng i syv strake ligakamper før det sa stopp i forrige rundes bortekamp mot Arsenal. Wilsons underliggende stats i de siste fire rundene er markant bedre enn hva tilfellet var for de første fire kampene denne sesongen, og til helgen kommer Norwich på besøk. I tillegg kan det nevnes at ingen spillere har flere store målsjanser på hjemmebane enn Callum Wilson (delt førsteplass med Tammy Abraham). På papiret er altså Wilson et glimrende alternativ denne uken. Samtidig er det nettopp denne type kamper det notorisk upålitelige Bournemouth-laget normalt skuffer i.

Tammy Abraham har virkelig gjort Chelseas spissplass til sin egen, og til helgen kommer Newcastle på besøk til broa. Tammy kan vise til jevnt over gode underliggende tall gjennom hele sesongen så langt, noe som indikerer en stabilt glimrende form. Og, som nevnt ovenfor, har ingen spillere flere store målsjanser på hjemmebane enn Tammy Abraham (og Callum Wilson). I den grad det eksisterer skår i Tammy-eiernes kapteinsglede må det være at Steve Bruces mannskap viser tegn til defensiv stabilitet. Chelsea kan vise til ligaens tredje beste xG, både på hjemmebane og samlet sett. Helgens kamp kan fort vise seg å bli en test av lagets evne til å bryte seg inn i parkerte busser.

Crystal Palace slipper normalt ikke til mange store målsjanser hjemme på Selhurst Park (femte færrest blant ligaens hjemmelag). Manchester City er laget som skaper overlegent flest store målsjanser på bortebane i Premier League. Sergio Agüero (som for øvrig var involvert i en bilulykke tidligere denne uken) og Raheem Sterling er naturlige kapteinsalternativer, og med Kevin De Bruyne tilsynelatende tilbake fra skade ligger det meste til rette for at City skal slå tilbake etter det stygge hjemmetapet mot Wolves.

Liverpool tar turen til Old Trafford for å møte et Manchester United-lag som mangler Paul Pogba og David De Gea. På papiret bør vinnermulighetene være gode. Men, Liverpool har ikke scoret mer enn ett mål på Old Trafford siden mars 2014, som for øvrig også er siste gang Merseyside-laget slo erkerivalen på bortebane. Mo Salah har til gode å score mot Manchester United, mens Sadio Mane og Bobby Firmino kan vise til en scoring hver. I tillegg nevnes det at Manchester United fremdeles kan vise til ligaens statistisk sett nest beste forsvar målt i expected goals conceded.

I tabellen nedenfor har jeg samlet underliggende stats for rundens mest aktuelle kapteinsalternativer. Tallene er hentet fra Opta (Optas stats for Fantasy Football).

*expected goals **expected assists ***expected points ****form over de siste tre rundene

Til sist nevner jeg at FPLSalah hver uke samler og legger sammen bookmakernes målscorerodds. Dette kan være et nyttig verktøy dersom man sliter med å skille kapteinsalternativer fra hverandre.

Folk å følge

Avslutningsvis vil jeg igjen trekke frem en FPL-kilde jeg selv har stor glede og nytte av. Formålet med denne spalten er å vie litt oppmerksomhet til en ressurs som utmerker seg på en positiv måte, eksempelvis gjennom grundig kvantitativ analyse, gjennomtenkte og erfaringsbaserte anbefalinger eller rett og slett underholdende og originalt content.

Innledningsvis nevnte jeg at kampoppsett for gameweek 15-24 ble sluppet denne uken. Jeg tar det som et tegn på at tiden har kommet for å anbefale FPLs egen fixture-guru. Ben Crellin er kongen av spreadsheets, keiseren av blank og double gameweek planning, og helt avgjørende for suksess i FPL-sesongens siste måneder. Han har allerede koll på når sesongens første blanke gameweek finner sted. Her er det bare å følge!

Lykke til i Gameweek 9, alle sammen!

I kveld er det ca. 390 millioner i Eurojackpot. Spill her før kl. 19:00.