TABELLTIPSET: 2. PLASS - MOLDE
(I fjor: 6. plass)

Aker Stadion (Nettavisen): Etter en svak første halvdel av 2015-sesongen måtte Tor Ole Skullerud tre av som hovedtrener for klubben han tok «The Double» med bare noen måneder tidligere.

Noen mil lenger nord fulgte Ole Gunnar Solskjær med på klubbens prestasjoner med oppgitthet. Han er ikke nådig i sin konklusjon av lagets Tippeliga-innsats.

- Det var helt tydelig at noe var veldig galt. Hvis de spillerne, med jubelsesongen friskt i minnet, ender på sjetteplass er det noe med sulten og holdningene til spillerne som ikke er bra, slår den tidligere Manchester United-stjernen fast overfor Nettavisen.

Molde-treneren spilte under Sir Alex Fergusons ledelse i over ti år, og husker godt hvordan skotten hele tiden jobbet for å få spillerne sine til å prestere, sesong etter sesong.

- Hvis vi ble nummer to i Premier League var det en mislykket sesong i United. Ferguson ville aldri tillatt oss å miste sulten på suksess. Det er en slik holdning og vinnerkultur vi trenger for å bli best, og det skal vi lære oss, sier han bestemt.

Saken fortsetter under bildet

Følger Ferguson-oppskrift

Den tidligere storscoreren opplevde selv en skuffende sesong som trener for Molde før han dro til Premier League og Cardiff.

Den gangen endte klubben også på sjetteplass etter to strake seriegull. Det er en skuffelse 43-åringen ennå ikke har glemt.

- Det ble en dyrebar lærdom for både meg og laget. Det er ikke slik vi vil fremstå, og vi jobber for at slike ting ikke skal skje igjen, forteller han.

Det er en ting kristiansunderen ser på som ekstremt viktig for å unngå dette igjen. Det er noe han lærte fra United-tiden og «Fergie».

- Det er veldig viktig som trener å ha en spillergruppe du kan stole på, og som driver intensiteten og kulturen i klubben – hver dag. Det hadde vi i Manchester, og det føler jeg at vi har fått her nå.

Dette innebærer blant annet en god kombinasjon av rutine og ungt blod. Denne sammensetningen mener den tidligere landslagsspissen at er bedre enn tidligere.

Han har også sett en fin utvikling blant «gamle-gutta» i garderoben.

- De mest erfarne spillerne har blitt voksne og forstått at fotballivet ikke varer evig. Dersom de skal få mest mulig ut av karrieren må de leve livet utenfor banen bedre, i tillegg til å prestere når de er her, påpeker Solskjær.

Les mer: Uventet møte vekket Rosenborg etter seriegullet

- Trengte utskiftninger

Store navn har forlatt Aker Stadion i vinter, særlig i midtbaneleddet. Verken Etzaz Hussain eller Daniel Berg Hestad blir å se i Molde-drakt denne sesongen. Harmeet Singh forlot også rosenes by, men kan være på vei tilbake, bare noen få måneder etter at han signerte for FC Midtjylland. Fredrik Aursnes og Petter Strand, begge med kamper for aldersbestemte landslag, er hentet inn.

- Utskiftningene var helt nødvendig. Vi måtte se på fjorårets sesong og innse at vi trengte nytt og friskt blod. Vi trenger spillere som gir mer energi enn de tar fra gruppen.

Oppdatert: Fredag ble Singh presentert som Molde-spiller igjen

Nå føler imidlertid 43-åringen seg trygg på sine utvalgte.

- Nå har vi en dynamisk spillergruppe som passer måten vi ønsker å spille på. Dette laget er jeg veldig trygg på at kan prege Tippeligaen, smiler han lurt.

Saken fortsetter under bildet

En som er ventet å få mye spilletid denne sesongen er Eirik Hestad. Unggutten fikk oppkjøringen til fjorårets sesong spolert av en bilulykke. Nå har han endelig fått en optimal oppladning, for første gang på lenge.

20-åringen tror den unge midtbanen til Molde vil vise seg fra sin beste side når ballen begynner å rulle på Aker Stadion søndag ettermiddag.

- Det er gode spillere som har forsvunnet, og gode spillere som har blitt kjøpt. Fredrik Aursnes viste det i kampene mot Sevilla. Jeg føler ikke at vi er svekket, forteller Molde-gutten til Nettavisen.

Sjekk oddsen på Tippeligastart her.

For få kamper

Oppkjøringen til årets sesong har vært litt annerledes enn vanlig for romsdalingene. Etter en forrykende innsats i Europa League, endte de blåhvite opp med gruppeseier. Dermed måtte laget gjøre alt de kunne for å stille best mulig rustet til møtene mot Sevilla i februar.

Det vil trolig føre til en tidligere formtopp enn det Solskjærs lag har for vane å ha. Han tror likevel ikke det vil gjøre troppen utslitt tidligere.

- Vi har så mange gode spillere her nå. Og vi har dessverre ikke Europa-spill til høsten, så vi har nok altfor få fotballkamper utover høsten. Kanskje vi har overskudd når sesongen er over, spøker han avslutningsvis.

Molde tapte bortekampen mot Sevilla 3-0, før de slo spanjolene på hjemmebane 1-0. Det var ikke nok til avansement. Og nå står Tippeligaen for tur.

Analyse av Molde

Ole Gunnar Solskjærs hjemkomst skapte stor optimisme i hele Molde i fjor høst. Nå skal han ta fatt på en hel Tippeliga-sesong med blåtrøyene igjen, men det blir uten flere av profilene som har preget laget de siste årene.

I sin tidligere periode i klubben, brukte United-legenden ofte en 4-4-1-1-formasjon, og denne får vi se mer av i år. Ballen skal holdes langs bakken, og laget skal presse intensivt. Kristiansunderen har uttalt at Molde skal være det laget som løper mest i årets sesong.

På keeperplass virker Ethan Horwath som et klokkeklart førstevalg etter at landslagskeeper Ørjan Håskjold Nyland bestemte seg for å prøve lykken i Bundesliga i sommer. Den 20 år gamle amerikaneren har tatt store steg etter overgangen til Molde i 2013, og fremstår som en trygg løsning tross sin unge alder. Men han vil få konkurranse av sin svenske kollega Andreas Linde. Både Linde og Horwath fikk begge sine sjanser i høstsesongen, men amerikaneren tok best vare på mulighetene.

Selv om Molde endte på en skuffende 6. plass i 2015-sesongen, slapp laget inn nest færrest baklengsmål med sine 31. Dette er utvilsomt noe Solskjær vil bygge videre på inn mot 2016-sesongen.

Det har ikke vært store omveltninger i forsvarsrekken til blåtrøyene denne vinteren. Høyreback Martin Linnes har blitt solgt til den tyrkiske giganten Galatasaray, men ellers er stammen bevart. Vegard Forren, Joona Toivio og Ruben Gabrielsen gir laget bra dekning på midtstopperplass.

Per Egil Flo og Knut Olav Rindarøy vil konkurrere om plassen på venstrebacken nok en sesong, mens det trolig blir nysigneringen Isak Ssewankambo som tar over på høyresiden. Forsvaret bærer i stor grad preg av kontinuitet og opparbeidede relasjoner over flere år, noe som bør kunne gi moldenserne den tryggheten de trenger bakover på banen.

Midtbanen er uten tvil den delen av laget der det har vært flest utskiftninger i vinter. Harmeet Singh (som kan komme tilbake), Etzaz Hussain og Daniel Berg Hestad er borte, mens Fredrik Aursnes, Petter Strand og Dulee Johnson er hentet inn. I tillegg har klubben foreløpig klart å beholde sin ving-juvel Mohamed Elyounoussi gjennom enda et overgangsvindu.

Oppdatert: Fredag ble Singh presentert som Molde-spiller igjen

Saken fortsetter under bildet

Solskjær forventer også veldig mye av den lokale 20-åringen Eirik Hestad, som trolig får et stort ansvar på midtbanen denne sesongen. Etter fjoråret er det forståelig at det har blitt rokeringer på midtbanen, og årets utgave fremstår sulten og dynamisk, men med langt mindre erfaring.

På topp har Solskjær et luksusproblem, tross tapet av deres toppscorer fra 2015-sesongen. Fredrik Gulbrandsen er tilbake etter kneskaden han pådro seg for et drøyt år siden. 23-åringen var fast inventar i Molde-laget sist periode Solskjær var i klubben, og trolig bli han også førstevalget i år. Mushaga Bakenga og Sander Svendsen vil gi Lillestrøm-gutten hard konkurranse.

I tillegg har blåtrøyene hentet inn tidligere Chelsea- og Barcelona-spiller Eidur Gudjohnsen, og islendingen ser ut til å få rollen som hengende spiss i en 4-4-1-1-formasjon. Dette er også en rolle brasilianske Agnaldo kan bekle. Ballkunstneren ser ut til å ha tatt store steg etter Solskjærs hjemkomst og har sett bra ut i treningskampene. Årets sesong kan bli det virkelige gjennombruddet for brassen.

Førsteelleveren til Molde holder utvilsomt topp Tippeliga-nivå, tross tap av flere sentrale spillere. I tillegg har romsdalingene en bredde i troppen som få, kanskje ingen, i Norge kan matche. Hjemkomsten til Solskjær, som har gjort stor suksess i Molde tidligere, vil også trolig gi laget et voldsomt løft. Kvaliteten er ubestridt i dette laget, men mye avhenger av at de talentfulle midtbanekrigerne klarer å sette sitt preg på laget.

Blåtrøyene vil nok løfte seg fra fjorårets skuffelse, og være med i gullkampen i 2016. Vi tror likevel ikke laget kan juble høyeste i november, og spår derfor at det blir levert sølvmedaljer i rosenes by når vinteren ringes inn.

Les mer: Uventet møte vekket Rosenborg etter seriegullet
Les mer: Nettavisens tabelltips for Tippeligaen 2016

Plusser:
+ Kontinuitet i det defensive
+ God økonomi, som gir muligheter for forsterkninger om det skulle bli nødvendig
+ Fin kombinasjon av unge og rutinerte spillere
+ Ole Gunnar Solskjær er blant landets beste trenere
+ Fått inn mye rutine i Eidur Gudjohnsen
+ Bred stall

Minuser:
- «Mr. Molde», Daniel Berg Hestad, har lagt opp
- Angrepsspillerne har vært veldig skadeplaget
- Avhengig av at unge spillere leverer stabilt
- Mistet spillere som holder landslagsnivå

Se opp for: Fredrik Aursnes

Den 20 år gamle midtbanespilleren har herjet i OBOS-ligaen for Hødd i flere sesonger. Hareidstølingen var en del av Hødd-laget som tok et sensasjonelt cupgull i 2012, og er per i dag tidenes yngste til å spille i en cupfinale i Norge for herrer. Aursnes har overbevist stort både på trening og i Europa-kampene mot Sevilla, og vil få en sentral rolle i laget allerede i sin første sesong.

Ole Gunnar Solskjærs kommentar om tipset (2.plass):

- Det er naturlig at Rosenborg tippes over oss. Det er opp til oss å gjøre spådommen til skamme. Vi går for gullet.