TABELLTIPSET: 13.-PLASS - TROMSØ:
(I fjor: 13.-plass)

Ifølge statistikk fra anerkjente CIES Football Observatory er kroatiske Dinamo Zagreb rangert som nummer fire på listen over de klubbene som produserer flest spillere som lykkes på høyt nivå i Europa. Kun Ajax, Barcelona og Partizan Beograd er foran kroatene på denne listen.

Akademiet til Dinamo er med andre ord en stjernefabrikk av de sjeldne. Folk som Luka Modric (Real Madrid), Alen Halilovic (Barcelona), Mateo Kovacic (Real Madrid), Sime Vrsaljko (Sassuolo), Dejan Lovren (Liverpool), Andrej Kramaric (Hoffenheim), Milan Badelj (Fiorentina), Tin Jedvaj (Bayer Leverkusen) og Vedran Corluka (Lokomotiv Moskva) er noen av profilene som har kommet ut av klubbens akademi de siste årene.

Vokst opp med Modric
Det samme gjelder for Tromsøs nye keeper, kroaten Filip Loncaric. 29-åringen kom til Dinamo som åtteåring og ble der fram til 2012.

Burvokteren har med andre ord både spilt med, og nærmest vokst opp med en kar som Luka Modric, en av fotballens største stjerner i dag.

Mens en rekke av kompisene har tatt steget videre til større ting, har det imidlertid ikke gått samme veien for den en gang så lovende Loncaric. Keeperen var ved et par anledninger nær et skikkelig gjennombrudd for Dinamo, men tilfeldighetene ville det annerledes.

29-åringen har både seriemesterskap, cupmesterskap og europacupspill på merittlisten fra tiden i Dinamo, før han flyttet videre i 2012.

Den 1.91 meter høye Tromsø-spilleren har landskamper på alle aldersbestemte landslag - fra U16 og fram til U21 - for Kroatia. Før han kom til TIL har han også spilt for Gas Metan, Zeljeznicar, Osijek og nå sist Zrnjski Mostar. Han ble snappet opp gratis av Tromsø i vinter, etter at keepertrener Inge Takøy hadde fulgt ham på flere treninger og opprettet en god dialog med spilleren.

- Det er summen av flere ting som gjorde at vi tak i denne keeperen. Keepertreneren vår har et godt nettverk i Europa og det er grunnen til at vi fikk tilgang på ham, sier Tromsø-trener Bård Flovik til Nettavisen.

- Han er en 29 år gammel keeper med en god bunnskolering fra tiden i Dinamo. Han tar ting veldig fort, men må nok tilpasse seg norsk liga litt, når det kommer til fart og innlegg. Gjør han det, tror jeg vi får en veldig god keeper. Han har hatt noen brokete år nå, men har bestemt seg for å gjenskape karrieren sin hos oss i Tromsø. Det blir spennende å se hvordan vi får utviklet ham og om vi får ham tilbake på stabilt nivå, sier Flovik.

- To gode keepere
- Hva er Loncarics styrker som keeper?

- Først og fremst er han en keeper med god grunnteknikk. Han tar det han skal ta av skudd. Han er god i feltet og god med beina. Siden han er fra Balkan, er han veldig god i fotarbeidet. Han er god til å sette i gang etter tilbakespill og han kan stryre spillet bakfra. Så de største styrkene hans er en kombinasjon av erfaring i feltet og at han er god med beina.

Sist sesong var som nevnt Pål Vestly Heigre en viktig spiller for Tromsø, men Flovik tror keeperduoen i 2016 er minst like habil.

- Heigre var en positiv unggutt på 20 år som hadde noen fine kamper, men han var litt ujevn. I år har vi Loncaric, i tillegg til at Gudmund Kongshavn er tilbake fra skade. De to vil gi oss god konkurranse på keeperplass. De to skal erstatte Heigre, forteller Tromsøs trener.

- Styrket offensivt
Også når det kommer til angrepet har Tromsø måttet erstatte en viktig spiller siden sist sesong. Zdenek Ondrasek har vært toppscorer i TIL de siste sesongene, men nå har tsjekkeren funnet nye jaktmarker.

Flovik er alt annet enn bekymret.

- Jeg mener at vi helt åpenbart har erstattet Ondrasek. Han var viktig for oss, men scoret ikke så mye mål. Han var sentral i spillet vårt, men ikke så effektiv som vi skulle ønske. Vi har erstattet ham med flere nye i frontleddet og det ser spennende ut. Vi har fått inn litt andre typer og har flere strenger å spille på offensivt nå, spillere med ulik kompetanse.

Folk som Sofien Moussa, Thomas Lehne Olsen og Christer Johnsgård er nykommerne Flovik tror skal styrke Tromsøs målstatistikk.

- Moussa er en fysisk spiller, en vi har hentet for å skape plass og rom for andre. Lehne Olsen er hentet inn som målgjører. Olsen passet vårt profil og vi tror han kan få en ny vår her. Han har kompetanse både feilvendt og rettvendt og en spiller vi tror skal bidra med både mål og assists. Han har sett bra ut i vinter og vi har store forventinger til at han skal få ut potensialet sitt. Det potensialet er nemlig fryktelig stort, mener Flovik.

Unggutten Runar Espejord er en mann Flovik også venter mye av.

(artikkelen fortsetter under bildet)

- Jeg venter at han tar nye steg. Han er en notorisk målscorer, med bra fysikk. Han har hatt noen måneder til å forbedre seg på nå, fra i fjor og vi har forventinger om at han skal være bedre nå, mer stabil og bidra med flere målpoeng. Han skal bidra mye i toppleddet vårt i år, sier treneren.

Sist sesong endte Tromsø opp i bunnstriden i Tippeligaen og Flovik innrømmer at de siste to-tre årene har vært litt turbulent for klubben.

LES OGSÅ: Gamst har gått ned 96 prosent i lønn

- Vår nisje
Nå er målet først og fremst å skape stabilitet.

- I 2013 rykket vi ned, i 2014 rykket vi opp og i 2015 havnet vi i bunnstriden. Det har vært tre interessante år. Vi har på mange måter startet litt på nytt økonomisk og forutsetningene er litt annerledes. Ut ifra de rammene vi har fått, mener jeg at vi har bygd et spennende lag. Nå skal vi stabilisere oss i Tippeligaen, sier Tromsø-treneren.

- Det er alltid slik at vi kunne tenkt oss enda bedre spillere, men vi har kun fokus på de som er her. Nå har vi en fin miks mellom de som er kjøpt inn og unggutter fra Nord-Norge. Det er vår nisje og det vi vil utvikle.

Flovik tok over Tromsø-skuta sist sesong, da Steinar Nilsen forsvant ut. 2016 blir dermed på mange måter en ilddåp for treneren.

- Jeg føler jeg allerede har fått satt mitt avtrykk på laget. Det er noe jeg gjør hele veien og jeg gjorde det i fjor høst, også. Jeg vil forme en fotball og en spillestil som jeg mener er riktig fro laget, forteller 52-åringen.

- Hva kan vi vente av Tromsø i 2016?

- Jeg håper vi får se en type fotball med mye energi og action. Jeg vil se situasjoner i boksen, og et lag som jobber for hverandre med sterk lagmoral. Vi vil skape et trykk hjemme på Alfheim som viser at vi har troen på det vi driver med, svarer Flovik.

- Sist sesong skapte vi ikke nok og scoret ikke nok. Nå har vi komplementert stallen og trent litt annerledes, vi har tent på en mer offensiv inngang til kamper. Med Moussa, Olsen, Espejord, Åsen og kantspillere som Gamst og Aaron Sigurdarson skal vi skape mye offensivt.

Analyse av Tromsø:
På keeperplass har Tromsø i skrivende stund to hovedalternativer. Tidligere Vålerenga-keeper Gudmund Taksdal Kongshavn og den kroatiske burvokteren Filip Loncaric, som er hentet inn i vinter.

Det er nettopp Loncaric som har fått mest tillit under oppkjøringen og den rutinerte keeperen blir etter alt å dømme et førstevalg, foran Kongshavn, på Alfheim. Med bergensgutten, samt talentene Jacob Karlstrøm (18) og Erlend Jacobsen (16) i bakhånd, bør det være god dekning. Sist sesong var innlånte Pål Vestly Heigre en matchvinner for Tromsø og håpet er nok at Loncaric skal fylle samme rolle.

Det er likevel ikke opplest og vedtatt at kroaten skal finne seg til rette i norsk fotball, samtidig som Kongshavn har vært mye ute med skade og slik sett kan være rusten. På pairet skal Tromsø være like sterke, om ikke sterkere, på keeperplass fra i fjor, men det er likevel spørsmålstegn.

Når det kommer til forsvaret var Tromsø stabile sist sesong. Klubben slapp inn 50 mål på 30 ligakamper. Hele seks lag slapp inn flere mål i Tippeligaen i 2015, blant annet tre lag som havnet over Tromsø.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Backrekka er heller ikke en lagdel der Tromsø har gjort store endringer så langt i vinter. Rutinerte og hurtige Hans Julius Nordbye er fortsatt en habil tippeligaback. Han spilte nesten samtlige kamper sist sesong og vil nok bli en sentral mann, også i år. På den andre backen har Kent-Are Antonsen blitt et førstevalg og 21-åringen blir stadig bedre og bedre. I midten er det Magnar Ødegaard og kaptein Simen Wangberg som regjerer. Det meldes likevel at trener Bård Flovik ikke har vært fornøyd med hvordan forsvaret har framstått i vinterens treningskamper og at han jakter en ny midtstopper. Bakgrunnen skal være flere klare forsvarsfeil i oppkjøringen. Dette er noe Flovik og Tromsø absolutt må luke bort, for at det skal bli mange poeng i en tett og jevn Tippeliga, der feil blir straffet.

William Frantzen, Jostein Gundersen, Lasse Nilsen, og Henrik Gjesdal er i skrivende stund de som representerer «bredden» i Tromsøs forsvar. Med skader på flere sentrale folk bak samtidig, kan det fort bli litt tynt.

Midtbaneleddet er en lagdel der Tromsø har gjort flest utskiftinger siden sist sesong, men også en lagdel der det er god dekning. Marcus Hansson, Thomas Kind Bendiksen, Remi Johansen og Lars Gunnar Johnsen er alle borte. Inn har Morten Gamst Pedersen, svenske Jens Jacobsson og den islandske vingen Aaron Sigurdarson kommet. Flovik ønsker etter alt å dømme å spille 4-4-2 denne sesongen, som mot slutten av forrige sesong, noe som betyr at en skadefri Gamst Pedersen nok vil være aktuell i både en midtbanerolle og en kantrolle. Jonas Johansen har også fått mye tillit sentralt på midten i oppkjøringa, det samme gjelder for Christian Landu Landu. Sistnevnte var meget god for Tromsø forrige sesong og har nok en sterk posisjon hos trener Flovik. Gamst Pedersen eller Johansen, i lag med nettopp Landu Landu, vil gi Tromsø kvaliteter som utfyller hverandre.

På venstrekanten finner vi nykommer Sigurdarson, mens unge Mikael Ingebrigtsen er en fremadstormende høyreving som det er store forventninger til. Unggutten imponerte både i fjor høst og han har vært god så langt i vinter. 19-åringen gir Tromsø-midtbanen en x-faktor. I tillegg er også Magnus Andersen én av Tromsøs beste spillere og han kan bekle en rolle både sentralt og ute på kanten. Den arbeidsomme veteranen bidro med mange mål og assists i løpet av 2015-sesongen.

Med 19 år gamle Fredrik Michalsen tilbake fra lån i TUIL og en Gjermund Åsen som også kan bekle flere roller i en midtbanefirer, bør Tromsø ha grei dekning. Det store spørsmålstegnet er hvilken forfatning 34 år gamle Gamst Pedersen er i og om han kan holde seg skadefri? Har trener Flovik «nøtter» til å vrake klubbhelten om formen svikter? Tromsøs trener har også en utfordring når det kommer til å finne den beste fireren på midten. Kommer han til å vrake viktige Andersen til fordel for unge Ingebrigtsen? Og vil noen fylle skoene til viktige Marcus Hansson sentralt? Kreative Thomas Kind Bendiksen vil nok også bli savnet i Tromsø-laget.

Angrepsrekka kan fort bli Tromsøs svakeste lagdel i 2016, selv om trener Flovik har klokketro på de nye fjesene. Toppscorer Zdenek Ondrasek er borte. Han banket inn flest mål for «Gutan» i Tippeligaen sist sesong, med klar margin (9 mål). Sofien Moussa er hentet inn og 28-åringen betegnes som en kraftpakke på topp, men tallene viser at han ikke har vært veldig målfarlig tidligere i karrieren, og forsen hans er først og fremst å skape rom for andre. Runar Espejord er en annen som nok må bære mye av det ansvaret Ondrasek har hatt tidligere på topp. 19-åringen imponerte tidvis mot slutten av forrige sesong og scoret viktige mål. En kombinasjon av Espejord og røslige Moussa er et alternativ for Tromsø. Et annet alternativ er å kombinere en tilbaketrukket Gjermund Åsen med én av spissene; Espejord, Moussa eller nykommer Thomas Lehne Olsen. Åsen har blitt brukt en del i den rollen i vinterens oppkjøring. Nykommer Olsen har fartstid fra Strømsgodset, men 24-åringen fikk det aldri helt til å stemme i drammensklubben, selv om potensialet er høyt.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Sist sesong nettet Tromsø kun 36 mål på 30 ligakamper, og det med Ondrasek i stallen. Kun to lag scoret færre enn Tromsø i 2015. Selv de to lagene som rykket direkte ned, Sandefjord og Mjøndalen, scoret henholdsvis likt og mer enn laget fra Nord-Norge i løpet av 30 kamper. Selv om også midtbanen må ta sitt ansvar og bidra med flere mål og assists i 2016, vil nok savnet etter Ondrasek på topp, med sine ni scoringer og fem assists, bli stort. Det er mye potensial i både Espejord og Lehne Olsen, men det spørs om de fyller dette tomrommet så fort.

Nettavisen tror likevel at Tromsø, med stram organisering og en grei spillertropp, bør være gode nok til å beholde plassen i Tippeligaen. Spesielt i forsvar og på midtbanen har Flovik spillere av en okay kvalitet å velge mellom. Et nøkkelord for å unngå forrige sesongs nervepirrende nedrykksstrid blir nok likevel det som skjer framover på banen. Tromsø må score flere mål og flere spillere må melde seg på med scoringer og målgivende. Per nå er vi ikke overbevist om at dette vil skje og i sum ser vi for oss at Tromsø kjemper på nedre halvdel av tabellen i 2016.

Plusser:
+
Sentrale unge spillere er mer erfarne i år
+ Klubbhelt Morten Gamst Pedersen kan gi alle et løft
+ Har god bredde på midtbanen

Minuser:
- Viktige spillere er borte (Ondrasek, Heigre, Bendiksen)
- Mangler en målgarantist
- Plukket for lite poeng på hjemmebane i fjor

Se opp for: Runar Espejord (19)
Selv om Espejord har vært i Tromsø noen sesonger nå, var det først i 2015 at spissen fikk et aldri så lite gjennombrudd for «Gutan». 19-åringen scoret sitt første tippeligamål for klubben i september i fjor og ble en liten joker for Tromsø i nedrykkskampen med tre mål på tampen av sesongen. Med Zedenek Ondrasek borte, kan det bli langt flere sjanser på unggutten i 2016 og forhåpentligvis kan han vise samme taker som i fjor høst.

Bård Flovik om Nettavisens tabelltips (13.-plass):
- Det er gaske naturlig. Vi var på den delen av tabellen i fjor og har mistet noen spillere og kjøpt noen spillere siden det. Vi sikter oss inn litt høyere og håper å gå fra rundt 30 poeng i fjor, til rundt 40 poeng i år. Det er vår ambisjon for 2016, samtidig ønkser vi også å skape prestasjoner og opplelvelser på Alfheim. Det er naturlig at vi blir tippet der nede, men vi tror det ender annerledes.

Overganger siden forrige sesong:
INN:
Thomas Lehne Olsen (Godset)
Elias Skogvoll (tilbake fra lån i TUIL)
Jostein Maurstad Gundersen (egen juniorstall)
Fredrik Michalsen (egen juniorstall)
Filip Loncaric (HSK Zrinjski Mostar)
Sofien Moussa (Petrolul Ploiesti)
Morten Gamst Pedersen (gratis, frigitt av RBK)
Aron Sigurdarson (Fjølnir)
Christer Johnsgård (Senja)
Jens Jacobsson (Assyriska FF)

UT:
Benny Lekstrøm (IK Sirius)
Lars Gunnar Johnsen (kontrakt utløpt)
Morten Moldskred (kontrakt utløpt)
Remi Johansen (kontrakt utløpt)
Pål Vestly Heigre (lån avsluttet, Viking)
Thomas K. Bendiksen (tilbake til Molde)
Zdenek Ondrasek (Wisla Krakow)
Marcus Hansson (Djurgården)

Tromsøs treningskamper:
29. jan: Alta - Tromsø 2-3 (Lehne Olsen, Johansen, Ingebrigtsen)
05. feb: Bodø / Glimt - Tromsø 0-1 (Ingebrigtsen)
11. feb: Sundsvall - Tromsø 2-0
13. feb: Hammarby - Tromsø 2-1 (Lehne Olsen)
26. feb: Tromsø - Krylia Sovelov 3-0 (Lehne Olsen, Sigurdarson, Åsen)
29. feb: Sogndal - Tromsø
06. mar: Brann - Tromsø