TABELLTIPSET: 15. PLASS - HAUGESUND
(I fjor: 12. plass)

Haugesund er et lag med stolte spisstradisjoner. Det startet med Bala Garba, som fortsatt er klubbens mestscorende gjennom tidene. Nigerianeren banket inn 57 mål, etter at han ble hentet til Haugesund i rogalendingenes debutsesong i Tippeligaen tilbake i 1997.

I år er toppscorertittelen veldig ledig.

Haugesund kommer til å starte serien med spisser som aldri har scoret i Tippeligaen før. Og som heller ikke er målgarantister fra tilsvarende eller høyere nivå i andre ligaer.

- Det kommer til å gå bra, sier Haugesund-trener Mark Dempsey.

Trenger spilletid

Det er plass til to spisser i Dempseys nye 3-5-2-formasjon. Per dags dato er det Torbjørn Agdestein, Roy Miljeteig og Ibrahim Shuaibu som kjemper om de to plassene. Dessuten kan Gooday Clement Udeh være en outsider.

- Jeg er spent, innrømmer Agdestein.

24-åringen fra Stord kom hjem til Norge etter fem år som utenlandsproff, først i Brighton, deretter i skotske Iverness, fordi han ville ha mer spilletid. Det endte med et utlån til Kristiansund i fjor.

- Forhåpentligvis skal Haugesund satse på meg. Jeg trengte tid til å komme skikkelig i form etter at jeg kom tilbake til Norge. Men nå føler jeg at jeg er så god jeg kan være akkurat nå, sier han til Nettavisen.

Men, han tør ikke å kreve toppscorertittelen helt ennå.

- Vi får se, sier han bare.

Saken fortsetter under bildet

- Jobber med de jeg har

Det hefter nemlig mange spørsmål ved 2016-utgaven av Haugesund. Ikke minst: Hvem skal score målene?

Det spørsmålet får ellers så joviale Dempsey til å se rødt.

- Jeg er møkk lei å snakke om spisser. Vi er de vi er. Hvis det kommer en spiss så gjør det det, hvis ikke, så gjør det ikke. Jeg jobber med de spillerne jeg har, sier engelskmannen.

Det er likevel en dårlig skjult hemmelighet at han har ønsket seg en rutinert spiss inn i troppen før seriestart.

Og det har ikke manglet på innsats for å møte Dempseys ønske. Det kan fortsatt hende at Haugesund får inn en spiss til før sesongen starter.

- Vi har en del prospekter, og har et håp om å få inn en soleklar forsterkning, men vi vet ikke om vi får det i havn ennå, sier Jostein Grindhaug, Haugesunds tidligere hovedtrener, til Nettavisen. Hans nye rolle i klubben er lagleder og spilleransvarlig.

Gull i Nigeria?

Før årets sesong har Haugesund igjen vært på leting etter gull i Nigeria. Grindhaug signerte blant annet en spennende spiss fra Golden Booth Soccer Academy i Nigeria, da han var der nede og speidet etter talenter.

Er Ibrahim Shuaibu (19) mannen som skal følge opp arven etter Bala Garba?

Shuaibu var på prøvespill hos Champions League-klubben CSKA Moskva før han kom til Haugesund. Han skal også ha vært koblet til klubber som Heerenveen og Ajax.

19-åringen scoret tre mål og hadde en målgivende pasning i sin første opptreden - da Haugesund slo Stord 6-0 i en treningskamp i januar. Etter det har det likevel gått litt opp og ned for nigerianeren, som har signert en treårskontrakt.

- Han har potensial, absolutt. Men vi kan ikke si at han er hentet som en erstatter for de vi mistet etter sesongen, sier Dempsey.

I fjor var det Christian Gytkjær og Simon Diedhiou som fikk Maakeberget til å juble for nettsus. De scoret henholdsvis 10 og 9 mål, og sto for brorparten av Haugesunds 33 mål i Tippeligaen i 2015.

Nå er begge borte fra klubben. Gytkjær skal prøve å skyte Rosenborg til seriegull, mens Diedhiou ble solgt til Gent.

- Det var mange som ikke hadde tro på Diedhiou heller, da vi hentet ham i fjor. Vi har spillere som kan overraske i år. Og vi skal jobbe godt med dem vi har i troppen, sier Dempsey.

Saken fortsetter under bildet

Det var først og fremst Thomas Sørum som skøyt Haugesund til Tippeliga-comebacket i 2009. I opprykkssesongen 2010 fortsatte han å score mål, og da meldte også Nikola Djurdjic seg på. Da Sørum dro videre, sto lokale Alexander Toft Søderlund klar. Han ble Haugesunds første landslagsspiller, men fortsatte karrieren i Rosenborg i 2013. Samme år forlot også Djurdjic Haugesund.

Så overtok nevnte Gytkjær stafettpinnen.

- Bra råvare

Det har vært noe med Haugesund. De har klart å utvikle målscorere.

- Vi har sjeldent hentet ferdigutviklede spisser. De vi har nå er bra råvare, og så er det opp til oss å utvikle dem. Så får vi se hvor lang tid det tar, sier Grindhaug.

Men i år kan det se ut som Haugesundspiller ekstra høyt.

I tillegg til Shuaibu, har Haugesund hentet 27 år gamle Roy Miljeteig fra Vard Haugesund. Han sto for 35 målpoeng (18 mål) i 2. divisjon. Han er en spennende type, og scoret et fantastisk mål mot Hødd på La Manga denne uka. Miljeteig er en typisk 10-er.

- Jeg er ikke bekymret. Men det er klart. Vi kan være blant de dårligste lagene og vi kan kjempe høyere på tabellen. Det viktigste nå blir å sette et lag, sier Grindhaug.

Haugesund har gode resultater fra treningskampene hittil i vinter (se faktaboks). På fire kamper i februar har de tre seire og et uavgjortresultat. Målforskjell: 9-1.

- Det er fortsatt mye å jobbe med, og vi skal ikke legge for stor vekt på hva som skjer i treningskampene. Men vi er på riktig vei, sier Dempsey.

- Ikke så romantisk

Engelskmannen har lagt om til et 3-5-2-system etter at han tok over laget. Det er det han selv har vært vant til å spille. Han kjenner formasjonen godt, og liker den.

- Det gir oss fleksibilitet, og en god mulighet til å kjøre overganger, sier Haugesund-treneren.

Det er et system det er svært liten tradisjon for å bruke i den norske Tippeligaen. Sandefjord som satset på det samme i fjor rykket ned.

- Nordmenn mener det for fisefint å spille 3-5-2, men bare vent. Det er ikke en så romantisk spillestil som mange kanskje tror, ler Dempsey.

Analyse av Haugesund

Etter sju år med Jostein Grindhaug som hovedtrener, er det i år en engelskmann som skal lede Haugesund. Mark Dempsey har vært Ole Gunnar Solskjærs assistent i Cardiff og Molde, og ble anbefalt av Solskjær å ta jobben som assistent under Grindhaug i 2014. Dette blir Dempseys første hovedtrenerjobb. Det virker som Grindhaug har gitt Dempsey nødvendig arbeidsro, etter at han gikk over i ny rolle hvor han blant annet styrer spillerlogistikken. Etter 12. og 11. plass de to siste sesongene har det vært helt nødvendig å gjøre grep i stallen, men før denne sesongen har det nok blitt i overkant med endringer. Ny trener, ny spillestil, store utskiftninger i stallen.

Dessuten har Haugesund en svært lav snittalder, på rundt 23 år. Men, Dempsey har satt seg i respekt i garderoben fra første stund, og hans unge mannskap følger sin leder med stor entusiasme og tro. Det blir en viktig nøkkel å holde på dette samholdet, for Haugesund må være beredt til å krige for hvert eneste poeng i år.

Det kan være at det er mannen mellom stengene som blir Haugesunds viktiste matchvinner denne sesongen. U21-landslagsskeeper Per Kristian Worre Bråtveit, eller «PK» som han kalles i Haugesund, måtte ta ansvar i fjor da Per Morten Kristiansen ble skadet etter bare tre serierunder. 20-åringen endte med å få 27 Tippeliga-kamper fra start, og grep sjansen svært godt. Kristiansen har siden vendt hjem til Østfold og Fredrikstad etter 10 år i Haugesund. I stedet er Helge Sandvik hentet fra Vard Haugesund for å gi Bråtveit kamp om plassen mellom stengene. Sandvik har kun 42 minutters erfaring fra Tippeligaen fra før, da han var på korttidsutlån til Aalesund i fjor. Han ble byttet inn på grunn av skade, i kampen mot nettopp Haugesund, som AaFK vant 2-1. Det ble ikke mer spilletid for 26-åringen, ettersom både Sten Grytebust og Andreas Lie holdt seg skadefrie etter det. «PK» og Sandvik utgjør en spennende duo, og det er ikke sikkert det blir lett å ta ut en førstekeeper, selv om vi holder en knapp på «PK».

Begge er svært sultne på spilletid i Tippeligaen, og begge to har kvaliteter som kan sørge for livsviktige poeng for FKH denne sesongen. Haugesund har dessuten 17-åringen Herman Børresson Fossdal i troppen, som en læregutt.

Det er William Troost-Ekong som skal styre forsvaret til Haugesund, som etter planen til Dempsey skal bestå av tre midtstoppere. 22-åringen er født og oppvokst i Nederland, men har valgt sitt fars hjemland for landslagsspill, og debuterte for Nigeria i fjor. Han ble hentet på lån til FKH i sommer, og har en avtale med FKH ut 2016. En nokså solid spiller som absolutt har lederegenskaper til å takle kapteinsrollen, til tross for sin unge alder.

Det største usikkerhetsmomentet er formasjonen. 3-5-2 er vanskelig å få til, spesielt for et lag som kommer til å kjempe i bunnen. I fjor straffet det seg veldig for Sandefjord som rykket ned. Trolig får Troost-Ekong følge av Vegard Skjerve (27), som fornyet kontrakten sin med Haugesund til ut 2018-sesongen. Den tredje plassen vil nok hovedsakelig stå mellom den mer erfarne serberen Nemanja Tubic (31) og nigerianeren Anthony Izuchukwu (18), begge nykommere, og begge billige. Tubic kom gratis da han var ferdig i Hajer FC (Saudi-Arabia), mens Grindhaug fant Izuchukwu på Golden Booth Soccer Academy i Nigeria. Ny formasjon, nye konstellasjoner og mange språk – det er et par ting utover farten den bakre trioen til Haugesund kan komme til å slite med denne sesongen.

Saken fortsetter under bildet

For Haugesund-fansen var det vondt å se lokale spillere som Joakim Våge Nilsen (Odd) og Michael Haukås (Viking) dra fra klubben. Nilsen har for eksempel vært i FKH siden han var 16 år, og ville gjerne fortsette. Men Haugesund har nok trengt å ruske opp i troppen, som telte rundt 30 mann i fjor. Fem av de elleve som har forsvunnet var midtbanespillere, men langt fra alle var like viktige. Inn har blant annet Sondre Tronstad kommet. Sørlendingen er svært lysten på å bevise at han ikke er noen flopp, etter at England-oppholdet i Huddersfield endte uten spilletid i Championship. Dempsey er fornøyd med det han har sett hittil, og skal allerede ha lovet 20-åringen spilletid i serieåpningen.

Sverre Bjørkkjær og Alexander Stølås har blitt testet en del i hver sin vingbackrolle. Det er knyttet store forventninger til en endelig skadefri Eirik Mæland, som kan få et gjennombrudd. Midtbanen er ikke Haugesunds svakeste ledd, og formasjonen er avhengig av at de fem utplukkede fungerer.

Lagdelen det er knytta kanskje mest usikkerhet rundt er spissene. Christian Gytkjær og Simon Diedhiou har begge forlatt klubben, og de sto for til sammen 19 av Haugesunds 33 mål i fjor. Et stort tap, og en duo det er vanskelig å si om Haugesund har klart å erstatte. De har hentet inn lokale Roy Miljeteig (27) fra Vard Haugesund. Han gjorde 18 mål i 2. divisjon, og hadde i tillegg 14 målgivende pasninger. Det er knyttet stor spenning til hva Ibrahim Shuaibu (19) fra Golden Booth Soccer Academy kan levere. Torbjørn Agdestein kan ha funnet formen etter utlån i fjor, men er langt fra sikkert han blir målgarantisten Haugesund trenger i år.

Haugesund ønsker å få inn en spiss til, som skal gå rett inn på laget, men det er usikkert om de får det til.

Plusser:
+ Stort keepertalent i Bråtveit, som får konkurranse om plassen
+ Entusiasme. Unge sultne spillere, som ledes av en trener de tror på
+ Kommer til å bli gjerrige på hjemmebane

Minuser:
- Mange store forandringer på en gang. Det vil ta tid å sette laget, om de i det hele tatt rekker det
- Ingen virkelig klare forsterkninger
- Usikkert om de har nok rutinerte spillere til at talentene kan blomstre
- Ingen sikker målscorer

Se opp for: Sondre Tronstad på midtbanen og Per Kristian Worre Bråtveit i mål.

Mark Dempsey om Nettavisens tips:

Takk for det! He-he. Med mye nytt på en gang forstår jeg tipset, men hos oss er det ingen pessimisme å spore. Vi har et sultent lag og ser optimistisk på sesongen som ligger foran oss.