TABELLTIPS ELITESERIEN:

9. plass: FK Haugesund

MARBELLA (Nettavisen): - Hvordan synes du Haugesund ser ut kort tid før sesongen starter?

- Det begynner å se bra ut. Jeg har en følelse av at folk utenfra ikke ser oss som like sterke som tidligere, men samholdet og lojaliteten i det vi holder på med er bedre enn på veldig lenge her. Det blir et lag som står samlet. Om vi får til det vi ønsker med press-spill og angrepsspill tror jeg vi kan bli veldig farlige. Det er et spennende lag med mye potensial.

- Det har vært en del turbulens med tanke på den økonomiske situasjonen i klubben. Hvor mye har det påvirket dere spilleren?

- Jeg synes ikke det har påvirket oss så mye. Vi har holdt det godt i gang fysisk, men vi skulle gjerne fått inn de nye spillerne litt tidligere for å få satt laget. Men nå var situasjonen slik og heldigvis har de fått løst det. Vi er kanskje sterkere økonomisk nå enn vi har vært på veldig lenge. Forhåpentligvis får vi også inn en spiller til som kan gå rett inn i elleveren, da tror jeg det blir veldig bra.

- Var du trygg på at klubben hadde alt under kontroll?

- Etter sesongen i fjor og inn mot oppkjøringen var det veldig mye negative oppslag. Det er klart at man tenker litt hvordan det kommer til å se ut. Samtidig fikk vi beskjed om at klubben skulle få kontroll på situasjonen. Jeg tror samtidig at vi har blitt mer sammensveiset av det også. Det kan godt hende det har vært en bra ting.

- Hvordan ser du styrkeforholdet i troppen deres på de som har forsvunnet og kommet inn?

- Vi har mistet litt kreativitet på kantene. Samtidig har vi fått inn noen som kanskje er enda råere fysisk. Zafeiris som kom fra Grorud er kanskje det råeste talentet vi har hatt siden Christian Grindheim. Han har vist seg veldig godt frem og jeg har blitt imponert over han. På lengre sikt kommer vi til å løfte nivået.

- Du nevner Zafeiris. Hva har imponert deg med han?

- Jeg er overrasket over at vi har fått tak i han. Jeg hadde hørt at han skulle være bra, men han har imponert mer enn det jeg trodde. Han tar ansvar, er god både med ballen og i presspillet sitt. Han er også tøff i hodet. Jeg er veldig glad, men litt overrasket over at han endte her. Så får vi se hvor lenge vi kan klare å beholde han.

- Frykter du at han kan bli solgt fort om han fortsetter utviklingen?

- Det kan skje. Om han viser seg frem både i Eliteserien og på landslag skal det veldig lite til om han har noen gode kamper. Men det er sånn klubben ønsker at det skal være. Spillere som kan vokse og bli noe mer. Vi skal være kjempeglade om vi får til det. Om han fortsetter å jobbe hardt kommer han til å få gode muligheter.

- Hvor burde Haugesund som klubb sikte de neste årene?

- Vi ønsker å bli et lag som tør å ha mer ball. Det er en fase med litt utskiftning av spillere og hvordan vi skal spille. Det kan godt hende det tar ett år eller to, men vi er på en ny vei. Kanskje en 7.-8. plass er godt nok i år, så får vi heller bli enda bedre neste år. Vi er i en læringsfase der vi ønsker å bli bedre på ballen. Det er utrolig spennende. Vi ser konturene av et lag som kan bli enormt bra og det motiverer meg.

- Kan karrieren din forlenges av å være en del av en slik gruppe?

- Det kan være. Man må presse seg selv og det driver meg. For meg betyr det sinnssykt mye å spille her. Jeg er fra Haugesund og er stolt av å spille her. Det var det som var drømmen da jeg var liten.

- Det er ikke til å legge skjul på at du var nære en overgang til Brann i fjor sommer. Du ble avbildet på Stadion blant annet. Hvorfor ble det ikke noe av?

- Det handlet om litt sykdom og kom meg ikke gjennom den medisinske testen. Det var egentlig der det lå. Samtidig hadde jeg snakket med Haugesund på forhånd. Så gikk det en ukes tid og jeg fikk tenkt meg mer om. Dette betydde så mye mer og jeg er veldig glad for at det skjedde. Jeg har aldri hatt det så bra som jeg har det nå, hvis jeg hadde vært der. Jeg er bare glad for at jeg var syk.

- Hva tenker du om det som skjedde i Brann (det mye omtalte Nachspielet red.anm) ikke lenge etter du var på besøk der?

- Jeg hadde sikkert vært på det nachspielet. Det er klart at det er ekstremt uheldig og en forferdelig situasjonen for den klubben. I tillegg er det utrolig kjipt at de har rykket ned for det er utrolig fine kamper og en klubb som skal være i toppen. Det er kjempeuheldig. Samtidig har de en trener som jeg setter veldig stor pris på. Jeg håper han lykkes og får de kjapt opp igjen.

- Har du kontakt med Horneland personlig?

- Jeg har ikke snakket med han på en god stund, men jeg håper og tror at det er en person jeg vil ha god kontakt med i fremtiden.

- Hva synes du om utviklingen av norsk fotball og Bodø/Glimts prestasjoner de siste årene?

- Jeg har blitt imponert av Bodø/Glimt. Men det får en til å tenke hvorfor kan ikke vi være like gode som Bodø. Vi er i utgangspunktet ikke noen mindre klubb. Jeg vil gjøre alt vi kan for å bli bedre. I mitt hodet skal ikke vi være dårligere enn dem, men de viser vei.

- Jeg tror Glimt er veldig bevisste på å kommunisere slik de gjør. I tillegg har de et spill i frispillingsfasen som ingen i Norge har vært i nærheten av. Der har de vært i forkant. Jeg ser ingen grunn til at vi ikke skal nærme oss.

- Du har er ganske eksotisk karriere med flere utenlandsopphold. Er det noe som har satt spor?

- Jeg har alltid bare levd i nuet. Der og da. Det som skjedde, det bare skjedde. Man har fått seg noen a-ha-opplevelser underveis. Jeg har spilt med Leonardo Bonucci i Italia for eksempel. Jeg visste jo ikke hvor bra det var den gangen. Da spilte man bare fotball og koste seg. Det er nok mye feil jeg har gjort og jeg kunne vært mer tålmodig. Min første kamp for Haugesund var jeg 16 år. Allerede da var jeg i systemet. Jeg har bare sagt ja når det har dukket opp muligheter, det som har skjedd har bare skjedd. Det er egentlig en veldig rar karriere der jeg har fått opplevd enormt mye - mer enn jeg trodde jeg skulle.

- Hvor annerledes er fotballkulturen i land som Frankrike og Tyrkia sammenlignet med her hjemme?

- For eksempel i Frankrike så visste jeg jo ikke hva jeg holdt på med. jeg kom inn uten å kjenne noen og visste ikke hva det betydde å spille i derbyet der. Jeg hadde ikke peiling. I ettertid tenker man på hvor stort det egentlig er. Man tenker kanskje, «hvorfor gjorde jeg ikke mer». Ting betyr mye mer der, det er liv eller død.

- Å være en ung spiller i akademiet der betyr så mye mer. Det ser man i spillet deres på trening også, det er hundre prosent hele tiden. Det var veldig interessant å se. Da jeg var i St. Etienne byttet de ut de unge spillerne som var med på trening hver andre eller tredje uke. De nye som kom inn var nesten alltid på nivå. Det er sjeldent at man ser i Norge. Det var helt ekstremt og enormt overraskende å se at det var så bra nivå. Ingen av de var redde når de kom opp på trening med et A-lag.

- Hva kan norske spillere lære av det?

- De var ydmyke i det de holdt på med, men det betydde så mye. Du kunne se det i øynene deres. Der har vi nok noe vi kan bli bedre på i Norge. Det starter veldig tidlig i Frankrike. Er du god nok blir de sendt rett til akademiet. I Norge er kanskje flere i barndomsklubben. Det er fint for samfunnet, men for å skape best mulig spillere kommer vil vi ikke komme i nærheten.

- Hvordan var det å komme til en klubb som St. Etienne?

- Den klubben er det eneste som betyr noe i byen. En gruveby der det er en del fattigdom. Vi måtte ofte stå skolerett for supporterne om ting gikk dårlig. Vi vant mot Lyon, men jeg forstod ikke hvor stort det var. Det var det største som kunne skje og det betydde alt for dem. Sett i ettertid tenker jeg at jeg skulle gjort litt mer for å så til ordentlig der. Jeg håper jeg kan hjelpe spillere her til å forstå det. Jeg har fått verdifull erfaring.

- Hva tror du om ditt lag denne sesongen?

- Jeg håper vi skal komme så høyt som mulig, men vi er i utvikling der det har vært mye utskifting med en ny måte å spille på. Jeg tror det kan variere voldsomt, men jeg håper vi tar stegene som gjør at vi kan slå lag som Glimt og Rosenborg. Jeg håper vi kan nærme oss og være et lag som tørr og vil. Vi skal ikke være et lag som bare kaster ballen frem og løper.

- Hvilken spiller på ditt lag er det verdt å følge ekstra med på denne sesongen?

- Vi har flere. Zafeiris som er nevnt. I tillegg har vi keeper Egil Selvik som har tatt bra steg og vært ekstremt imponerende i oppkjøringen.

- Hvem er ditt idrettsidol?

- Jeg fulgte ikke så voldsomt med da jeg var ung. På den tiden hadde vi Bala Garba i Haugesund. Det var det som gjaldt for meg da. Jeg var aldri sånn veldig fotballfan, men han gjorde litt inntrykk på de kampene jeg var på.

OVERGANGER:

INN:

Frank Stople (Stjørdals-Blink, tilbake fra lån)
Ibrahima Cissokho (US Goree, lån)
Christos Zafeiris (Grorud, tilbake fra lån)
Nikolas Walstad (Mjøndalen)
Søren Reese (FC Midtjylland)
Joacim Holtan (Bryne)

UT:

Helge Valvatne Sandvik (Torvastad)
Benjamin Tiedemann Hansen (Molde)
Joakim Våge Nilsen (kontrakt utgått)
Andreas Endresen (Vard Haugesund, utlån)
Niklas Sandberg (Viking)
Kristoffer Velde (Lech Poznan)
Alexander Stølås (Sandnes Ulf)
Jonas Valland (Vard Haugesund, lån)

TRENINGSKAMPER:

Haugesund 3 - 2 Sandnes Ulf

Rosenborg 0 - 0 Haugesund

Kristiansund BK 1 - 1 Haugesund