Kostas Mitroglou Olympiakos
Kostas Mitroglou Olympiakos

Hellas sikrer VM-billetten

Grekerne kom best ut av det første oppgjøret mot Romania og har VM-billetten i lomma før kveldens returkamp i Bucuresti.

Kommersielt

Sportspills meny tirsdag:
V4 Bergsåker:Tirsdag er det dags
V5 Bjerke:Dansk i lunsjen

Etter noen magre dager skal endelig landslagene ut til dyst, og tirsdagens langoddsprogram inneholder godbiter som England - Tyskland, Sverige - Portugal og Nederland - Colombia.

Les Sportspill på mobilen!

Dagens langskudd
England—Tyskland H 2.80

Betegnelsen «friendly» passer dårlig når det er rivalene England og Tyskland som møtes til dyst. Selv om begge har sikret seg en VM-billett er det ingen som kommer til å holde tilbake i kvelds oppgjør. Lagene møtes for første gang siden die Mannschaft sendte England ut av VM i Sør Afrika. Som vanlig var ikke kampen uten dramatikk og mange vil nok huske Frank Lampards scoring som aldri ble godkjent. Tyskerne vant til slutt 4-1, noe britene definitivt ikke har latt gå i glemmeboka.

England sikret seg VM-billetten som bestemann i gruppe H, ett poeng foran Ukraina. Gikk gjennom kvaliken ubeseiret, men helgens treningskamp endte med 0-2-tap hjemme mot Chile. Roy Hodgsen valgte å starte med to debutanter, Southampton-duoen Adam Lallana og Jay Rodriguez, men ellers stilte britene med en rutinert førsteellever.

Til dagens oppgjør får Rodriguez tilliten på ny, men Phil Jones er nødt til å stå over med en lyskeskade. Man U-duoen Michael Carrick og Danny Welbeck er fremdeles ute. Steven Gerrard, Daniel Sturridge og Kyle Walker er derimot klarert for spill igjen og starter etter å ha stått over sist.

Lagoppstilling: Hart, Walker, Smalling, Jagielka, Cole, Gerrard , Cleverley, Townsend, Rooney, Lallana og Sturridge.

Tyskland regnes som en av de tunge favorittene til kjempe om VM-gullet neste sommer, og det med god grunn. Joachim Löws utvalgte passerte kvaliken på imponerende hvis og sanket 28 poeng fra ti kamper. Eneste feilskjær kom i 4-4-kampen mot Sverige. Tyskerne ble det mestscorende laget i UEFA-kvaliken med 36 mål, og i ni av de ti siste kampene har de scoret tre eller flere mål (vennskapskamper inkludert).

Leverte også en god gjennomkjøring mot Italia i Milano fredag, deres første møte siden semifinale-tapet mot samme lag under fjorårets EM. Kampen endte 1-1, men tyskerne så unektelig sterke ut og var noe uheldig at ikke et av deres tre stolpeskudd gikk i riktig retning.

Löw bekrefter at det vil bli en del forandringer i hvem som får spilletid i kveld, og sier selv at han vil bytte ut «ryggraden» i laget.

Playmaker Mesut Ozil, forsvarspilleren Philipp Lahm og målvakten Manuel Neuer blir hvilt, mens Sami Khedira skadet seg sist og er ute i opp til seks måneder. Dortmunds Svend Bender forventes å erstatte sistnevnte, mens klubbkameraten Marcel Schmelzer trolig stepper inn på venstrebacken på bekostning av Marcel Jansen. Fra før har Klose, Gomez og Schweinsteiger meldt forfall.

Lagoppstilling: Weidenfeller - Höwedes , Mertesacker , Hummels , Schmelzer - Bender , T. Kroos - Sam , Draxler , Reus - M. Kruse

Et toppet Tyskland ville vært klare favoritter mot England, men Löw gjør betydelig forandringer fra den vante førsteelleveren og bytter ut det han selv kaller ryggraden i laget. Vi tror vertene kan senke et reservepreget Tyskland og setter setter hundrelappen vår på revansjesugne briter til 2.80 i odds.

Følg dagens kamper live på Nettavisen

Dagens avslag
Tyrkia—Hviterussland H 1.40
Privatlandskamp. Tyrkia stilte alternativt i fredagens 1-0-seier over Nord-Irland. Tyrkerne hadde sjanser nok til å vinne med større sifre, men det måtte en forsvarstabbe til av gjestene før ballen satt i nettet. Vertene var lenge i posisjon til å kapre annenplassen i gruppe D, men VM-håpet ble knust med 0-2-tapet hjemme mot Nederland på siste kampdag. Endte på 4.plass med 5-1-4 totalt. Landslagssjef Faith Terim har tatt ut en uerfaren tropp med liten rutine fra A-landslaget, og gjorde hele syv bytter i startoppstillingen fra sist kvalik-kamp mot Nederland. Det forventes at sjefen fortsetter eksperimenteringen i dag.

Hviterussland havnet sist i gruppe I med fire poeng, tatt med 2-1-seieren over Georgia og 1-1-kampen mot Finland. Hviterusserne, som er uten mesterskapserfaring, har spilt åtte treningskamper i år, hvorav kun én er tapt (mot Jordan). Slo VM-klare Japan senest i oktober, mens fredagens treningskamp mot Albania i Antalya endte 0-0. Troppen er basert på spillere fra russisk og hjemlig liga, og med Alexander Hleb i spissen har mange av spillerne bred erfaring på landslaget.

Tyrkia er favoritter på hjemmebane, men Terim sender trolig utpå en alternativ førsteellever i dag. Vi er langt i fra overbevist om at tyrkerne kommer til å styre denne matchen og vi holder oss unna 1.40 på hjemmeseier.

Norsk Tipping

Dagens spill
Romania – Hellas

VM-kvalik, playoff, kamp 2 av 2. Hellas skaffet seg et godt utgangspunkt før returmøtet med 3-1-seieren i Athen. Formspissen Konstantinos Mitroglou bidro med to mål og grekerne hadde sjanser nok til å sikre seg et enda bedre resultatet, men Romania holdt unna og fikk også med seg et svært viktig bortemål.

Hellas har nå vunnet seks strake kamper og holdt nullen i ni av deres elleve siste (privatkamper inkludert). Eneste tap i 2013 kom mot Bosnia-Hercegovina, som sikret seg gruppeseieren takket være bedre målforskjell enn Hellas.

Kapteinen Kostas Katsouranis pådro seg sitt tredje gule kort sist og må stå over dagens oppgjør.

Romania ble nummer to i gruppe D etter en variabel kvalik, hvor de blant annet slo Tyrkia på bortebane for litt over et år siden, mens returmøtet i september endte med 0-2-tap. Tok seg greit av de antatt svakere lagene som Estland og Andorra, mens nærmeste utfordrer Ungarn ble slått 3-0 hjemme og holdt til 2-2 borte.

Kaptein Vlad Chiriches (f) stod over det første oppgjøret med knekt nese, men Tottenham-spilleren kan være aktuell i kveld. Det er derimot ingenting å få gjort med suspenderte Alexandru Bourceanu og Costin Lazar, som utgjør lagets defensive midtbane. Og situasjonen blir ikke lysere av at erstatteren Mihai Pintilii er ute med skade. Førstekeeper Ciprian Tatarusanu gikk glipp av det første oppgjøret med en ryggskade og er trolig ute i kveld også. Erstattes av enten Bogan Lobont eller Costel Pantilimo.

Ingen vei utenom, vertene må frem for å score mål. Det passer grekerne godt, som ikke har noe i mot å legge seg bakpå og vente på at mulighetene skal by seg. Det kommer til å bli en hårfin balansegang for rumenerne som må sjanse fremover, men samtidig demre opp bakover. Vi tror ikke de klarer det. Hellas er svært vanskelig å trenge igjennom og hvis rumenerne blir desperate vil det åpnes opp store rom for Mitroglou og co. Selv om grekerne kommer til å spille på resultatet liker vi vinnersjansene deres nok til å prøve oss på borteseieren til 3.20 i odds.

Spilleforslag 2 tirsdag (spillestopp kl 19.55):

Romania – Hellas 2.00 3.10 3.20

Klikk her for å levere dette spillet

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vi vil helst at du er med på diskusjonen under fullt navn, men aksepterer at det kan finnes gode grunner for å være anonym. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus