TABELLTIPS ELITESERIEN:

3. plass: Rosenborg

MARBELLA/ULLEVAAL STADION (Nettavisen): - Hvordan har det vært å omstille seg fra å være midtbanespiller til å bli midtstopper, Markus Henriksen?

- Det startet litt under Hareide i oppkjøringen i fjor der det ble nevnt at det kunne være en rolle for meg, så ble Ciljan Skjelbred skadet og da ble det midtbanen på meg. Etter hvert som laget også bedre ut. Når Rekdal tok over så hadde han forhørt seg med klubben om løsningen om å bruke meg som midtstopper. De spurte om mine tanker rundt det der jeg svarte at jeg var innforstått og klar for den oppgaven om det var der de ønsket å bruke meg. For min del var det viktig at jeg spilte der jeg skal fra dag én. Det gjør meg og laget bedre.

- Det var ikke overraskende for deg når Rekdal nevnte det?

- Jeg har vært klar over det og vet at flere i klubben har gjort det samme. Jeg spilte også mine to siste kamper i Hull som stopper. Det gikk ganske fint. De kampene fikk også Lagerbäck med seg da han var landslagstrener. Han mente at det kunne være en veldig fin rolle for meg, men jeg følte at det ikke kunne komme fra meg når man kommer til en ny klubb som midtbanespiller. Nå ser det ut til at det er forsvarsspiller jeg har blitt.

- Hvorfor ser du at det kan være til det beste nå?

- Helt siden jeg kom til England har jeg blitt flyttet lengre og lengre ned. Det har blitt en naturlig ting samtidig som man også har blitt eldre.

- Det har vært en turbulent vinter i Rosenborg med all oppmerksomheten rundt ny trener. Hvordan har du opplevd de siste månedene?

- Det har det vært, det er det ingen tvil om. Når ambisjonene og målene er såpass høye, og kravene er deretter - i tillegg til de årene vi har hatt med prestasjonene og resultatene som har blitt levert, så sier det seg selv at det har blåst litt på toppene med alt av utenomsportslig styr.

- Jeg ser det heller som en positiv ting at det er veldig mange som mener mye om oss. Det viser at vi er en veldig stor klubb. Når det først går bra så er det fantastisk å være på en plass som dette. Det er noe man lærer når man ikke er vant til det. Nå har vi en veldig ung spillerstall og jeg tror ikke det er så veldig mange som har opplevd å vinne så mye. Det merkes, og det er helt andre krav som stilles i Rosenborg - man må føle seg privilegert over at det er litt styr og mange som har meninger.

- Er du usikker på hvor bra Rosenborg kan bli denne sesongen?

- Vi er jo veldig tidlig og man kan bare tenke på det vi har levert på trening og i kamp. På trening har det vært veldig høy kvalitet, mens vi har svingt veldig i treningskampene, men jeg føler vi ser en positiv trend. Jeg er selvfølgelig veldig positiv og tror at dette blir veldig bra. Når såpass mye er nytt er alle litt spente. I fjor vant vi vel ingen av kampene mot lag som kom over oss, det er for dårlig, så vi må stille på jobb når vi møter de andre topplagene.

LES OGSÅ: Sarpsborg-profilen ble kalt «Norges mest undervurderte», men nå har noe skjedd: - Det snakkes om meg

- Har Rosenborg spilt på en måte som ikke har vært godt nok tilpasset mannskapet de siste årene?

- Det kan jeg være enig i, spesielt i enkelte kamper. Men det er det kravet om at man ønsker å se angrepsvillig fotball og at Rosenborg styrer spillet. Det har vi ikke vært dyktige nok til å gjøre store deler av kampene. Det kan ha påvirket oss, for når vi legger oss lavt er det veldig vanskelig å score på oss, men vi vil ikke at vi skal ligge lavt for lenge.

- Alle er ikke vant til slike omgivelser med piping og slikt, men det må man bare lære. Det er slik det er å være i Rosenborg. Klarer vi å vri det til noe positivt, istedenfor at det hemmer oss, så er det store muligheter.

- Fulgte du med på trenerjakten tett gjennom vinteren?

- Selvfølgelig er man nysgjerrig. Det var ingen av oss spillerne som visste noe som helst så vi fikk med oss da det var mye skriverier om alt, selv om det var ferie. Man lurer på hva som skjer når man skal tilbake. Det er ikke noe å legge skjul på at når det ble sånn som det ble utad og offentlig, så burde det kunne vært ting som kunne vært løst litt bedre. Det er det ingen tvil om, men vi spillerne er veldig glad for at det ble sånn som det ble.

- Hva synes du om de nye trenerne?

- Tydeligheten og innlevelsen som Geir og Kjetil viser smitter veldig over på spillerne. De har en klar filosofi og tydelighet i spillet som jeg mener er viktig når vi har såpass mange unge. Vi må være såpass ærlige vi spillerne og se oss selv i speilet vi også. Det er mange gode spillere her, men vi har ikke fått det ut. Da må alle komme seg opp på hesten for å få dette i gang.

- Tok du kontakt med noen i klubbledelsen for å finne ut hva som foregikk da det stod på?

- Jeg kan tenke meg at det var ganske styrete og mye som stod på. Før ting i det hele tatt er klart er det uansett vanskelig å gi noen beskjed. Sånn er fotball. Det er aldri garanti fordi den siste delen skjer ganske fort. Slik er det med overganger også. Jeg hadde ikke noe behov for det og fulgte med som nysgjerrig leser som alle andre. Jeg var spent på hva det ble.

LES OGSÅ: Haugesund-profil Søderlund om det som skjedde etter Brann-overgangen gikk i vasken: - Forferdelig situasjon

- Hva sier det om Rosenborg at det blir så mye oppmerksomhet rundt ting som skjer i klubben?

- Det har med at vi har den klart største historien. Vi var i Champions League i mange år. Den minste lille ting blir det styr med, det ser vi allerede nå om vi skal kjøpe en spiller. Det er nesten umulig å skjule det. Plutselig ser du han på Solsiden ta seg en kaffe og da er snøballen i gang, men jeg ser på det som noe artig og at folk bryr seg. Det blir mye skriverier både på godt og vondt.

- Hva synes du Rosenborg mangler for å være klare til sesongen?

- Når alle er her er det opp til hver og en å ta opp hansken. Jeg tror trenerne har mye å velge i. Spillere som jobber og løper for to. Vi må få hull på ballongen hos de unge tekniske spillerne vi allerede har. Det er mange i den rette alderen med vanvittig potensial.

LES OGSÅ: Klarte historisk bragd. Nå står han overfor en massiv utfordring: - Vi ligger dessverre milevis unna

- Nils Arne Eggen gikk bort tidligere i år. Hvordan har det preget klubben og dere spillerne?

- Nils Arne er ikonet for Rosenborg. Da han gikk bort var det stor sorg siden han har betydd utrolig mye. Jeg var s heldig at jeg fikk ha han som trener i et par år også. De siste årene var han veldig dårlig, men det er utrolig trist. Han ble minnet på en fin måte. Ingenting hadde vært bedre om vi hadde klart å kjempe oss tilbake i toppen det året Nils Arne gikk bort. Det hadde han satt ekstremt pris på. Det er en stor stemme som har betydd veldig mye for Rosenborg.

- Hvordan opplever du Rekdal som trener og person?

- Jeg har møtt han som motstandertrener før. Mitt inntrykk er at han har et vanvittig fotballhode. Han er veldig rolig og behersket, men hever stemmen når han vet hvordan han vil ha det. Dynamikken mellom han og Frigård er god.

- Hva tror du om ditt lag denne sesongen?

- Jeg er født sånn at jeg må si at vi skal bli nummer én, men det kommer til å bli tøft, det er det ingen tvil om. Vi kom på femteplass i fjor så det sier seg selv at vi må løfte oss mange hakk. Nivået er høyt, det ser man på det Bodø/Glimt gjør i Europa. Jeg synes også Vålerenga og Molde ser bra ut, så man har et par lag som er bra. Det handler om å få en god start.

- Om man sitter i november og har endt på samme plassering som i 2021. Hva sier du da?

- Da tror jeg det begynner å blåse på toppene igjen. Vi ønsker å forbedre oss. Jeg jubler ikke for andre eller tredje plass.

- Hvilken spiller på ditt lag er det verdt å følge ekstra med på denne sesongen?

- Jeg tror Sam Rogers kan få en god sesong. En klok og dyktig spiller.

- Hvem er ditt idrettsidol?

- Jeg husker den alderen da jeg begynte å følge med, da var det Zinedine Zidane. Alt han gjorde. Han ser ikke så rask ut og slikt, men alt han gjorde med ballen. Han fant alltid løsninger og hadde det lille ekstra. Jeg må si at Zidane har vært idolet mitt.

OVERGANGER:

INN:

Filip Brattbakk (Ranheim, tilbake fra lån)
Mikkel Konradsen Ceïde (Ranheim, tilbake fra lån)
Ole Sæter (Ull-Kisa, tilbake fra lån)
Pawel Chrupalla (Stjørdals-Blink, tilbake fra lån)
Tobias Børkeeiet (Brøndby)
Renzo Giampaoli (Boca Juniors, lån)
Samuel Jarard Rogers (HamKam)
Victor Jensen (Ajax, lån)
Bryan Fiabema (Chelsea, lån med opsjon på kjøp)

UT:

Alexander Tettey (lagt opp)
Gjermund Åsen (Lillestrøm)
Even Hovland (Häcken)
Besim Serbecic (Aalesund)
Anders Konradsen (Bodø/Glimt)
Ingmar Orkelbog Austberg (Bryne)
Emanuel Mawuena Junior Kulego (Jammerbugt)
Warren Håkon Chrisofer Kamanzi (Tromsø)
Mikael Tørset Johnsen (kontrakt utgått)
Emil Konradsen Ceïde (Sassuolo, utlån)
Dino Islamovic (Gangwon)
Filip Brattbakk (Raufoss)
Hólmar Örn Eyjólfsson (Valur)

TRENINGSKAMPER:

Ranheim TF 3 - 0 Rosenborg

Rosenborg 0 - 0 Haugesund

Rosenborg 3 - 2 Kristiansund BK

Rosenborg 1 - 2 Tromsø

Rosenborg 0 - 3 Raufoss