TIPPELIGATIPSET: 4. plass – Odd:

(Plassering i fjor: 4.-plass)

Thomas Grøgaard tok Tippeligaen med storm for to år siden. Tippeligabronse, cupfinale og landslagsdebut var fasiten etter 2014-sesongen. Også her i Nettavisen lot vi oss imponere, og tok ut venstrebacken på Årets lag i Tippeligaen den sesongen.

«Er bare 20 år, men har spilt alle Odd-kampene fra start og tatt store steg både offensivt og defensivt denne sesongen. Fin venstrefot. Landslagsdebut i sommer, og er en av landets mest spennende backtyper.» beskrev vi spilleren som den gang.

Dessverre ble fjorårssesongen et lite antiklimaks for den lovende 22-åringen. Han var ikke dårlig, men klarte aldri å leve opp til forventningene fra sesongen før. Skal vi tro trener Dag Eilev Fagermo, er det ikke noe å bekymre seg for. Treneren forteller Nettavisen at mangel på overskudd trolig var hovedgrunnen til at Grøgaard ikke presterte på sitt aller beste.

- Thomas trener veldig, veldig mye. Så i fjor var han litt sliten, rett og slett. Vi har jobbet mer med det i år, slik at han skal ha overskudd gjennom sesongen. Vi forventer at han presterer på et høyt nivå i år, forteller Fagermo til Nettavisen.

- Helt normalt

Grøgaard selv er heller ikke bekymret for utviklingen sin, og tror måten han jobber på er til det beste for han selv.

- Jeg kom vel litt ut av intet for to år siden. I fjor stabiliserte det seg litt mer. Jeg tror det er veldig normalt, og synes absolutt ikke jeg stod på stedet hvil. Det er vel bare naturlig at det ikke alltid går «rett opp» med utviklingen. I løpet av fjoråret lærte jeg likevel mye nytt, og synes jeg tok steg, sier backen til Nettavisen.

Han innrømmer at Fagermo har et poeng når han sier at mangel på overskudd kan være en faktor. Likevel er 22-åringen klar på at det er viktig å finne en balansegang mellom hva som er best på kort sikt og hva som er best på lang sikt.

- Det er noe vi har snakket om, og sammen prøver vi så klart å finne den rette oppskriften for meg. Det må stemme med både kortsiktige og langsiktige mål. Det er mulig jeg slet litt med overskudd. Jeg trener mye, men tror ikke det var et kjempeproblem, altså. Selv mener jeg at jeg har investert godt i framtiden med den treninga jeg har gjort, forteller Grøgaard optimistisk.

(Saken fortsetter under bildet.)

To økter om dagen skal gi resultater

Eksperter enes som regel om at det å trene mye er det som gjør at man blir god til noe. Det snakkes om 10.000 timer av en ting for å bli virkelig god, og mange nevner Martin Ødegaard og Martin Johnsrud Sundby som skoleeksempler på at mengdetrening er det som fører til suksess. Odds venstreback er av samme oppfatning som de fleste andre, og prioriterer derfor å trene «veldig, veldig mye», som Fagermo beskriver det.

Selv har ikke 22-åringen tall på hvor mange timer han trener, men forteller Nettavisen at det blir to økter om dagen, hver dag. Det tror Kragerø-gutten han vil få betalt for senere. Han ser ikke på seg selv som ekstrem, men innrømmer at mye av tiden hans går med på å trene.

- Det blir mye trening, men jeg mener jo at det jeg gjør er riktig. Kanskje det kan kalles ekstremt i forhold til noen andre, men i mine øyne er det ikke ekstremt. Man må trene mye for å bli god, mener han.

Martin Ødegaards far, Hans Erik Ødegaard fortalte Nettavisen for en stund tilbake om hvordan Martin Ødegaard har blitt et av verdens størstefotballtalenter: «Trene mye. Trene godt. Trene riktig.» Disse sitatene stemmer godt overens med hva Grøgaard forteller Nettavisen.

Han sier at han er nøye med hva han trener, og trener ikke bare for å trene. Det skal være noe som gjør at han utvikler seg som fotballspiller. Derfor mener han også at Odd er en perfekt klubb for han for øyeblikket.

- Jeg trenger at det er tilrettelagt for trening med kvalitet. I tillegg behøver jeg utfordringer og gode økter med et høyt nivå. Det får jeg her i Skien.

- Klager ikke på den skaden

Venstrebacken beskrives som en positiv, blid fyr som heller må gires opp for å ikke bli for snill på banen, fremfor å roes ned. Denne positiviteten kom godt med for noen år siden, da han slet med overbelastning i bekkenet. Halvannet år gikk uten at 22-åringen fikk deltatt på kamper og treninger. Men i stedet for å grave seg ned, og gi opp proffdrømmen, fikk han ekstra motivasjon av denne skaden.

- Det var ikke gøy. Jeg gikk lang tid uten trening og kamp, og det var en tung periode. Samtidig gjorde det at jeg fikk en ekstra gnist og en ekstra lyst til å spille fotball.

- Jeg har hørt det bli sagt at det viktigste er å holde seg skadefri og trene jevnt, men for meg var ikke denne skaden nødvendigvis negativ. I stedet føler jeg at jeg lærte mye da jeg var skadet, og klager absolutt ikke på den skaden i dag, sier backen med én a-landskamp for Norge.

- Så ikke for meg å bli venstreback

Det var dog ikke venstreback Grøgaard egentlig skulle bli. Han spilte nemlig på midtbanen i alle sine ungdomsår, og det var bare en tilfeldighet som gjorde at han endte opp på backen.

- Jeg har blitt venstreback. Det var absolutt ikke frivillig til å begynne med. På en talentsamling i Porsgrunn var det manko på backer, og jeg godtok å spille der en stund. På aldersbestemte landslag ble det dermed den posisjonen. Jeg tenkte på det som en midlertidig løsning, og så ikke for meg at det var venstreback jeg skulle bli. Likevel trives jeg bedre og bedre, og nå er det venstreback jeg er, sier Grøgaard selv til Nettavisen om hans posisjon.

I Skien er backene et viktig angrepsvåpen. Med store, sterke Olivier Occean inne i boksen, vil både Espen Ruud på høyreback og Grøgaard på venstreback bli viktige i rollen som tilretteleggere for canadieren. Derfor synes ikke 22-åringen at det nå ikke er noen nedtur å spille på backen.

- Det er veldig gøy å være back i Odd. Der blir jeg mye involvert, særlig offensivt. Samtidig er det masse variasjon i en backrolle. Jeg har mye ball, løper mye og møter på mange utfordringer – det er en del likheter med å spille midtbane, faktisk, innrømmer han.

Vil til Premier League

Etter 2014-sesongen til Grøgaard, fryktet Dag Eilev Fagermo at det kunne bli vanskelig å holde på backtalentet sitt alt for lenge. Flere klubber var interesserte i den landslagsaktuelle backen, men han har likevel valgt å skrive under på en langtidskontrakt med Odd. Selv vil ikke 22-åringen si om det har vært noen fristende klubber som har tatt kontakt, men innrømmer at Premier League-fotball er den store drømmen en gang i framtiden.

I England er Manchester United favorittklubben, men Grøgaard vil ikke beskrive seg som noen «blodfan». Derfor hadde han ikke takket nei om Uniteds rivaler, Liverpool, hadde kommet med noe tilbud.

- Jeg kunne lett skrevet under for de. Generelt Premier League-fotball hadde fristet veldig uansett, sier han.

Skal Kragerø-gutten nå helt til toppen av Fotball-Europa, og i tillegg spille seg inn på det norske landslaget, er det bare en ting å gjøre, skal vi tro han selv.

- Da må jeg trene hardt!

(Saken fortsetter under bildet.)

Analyse av Odd:

Odd har stabilisert seg som et topplag i Tippeligaen. Det som tidligere synes å være en umulig oppgave, har nå blitt realitet i Skien. Sammen med Strømsgodset, Molde og Rosenborg, har Odd blitt en klubb alle avisene vil tippe topp-fem før årets sesong. Og det er ikke uten grunn. Med en tredjeplass, en fjerdeplass og en cupfinale på to år, har ordet «suksess» og «Odd» vært som hånd i hanske. Hvis man i tillegg nevner at laget sjokkerte Dortmund både ved å lede 3-0 hjemme på Skagerak Arena, og ved å ta ledelsen på mektige Signal Iduna Park i Dortmund, skjønner man raskt at dette er en spillertropp med mye potensial.

Dag Eilev Fagermo vil også denne sesongen være trofast mot sitt 4-3-3-system. Det er et system spillerne hans kjenner, og som de vet de er gode i. Mye ballinnehav, komme rundt på kantene og slå innlegg på en stor sterk spiss er en oppskrift som kan lukte suksess nok en gang.

Bakerst i banen har Sondre Rossbach (20) blitt et år eldre fra forrige sesong. Unggutten, som tok opp arven etter André Hansen, spilte tidvis godt forrige sesong, men gjorde litt for mange tabber. Det er liten tvil om at stortalentet kommer til å ta nye, store steg allerede denne sesongen, men han vil fremdeles være et litt usikkert kort. Reservekeeper Viljar Myhra (19) er enda yngre enn Rossbach, men er god nok som reserve. Alt i alt to gode keepere, men mangel på rutine og faren for å gjøre litt for mange tabber gjør at keeperplassen enn så lenge er et av Odds svakeste ledd.

Med litt usikkerhet på keeperplassen, er det godt for skiensfolket at klubben har et av ligaens beste forsvar. Fredrik Semb Berge har kommet hjem, og danner stopperpar med Steffen Hagen. Vi blir ikke overrasket om dette viser seg å være det beste stopperparet i Tippeligaen 2016. Rutinen er der, fotballforståelsen er der og kvaliteten er der. Med Lars Kristian Eriksen og Vegard Bergan i bakhånd, har man også god dekning i denne posisjonen.

Også på backene er dekningen god. Grøgaard vil få fornyet tillit på venstrebacken, mens Espen Ruud er fast inventar på høyresiden. De to har fantastiske innleggsføtter, og er også gode bakover. Nykommeren Joakim Våge Nilsen og lokalgutten John Kitolano er back-ups, og Erik Eikeng kan også spille i en backposisjon. Dermed har skiensklubben god dekning også her.

Fredrik Oldrup Jensen, Ardian Gashi, Jone Samuelsen, Fredrik Nordkvelle, Oliver Berg og Zakaria Messoudi. Midtbanen til Odd er av høy kvalitet. En foretrukket treer med Oldrup Jensen sentralt, og «Jone» og Nordkvelle som indreløpere kan spille ut de fleste lag i ligaen. De to indreløperne bidrar også med målpoeng, noe som gir pluss i margen. Finner Oldrup Jensen tilbake til 2014-nivået, har man også en dirigent av meget høy kvalitet på Fagermos midtbane.

Rafik Zekhnini (18) ble fjorårets «snakkis» i Skien, etter å ha fått selveste Mats Hummels til å måpe og banne, da han hørte hvor ung Odds høyrekant var. Zekhnini hadde nemlig regelrett herjet med Dortmund-forsvaret i Europaliga-kampen mellom lagene i august. Resten av sesongen viste likevel unggutten at han var menneskelig, og leverte litt for ujevnt. I år tror vi at 18-åringen tar nye store steg. Potensialet er enormt, og han har en x-faktor som kan vise seg viktig for dette Odd-laget. Sammen med Chukwuma Akabueze «Bentley», Ole Jørgen Halvorsen og unggutten Eric Kitolano, danner han vingene som skal servere Olivier Occean med målgivende pasninger til den store gullmedalje.

For på topp er Occean et klart førstevalg. Både Henrik Kjelsrud Johansen (tilbake fra lån) og Sigurd Haugen (kjøpt fra Sandnes Ulf) vil jobbe hardt for å få spilletid, men det er canadieren som er Odds beste spiss. Scoret 15 mål forrige sesong. Er kapabel til å score like mye i årets sesong.

Alt i alt ser Odd sterke ut, også denne sesongen. Vil nok være med i medaljekampen, men en litt usikker keeper helt bakerst, og vinger som leverer litt for ujevnt frykter vi at man igjen må ta til takke med den sure fjerdeplassen i Skien.

(Saken fortsetter under bildet.)

Plusser:

+ Kontinuitet. Fagermo står for 4-3-3, og alle spillerne vet hva de skal gjøre i de forskjellige rollene. Har heller ikke mistet særlig mange sentrale spillere, og har etablert seg i toppen av norsk fotball.
+ Talentutvikling. Odd er blant landets beste på talentutvikling. Mange spennende unggutter som kan slå gjennom, samt noen som allerede har slått gjennom og som har fått ett år til på beina.
+ Forsvaret. Ligaens beste forsvar? Mange vil mene det. Fredrik Semb Berge kan bli en av årets beste signeringer.
+ Olivier Occean. Angriperen viste i fjor at han er mer enn god nok for Tippeligaen. Fortsetter scoringsformen, kan Odd være med hele veien inn.

Minuser:

- Keeperplassen. Sondre Rossbach har et høyt toppnivå, men er fremdeles litt for ustabil.
- Økonomi. Har mindre budsjett enn klubbene de kjemper mot i toppen av Tippeligaen. Det gir dog muligheter til talentutvikling.
- Høst/vårlag. Odd er sjelden stabilt på topp gjennom en hel sesong. Ønsker man å havne enda høyere enn fjerdeplass, har man ikke råd til å ryke på en lengre periode med dårlige resultater.

Se opp for: Eric (18) og John Kitolano (16)

Vi velger på ta med begge Kitolano-brødrene her. Både storebror Eric og lillebror John har a-lagskontrakter med Skiens-klubben. Eric er en kantspiller det stilles store forventninger til, mens John oftest opererer som back. Begge to er med på aldersbestemte landslag, og har tidvis storspilt for Odds reservelag i andre- og tredjedivisjon. Det gror, som vanlig, godt i Odds juniorrekker!

Vårt tips:

4. plass

Dag Eilev Fagermo om Nettavisens tips:

- Det er vel omtrent der vi blir tippa. Andre, tredje og fjerdeplass er det de fleste tror.

Thomas Grøgaard om Nettavisens tips:

- Dette er vel ikke ulikt de fleste andre, og ikke ulikt det vi tenker selv også. Det skal vel mye til å komme utenom Rosenborg og Molde, også har du Strømsgodset, så det høres ut som et godt tips.

Overganger:

INN:
Erik Eikeng (egen juniorstall)
Joakim Våge Nilsen (Haugesund)
Sigurd Haugen (Sandnes Ulf)
Henrik Kjelsrud Johansen (tilbake fra lån hos FFK)
Fredrik Semb Berge (Brøndby)
John Kitolano (egen juniorstall)
Zakaria Messoudi (FC Montreal) (Mangler bare arbeidstillatelse)

UT:
Emil Jonassen (Bodø Glimt)
Håvard Storbæk (Sandefjord)
Jarkko Hurme (kontrakt utløpt)
Ulrik Flo (lån utløpt, Silkeborg IF)
Pape Pate Diouf (lån utløpt, Molde)
Frode Johnsen (lagt opp)
Mathias Fredriksen (Frigitt, Mjøndalen)
Jonathan Lindseth (Mjøndalen)

Treningskamper:

25.01 Odd - Litex 0-2
27.01 CSKA Moskva - Odd 0-2
05.02 Strømsgodset - Odd 1-2
08.02 Häcken - Odd 0-2
11.02 Elfsborg - Odd 3-1
17.02 Rosenborg - Odd 1-0
05.03 Odd – Lillestrøm 1-1