Gå til sidens hovedinnhold

- Jeg føler meg ikke alene

Men Leif Gunnar Smerud har ansvaret for å skaffe Hønefoss ny tippeligakontrakt. Med seg på veien har han gode råd fra Ståle Solbakken.

TIPPELIGATIPSET:
13.PLASS: HØNEFOSS

- Tradisjonelt sett er nyopprykkede lag ganske utsatt for å rykke rett ned igjen.

Ordene stammer fra Hønefoss-trener Leif Gunnar Smerud (35). Han møter Nettavisen etter nok en trening på veien mot fornyet tippeligakontrakt, og aldri har han hatt en større utfordring.

- Hvordan skal dere unngå nedrykk?

- Flere av lagene som nå har etablert seg, har hatt noen runder opp og ned. Jeg tror at Hønefoss lærte veldig mye av sist opp- og nedtur, og jeg håper klubben og organisasjonen har tatt med seg mange av de opplevelsene og lært av dem. Vi må klare å ha en passe dose ydmykhet, men samtidig ha mangel på respekt. Vi skal ikke stå med lua i hånda selv om vi spiller i Tippeligaen, sier Smerud.

Lovende
Han blir fremholt som en av landets mest lovende trenere, og kapret en plass på Nettavisens liste over trenertalenter i fjor sommer. Etter at han la skoene på hyllen som 28-åring, flyttet han til København for å gjøre ferdig psykologistudiene. Der tok han kontakt med tidligere lagkamerat i Lillestrøm, Ståle Solbakken. Smerud ville lære av de beste, og fikk innsyn i hvordan FC København og Ståle Solbakken jobbet.

- Mye av det jeg jobber med, er inspirert av FC København. Jeg syntes at de jobbet veldig godt, og klarte å blande det norske og det danske med Ståle på en veldig fin måte, sier Smerud.

Særlig én ting har han tatt med seg fra studiene av FC København og Ståle Solbakken.

- I fjor var Brann det eneste laget som hadde færre skader enn oss, bank i bordet. Christian (Thorbjørnsen, fysio, red.anm.) gjør en kjempejobb, og jeg tror vi driver med fornuftig trening. Det siste Ståle (Solbakken) sa til meg før jeg reiste hjem, var å ikke trene dem i hjel, sier han.

Og utdyper:

- Jeg tror vi har et veldig godt fysisk grunnlag, uten at vi sliter folk ut. Vi har én økt om dagen, trener hardt og intensivt, men ikke så mye. I fjor høst hadde vi masse energi når det nærmet seg slutten, og det boblet av spillerne. Det er en viktig faktor for oss, påpeker Hønefoss-treneren.

En filosof
Ansvarlig for trenerutdanningen i Norges Fotballforbund, Dag Riisnæs, beskrev i fjor Smerud som «en filosof». Det er lett å forstå hvorfor, når han forklarer hvordan han jobber. Det hele blir omtalt med terminologi man helst kjenner igjen fra legeyrket.

- Jeg tror noe av det som kjennetegner oss som trenerteam, er at vi klarer å stille en diagnose og jobbe frem en kur. Vi kommer helt sikkert til å havne i trøbbel i år, men da vi gjorde det i fjor klarte vi ofte å hente oss ut av det ganske greit, sier han.

Vi ber om et eksempel:

- Jeg husker etter HamKam-kampen i fjor (0-1-tap), var det mange som var redde for at vi hadde fått en alvorlig «sykdom». Da sa vi at diagnosen ikke var alvorlig, det var heller ett bestemt problem som hadde mange bivirkninger. I den kampen var vi 39 ganger i mellomrom uten å få et eneste gjennombrudd. Da er det ganske greit. Da må man jobbe med å ta seg fra mellomrom til sjanser. Vi trente på det, og da løsnet det. Men det er ikke lett hvis man ikke klarer å se hvor feilen ligger, og det var ganske mye annet som så dårlig ut i den kampen, forteller han.

- Visste hva vi ville ha
En del av jobben hans er også å sette sammen et lag som skal fungere på Norges øverste nivå. Og det ser lovende ut. Spillere som Riku Riski og Heiner Mora har imponert i vinter, og kan komme til å vise seg som kvalitetsspillere.

- Vi visste hva vi ville ha, og fant det i de to. Det er landslagsspillere for Finland og Costa Rica, og begge har gjort et solid inntrykk. Foreløpig ser det solid ut, sier Smerud.

(Artikkelen fortsetter under bildet):

Den forrige treneren som førte Hønefoss til Tippeligaen var Ole Bjørn Sundgot. Han fikk sparken etter bare seks serierunder, og da hadde Hønefoss tapt seks strake kamper.

- Kan man få en følelse av at man står alene i vinden som hovedtrener?

- Det har ikke vært så mye vind ennå, men jeg føler meg absolutt ikke alene. Jeg har et veldig bra team i ryggen, og når det blåser er det min jobb å stå der på vegne av dem, og på vegne av spillerne. Om det blåser litt, tror jeg det skal gå fint, avslutter han.

Det tror vi også, og tipper at Hønefoss beholder plassen.

Vår analyse av Hønefoss:
Hønefoss står overfor en tøff oppgave med å forsvare plassen i Tippeligaen. Laget fra Ringerike vant Adeccoligaen i fjor, og har forsterket troppen siden den gang. Riku Riski og Heiner Mora ser meget spennende ut, og kan fort bli publikumsfavoritter på AKA Arena.

Det er alltid usikkerhet knyttet til hvordan et nyopprykket lag skal klare overgangen til høyere nivå, og slik er det også med Hønefoss. En av lagets største styrker er evnen til å ta poeng på dårlige dager. Flere ganger i fjor vant Hønefoss kamper de lå under, og det tyder på god moral og fysisk styrke.

Sett opp mot de andre lagene i Tippeligaen, spår vi en sesong preget av nedrykksstrid på Aka Arena. Samtidig har vi tro på Leif Gunnar Smerud som treneremne, og tror han kan få ut det maksimale av det han har til rådighet. Vi tipper derfor at Hønefoss beholder plassen i Tippeligaen.

Plusser:
+ En dyktig trener i Leif Gunnar Smerud, som også virker å være godt likt.

+ Flere spillere med solid erfaring, som Helge Haugen, Rune Bolseth, Frode Lafton og Kristjan Örn Sigurdsson. Det trengs i Tippeligaen.

+ Et rutinert og tøft midtstopperpar i Kristjan Örn Sigurdsson og Frode Lafton.

Minuser:
- Keeperplassen. Verken Lars Stubhaug eller Steve Clark har bevist at de holder stabilt, godt tippeliganivå. Clark er for øvrig valgt som førstekeeper i år.

- Har slitt med å avgjøre kamper til sin fordel, noe 9 uavgjortkamper i fjorårets Adeccoliga illustrerer. Det blir enda tøffere i år.

- Få spillere som går under det engelske uttrykket «proven goalscorer». Remond Mendy ble toppscorer i fjor, med 14 mål - flesteparten kom riktignok for Nybergsund. Nå skal han spille mot tippeligastoppere.

Se opp for:
Kevin Beugre. Den 19 år gamle spissen scoret 11 mål for Hønefoss i Adeccoligaen i fjor, og har bøttet inn mål i vinterens treningskamper. Ivorianeren har ferdigheter som gjør ham til en trussel, så gjenstår det å se om han takler å spille mot tippaligamotstand uke etter uke.

Vårt tips: 13.plass.

Leif Gunnar Smerud om tipset:

- Det blir tøft for oss, og vi er blant de minste i klassen. Det er vanskelig å tippe i år, og jeg tror vi kommer til å holde plassen.

Kommentarer til denne saken