TIPPELIGATIPSET: 7. PLASS - LILLESTRØM:
(Plassering i fjor: 8. plass)

Stortalentet vant NM med Vålerengas G16-lag i 2012, men etter finalen fikk han den tunge beskjeden om at klubben hadde gitt ham opp.

Han ble tatt til side og forklart at tiden hans var over VIF.

- Han ene treneren i Vålerenga kastet meg ut. Det har holdt meg i gang og gitt meg ekstra motivasjon, sier Ofkir til Nettavisen.

I dag spiller han altså for VIFs største rivaler Lillestrøm. Det er rart hvordan ting utvikler seg ...

- Dårlige holdninger

Han tar likevel selvkritikk for at det ble som det ble i osloklubben.

- Jeg hadde dårlige holdninger, og jeg har tapt en del år på grunn av det. Det var holdningene som gjorde at jeg ikke lykkes i Vålerenga. Jeg slet med hodet mitt. Men Lillestrøm har klart å hjelpe meg takket være gode trenere og et bra opplegg. Nå jobber jeg hardt hver dag, mer enn man tror, sier han.

Det var han selv som tok kontakt med Lillestrøm og ba om en sjanse. Han innså at han måtte skjerpe seg om drømmen om proffliv skulle gå i oppfyllelse.

- Det var da det startet. «Hvor langt skal jeg nå, jeg jeg må tenke fremover, jeg må skjerpe meg både mentalt og fysisk». Og jeg har klart det, jeg er på god vei mot drømmene mine, sier han.

Høstsesongen 2015 var Ofkir blant LSKs beste spillere og fikk sitt gjennombrudd på toppnivå.

- Eneste klubben i Norge

Han snakker om en voldsom lojalitet overfor LSK. Han vil betale klubben tilbake for at de våget å ta sjansen på en unggutt med et diskutabelt rykte.

- Jeg er veldig takknemlig for at Lillestrøm ønsket å satse på meg. Nå vil jeg gjøre alt for å ikke skuffe dem, jeg skal gi 100 prosent i alt jeg gjør. For meg er Lillestrøm den eneste klubben i Norge, sier han uoppfordret.

- Det er én måte å gjøre seg udødelig på i Lillestrøm, og det er å score et avgjørende mål mot Vålerenga?

- Vi får se, vi får satse på at det blir sånn, sier Ofkir og flirer.


Lillestrøm-trener Runar Kristinsson brukte ikke lang tid på å skjønne at han ville ha med Ofkir i LSK-stallen da han fikk jobben som Magnus Haglunds etterfølger.

- Så ham med en gang

Det sies at Kristinsson overvar en juniortrening samme dag han ble ansatt, og der ga han beskjed om at «han der skal møte på neste A-trening».

- Vi så ham med en gang. Han hadde ikke vært favoritten til alle trenerne, og når man er ung og har ambisjoner er det viktig at man oppfører seg. Vi hadde hørt at han ikke var 100 prosent på alt, men han hadde helt klart kvaliteter. Så fort han opptrådde ordentlig på juniortreningene, var det rett opp på A-laget, og der har han vært siden, sier Kristinsson til Nettavisen i dag.

Han har aldri angret på at han tok sjansen.

- Han fikk den muligheten av oss, og han har vært veldig flink og veldig seriøs. Vi har gitt ham selvtillit og lov til å gjøre det han er flink til. Og han har vært veldig god for oss, sier Kristinsson.

- Veldig, veldig lei

Dessverre har 19-åringen vært hemmet av skader siden han fikk proffkontrakt med Åråsen-klubben.

I løpet av seks måneder har han operert to ganger, og det i hans første profesjonelle år.

Det har preget ham mer enn han hadde trodd.

- Selvfølgelig går det inn på hodet mitt. Jeg er faktisk veldig, veldig lei. Noen ganger er jeg ganske deppa, noen ganger ganske glad, det påvirker meg skikkelig. Men sånn er fotballen, jeg må lære av det og komme enda sterkere tilbake, sier han.


Kristinsson velger å se det positive. Han tror 19-åringen har hatt godt av motgangen. Når Nettavisen snakker med folk i LSK-miljøet, blir vi fortalt at Ofkir nå har skjønt hva som kreves for å bli god.

- Selv om det ikke er bra at man blir skadet, er det da mange skjønner hvor mye man savner fotballen, og hvor viktig det er i livet deres. I år har han vært førstemann på trening nesten alle dager. Han har også trent veldig godt styrke over hele kroppen mens han ikke kunne løpe og spille fotball. Nå er han veldig, veldig motivert, sier LSK-treneren.

Drømmer om utlandet

Den siste tiden har Ofkir vært mer og mer med på fellestreninger, og målet hans er å rekke seriestart.

Men etter hva Nettavisen forstår er LSK forberedt på å vente til runde tre i Tippeligaen med å slippe ham til. Da kjøper man seg mer tid med landslagspause etter de to første rundene.

Selv har Ofkir mål om å spille så mye som mulig og unngå skader i år.

- Da vet jeg det kan skje positive ting. Drømmen er å komme meg til utlandet, og det har jeg sjansen til ved å spille så mye som mulig, sier han.

Da kan det bli mye moro på Åråsen i år. Og mye av grunnen til det er et valg rivalene Vålerenga tok i 2012.

Analyse av Lillestrøm:

Vi kan slå det fast med en gang: Lillestrøm ser mer spennende ut enn på lenge. Optimismen er tilbake på Romerike, og det er lett å forstå hvorfor.

Laget er ungt, spiller bra fotball og har flere spillere som er på nippet til å bli virkelig gode. Mohamed Ofkir (19), Fred Friday (20) og Bonke Innocent (20) har alle kvaliteter som fort kan gjøre dem for hete for Tippeligaen.

Ytterst få spillere kritiserer sin egen trener i media, men Nettavisen tror på LSK-spillerne når de sier at Runar Kristinsson er veldig populær i spillergruppa. Man får rett og slett inntrykk av at de mener det de sier. Kristinsson er mild, men tøff, kravstor, men rettferdig. Han lar ungguttene gjøre feil uten at de blir kappet hodet av.

Fred Friday er en av dem som har blomstret under islendingen. Ingen har bedre råmateriale enn Friday på topp i LSK, men flere ganger ble han utelatt av elleveren forrige sesong fordi Kristinsson ikke var fornøyd med innsatsen på trening.

Dette har ført til en god treningskultur på Åråsen, og flere av unggutta har tatt merkbare steg på kort tid.

Laget fra Åråsen er ungt, men har mye rutine likevel.

Kaptein Frode Kippe (38) ser bedre ut enn på lenge, løpsmaskinen Håkon Skogseid (28) kommer til å dure opp og ned på LSKs høyreback sesongen gjennom og Malaury Martin (27) er en bedre pasningsspiller enn de fleste andre i Tippeligaen. I tillegg har de en av Norges beste keepere i Arnold Origi (32) helt bakerst.

De blir viktige på det ellers unge LSK-laget.

I vinterens treningskamper har Lillestrøm gjort flere gode prestasjoner. Gode lag som Grasshoppers (3-3) og Newcastle (1-2) har fått tøffere motstand enn de kanskje hadde regnet med. Grunnspillet til LSK begynner å sitte bra, men likevel kommer det for ofte perioder der alt bryter sammen. Får laget stabilisert seg på et høyt og stabilt nivå, kan gå mot en morsom sesong hvis du er LSK-supporter,

Men legg trykk på «kan». Det er nemlig flere usikkerhetsmomenter, slik Nettavisen ser det.

Hva skjer hvis Lillestrøm plutselig får to-tre skader på nøkkelspillere i sentrale perioder? Slik ståa er i skrivende stund, er stallen sårbar.

På keeperplass ser det kanskje aller tynnest ut. Nevnte Origi (32) er bankers, men hvis han blir skadet må Lillestrøm stole på urutinerte Jacob Faye-Lund (21) eller enda mer urutinerte Emil Ødegaard (16).

I forsvaret er Kippe og Marius Amundsen sikre kort som stopperpar, og de blir trolig flankert av Simen Kind Mikalsen og Håkon Skogseid på backene. De to sistnevnte kan også fungere som backup på stopperplass hvis det trengs, og Ole Martin Rindarøy og Martin Falkeborn er solid backup på backene. Men det skal ikke mange skader til før gultrøyene er ute og kjøre. I skrivende stund er det trolig at Kippe mister de to første rundene med skade, og LSK har ingen rene stoppere som backup.

(Analysen fortsetter under bildet)


På midtbanen kaprer trolig Malaury Martin og Bonke Innocent de to sittende plassene sentralt i banen, mens innleide Bassel Jradi og talentfulle Mohamed Ofkir (når han er frisk) bekler hver deres vingposisjon. Jradi har sett ut som en million i flere av vinterens kamper og kan bli en nøkkelspiller for gultrøyene, men til mange LSK-supporteres irritasjon har ikke klubben sikret seg opsjon fra Godset. Hvis drammenserne vil, kan de hente ham tilbake i sommer.

Lovende Jørgen Kolstad kan spille i alle posisjonene på midtbanen og fungerer som en god backup, mens Petter Mathias Olsen (18) og Erik Brenden (22) er uprøvde på dette nivået og fremstår som usikre kort hvis LSK må kaste dem til ulvene på grunn av skader og suspensjoner.

Fremme kommer Erling Knudtzon og Fred Friday til å samarbeide om å sette ballen i nettet, og i bakhånd fremover på banen har gultrøyene spennende Árni Vilhjálmsson. Han kan fort bli en viktig spiller hvis han fortsetter å utvikle seg.

Elleveren til LSK ser bra ut, men vi er spente på hvor god bredden er. Skader og suspensjoner kommer alltid, og i tillegg har LSKs styreleder Owe Halvorsen uttalt at Lillestrøm håper på minst ett godt spillersalg i løpet av sesongen for å få budsjettet i pluss.

Dermed kan vi nesten regne med at laget blir svekket uansett hva som skjer. Lillestrøm har såpass mange unge og gode spillere at de ganske sikkert får solgt en av dem hvis de vil.

Det er dette som blir lakmustesten til Lillestrøm i år.

Men spennende? Ja, det er det.

Plusser:

+ Har bra kontinuitet i førsteelleveren.
+ Kanarifansen er blant landets beste supportere
+ Fred Friday er en toppscorerkandidat
+ Ungt lag, men har samtidig mye rutine

Minuser:

- Dårlig dekning på flere plasser
- Ikke økonomi til å forsterke laget i stor grad
- Regner med å selge en av de beste spillerne i løpet av sesongen.

Se opp for:

Árni Vilhjálmsson (21). Islendingen startet de fem siste kampene for LSK i fjor og scoret to mål. Har en Heidar Helguson-aura over seg med sin kompromissløse stil og nese for scoringer. Kan få en del spilletid i år, og da skal du ikke se bort fra at han blir en mann som bemerker seg.

Runar Kristinssons kommentar til tipset (7. plass):

- Jeg synes det er greit. Vi havnet på åttendeplass i fjor, og vi håper og tror vi kan komme oss høyere på tabellen.

Overganger siden forrige sesong:

INN:
Martin Falkeborn (Egersund)
Erik Brenden (Nybergsund)
Emil Ødegaard (egen juniorstall)
Petter Mathias Olsen (egen juniorstall)
Bassel Jradi (lån fra Godset)
Ole Martin Rindarøy (lån fra Molde)

UT:
Stian Ringstad (Braga)
Joachim Osvold (kontrakt utløpt)
Simen Nordermoen (kontrakt utløpt)
Johan Andersson (kontrakt utløpt)
Finnur Orri Margeirsson (KR Reykjavik)
Lum Rexhepi (HJK Helsinki)
Michael Timisela (kontrakt utløpt)
Markus Brændsrud (lån til Strømmen)
Fredrik Krogstad (lån Ull/Kisa)

Lillestrøms treningskamper
Lillestrøm - Ullensaker/Kisa 1-0 (Vilhjálmsson)
Lillestrøm - Grasshoppers 3-3 (Friday 2, Skogseid)
Lillestrøm - Fredrikstad 2-0 (Brenden, Friday)
Lillestrøm - Sarpsborg 08 2-0 (Jradi 2)
Lillestrøm - Newcastle 1-2 (Jradi)
Lillestrøm – Bodø/Glimt 1-0 (Friday)
Lillestrøm - Odd 1-1 (Knudtzon)