Garry Monk har nå blitt Swansea-manager.
Garry Monk har nå blitt Swansea-manager. Foto: Peter Byrne (Pa Photos)

Midtstopperkjempen skal frelse Swansea

Etter at waliserne havnet på en god 12. plass i fjor, er det nå opp til 35 år gamle Garry Monk å føre laget videre.

Kommersielt

– Garry Monk er en utrolig arbeidsom mann. Selv da han hadde blitt nybakt far, brukte han alle døgnets timer til å jobbe med Swansea, forklarer Eirik Reksten, leder for Jack Army Norge.

Han får en tøff oppgave med å løfte et Swansea som slet stort i deler av fjorårssesongen. Men da poengene ble talt opp på slutten av sesongen, lå de på en formidabel 12. plass.

Avhengig av Bony
Swansea har vært aktive på overgangsmarkedet denne sesongen, men Reksten mener den viktigste signeringen er i klubben allerede.

– Hvis Wilfried Bony blir, noe jeg tror han gjør, har vi et meget godt lag. Men med sine 17 scoringer er det klart mye avhenger av han, sier Swansea-tilhengeren.

Les også:Her er alle Premier League-omtalene

Det har vært flere klubber som har snust på Bony, men foreløpig har det virket langt unna en formell overgang.

Med Bony eller ei, så blir det en tøff sesongåpning for Monks menn. Som i fjor skal de åpne mot Manchester United, denne gangen på Old Trafford. Så venter kamper mot Burnley, West Bromwich, Chelsea og Southampton.

TV2 Sumo kan du se Premier League direkte uansett hvor du er. Klikk her for å se ditt favorittlag i aksjon (ekstern lenke).

Mye aktivitet
Som sagt har det vært mye aktivitet i Wales denne sommeren. Viktige spillere som Vorm, Davies og Pablo Hernandez forlatt klubben, samtidig som Michu er utlånt til Napoli og de Guzman har vendt tilbake til Villarreal.

Nå har også midtstopperkjempen Chico har publisert sitt avskjedsbrev til Swansea-fansen. Han drar til Qatar for å spille for Michael Laudrups Lekhwiya, og Federico Fernandez fra Napoli er for øyeblikket den mest hete erstatteren.

Gylfi Sigurdsson kjenner laget godt.

Inn har de hentet en gammel kjenning i islendingen Gylfi Sigurdsson. Han slo aldri helt til i Tottenham, men viste hva han var god for i forrige tur til Swansea. Swansea og Sigurdsson kan være perfekte for hverandre.

Jefferson Montero har blitt hentet inn. En meget spennende kantspiller med mye tempo. Og for Michel Vorm har de hentet inn Lukasz Fabianski til å fylle keeperhanskene. Han har lang erfaring fra Arsenal, og kan nyte godt av førstelagsspill over lengre tid.

Den siste profilerte signeringen kommer i form av måltyven Bafetimbi Gomis fra Lyon. Spissen har vært på det øverste nivå en lang periode, og kan bli en solid makker med Bony. Likevel har de to slitt sammen i oppkjøringskampene, og mange lurer nå på om de er for like som spillere.

Inn har også Marvin Emnes kommet, og han blir en fin breddespiller i dagens tropp.

Nettavisens vurdering

Totalt sett har Swansea et meget sterkt mannskap.

Nysignerte Fabianski kommer nok rett inn på keeperplass, og får med seg Montero i backlinjen. Ellers er rutinerte Ashley Williams selvskreven på stopperplass. Kompromissløs, solid og smart er gode karakteristikker for mannen som ble anklaget for mordforsøk på van Persie for to sesonger siden.

Chico blir savnet i år.

Et stort hodebry for Garry Monk, blir å erstatte Chico i midtforsvaret. For han må bli erstattet og ifølge Reksten er det førsteprioritet på overgangsmarkedet.

Som erstatter for Ben Davies, har klubben blitt nødt til å se til Neil Taylor. Davies slo gjennom da nettopp Taylor ble skadet for et drøyt år tilbake. Sistemann i backlinjen blir sannsynligvis Angel Rangel, en morsom forsvarer med et stabilt nivå.

Foran seg er Swansea-forsvarerne skjemmet bort med en sterk midtbane. Om de Guzman kommer tilbake fra Villarreal enda en gang vil den bli meget god. Uansett har Jonjo Shelvey full kontroll på midtbanen og hadde en veldig sterk sesong i fjor. I tillegg er det ventet at Sung-Yong Ki skal få tillit på midtbanen. Han gjorde en solid figur for Sunderland i fjor.

Leon Britton kan fort bli den siste som fullfører midtbanen til Monks menn. På kantene er Nathan Dyer et solid førstevalg, mens Wayne Routledge spilte en viktig rolle for laget i fjor. Om Routledge er god nok er det mer delte meninger om, men ingen bedre har blitt hentet inn per nå.

På topp er det ingen andre enn Wilfried Bony som skal fortsette å terrorisere forsvar. Fenomenal i store deler av fjorårssesongen, og utmerket i rollen som spydspiss.

Se opp for: En meget spennende midtbanespiller for fremtiden, i Josh Sheehan kan Swansea virkelig ha funnet en juvel. Har fått prøve seg litt, og kan snart være klar for å ta steget ett nivå opp.

Styrker:
Etablert i PL:
Etter opprykket har Swansea imponert mange, og har nå flere gode sesonger i ryggen. De fleste spillerne har nå rikelig med erfaring fra det øverste nivå.

Offensiv styrke: Offensivt har Swansea spillere som kan skremme vannet av mange. Med målgarantisten Bony har de også en som kan omsette de sjanser som blir skapt.

Ikke Europa-spill i år: Det er klisjé, men Swansea slet nok mye i perioder med to turneringer på gang. Et «problem» de ikke vil ha i år.

Svakheter:
Tynt bak:
Med skader på noen av førstelagsspillerne, eller salg av Chico, står Swansea på bar bakke i de bakre ledd.

Skadeutsatte: Det er få åpenbare erstattere på nøkkelspillerne til Swansea. Noen kjøp har bidratt til å lette trykket litt der, men det mangler enda litt.

Mangler defensiv midtbanespiller: Swansea har gjort smarte kjøp, men kunne trengt en direkte erstatter av de Guzman. Får de ikke det, mister de en viktig kvalitet de hadde i fjor.

Konklusjon
Swansea har alt som skal til for å hevde seg på samme nivå som i fjor – om ikke bedre. Lag som Newcastle og Crystal Palace havnet foran dem forrige sesong, men har diskutabelt svakere tropper.

Det store spørsmålstegnet stilles naturlig nok ved om Garry Monk har det som skal til for å lykkes som Premier League-trener. Han kjenner klubben godt og er nok full av gnist, men han har ikke bevist noe som trener og må levere umiddelbart. Stallen er god nok.

En kopiering av fjorårets tolvteplass er ikke usannsynlig.

Norsk Tippings langoddsprogram kan du tippe på Swanseas innsats i Premier League. At de tar trofeet står for eksempel til 100 i odds.

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vi vil helst at du er med på diskusjonen under fullt navn, men aksepterer at det kan finnes gode grunner for å være anonym. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus