Gus Poyet brukte ikke lang tid på å bli en populær mann.
Gus Poyet brukte ikke lang tid på å bli en populær mann. Foto: Owen Humphreys (Pa Photos)

Mirakelmannen Poyet har fått tid

Som en føniks reiste Sunderland seg da de for lengst var dødsdømte. Nå gjelder det å ikke havne i nedrykksstriden igjen.

Kommersielt

- Poengsnittet til Gustavo Poyet er nok til å sende oss til øvre halvdel av tabellen, sier Stein Håkon Nes fra Sunderland.no. Han vil ikke være med på at de havner i nedrykksstriden igjen.

Optimismen er vel begrunnet. Med syv poeng mot Manchester City, Chelsea og Manchester United mot slutten av fjorårssesongen, reddet de stumpene på mirakuløst vis.

Bedre enn på lenge
Sunderland har gjort en rekke signeringer i sommer, og stallen er bedre enn den var i fjor. Likevel er stabilitet nøkkelordet for Nes.

- Fra å jakte revolusjon med Paolo di Canio, der alt skulle endres, er det blitt evolusjon med Gus Poyet. Han har fått frihet til å forme klubben etter sitt bilde.

Les også:Her er alle Premier League-omtalene

Selv om de er veldig fornøyde med Poyet, ble det en del murring da han nedprioriterte FA-cupkampen mot svekkede Hull.

- Hadde vi vunnet den kampen, ville vi møtt Sheffield United og hadde hatt gode sjanser på en finaleplass der. Likevel veldig han å stille med reservene for å spare spillerne til ligaen, sier Nes, som likevel har full forståelse for at ligaen ble prioritert.

I ligaen denne sesongen åpner de borte mot West Bromwich. Så følger kamper mot Manchester United, Queens Park Rangers, Tottenham og Burnley. Gode muligheter til å kapre poeng i sesongåpningen.

TV2 Sumo kan du se Premier League direkte uansett hvor du er. Klikk her for å se ditt favorittlag i aksjon (ekstern lenke).

Handlet smart
Det var ingen tvil om at de behøvde flere signeringer foran årets sesong. Bredden har ikke vært den beste, men de seks nye spillerne vil bidra sterkt til å endre på det.

Jack Rodwell har kommet for å hjelpe Sunderland.

Jack Rodwell fra Manchester City er kanskje de beste spilleren de har hentet til Stadium of Light. Han ble landslagsspiller med Everton, men slo aldri gjennom i City og måtte flytte på seg for å få spilletid. Har et veldig godt maksnivå, og blir en uhyre viktig spiller for Sunderland.

Patrick van Aanholt er en veldig hurtig og spennende spiller de hentet fra Chelsea. Passer nok perfekt for Poyets kontringsspill. Det samme vil Billy Jones gjøre, en meget morsom back som har mye å by på.

På midtbanen har de slitt litt, men Rodwell sammen med Jordi Gomez vil gjøre mye for å endre på det. Gomez spilte veldig solid i Wigan, og blir en forsterkning.

Den andre de har hentet fra Manchester City er Costel Pantilimon. Overtok plassen fra Hart i forrige sesong, og kommer til å gi tøff konkurranse til Vito Mannone om førstelagsplassen i år.

Santiago Vergini er siste tilskuddet og han kommer også denne gang på lån, da han har to eiende klubber med forskjellig oppfatning av hva som ville være best - salg eller lån. Han var spesielt god i kampene mot slutten av sesongen og er en anvendelig forsvarsspiller.

Nettavisens vurdering

Vito Mannone virker i utgangspunktet som en naturlig målvakt fra start, men som sagt kan nysigneringen fra Manchester City utfordre den plassen. En solid keeper, men ikke enestående.

Etter å ha handlet så mange backer, er det forventet at de kommer rett inn i startelleveren. Der får de selskap av John O’Shea og Wes Brown, to ekstremt rutinerte spillere, som gjorde mye av jobben i forrige sesong. De blir ikke yngre noen av dem, men har fortsatt et veldig stabilt høyt toppnivå.

Også på midtbanen vil vi nok se endringer. Jack Colback har forlatt klubben, men Lee Cattermole er blant de som kan kjempe om startplass. En litt grå spiller, men absolutt god nok. Det er også svenske Sebastian Larsson, som fikk mye spilletid i fjor.

Adam Johnson er viktig for Sunderland.

På kantene finner vi to gode angrepsvåpen. Adam Johnson har lang fartstid på øverste nivå og ble toppscorer med åtte nettkjenninger i fjor. Emanuele Giaccherini har også mye erfaring, og hadde en god avslutning på sesongen. Sistnevnte er kanskje ikke den mest stabile, men har bevist før at han har et godt toppnivå.

Det er på topp de har slitt før, og signeringene så langt tyder på at det kan bli en ny, målfattig sesong på topp. Flere spillere har vært inn og ut av startelleveren, og det er langt fra sikkert at Fabio Borini, som var viktig i fjor, kommer til klubben likevel. Unge Connor Wickham scoret imidlertid veldig viktige mål på slutten av forrige sesong, og er nok stinn av selvtillit før årets sesong.

Totalt sett er det enda hull i mannskapet. En erstatter til midtstopperne trengs på lang sikt, mens en målscorer bør de hente så fort som mulig. Også på midtbanen er det tynt, til tross for to gode signeringer.

Sunderland kan imidlertid glede seg over at stallen er bedre enn på lenge.

Se opp for: Det er flere spennende spillere på vei opp fra akademiet, uten at noen er på kanten til å rykke opp. Jack Rodwell har imidlertid ventet noen år på å komme tilbake i fast spill, og kommer til å briljere med den nye tilliten.

Styrker:
Poyet:
En god manager som virkelig reddet stumpene forrige sesong. Nå har han fått tid, men også forventninger. Bør takle det på en god måte.

Sterke signeringer: Et veldig godt overgangsvindu så langt, og alle spillerne kan forsterke laget. God innsats.

Defensivt solide: Med to utrolig rutinerte stoppere bak, er de blitt et vanskelig lag å score på. Må fortsette det i år.

Svakheter:
Mangler målscorer:
Det er usikkerhet knyttet til hvem som kan levere scoringer på et jevnt nivå i Sunderland. En stabil spydspiss har de ikke.

Bredde: Noen spillere blir veldig viktige i dette laget, og blir de skadet, er det nesten ingen som står klare til å ta over.

Nye forventninger: Sunderland slo til da ingen trodde de hadde noe mer å by på, og nå forventer supporterne at de skal heve seg på tabellen. Det blir en uvant posisjon for mange av spillerne.

Konklusjon
Optimismen i Sunderland er som sagt vel begrunnet. Ned sine kloke signeringer og solide sesongavslutning, har de lagt grunnmuren for å få en oppløftende sesong.

Det er likevel et men. Laget mangler fortsatt de virkelige kvalitetsspillerne og er veldig skadeutsatte. Bør ikke stoppe å handle helt enda, og er nødt til å starte poengfangsten fra første kamp og være ydmyke overfor hvor på tabellen de «hører hjemme». Hvis ikke havner de akkurat der de var i fjor.

Norsk Tippings langoddsprogram kan du tippe på Sunderlandss innsats i Premier League. At de tar trofeet står til 250 i odds.

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vi vil helst at du er med på diskusjonen under fullt navn, men aksepterer at det kan finnes gode grunner for å være anonym. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus