En begredelig sesongavslutning gikk på tålmodigheten løs i Newcastle.
En begredelig sesongavslutning gikk på tålmodigheten løs i Newcastle. Foto: Lindsey Parnaby (Afp)

Newcastle-lederne har mistet tillit

Etter en mareritt av en sesongavslutning, har sjefene i Newcastle mye å bevise. Og på overgangsmarkedet har de gjort det virkelig godt.

Kommersielt

- Sesongavslutningen i fjor var rett og slett et mareritt. Det verste var å oppleve at selv spillerne mistet totalt troen på seg selv og laget. Eierne, og da spesielt Mike Ashley, har skapt mye uro med sine salg av viktige spillere på verst tenkelige tidspunkt, skriver Audun Hageskal, leder i Toon Army Norway, til Nettavisen.

Han mener troen på Pardew ble også sterkt svekket av det som i perioder fremstod som taktisk svake valg. I tillegg fikk han syv kampers suspensjon for å ha skallet til Hulls David Meley på tampen av sesongen.

Til tross for den svake sesongavslutningen endte Newcastle på en tiendeplass i fjor.

Mistet nøkkelspilleren
Sesongåpningen ble derimot alt annet enn et mareritt for Newcastle. Med seire over Chelsea, Manchester United og Tottenham lå de godt inne på øvre halvdel av tabellen.

- Men salget av Yohan Cabaye førte dessverre til at det raknet helt mot slutten. På de siste åtte ligakampene slo vi kun Cardiff, bemerker Hageskal.

Les også:Her er alle Premier League-omtalene

Han føler fortsatt ikke at Cabaye, som signerte for Paris-Saint Germain i januar, har blitt ordentlig erstattet. Ikke at det betyr de har vært inaktive på overgangsmarkedet - hele ni spillere har blitt hentet til St. James' Park.

Alan Pardew får en tøff start på sesongen, når Manchester City gjester Newcastle. Så følger bortekamp mot Aston Villa, før Crystal Palace, Southampton og Hull står på motsatt banehalvdel.

TV2 Sumo kan du se Premier League direkte uansett hvor du er. Klikk her for å se ditt favorittlag i aksjon (ekstern lenke).

Overgangsvinner
Newcastle har gjort noen meget solide signeringer denne sommeren, og har mye å glede seg til fra de nye spillerne.

De har blant annet hentet en meget spennende og offensiv midtbanespiller i Remy Cabella. Han imponerte stort for Montpellier, og har en veldig teknisk og underholdende spillestil. Ifølge Hageskal kan han bli en ny Ben Arfa.

Mange forventer mye av Siem de Jong denne sesongen.

Selv om ikke broren Luuk slo til, har de tatt sjansen på Siem de Jong fra Ajax. Den tidligere kapteinen har en utrolig god skuddfot, og scoret 57 mål på 168 kamper i den nederlandske hovedstaden. Klinisk.

De har også hentet en annen måltyv i form av Emmanuel Riviere. Han scoret 14 mål for Monaco forrige sesong. I tillegg har de hentet Facundo Ferreyra på lån fra Shaktar Donetsk. Han hadde ikke sin beste sesong i fjor, men scoret likevel seks mål på fem ligastarter. Blir en meget spennende spiller.

Daryl Janmaat er det mange som kjenner fra Nederlands VM-eventyr. Janmaat gjorde en veldig god figur, og kommer til Newcastle for en veldig billig penge. Vil minimere savnet av Debuchy.

Også Sunderlands Jack Colback, som spilte mye i fjor, har gått inn dørene på St James' Park på en gratis overgang. Burde få mye spilletid utover sesongen.

I tillegg har de kjøpt Ayoze Perez, Karl Darlow og Jamaal Lascelles, tre spillere for fremtiden. De to sistnevnte lånes tilbake til Nottingham Forrest denne sesongen, og er beskrevet som store talenter. Det til tross for at Darlow nå er 23 år.

Newcastle har sett under ett gjort en meget godkjent innsats på overgangsmarkedet. Men de må også klare seg uten Debuchy, Ameobi og Cabaye, sistnevnte som ble solgt i januar.

Nettavisens vurdering:

Med de nye signerningene, har Newcastle en veldig imponerende tropp.

Helt bak finner vi VM-stjernen Tim Krul, som ikke fikk spille mye, men vant en straffesparkkonkurranse for Nederland. Utrolig god og stabil målvakt.

I forsvaret blir det nok en del rokkeringer. Janmaat kommer nok inn for å erstatte Debuchy. Ellers har Fabricio Collocini, Mapou Yanga-Mbiwa og Mike Williamson figurert jevnlig på stopperplass i fjor. Alle tre holder et solid Premier League-nivå, men en skikkelig kvalitetsstopper hadde ikke skadet.

Sistemann i forvarslinja blir etter alt å dømme Davide Santon. Italieneren har gjentatte ganger blitt forsøkt hentet hjem, men har blitt på St James' Park. Meget solid venstreback.

På midten har Pardew fortsatt mange spennende spillere å velge imellom. Cheick Tiote er en traver på midtbanen, og har jobbet veldig godt. Samtidig er Vurnon Anita og Moussa Sissoko veletablerte spillere, som alle jobber godt og på et høyt nivå. Bredden på midtbanen er nok ikke den beste, noe Colback vil hjelpe med.

En posisjon Ben Arfa er ventet å befinne seg mye i denne sesongen.

I angrep har de mange spennende navn. Hatem Ben Arfa og Yoann Gouffran har spilt godt på hver sin kant, men førstnevnte har hyppig blitt koblet ut av klubben. Han ble også flyttet ned til reservene etter han kom overvektig til sesongoppkjøringen, og har fått mye mediafokus av de gale grunner. Kan fort finne at en startplass i Pardews ellever er uoppnåelig.

Uansett har de med de nye signeringene fått en veldig spennende angrepsrekke.

De kommer imidlertid til å savne toppscorer Loic Remy, som leverte 14 ligamål i fjor. En meget solid spiss, som etterlater et tomrom, og de nye spissene vil få et umiddelbart press.

Se opp for: En spiller som har fått mye oppmerksomhet i Newcastle denne sommeren, heter Rolando Aarons. Kanskje vil midtbanespilleren få slite med å spille seg inn i laget, men potensialet er utvilsomt der.

Styrker:
Offensivt gode:
Har en enorm bredde i angrepet og gjort veldig spennende signeringer.
Overgangsvinner: Newcastle har briljert med sine solide signeringer og har gjort veldig mye riktig.
Mye kvalitet: Spiller for spiller har Newcastle et veldig dyktig lag.

Svakheter:
Bredde bakover:
Spesielt på midten og i forsvar er det litt tynt og meget skadeutsatt om noe skulle skje nøkkelspillerne.
Ustabile: Mot slutten av sesongen tapte de i fjor kamp etter kamp. Har ikke råd til det i år. Eller - ustabile blir kanskje feil ord, de var jo stabilt dårlige de siste ti kampene.
Ikke erstattet Cabaye: Alle så hvordan de raknet i fjor uten franskmannen.

Konklusjon
Det var mye rot i Newcastle forrige sesong. Forhåpentligvis har de brukt sommeren på en klok måte, og signeringene vitner om at det er ingenting i veien med ambisjonene.

Vi har tro på dette mannskapet, og vet at Pardew på sitt beste er en veldig god manager. Får han utnyttet dette mannskapet, kan Newcastle gå en veldig god sesong i møte. Men noe høyere enn åttende plass havner de neppe.

Norsk Tippings langoddsprogram kan du tippe på Newcastles innsats i Premier League. At de tar trofeet står for eksempel til 100 i odds.

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vi vil helst at du er med på diskusjonen under fullt navn, men aksepterer at det kan finnes gode grunner for å være anonym. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus