*Nettavisen* Sportspill.

- Skandaledronen sikrer Albania EM-plass

FÅ DET BORT: Serbias Stefan Mitrovic reagerer kraftig på dronen som flyr et stor-albansk flagg over stadion. Albania ble tilkjent seieren 3-0. Foto: Andrej Isakovic (Afp)

Mot erkerivalen Serbia ligger mye til rette for albansk jubelkveld, takket være 3-0-seieren Albania fikk etter drone-stuntet.

08.10.15 16:54

Sportspills øvrige torsdagsprogram:
Oddstips 2: Folkefest og Nord-Irland til EM
Oddstips 3: Jimmie banker til
V65 Klosterskogen:
Solberg fikser jackpotcashen
V64 Jägersro galopp:
Birger jakter ny V64-fest
Tippekupongen
: EM-skjebnene skal avgjøres

TV-kampene: Slik ser din TV-uke ut

Det er endelig internasjonal fotball på gang igjen og flere av verdens beste landslag skal i aksjon på langoddsprogrammet - deriblant Tyskland.

Dagens singel, innleveringsfrist klokken 20.40.
Albania - Serbia, H 2,50 (satt opp fra 2,30).

Den forrige kampen mellom lagene ble husket for alt annet enn fotball. En drone med et flagg over Stor-Albania ble fløyet inn over stadion, og kaos fulgte mot erkerival Serbia i Beograd.

Først vurderte UEFA at det var Albania som avbrøt kampen og vurderte dem til kampens tapere, men den internasjonal idrettsdomstolen omgjorde avgjørelse, ga 3-0-seieren til Albania og ga Serbia tre minuspoeng for dårlig kontroll av publikum. Ifølge statistikkene var Albania det beste laget frem til kampen ble avblåst.

Til slutt endte den Albansk nasjonalisterklæringen med at Serbia ble hardt straffet. Selv om både UEFA og domstolen var enige i at Albania var ansvarlig for selve dronen som forårsaket bråket, fikk arrangørene fikk ansvaret for utfallet - der flere stormet banen og angrep albanske spillere. For ordens skyld: Det var ingen albanske fans på tribunen på grunn av de politiske konfliktene mellom de to land.

Hendelsen gjorde uansett droneflyveren Ismail Morina til en nasjonalhelt. New York Times har skrevet en minneverdig sak om Morina og hendelsen veldig nylig.

Gylden sjanse
Uansett: Albanerne har sin gyldne sjanse for avansement til EM og er alt sikret playoff-plass. De har én kamp mindre spilt enn Danmark, som møter Portugal borte i sin aller siste kamp. Med seier i dag er de etter alt å dømme klare for EM.

Albanerne har 3-2-1 i gruppens seks kamper så langt, og møter Armenia borte i den siste kampen - på ingen måte en garantert seier.

Med i den albanske troppen er også "vår egne" Herolind Shala, som dessverre har slitt med skader og lite spilletid siden overgangen til Sparta Praha fra Odd for et år siden. Nå er han på lån i Slovan Liberec.

Serbia er ute
Selv om serberne har et svært solid lag på papiret, har denne EM-kvalifiseringen vært lite annet enn en nedtur. De har en rekke spillere i toppklubber rundt om, men mange av stjernene sliter med formen, som for eksempel Nemanja Matic og Branislav Ivanovic.

Nemanja Vidic og Lazar Markovic spiller ikke kampen grunnet skade. Matija Nastasic, Nemanja Matic og Maksimovic er også ute, alle betydelige fravær.

De har ett poeng og er for lengst ute av kvalifiseringskampen, i en to-års-periode som har vært ekstremt forglemmelig for dagens gjester.

Sånn sett er det nok et revansjelystent bortelag som kommer til Albania, men mange fans blir det ikke. New York Times skriver at bare 70 serbiske studenter får støtte gjestene i kveldens kamp, fordi UEFA mener det er en såkalt høyrisikokamp.

Dette er en uhyre viktig kamp for Albania, som kommer til å gi alt for å sikre EM-plass - mot erkerivalen Serbia. Oddsen på hjemmeseier er klart mest fristende, og hvorfor ikke? Serbia har absolutt ingenting å spille for, i det minste rent sportslig.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.