*Nettavisen* Sportspill.

- VM-fiasko for England

Wayne Rooney og England har havnet i en meget tøff VM-gruppe og kan fort ryke ut før sluttspillet. Foto: Afp/scanpix

Tre tidligere VM-vinnere møtes i gruppe D, men kun to av dem kan gå videre.

12.06.14 10:21

Nettavisen Sportspill har analysert og rangert samtlige lag i de åtte VM-gruppene. I dag presenterer vi gruppe D, der England, Italia, Uruguay og Costa Rica kjemper om avansement.

Les også:
Analyse av gruppe A

Analyse av gruppe B

Analyse av gruppe C
Analyse av gruppe E

Analyse av gruppe F

Analyse av gruppe G

Analyse av gruppe H

TV-progam for VM

Generell vurdering
Dette er en av VMs absolutt vanskeligste grupper å bedømme. Italia og Uruguay har begge rutinen og kvaliteten som må til for å gå videre fra gruppespillet. England er ikke stort mye svakere enn de ovennevnte. Spørsmålet er dog om et England som er i en overgangsfase, kan levere solide resultater når de møter to lag som kjenner til dette nivået bedre.

Costa Rica klarer nok ikke å kvalifisere seg til åttedelsfinalen, men laget er i stand til å snike med seg et poeng eller to fra et par av de andre lagene og dermed være med på å bestemme utfallet av gruppe D.

1.- PLASS: ITALIA

Italia slår til når du minst venter det
De to siste gangene Italia vant VM, var i 1982 og i 2006. Da, slik som nå, var det ytterst få som hadde tippet dem som mesterskapskandidater. Det er nemlig litt slik med italienerne at de kan virke daffe i treningskamper, for så å prestere når tiden er inne. Forrige VM var en fiasko, og Italias spillere er nok sultne på å revansjere seg i Brasil.

For italienerne har strukturert og disiplinert forsvarsspill vært en tradisjon i en årrekke.

Selv om Italia er kjent for sitt forsvar, er det et noe mer angripende lag vi får se i Brasil. Italia er ikke like kompromissløse bakover som tidligere, og under Cesare Prandelli har laget blitt taktisk mer fleksible og offensive.

De liker å spille i sitt eget tempo og har evnen og tålmodigheten til å holde ballen i laget til de finner en åpning. Når presset er på italienerne, er de ofte flinke til å prestere over evne.

Problemene til dette italienske laget kan fort bli tempoet. Dersom laget ikke klarer å styre kampene slik de ønsker, kan de bli tatt på senga og miste kontrollen. Det er verdt å notere seg at flere av spillerne landslagssjef Cesare Prandelli velger å starte med i Brasil, var del av Juventus-laget som ikke kom seg videre fra gruppespillet i Champions League.

Klikk på bildet for å forstørre.

Andrea Pirlo slår alltid til i store mesterskap, og vi midtbaneeleganten blir garantert en profil også i Brasil selv om han er blitt 35 år. Foto: Valerio Pennicino / Getty Images / All Over Press (2013 Getty Images)


En av dem er Andrea Pirlo. Midtbane-maestroen dirigerer alt for Italia og er den som bestemmer tempoet de skal spille i. Overblikket, pasningsfoten og roen er i en egen liga. Er livsviktig for Italia i det oppbyggende spillet og generelt for å opprettholde kontrollen i kamper. Har ved flere anledninger denne sesongen vist frem sin utsøkte dødballsfot. Svinger inn herlige innlegg like lett som han smeller ballen i krysset for ”Azzurri”.

2.- PLASS: URUGUAY

Soaré for Suarez
VM i Brasil har en spesiell plass i hjertene til alle uruguayanere. Seieren over Brasil på Maracanã i 1950 som sikret VM-triumfen, har gitt landet lov til å drømme om at de nok en gang kan sjokkere fotballkloden.

Sannheten er, slik landslagslagstrener Oscar Tabarez selv har innrømmet, at verden er en helt annen enn den var i 1950. For Uruguays del har de fortsatt grunn til å være optimistiske.

De går inn i mesterskapet etter en hederlig fjerdeplass fra sist VM, og som de regjerende søramerikanske mesterne. Stallen i dag utgjøres av spillere som var med på begge triumfene og gjør Uruguay ikke bare til et av VMs mest rutinerte, men også et av de mest sammensveisete lagene.

Klikk på bildet for å forstørre.

Luis Suarez er den mest kjente spilleren på Uruguay, men han har en meget spennende spissmakker i Edinson Cavani (bildet). Foto: Thomas Samson / Afp


Rutine er positivt, men i Uruguays tilfelle betyr det også at troppen består av mange aldrende spillere. Vi ser ikke helt hvordan kaptein og midtstopper Diego Lugano (33 år og klubbløs etter å ha floppet i West Bromwich) skal kunne hamle opp med verdens beste angrepsspillere. Uruguayanerne har nok erfaring til å slåss seg videre fra gruppespillet, men de skal få det vanskelig med å gjenta suksessen fra 1950.

Fakta

Kampene i gruppe D

Om Uruguay skal gå helt til topps, vil de være ekstremt avhengig av at Luis Suarez er i form. Liverpool-spissen var til tider ustoppelig for Merseyside-klubben i år og ble av mange satt i samme bås med Lionel Messi og Cristiano Ronaldo. I tospann med PSGs Edinson Cavani vil Suarez få rom til å utøve sin magi. Ble tidenes mestscorende for Uruguay i kvaliken og vil måtte pynte på den statistikken om Uruguays drøm om en retur til Maracanã skal bli virkelighet.

3.-PLASS: ENGLAND
Lave forventninger til England

Da England ble plassert i samme gruppe som Uruguay og Italia, skjøt kameramannen over til den engelske fotballpresidenten Greg Dyke. Han reagerte med å dra fingeren over halsen for å gestikulere hvor ille ting så ut for engelskmennene. Selv om han siden forklarte at han kun reagerte på at England måtte spille mot en europeisk stormakt, samt å måtte spille i jungelen i Manaus, understreket han mye av det engelskmennene tenker om dette VM-sluttspillet.

Roy Hodgsons menn går inn i mesterskapet med veldig lave forventninger. Ved å ta med seg en noe ung og uerfaren tropp til Brasil har kanskje Hodgson gjort en genistrek. De unge og uerfarne vil muligens kjenne mindre til presset fra tidligere mesterskap, og kan dermed slippe seg mer løs. Energiske unge engelskmenn kan vise seg å være svaret for ”Three Liones” i deres jakt på det første VM-trofeet siden seieren på hjemmebane i 1966.

Klikk på bildet for å forstørre.

Liverpool-duoen Steven Gerrard og Raheem Sterling kan bli nøkkelspillere for England i VM. Foto: Mike Egerton (Pa Photos / NTB scanpix)


På en annen side er erfaring en av de viktigste faktorene for å vinne et VM. England vil være avhengig av at spillere som Steven Gerrard og Wayne Rooney viser vei. Kaptein Gerrard fikk en ny vår i Liverpool i en dypere midtbaneposisjon sist sesongen, og håpet er at han klarer å dra med seg dette til landslaget. På midtbanen ser engelskmennene til Gerrard for inspirasjon gjennom pasningsferdighetene og evnen til å gi absolutt alt i alle dueller.

Andre viktige spillere kan bli individualister som Ross Barkley, Raheem Sterling og Adam Lallana. Ingen av dem har tidligere erfaring fra mesterskap, kan finne på å gjøre de mest utrolige ting og vil kjenne mindre til presset enn andre mer rutinerte engelskmenn.

4.- PLASS: COSTA RICA
Uheldige costaricanere

Tatt de tre andre lagene i betraktning har man lov til å tippe Costa Rica som gruppens jumbo. Fakta er at 2014-modellen av det costaricanske landslaget kanskje er det mest talentfulle siden 1990-laget som tok seg til åttedelsfinalen. I den nordamerikanske VM-kvaliken var det kun USA som var bedre enn ”Los Ticos”, og mye av nøkkelen til deres suksess ligger i det solide defensive spillet.

Landslagssjef Jorge Luis Pinto har drillet laget til å holde en struktur og en balanse som fort kan vise seg å bli irriterende for kanonene i gruppa. I tillegg kan kjappe angrepsspillere som Joel Campbell fort finne på å lede i vei kontringer som kan ta motstanderen på senga. Med en fin blanding grovarbeidere i forsvar og på midten og kjappe individualister på topp er Costa Rica i stand til å sjokkere dersom alt klaffer.

Klikk på bildet for å forstørre.

Aalesunds Michael Barrantes har spilt 50 landskamper for Costa Rica. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix


Kvaliteten i de tre andre lagene skal i teorien bli for mye for Costa Rica. Om motstanderen får lurt inn en scoring, kan fort hele laget gå i oppløsning. Det essensielle for Costa Rica blir å være tro mot det som fikk dem til VM. De står overfor en nærmest umulig oppgave, men Jorge Luis Pintos ord om motsanden kan vise seg å gi mening: ”Jo større og modigere oksen er, jo mer spennende blir tyrefektingen”.

Heldigvis for Costa Rica har de en solid keeper som kan vise seg å bli en matchvinner mellom stengene. Keylor Navas hadde sitt livs sesong for Levante og holdt buret rent hele 17 ganger for Valencia-klubben. Kjapp på streken, atletisk og med en voldsom refleks blir Navas ekstremt viktig for et Costa Rica som ofte må finne seg i å bli beleiret av motstanderen. Oppturen for costaricanerne med dette kan være at når Navas først tar et par baller, så bygges selvtilliten opp, og da kan han fort låse buret fullstendig.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag