*Nettavisen* Sportspill.

Belgia har et komplett lag

Av alle Belgias stjerner er Vincent Kompany muligens den største. Foto: Laurent Dubrule (Reuters)

Er dette fotballens nye stormakt?

12.06.14 10:21

Nettavisen Sportspill har analysert og rangert samtlige lag i de åtte VM-gruppene. I dag presenterer vi gruppe H, der Belgia, Sør-Korea, Russland og Algerie kjemper om avansement.

Les også:
Analyse av gruppe A

Analyse av gruppe B

Analyse av gruppe C

Analyse av gruppe D

Analyse av gruppe E

Analyse av gruppe F
Analyse av gruppe G
TV-progam for VM

Generell vurdering
VM-kvalifiseringen ble en maktdemonstrasjon for Belgia, som virkelig kan eksplodere denne sommeren. De har kvalitetene og bredden til å gå langt, og med et godt gruppespill kan troen på noe stort virkelig blomstre hos ”de røde djevlene”. De seiler opp som gruppefavoritter og kan ha mye av overtaket i gruppa med et godt resultat mot Algerie i første kamp.

Kampen mellom Sør-Korea og Russland vil trolig avgjøre hvem av de to som går videre. Russerne vant en vennskapskamp 2-1 i november, men ting kan fort endre seg veldig i VM. Det blir nok jevnt mellom de to, men energiske og temposterke sørkoreanerne kan fort bli i det meste laget for russerne. Algerie har også sin rolle å spille og kan overraske, men de skal prestere over evne om de skal ha noe sjanse til å gå videre.

1.-plass - Belgia

Fotballens neste supermakt?

Fakta

Kampene i gruppe H:

Når man ser på bredde og kvalitet i troppen, er det få lag i VM som kan vise til et like bredt spekter som belgierne. Med nøkkelspillere fra store klubber som Atlético Madrid, Chelsea og Manchester City kan Belgia fort bli VMs store overraskelse.

I spillere som Eden Hazard (Chelsea), Axel Witsel (Zenit St. Petersburg) og Romelu Lukaku (Chelsea) kan Belgia vise til tekniske ferdigheter, så vel som rå fysikk. Og da har vi enda ikke nevnt Mousa Dembélé (Tottenham), Marouane Fellaini (Manchester United) og Kevin De Bruyne (Wolfsburg), som også er med til Brasil.

I kvaliken gikk de ubeseiret gjennom en gruppe som også inneholdt Kroatia, Serbia, Skottland og Wales.

Bayern München-midtstopperen Daniel van Buyten er den eneste spilleren i troppen som er over 30 år. Men selv om laget er ungt, er det i ferd med å modnes. VM i 2014 kan fort bli starten på verdensfotballens neste supermakt.

Selv om belgierne har bredde og kvalitet på banen så vel som på benken, kan ingen erstatte Vincent Kompany. Landslagskapteinen fra Manchester City tilfører lag ro og stabilitet bakerst, men også vilje. Er et monster i de fysiske duellene og kan dominere angrepsrekker alene. Er nå klar for å lede belgierne inn i sitt første VM siden 2002.

2.-plass - Sør-Korea

Mesterskapsveteranene
Vi må helt tilbake til 1982 for å finne sist gang sørkoreanerne ikke kvalifiserte seg til VM. Kvalifisering til dette mesterskapet bydde dog på mer problemer enn Sør-Korea var vant med. Å gå videre på bedre målforskjell enn Usbekistan har lagt en demper for feiringene, men i gruppe H har de grunn til å være optimister.

Etter at den tidligere landslagskapteinen Hong Myung-Bo tok over, har ting endret seg for Sør-Korea. Med erfaring fra U20-laget som kom til kvartfinalen i VM i 2009 og som trener for det sørkoreanske bronselaget fra 2012, kjenner Hong denne gruppen spillere godt. Ved å satse på lynhurtige kontringer langs vingene blir Sør-Korea farlige for enhver motstander.

Laget vil imidlertid få problemer hvis de ikke får rom til å sette i gang angrepene sine skikkelig. Heldigvis har de en plan B: Kim Shin-Wook. Ulsan Hyundai-spissen er nesten to meter høy og blir et sterkt oppspillspunkt om koreanerne ønsker å satse på lange baller. ”Wookie” er også god med ballen i bena og kan fort bli Sør-Koreas hemmelige våpen.

Selv om Sør-Korea er gode og energiske i gjenvinningsfasen, sliter de i forsvaret. Spesielt på defensive dødballer er Sør-Korea til tider håpløse. Gang etter gang slapp laget inn mål på dødball i kvalifiseringen, og trener Hong, som selv er rangert som en av tidenes beste asiatiske midtstoppere, må få ryddet opp i dette før mesterskapet sparkes i gang.

Sør-Korea vil, som nevnt, satse på kontringsspill og kjapp omstilling fra forsvar til angrep. Dermed blir Bayer Leverkusens Son Heung-Min ekstremt viktig. Med rom foran seg er han farlig, og med sitt fantastiske driv har han evnen til å glid forbi spillere. Har et øye for mål og er kjapp både i beina og i hodet. Kommer til å kutte mye innover fra venstre og blir Sør-Koreas offensive talisman i jakten på avansement.

Klikk på bildet for å forstørre.

Son Heung-min er en stor stjerne i Sør-Korea. Foto: Kim Hong-ji (Reuters)


3.-plass - Russland

Rutinerte russere
Det vil nok ikke overraske mange at Russland under italienske Fabio Capello bygget en solid fundament i forsvar. I kvaliken slapp laget inn bare fem mål og gikk videre som gruppevinnere foran Portugal. Dette er Russlands første VM siden 2002, og med seg har de en generasjon som nok har sett sine beste dager. Uansett kan russerne slå i bordet med en masse rutine og et samhold få andre i mesterskapet kan vise til.

Det er imidlertid verdt å stille spørsmål med hvor temposterke og klare russerne er for VM. Troppen utgjør 23 spillere som alle spiller i den russiske ligaen. Ligasystemet i Russland endret seg nylig til et ”europeisk system” der ligaen starter på høsten og slutter på våren. Dette er det første mesterskapet russerne spiller etter kalenderendringen, og det skal bli spennende å se hvordan de takler dette fysisk.

Selv om Russland kan vise til en fin statistikk defensivt, må de lære seg å holde konsentrasjonsnivået oppe. Tre av de fem målene Russland slapp inn i kvaliken kom helt på tampen av kampene. Selv om dette til syvende og sist hadde lite å si på russernes avansement til VM-sluttspillet, kan ikke laget la slikt skje i VM.

Sentrale for at Russland skal stenge igjen buret er to herremenn fra CSKA Moskva; Vasili Berezutski og Sergei Ignasevitch. Sammen står de med godt over 150 landskamper og har spilt i en årrekke sammen på klubblaget. Kjenner hverandre godt og utfyller hverandre perfekt for Russland. Er kanskje ikke det kjappeste stopperparet i verden, men veier opp for dette med rutinen sin. Er flinke til å posisjonere seg riktig i forsvar og skaper en trygghet i det bakre leddet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Fabio Capello har gjort et solid lag av Russland i oppladningen til VM. Foto: Grigory Dukor (Reuters)

4.-plass - Algerie

Et nytt Algerie
For fire år siden leverte Algerie et tamt VM. De scoret ingen mål mot gruppemotstandere England, Slovenia og USA, og ble sendt hjem tidlig med kun ett poeng. I 2014 kan ting fort se veldig annerledes ut for ”Ørkenrevene”.

Under trener Vahid Halilhodzic har laget gått vekk fra overfokuseringen på det defensive og ønsker å angripe. De satser på høyt press i en 4-3-3-formasjon der fokuset er å angripe kjapt og hurtig langs kantene. Landet har tidligere gått glipp av stjernespillere som Karim Benzema og Zinedine Zidane, som begge valgte Frankrike fremfor Algerie, og har dermed vært mer aggressive i sin rekruttering av algeriere med bakgrunn fra andre land.

En midtbanetrio bestående av Mehdi Lacen (Getafe), Nabil Bentaleb (Tottenham) og Saphir Taider (Internazionale), som alle er født i Frankrike, gir Algerie et godt fundament og en blanding av fysikk og pasningssikkerthet sentralt i banen. De vil også være godt rustet om de må ligge og forsvare seg og ta motstanderne på kontringer. Spennende herremenn som El Arabi Soudani (Dinamo Zagreb) og Sofiane Feghouli (Valencia) kan bli særs viktig for et kontrende Algerie.

Klikk på bildet for å forstørre.

Madjid Bougherra er den vi mener er Algeries viktigste. Foto: Fabrice Coffrini (Afp)

Det store problemet for Algerie blir nok keeperplassen. Ingen av alternativene er spesielt habile for Algerie, som må velge mellom CSKA Sofias Rais M’Bolhi eller Mohamed Zemmamouche, som fortsatt spiller i den algeriske ligaen med USM Alger.

En av de viktigste spillerne for Algerie i VM blir landslagskaptein Madjid Bougherra. Med fartstid i britisk fotball med Sheffield Wednesday, Charlton Athletic og Rangers tilfører han en masse rutine. I tillegg er han en trussel på offensiv dødball, noe han viste i den andre playoff-kampen mot Burkina Faso. Der stanget han inn det som ble den avgjørende scoringen, og sendte Algerie til sitt andre VM på rad.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag