*Nettavisen* Sportspill.

Blir det Messis mesterskap?

Lionel Messi har allerede legendestatus, men mangler et siste trofé for å stige til gudene. Foto: Maxi Failla (Afp)

Argentinas angrepsjuvel trenger et VM-trofé for å stadfeste sin posisjon som tidenes beste fotballspiller.

12.06.14 10:22

Nettavisen Sportspill har analysert og rangert samtlige lag i de åtte VM-gruppene. I dag presenterer vi gruppe F, der Argentina, Bosnia, Nigeria og Iran kjemper om avansement.

Les også:
Analyse av gruppe A

Analyse av gruppe B

Analyse av gruppe C

Analyse av gruppe D

Analyse av gruppe E
Analyse av gruppe G

Analyse av gruppe H
TV-kamper under VM

Alle bekreftede VM tropper

Generell vurdering:
Denne gruppen har Argentina skrevet over hele seg. For et landslag som mange tror at minst kan nå en semifinale, burde denne gruppa være veldig overkommelig.

Mellom Bosnia og Nigeria er det jevnt, men gutta fra Balkan har nok en fordel av at de møter Argentina først og dermed kan fokusere fullt og helt på Nigeria og Iran.

Iran kan overraske men det mest sannsynlige utfallet er at de ender sist i gruppe F.

1.-plass - Argentina

Argentinsk tango i samba-landet
Det er nå 28 år siden Diego Maradona løftet trofeet for argentinerne i México. Mange vil snakke om Maradonas opptreden i 1986 i samme åndedrag som Da Vincis ”Mona Lisa” eller Edvard Munchs ”Skrik”. Fordi det Maradona gjorde var et kunstverk. Det er noe ingen fotballspiller siden har kommet i nærheten av.

Fakta

Kampene i gruppe F:

Men så har du Lionel Messi - i 2014 er han samme alder som det Maradona var i 1986. De er ca like høye. De har evnen til å danse seg forbi det som er av fotballspillere på banen. De har evnen til å gjøre fotball til en kunstform. Og viktigst av alt; de er begge argentinere. For et Argentina hvis angrep er i en annen klasse enn deres forsvar så er Messi hovedaktøren sammen med Manchester Citys Sergio Agüero og Napolis Gonzalo Higuaín.

At Argentina skal videre fra gruppe F er det liten tvil om. Det store spørsmålet for Argentina, og spesielt Lionel Messi, er om det endelig står skrevet i stjernene at det er deres tur til å løfte det gjeveste trofeet i fotball. Som nevnt så er ikke Argentinas forsvar mye å skrive hjem om. Med unntak av Manchester Citys Pablo Zabaleta på høyreback så er det ytterst få navn som holder topp internasjonal klasse for Argentina. I midtforsvaret har Benficas Ezequiel Garay vært god på klubbnivå, men om argentinerne skal vinne VM så kan det fort bli til angrep er deres beste forsvar.

En av lagets viktigste spillere blir uansett Boca Juniors’ Fernando Gago. Den tidligere Real Madrid-midtbanespilleren har mye av ansvaret for at Lionel Messi nå fungerer så godt som han gjør på landslaget. Gago binder laget sammen med sine pasningsevner i rollen som ballfordeler på midten. Fungerte ikke spesielt godt verken i spansk eller italiensk fotball, men kan fort bli viktig for Argentinas sjanser i VM.

2.-plass - Bosnia

Balkanske VM-debutanter
Bosnia-Herzegovina er det eneste av de 32 landene i VM som aldri har deltatt før. De nådde playoff-runden til VM i 2010 og var også uhyre nær ved å kvalifisere seg til EM for to år siden, så mange vil mene at det kanskje er på tide at bosnierne deltar i en av de store turneringene.

Én ting er sikkert; de er ikke i VM kun for opplevelsen. På ti kamper i kvalifiseringen dunket Bosnia inn 30 mål. Trener Safet Susic er av den gamle skolen og lever etter ”så lenge vi scorer ett mer enn motstanderen”-filosofien.

I tillegg til den vanvittige evnen til å score mål vil trolig den nasjonale entusiasmen og patriotismen bli utslagsgivende for Bosnia. Landets første mesterskap som selvstendig nasjon betyr mye folket, og vil inspirere bosnierne til å yte opp i mot det absolutte maksimale mot hvilken som helst motstander.

Som nevnt ligger Bosnias styrke i deres angrep. Ofte kan de bli for overivrige og etterlate seg enorme rom. Mot kontringssterke lag som Nigeria og Argentina kan dette bli suicidalt. De må finne en balansegang mellom forsvar og angrep for å kunne ha noen sjanse til å gå videre fra gruppe F.

Lagets store stjerne er Edin Dzeko. Manchester City-spissen omtales som ”Diamanten” i sitt hjemland. Endte på 2.plass på toppscorerlisten i den europeiske VM-kvaliken med 10 mål (Nederlands Robin van Persie hadde 11). Har evnen til å score alle typer mål og er nesten like ille å hanskes med i lufta som han er på bakken. Sammen med Stuttgarts Vedad Ibisevic på topp håper Bosnia at spissparet kan skyte Bosnia inn i åttendedelsfinalen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Ingen over, ingen ved siden. Edin Dzeko er størst i Bosnia. Foto: Scott Rovak (Reuters)

3.-plass - Nigeria

”Super Eagles” sprer vingene sine
Det er litt uvisst hvor man egentlig har Nigeria. De er de regjerende afrikanske mesterne, men har på ingen måte imponert verken før eller etter det mesterskapet. Hadde en enkel vei til VM-sluttspillet og er plassert i en gruppe som i teorien skal være overkommelig for ”Super Eagles”. Det som taler i Nigerias favør er at de har troa på at de kan klare det.

Landslagstrener Stephen Keshi har ordnet opp i mye av bråket som omtåket laget og har gitt nigerianerne troen på seg selv inn mot VM. I kjent stil er Nigeria både sterke og raske og har individuelle spillere som kan gjøre mye selv. Om Nigeria lærte noe fra Afrikamesterskapet er det at under Keshi, og om de holder sammen, så har de muligheten til å minst gå videre fra gruppespillet. Nedover vingene kommer CSKA Moskvas Ahmed Musa og Chelseas Victor Moses til å bli viktige for Nigeria, som også håper på at Fenerbache-spissen Emmanuel Emenike kan finne formen før VM sparkes i gang.

Nigerias store styrke er deres dynamiske spillestil og hvor flinke de er til å omstille seg fra forsvar til angrep. Men når de må angripe mot et organisert forsvar som sitter dypt, blir nigerianerne fort frustrerte. Nigerianerne er glad i sine kontringer, og uten rom til å utføre disse kan ting fort stoppe opp. Overmot kan også bli fatalt, og spillerne må ikke ta for lett på lag som Bosnia-Herzegovina og Iran.

I Nigerias sentrale ledd vil Chelseas John Obi Mikel bli viktig. For Chelsea spiller Mikel ofte som et midtbaneanker som skal ligge og balansere midtbanen. For Nigeria er rollen hans ofte det stikk motsatte. Som oftest får han lov til å ligge foran to defensive midtbanespillere og styre Nigerias spill offensivt. Om Nigeria satser mer defensivt, vil Mikel, mest sannsynlig, være den av de to defensive midtbanespillerne med mest frihet fremover i banen. Det kan også være en idé for Stephen Keshi å satse på Mikel i den defensive ankerrollen om han ønsker å bolstre forsvaret sitt mot hyppige angrepslag som Bosnia og Argentina.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Den tidligere Lyn-spilleren har en viktig rolle i Nigeria. Foto: Nicholas Kamm (Afp)

4.-plass - Iran

Tøffe iranere
Nyhetene de siste par årene i Iran har handlet om alt annet enn fotball. Faktisk så har den politiske situasjonen vært med på å sverte landslaget. Det tok hele 119 dager mellom siste kamp i kvalifiseringen til Iran igjen spilte en fotballkamp. Til tross for dette har trener Carlos Queiroz bygget et Iran som i stor grad er fokusert på defensiv struktur.

Queiroz, som har erfaring som hovedtrener for Real Madrid og assistenttrener under Sir Alex Ferguson i Manchester United, fokuserer i stor grad på at laget ikke skal slippe inn mål (de holdt buret rent i 10 av 16 kvalik-kamper) og så satse på kontringene. Sist gang laget deltok i VM i 2006 hadde man håp om videre avansement, men denne gangen er man nok mer realistisk i det at det blir på det nærmeste umulig. Men om det skal være umulig for Iran å gå videre, så skal Iran gjøre sitt beste for å gjøre det umulig for motstanderne å score mål.

Klikk på bildet for å forstørre.

Ashkan Dejagah er viktig for Iran. Foto: Samuel Kubani (Afp)

Irans problem blir nok det at de rett og slett ikke er gode nok. Det er vanskelig å se hvordan Iran skal få noe som helst mot noen av nasjonene de møter i gruppa. Den generelle kvaliteten på spillerne er ikke i nærheten av de tre andre. Heldigvis for Iran så vet nok Carlos Queiroz dette bedre enn noen andre, og med den erfarne portugiseren på benken kan et strukturert og disiplinert Iran overraske sine motstandere.

En av de få profilene på Irans landslag er Fulhams Ashkan Dejagah. Iransk-tyskeren har ungdomslandskamper for Tyskland og har blant annet spilt sammen med Mesut Özil. Blir viktig for Irans høyreside der han tilbyr løpskraft, vilje og målfarlighet. Scoret to mål i sin debut for Iran i 2012 mot Qatar og har siden vært en viktig del av Carlos Queiroz’ mannskap.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.