*Nettavisen* Sportspill.

Dette landet vinner VM

SUPERSTJERNER: En ung brasilianer spiller fotball foran et veggmaleri av Argentinas Lionel Messi og Brasils Neymar i favelaen Tavares Bastos i Rio de Janeiro. Vi tror superstjernene møtes i finalen 13. juli. Foto: Yasuyoshi Chiba (Afp)

Vi har tippet resultater i samtlige sluttspillkamper i VM.

12.06.14 10:20

Nettavisen Sportspill har tidligere i juni analysert samtlige åtte VM-grupper og rangert lagene.

I dag tar vi ytterligere sats og tipper utfallet i sluttspillkampene fra åttedelsfinaler til finalen.

Les også:
Analyse av gruppe A

Analyse av gruppe B

Analyse av gruppe C

Analyse av gruppe D

Analyse av gruppe E
Analyse av gruppe F

Analyse av gruppe G

Analyse av gruppe H

TV-progam for VM

ÅTTEDELSFINALER

Brasil (vinner av gruppe A) mot Chile (andreplass gruppe B)
De to siste gangene chilenerne har kvalifisert seg for VM, er de blitt slått ut i åttedelsfinalen av Brasil.

Nå har Brasils trener Luiz Felipe Scolari uttalt at han har stor respekt for Chile, men det er nesten umulig å se at 2014 blir forskjellig fra 1998 og 2010 for chilenerne.

For et Brasil som forventer VM-gull på hjemmebane, skal seier over Chile være oppskriftsmessig. Chilenerne vil prøve å sjokkere med sitt høye tempo og kjappe angrepsspill, men Brasil er fysisk overlegne og har nok tempo til å kunne forsvare seg.

Vinner: Brasil.

Colombia (vinner av gruppe C) mot Uruguay (andreplass gruppe D)
En søramerikansk åttedelsfinale kan tippe begge veier. I kvalifiseringen slo de hverandre på eget gress, selv om Colombia endte over Uruguay på tabellen.

Colombias offensive styrke kan vise seg å bli for mye for Uruguay, som til tider kan være i overkant avhengig av Suárez og Cavani.

Klikk på bildet for å forstørre.

NYOPERERT: Det er fortsatt usikkert om Liverpool-stjernen Luis Suarez rekker Uruguays åpningskamp mot Costa Rica. Foto: Adam Davy (Pa Photos)


Uruguay har imidlertid mye mer rutine på dette nivået, og det tror vi blir utslagsgivende i år. Colombia har et lag som kan utfordre for de store titlene i fremtiden, men 2014 kommer nok litt for tidlig.

Vinner: Uruguay

Frankrike (vinner gruppe E) mot Bosnia-Herzegovina (andreplass gruppe F)
Disse to kjenner hverandre godt fra kvalifiseringen til 2012-EM. Da var bosnierne kun noen minutter fra å kvalifisere seg på bekostning av franskmennene.

Bosnia kan bli en tøffere nøtt for Frankrike enn hva mange tror, men vi har franskmennene som favoritt. Laget har blant annet en mer balansert midtbane enn motstanderen.

Klikk på bildet for å forstørre.

GAMMEL STORHET: Frankrike er i ferd med å gjenoppbygge landslaget etter fadesen for fire år siden. Foto: Pascal Rossignol (Reuters / NTB scanpix)


Vinner: Frankrike

Tyskland (vinner gruppe G) mot Sør-Korea (andreplass gruppe H)
Reprise fra semifinalen i 2002. Begge lag er angrepsvillige og ønsker å spille med høyt tempo, så dette kan fort bli en av mesterskapets beste kamper. Det blir nok ingen lett oppgave for Tyskland, men laget holder så høy kvalitet – også i forsvar – at vi blir overrasket hvis Sør-Korea går videre.

Vinner: Tyskland

Spania (vinner av gruppe B) mot Kroatia (andreplass gruppe A)
Denne kampen har også potensial til å bli veldig interessant og spennende. Spania ønsker som kjent å ha kontroll på ballen og spille seg til muligheter.

Kroatias midtbane har en fin blanding av defensive fibre, energi og angrepsvillighet, og det er godt mulig at Spania må ty til ekstraomganger for å vinne oppgjøret. Der blir spanjolenes rutine og kvalitet avgjørende.

Vinner: Spania

Italia (vinner gruppe av D) mot Elfenbenkysten (andreplass gruppe C)

Her handler det om hvilket lag som kan kontrollere midtbanen. Det kan fort vise å bli en slags duell mellom Andrea Pirlo og Yaya Touré. Det interessante blir å se om Elfenbenkysten klarer å snappe opp Pirlo og få han av ballen. Italias forsvarere skal være fysisk sterke nok til å kunne hamle opp med store, sterke ivorianere.

Klikk på bildet for å forstørre.

SUPERMANN: Yaya Touré kan avgjøre matcher på egenhånd, men vi tror Italia blir et nummer for store for Elfenbenskysten. Foto: Pa Photos


Om Pirlo klarer å kontrollere midten og Italia får kampen inn i sitt tempo, er det raskt game over for ivorianerne. Her kan vi muligens få en overraskelse, men det er vanskelig å se Italia ryke ut.

Vinner: Italia

Argentina (vinner gruppe av F) mot Sveits (andreplass gruppe E)
Sveits har fin struktur i laget, men klar de å beholde den mot Argentinas angrepsrekke? Behrami og Inler kan fort låse av Messi, men hvem skal da ta seg av Agüero om han smetter ned i mellomrommet? Det blir spennende å se om Sveits kan sjokkere Argentina tidlig. Søramerikanerne skal uansett gå videre.

Vinner: Argentina

Belgia (vinner av gruppe H) mot Portugal (andreplass gruppe G)
Her får vi enda en kamp som potensielt kan bli kåret til mesterskapets beste. Belgia har veldig få svakheter i laget, Portugal har Cristiano Ronaldo. Hva som fort kan felle Belgia her er mangelen på rutine. Portugal vet hva som skal til for å gå videre i disse sammenhengene og finner gjerne en måte å presse seg til neste runde.

I tillegg er Ronaldo så god at han kan finne på å vinne denne kampen på egenhånd (playoff-kampen mot Sverige holder som bevis). Om Belgia går videre her, vil de være en av mesterskapsfavorittene. Vi tror imidlertid 2014 er litt for tidlig for Belgias unge og talentfulle mannskap.

Vinner: Portugal

KVARTFINALER

Brasil (vinner åttedelsfinale 1) mot Uruguay (vinner åttedelsfinale 2)
Siden 1950 har brasilianerne ventet på denne kampen. De fikk møte Uruguay i semifinalen i 1970 og spilte mot dem i fjor i Confederations Cup, men VM på hjemmebane mot Uruguay er noe spesielt for brasilianerne.

Det gir dem en sjanse til å rette opp for noe av det som har plaget landet siden Alcides Ghiggia stilnet hele nasjonen for 64 år siden. Selvfølgelig har historien mye å si for Uruguay også, og får de et tidlig mål, vil de sette et voldsomt press på de brasilianske spillerne.

Vinner: Brasil

Frankrike (vinner åttedelsfinale 3) mot Tyskland (vinner åttedelsfinale 4)
Her kan nesten hva som helst skje. Begge lag matcher hverandre veldig bra overalt på banen. Muligens har Tyskland litt bedre offensive alternativer, mens Frankrike kanskje har et lite overtak på midtbanen. Det virker nesten åpenbart at en kvartfinale mellom disse to nasjonene går til ekstraomganger og straffer. Der taper jo ”aldri” Tyskland. Men, som sagt, her kan nesten hva som helst skje.

Vinner: Tyskland

Klikk på bildet for å forstørre.

ROBUST SPISSTYPE: Diego Costas overgang til det spanske landslaget har gitt landet et angrepsvåpen man har manglet i de siste mesterskapene. Foto: Javier Soriano (Afp)


Spania (vinner åttedelsfinale 5) mot Italia (vinner åttedelsfinale 6)

Rematch fra EM-finalen for to år siden. Da var spanjolene som trakk det lengste strået. Siden den gang har lagene også møttes i Confederations Cup. Der vant Spania etter straffer. Så dette er to lag som kjenner hverandre veldig godt.

Begge ønsker å eie ballen og spille seg til åpne sjanser. Men med Diego Costa har Spania fått en spisstype som de har savnet de siste mesterskapene. Atletico Madrid-stjernen er et oppspillspunkt som kan tvinge Italia dypere i banen. Pirlo kan trylle, men det er vanskelig å si hvor effektiv han blir om laget hans må ligge lavt og prøve å slå på kontra.

Vinner: Spania

Argentina (vinner åttedelsfinale 7) mot Portugal (vinner åttedelsfinale 8)
Cristiano Ronaldo mot Lionel Messi. Stjernekampen mange gjerne skulle sett i en finale. De bærer lagene sine på skuldrene og har evnen til å ta over fotballkamper på egenhånd. Det som fort kan bli tungen på vektskålen, er alle strengene Argentina har å spille på. Mens Portugal i stor grad er avhengige av Ronaldo, har argentinerne individualister i Agüero og Di María – i tillegg til Messi.

Portugals forsvar er nok bedre enn Argentinas, og på en god er laget vrient å trenge igjennom. Men om Argentina skrur opp tempo forover, er det få, om noen, som kan holde tritt med dem.

Vinner: Argentina

SEMIFINALER

Brasil (vinner kvartfinale 1) mot Tyskland (vinner kvartfinale 2)
Reprise fra finalen i 2002. Tyskland har en bredere stall enn brasilianerne. Dermed er de kanskje også noe mer uthvilte når det drar seg til.

De siste mesterskapene har imidlertid Tyskland hatt en tendens til å svikte når det virkelig gjelder etter å ha storspilt innledningsvis. De var favoritter i EM for to år siden og har spilt bronsefinale de to siste VM. Mot hjemmefavoritten, som ”må” vinne, er nok oddsen mot Tyskland. På papiret har Tyskland mer enn nok kvalitet til å slå Brasil. Men fotball vinnes aldri på papiret. Vertsnasjonen spiller VMs siste kamp på Maracanã, slik de gjorde i 1950.

Vinner: Brasil

Spania (vinner kvartfinale 3) mot Argentina (vinner kvartfinale 4)
Enda en kamp det nesten er umulig å tippe. Spanjolene har erfaringen på sin side og den generelle styrken i troppen. Argentina kommer til å gå ut i hundre. Et scenario som fort kan skje er at dette er kampen da Lionel Messi virkelig tar over. Mot landet han spiller i, mot spillere han møter dag inn og dag ut. Og selv ikke Spania kan stoppe en Messi i kjempeslag.

Spansk jubel er ikke utenkelig, men å nå en VM-finale, 28 år etter at Maradona og co vant VM i México, betyr så mye for Argentina, at vi tror spillerne er i stand til å ta ut det lille ekstra som trengs for å gå videre.

Vinner: Argentina

BRONSEFINALE

Tyskland - Spania
Ergerlig for tyskerne vil dette bli deres tredje bronsefinale på rad. I 2006 slo de Portugal, og i 2010 ble det seier over Uruguay. Sist gang lot de et reservepreget mannskap få muligheten, og kan fort gjøre det samme denne gangen. Spanjolene vil selvfølgelig ønske å forlate Sør-Amerika med et godt inntrykk og vil tilby tyskerne kamp. Spansk ”tiki taka” overvinner det tyske maskineriet.

Vinner: Spania

Klikk på bildet for å forstørre.

POPULÆR: Neymar er den største fotballhelten i Brasil. Han har et enormt forventningspress på seg fra egne fans under mesterskapet, men vi tror Real Madrid-stjernen innfrir. Foto: Imago/fotoarena (AllOverPress)


FINALE

Brasil - Argentina
Drømmefinalen. Brasil mot Argentina på Maracanã betyr så vanvittig mye for begge rivalene. De har aldri noensinne møttes i en VM-finale. For Brasil handler det om å rette opp for 1950, for Argentina handler det om å finne tilbake til glansdagene.

Vinner Neymar, blir han husket i samme kategori som Ronaldo, Romário og Pelé. Vinner Messi, vil han bli husket som tidenes beste fotballspiller. Det blir jevnt, det blir tett, men på hjemmebane kan ikke Brasil tape. Denne finalen har man ventet på i 64 år, og endelig så skal den brasilianske folkesjela få ro.

Vinner: Brasil

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag