*Nettavisen* Sportspill.

Frankrike er VMs outsidere

Karim Benzema har hatt en strålende sesong for Real Madrid og blir en av Frankrikes offensive nøkkelspillere i VM. Foto: Charles Platiau (Reuters)

Mesterne fra 1998 har fått en overkommelig gruppe, men kan de holde hodet kaldt?

12.06.14 10:21

Nettavisen Sportspill har analysert og rangert samtlige lag i de åtte VM-gruppene. I dag presenterer vi gruppe E, der Frankrike, Sveits, Ecuador og Honduras kjemper om avansement.

Les også:
Analyse av gruppe A

Analyse av gruppe B

Analyse av gruppe C

Analyse av gruppe D

Analyse av gruppe F

Analyse av gruppe G

Analyse av gruppe H

TV-progam for VM

Generell vurdering
Noe annet enn fransk avansement er umulig å se i denne gruppa. Med tanke på kvaliteten i troppen er det ingen av de andre lagene som er i nærheten av franskmennene.

Den som slår følge med ”Les Bleus”, er dog litt vanskeligere å spå. På papiret kan mye tyde på at Sveits skal kunne snyte Ecuador. De møtes i første kamp, og mye av utfallet av gruppa kan være avgjort etter dette. Sveits skal til Manaus og spille mot Honduras, som også kan stikke kjepper i hjulet for alpenasjonen. Uansett virker det mest sannsynlig at det er Frankrike og Sveits som tar seg videre til åttedelsfinalen. Men Ecuador gir seg ikke uten kamp!

1.-PLASS FRANKRIKE
Allons enfants de la Patrie

Frankrikes opptreden i VM i 2010 var alt annen enn minneverdig. Da endte franskmennene sist i gruppe med vertene fra Sør-Afrika, Mexico og Uruguay. Enda verre var historiene om den interne spliden mellom daværende trener Raymond Domenech og hans spillere.

Det er derfor grunn til å tro at det er et revansjesugent Frankrike som entrer banen i Brasil. Om nyere historie forteller oss noe, så er det på tide at Frankrike leverer et godt VM. Etter seieren i 1998 røk de ut av gruppespillet i 2002. Deretter nådde de finalen i 2006 før den nevnte fadesen i 2010.

Fakta

Kampene i gruppe E


Med kapteinen fra triumfen i 1998, Didier Deschamps, på trenerbenken og et meget talentfullt lag skal avansement fra gruppe E være obligatorisk for ”Les Bleus”.

Det viktigste for franskmennene blir nettopp å holde seg fokuserte på oppgaven. De har spillere i verdensklasse i flere ledd og vil være avhengig av disse om suksess i Brasil skal bli en realitet. Deschamps valgte å vrake en spiller som Samir Nasri fordi fokuset skal ligge på summen av laget og ikke individene. Spørsmål rundt oppførselen til Manchester City-profilen gjorde at Deschamps ikke ønsket å ta noen sjanser.

Det er en stor strek i regningen for franskmennene at Franck Ribéry g år glipp av sluttspillet. Dermed ligger mye av ansvaret på Paul Pogba . Etter å ha blitt glemt på benken i Manchester United har Pogba kommet til sitt rette i Juventus. Har vi s t seg som en nærmest komplett midtbanespiller den siste sesongen. Hans store fysikk komplimenteres med en vanvittig teknikk.

Er flink til å velge de rette pasningene og har visst i år at han har et voldsomt høyrebein når han klemmer til fra distanse. Blir av Juventus’ fans kalt ”Il Polpo Paul” (Blekkspruten Paul) grunnet evnen til å bruke sine lange ben til å stjele ballen fra motspillerne. Var kapteinen på det franske U-20 landslaget som vant sitt første VM noensinne i fjor.

2.-PLASS SVEITS
Strukturerte sveitsere

Mange nordmenn vil nok huske Sveits fra VM-kvalifiseringen, og spesielt fra sveitsernes 2-0-seier på Ullevaal. De er opptatt av struktur, spesielt defensivt, og vil bli vanskelige å bryte ned for enhver motstander.

Det interessante med Sveits er at landslaget i stor grad er bygget på sveitsere med innvandrerbakgrunn, spesielt fra Balkan-området. Sveits har klart å utvikle et av Europas mest spennende landslag. Dagens tropp inneholder flere av spillerne som var med på å vinne U17-VM i 2009 og som tok seg til finalen i U21-EM i 2011. Sveits kombinerer et solid og strukturert forsvar med spennende individualister som Bayern Münchens Xherdan Shaqiri forover på banen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Rutinerte Ottmar Hitzfeld styrte Sveits til en overbevisende seier i Nettavisens VM-gruppe. Foto: Paul Weaver (Nettavisen)


Sjokkerte Spania for fire år siden ved å vinne 1-0 i gruppespillet. Denne gangen håper Ottmar Hitzfeld og hans gutter på at de også kan ta seg videre fra den innledende runden.

Selv om Sveits’ forsvar kan virke solid, er det fortsatt spørsmålstegn å stille ved midtstopperparet. Basels Fabian Schär (som scoret to mål mot Norge på Ullevaal) er fortsatt uerfaren på landslagsnivå, mens Johan Djourou, Phillippe Senderos og Steve von Bergen alle har hatt dårlige sesonger på klubbnivå. Mange vil husker at Sveits rotet bort en 4-1-ledelse på Island i kvaliken i en kamp som til slutt endte 4-4. Slikt må lukes vekk før VM sparkes i gang.

Selv om Sveits i stor grad ser mye mer offensive ut i årets VM enn de to foregående, er det de to sentrale defensive midtbanerollene som vil ha mye å si. Napoli-guttene Valon Behrami og Gökhan Inler vil ha en stor jobb i å holde ballen i laget, så vel som vinne den tilbake. Med evnen til å spille seg ut av fare, fysikk til å ta over midtbanen og erfaring på toppnivå i Europa, blir de viktige for et ungt sveitsisk lag.

3.-PLASS: SVEITS
Ecuadors emosjonelle reise

For Ecuadors landslag endret mye seg 29. juli 2013. En av landets store yndlinger, og lagets beste angrepsspiller, Christian Benitez, døde av hjertestans.

Siden da har Ecuador vært i dyp sorg. Landslagsledelsen bestemte seg også for å pensjonere draktnummer 11 for å hedre den tidligere Birmingham-spilleren (FIFA-regler sier at de må tildele noen draktnummer 11 i VM, tidligere Man City-spiss Felipe Caicedo skal ha blitt utvalgt som den som får bære Benitez’ nummer i VM).

Selv om de så ut til å slite som følger av sjokket klarte ecuadorianerne å kare seg til VM-sluttspillet. Mye takket være deres statistikk på hjemmebane, kun Argentina av de søramerikanske landene i VM tok med seg poeng fra Ecuador, der de spiller nesten 3000 meter over havet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Antonio Valencia havnet i klammeri med Premier League-kollega Raheem Sterling i Ecuadors treningskamp mot England nylig, og begge ble utvist. Foto: Wolfgang Rattay (Reuters)


Ecuadorianerne satser på å slå sine motstandere på utholdenhet og fysikk i Brasil, og håper at det søramerikanske klimaet faller dem bedre i smak enn Sveits og Frankrike.

Selv om klimaet vil gagne ecuadorianerne bra, er det verdt å nevne at de ikke vant en eneste bortekamp i VM-kvaliken. Samtidig sliter mange av forsvarsspillerne med skade, samt at Flamengos Frickson Erazo knapt har fått spilletid etter sin overgang til brasiliansk fotball. Dermed stilles det spørsmålstegn rundt forsvarslinja til ecuadorianerne.

Selv om han har slitt for Manchester United, er fortsatt Antonio Valencia uhyre viktig for Ecuador. Bærer kapteinsbindet for ”El Tricolor” og er lagets ubestridte leder. Vil spille en stor rolle ute på høyrekanten, men har for vane å flytte inn mer sentralt på landslaget. Er veldig deltagende i angrepsfasen til Ecuador og er ikke uvant med å gå på raid sentralt innover i banen. Har også spilt spiss for ecuadorianerne.

4.-PLASS: HONDURAS
Null håp

For Honduras sin del så kan VM fort handle mer om å ha æren i behold enn noe annet, selv om laget slo både Mexico og USA i kvaliken.

For Honduras så blir nok summen av laget viktigere enn individene. Trener Luis Fernando Suarez er opptatt av struktur og setter laget opp i en 4-4-2-formasjon der de to sentrale midtbanespillerne skal forsvare mer enn de skal diktere.

Klikk på bildet for å forstørre.

Celtics Emilio Izaguirre er en av få profiler på Honduras. Foto: PA Photos/Scanpix


Selv om de også var dømt nord og ned i gruppe med Sveits, Spania og Chile for fire år siden, gjorde de et godt inntrykk. 2-0-tap mot spanjolene og 1-0-tap mot chilenerne var respektabelt. Det ene poenget mot sveitserne kunne fort blitt tre, noe de helt sikkert vil ønske å revansjere når lagene braker sammen i Manaus.

De fortjener ros for å ha kvalifisert seg til sitt andre mesterskap, men det virker på det nærmeste umulig at de skal ha noen sjanse til å gå videre.

Siden 2010 har laget mistet stjerner som Carlos Pavon og David Suazo. Wilson Palacios og Maynor Figueroa er heller ikke de spillerne de en gang var. Dermed er det ikke mange som stikker seg frem som talismaner for honduranerne. Kanskje dette gjør Honduras til et mer sammensatt mannskap, men det gjør det ikke noe lettere mot lag som Frankrike.

Noe av det nærmeste man kommer en profil på laget, er Celtics venstreback Emilio Izaguirre. Har vært god for de skotske mesterne og honduranerne vil håpe at han kan ta med seg den gode formen inn i VM-sluttspillet. Fosser fremover på venstrebacken og kan fort ta del i kontringer, eller slå innlegg inn på den høyreiste spissen Carlos Costly.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag