Det er vanskelig å ikke trekke på smilebåndet når Ghana byr opp til dans.
Det er vanskelig å ikke trekke på smilebåndet når Ghana byr opp til dans. Foto: Mike Blake (Reuters)

Ghana danser seg til sluttspillet

Ghaneserne har solgt mye smør og fått lite betalt, men de har vist at de er gode nok for avansement. I dag er det kjempeodds på nettopp det.

Kommersielt

Sportspills meny torsdag:
VM-tips 1: Müller og Dempsey scorer?
VM-tips 3: Hvem hadde tro på Algerie?
VM-tips 4: Dette kan bli stygt for Sør-Korea
V4 Lindesberg: Walmann-stallen dominerer
Lunsj-V5 Bjerke: Lerum byr på nye sjokkobjekter
V65 Øvrevoll: Ny storutbetaling på gang?

Vi er kommet til siste dag i VMs grunnspill, og i dag er det gruppe G og H som skal avgjøres. I tillegg til USA – Tyskland, Portugal – Ghana, Algerie – Russland og Sør-Korea – Belgia finnes det dueller fra Wimbledon og matcher fra norsk, svensk og finsk fotball på oddsmenyen.

Dagens VM-tips 2

Portugal - Ghana B

Denne saken ble skrevet før det ble kjent at Ghanas stjernespillere Kevin-Prince Boateng og Sulley Muntari er blitt sendt hjem fra VM etter å ha kranglet med landslagssjef Kwesi Appiah.

Litt om forutsetningene i gruppe G. Ender kampen mellom Tyskland og USA uavgjort, kan verken Portugal eller Ghana gå videre til åttedelsfinale. Men dersom det blir en vinner mellom Tyskland og USA, er det annerledes.

Skulle USA gå hen å vinne, har Tyskland så god målforskjell at Portugal eller Ghana trolig må vinne med fire mål. Vinner derimot Tyskland, må trolig Ghana vinne med to mål, mens Portugal må vinne med fire mål. Mye teori altså, men i dette VM, så kan åpenbart alt skje.

Portugal har ikke hatt en lett åpning på mesterskapet, og har kniven på strupen før dagens kamp. Det hadde de for så vidt mot USA forrige runde også - men da feilet de, og burde tapt. Et lite sekunds magi fra Cristiano Ronaldo og Varela reddet dem helt på tampen.

Klare mangler
Også mot Tyskland ble de feid av banen, og det er lett å peke på mangler ved dette portugisiske laget. Flere ledd mangler kvalitet, og de har slitt uansett kampbilde - mot Tyskland var de underdog og ble knust, mot USA var de favoritt og burde tapt. I dag er de favoritt igjen, og vi er langt fra sikre på om de har kvaliteter til å innfri.

Det at Cristiano Ronaldo tydelig er småskadet, er et veldig stort minus for trener Paulo Bento. Han har vært på etterskudd i 180 minutter så langt, men han kom seg virkelig utover europamesterskapet for to år siden - så Ronaldo avskriver vi aldri. Det er imidlertid ikke til å stikke under en stol at han har vært svak, av ulike årsaker.

"Klart bedre enn raden"
Ghana har på sin side hatt marginene mot seg og fått særdeles dårlig betalt for gode prestasjoner. De priser seg nok lykkelige over at de fortsatt er med i kampen om avansement, for med riktige resultater er mulighetene absolutt til stede. Men da må de vinne dagens kamp. Helst mye.

Mot USA tippet vi på amerikanerne, men vi hadde veldig flaks - USA scoret mål på veldig gunstige tidspunkt, og Ghana var ikke noe dårligere. Mot Tyskland var historien litt den samme, men her var de kliniske nok til å stikke av med poeng. Uansett har de fått vist hva de er gode for.

Mange strenger å spille på
Kommer til å savne suspenderte Sulley Muntari, som fra et eller annet sted har funnet storformen til mesterskapet. Men spillere som Jonathan Mensah (forsvarssjef), Asamoah, Andre Ayew og ikke minst spissen Asamoah Gyan har sett strålende ut så langt og Ghana er trolig det beste afrikanske laget i VM.

Poenget er at Ghana har overbevist oss mye mer enn hva Portugal har. Det er litt merkelig at Portugal er vurdert som så stor favoritt i dag. 2,90 er oddsen på ghanesisk seier og det utmerker seg som et av dagens beste spill.

Denne saken ble skrevet før det ble kjent at Ghanas stjernespillere Kevin-Prince Boateng og Sulley Muntari er blitt sendt hjem fra VM etter å ha kranglet med landslagssjef Kwesi Appiah.

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vi vil helst at du er med på diskusjonen under fullt navn, men aksepterer at det kan finnes gode grunner for å være anonym. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus