Foto: Afp / Scanpix

Kroatia tar første stikk

Luka Modric og Kroatia er ute etter å sikre seg en VM-billett, men først må Island ryddes av banen.

Kommersielt

Sportspills meny fredag:
V4 Romme:Nettavisens fredagssuksess
Eksperten:Spill Nettavisens populære andelslag
Tippetips:Zlatan vs. Ronaldo

Det er landskamper for alle penga på dagens langoddsprogram, hvor høydepunktet er oppgjørene mellom Danmark - Norge og Italia - Tyskland. Vi har i midlertidig valgt oss ut playoff-kampen mellom Island og Kroatia som dagens spill.

Les Sportspill på mobilen!

Dagens langskudd
244. England—Chile B 4.00

Privatlandskamp. England sikret seg VM-billetten som bestemann i gruppe H, ett poeng foran Ukraina. Gikk gjennom kvaliken ubeseiret har ikke tapt siden treningskampen mot Sverige i november 2012. Britene må klare seg uten Steven Gerrard og Kyle Walker, samt Man U-duoen Michael Carrick og Danny Welbeck. Sturridge og Lampard er usikre. Mye tyder på at manager Roy Hodgsen kommer til å eksperimentere med laget, og Southampton-duoen Adam Lallana og Jay Rodriguez kan få sin debut i dag.

Chile er likhet med vertene VM-klare etter en sterk avslutning i CONMEBOL. Ble nummer tre med 9-1-6 totalt. Tapte årets første i kvaliken, borte mot Peru, men vant senere fem av seks. 2-1 hjemme mot Ecuador sist. Sikret seg billetten etter en høydramatisk kamp mot Colombia på bortebane; Vidal og Sanchez sørget for 3-0-ledelse før halvtimen var spilt, men etter Chile ble redusert til ti mann var det Colombia hele veien inn. Kampen endte 3-3. Vidal blir derimot ikke å finne på dagens bane, Juventus-spilleren ble skadet i helgens toppoppgjør mot Napoli. Spilt fem treningskamper i år; Haiti, Egypt og Irak ble slått hjemme, mens borteoppgjørene mot både Brasil og Spania endte 2-2.

Begge lag har spilt på seg gode resultater i 2013; England har ikke tapt på de ti siste, mens Chile har ni strake uten tap. Vertene er favoritter til 1.70 i odds, men vi synes borteseieren til 4.00 er lang mer innbydende. Chile var kun et overtidsmål unna å slå Spania i forrige treningskamp, og trener Sampaoli ankommer Wembley med mange av de samme spillerne i kveld. Vi tror kampen er mer åpen enn hva oddsen tilsier og prøver oss med et langskudd på Chile.

Følg dagens kamper live på Nettavisen

Dagen avslag
229. Portugal - Sverige

VM-kvalik, playoff, kamp 1 av 2. Portugal havnet på annenplassen i Gruppe F etter flere glipper mot antatt svakere motstand. Ronaldo og co spilte 1-1 mot både Nord-Irland og Israel på hjemmebane, og mistet dermed verdifulle poeng i kappløpet mot gruppevinner Russland. Var også nære ved å tape mot israelittene i Tel Aviv, men Coentrão reddet ett poeng tre minutter på overtid. Tapte én kamp i kvaliken, mot Russland på bortebane, men er uten tap på hjemmebane i kvalik-spill siden 2008. Har en skadefri tropp og kan stille med sine beste menn.

Det var lite å gjøre med suverene Tyskland i gruppe C, men svenskene kan likevel koste på seg et lite glis etter deres legendariske opphenting mot gruppevinneren i Berlin. Greide derimot ikke å dra nok en kanin opp av hatten i returmøtet, som endte med 3-5 tap. Spilte på seg 6-2-2 totalt gjennom kvaliken. De øvrige poengtapene kom mot Østerrike på bortebane, samt 0-0 hjemme mot Irland.

Naturligvis mye fokus på duellen mellom Zlatan og Ronaldo før kveldens oppgjør, og utfallet av matchen kan i stor grad påvirkes av hvem som skinner sterkest i kveld. Portugal er satt opp som favoritter til 1.65 i odds, men svenskene skal være kapable til å få med seg et godt resultat hjem. 1.65 på hjemmeseir blir i det minste laget og vi står over spill.

Norsk Tipping

Dagens spill
223. Island – Kroatia

VM-kvalik, playoff, kamp 1 av 2. Island skal ut i VM-kvalik for første gang i landets historie. Islendingene stod i fare for å bli forbigått på siste kampdag i kvaliken, men når Slovenia tapte mot Sveits, og islendingene fikk med seg ett poeng fra Ullevaal var saken klar. Endte opp med 17 poeng og 5-2-3 totalt. Hjemme i Reykjavik ble det full pott mot Norge, Albania og Kypros, mens oppgjørene mot Sveits og Slovenia endte med tap. Fikk senere revansjert seg mot sistnevnte i Ljubljana, og imponerte også med 4-4 i Bern. Ledes av rutinerte Lars Lagerbäck, som førte Sverige frem til fem sluttspill. Treneren melder om en positiv stemningen i troppen, men ber om realistiske forventinger før oppgjøret.

Troppen skal være skadefri, men Birkir Sævarsson må stå over med karantene.

Kroatia knivet lenge med Belgia om topp-plassen i gruppe A, men etter en svak avslutning på kvaliken må de altså ut i playoff. Kroatene startet lovende med 16 av 18 mulige poeng - eneste poengtap kom mot Belgia borte - men etter sommeren sjokktap hjemme mot Skottland resignerte laget fullstendig. Kun ett poeng ble hentet fra de fire siste kampene, og kvaliken ble avsluttet med 0-2-tap borte for Skottland. Dermed var det på tide med et trenerbytte. Ny mann inn er tidligere U21-trener Niko Kovac, som får sin debut i dag.

Eneste skadefravær er backen Ivan Strinic. Spissen Ivica Olic sliter med en ryggskade og betegnes som usikker.

Island spilte på seg flere gode resultater i kvaliken, men i dag tror vi de kommer til kort. Kroatene hadde en svak avslutning, men nå som det gjelder mest bør laget heve seg flere hakk. Med spillere som Mario Mandzukic, Luka Modric og Niko Kranjcar på banen skal det være klar fordel til gjestene. Er en viss fare for at kroatene spiller defensivt, men Island må samtidig frem for å sikre seg et godt utgangspunkt før returmøtet. Vi tror gjestene tar første stikk og setter hundrelappen vår på borteseier til 1.92 i odds.

Spilleforslag fredag (spillestopp kl 20.40):

223. Island – Kroatia 3.70 3.10 1.92

Klikk her for å levere dette spillet

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vi vil helst at du er med på diskusjonen under fullt navn, men aksepterer at det kan finnes gode grunner for å være anonym. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus