GOLAZO: Alex Oxlade-Chamberlain (til venstre) feirer med Santi Cazorla etter å ha avgjort forrige helgs Community Shield.
GOLAZO: Alex Oxlade-Chamberlain (til venstre) feirer med Santi Cazorla etter å ha avgjort forrige helgs Community Shield. Foto: Andrew Matthews (Pa Photos)

- Arsenal vinner Premier League

Endelig skjer det igjen - i alle fall ifølge Nettavisens tabelltips.

Kommersielt

TABELLTIPSET: 1. PLASS - ARSENAL:

Arsenal er blitt kjent som et evig fjerdeplass-lag, men tok steget opp til tredje forrige sesong. Problemet deres var at de ga bort for mange poeng før nyttår og allerede ved halvspilt sesong, var de langt bak Chelsea.

- Men 2015 var veldig bra, med et par unntak. Da var vi tilbake til den fotball vi ønsker å spille, sier Bjørn Furuheim fra Arsenals norske supporterklubb.

Arsenal gjorde sin eneste signering veldig tidlig og hentet målvakten Petr Cech fra gullkonkurrent Chelsea. Tsjekkeren er 33 år gammel, men vil bli en nøkkelspiller for Arsenal.

- Petr Cech vil tilføre enormt mye trygghet og ro med sin erfaring. Han er en skikkelig lederskikkelse og kan fort vise seg å være «the missing link» i dette laget, sier Furuheim om den nysignerte målvakten.

Les også: Vinn VIP-tur til England med Nettavisens nye Premier League fantasy-spill!

En defensiv midtbanespiller er imidlertid noe Furuheim savner. Det virket lenge som om Morgan Schneiderlin var så godt som klar. Men franskmannen valgte Manchester United og Arsenal virker å stole på Coquelin på den defensive midtbanen.

- Totalt sett er troppen veldig god, og det er spesielt mange bra midtbanespillere. Vi bør være klare til å kjempe i toppen, sier supporteren.

Og Arsenal-fansen har grunn til optimisme. Før sesongen har startet på ordentlig, vant de endelig over Chelsea og sikret Community Shield-trofeet i samme slengen. 1-0 over ligamesteren er en god bekreftelse på form.

VISER VEI: Arsene Wenger har ledet klubben i nesten to ti-år.

Annonse: Kjøp fotballbilletter til Premier League og andre ligaer her!

Skadehelvete
Mye av fokus i Arsenal har ligget på skadefronten. For sesong etter sesong har skadelisten fylt seg opp med nøkkelspillere, og også gjort dem udyktige til konkurranse.

Også forrige sesong var det mange som slet med skade. Shad Forsythe ble hentet som fysisk trener før forrige sesong og nå virker resultatene å vise seg. Skadesituasjonen de siste månedene har vært god og også det medisinske apparatet har fått en ny leder.

- Alle skadene vi har fått er ikke en toppklubb verdig, og jeg håper disse grepene vil gjøre at vi kan holde oss i toppen.

Uansett er ikke «Gunners»-supporteren i tvil: Arsenal er gode nok til å kjempe om gullet. Sammen med Chelsea og Manchester-lagene.

- Jeg tror faktisk vi er i stand til å ta det i år, sier en optimistisk supporter.

PS! Alle serierundene i Premier League vises på TV 2 Sport Premium og TV 2 Sumo. Klikk her for å registrere deg på TV 2 Sumo (lenke til ekstern aktør)!

Overgangsaktivitet:
Petr Cech (33) fra Chelsea, målvakt til 10 millioner pund.
Jeff Reine-Adelaide (17) fra Lens, angrepsspiller til 1,75 millioner pund.

Den store snakkisen er utvilsomt Petr Cech. Den høyreiste tsjekkeren var på benken for Chelsea nesten hele fjorårssesongen, og at han får forlate klubben og likevel bli i London var en god gest fra Chelsea.

Likevel er det mulig at Chelsea har forsterket Arsenal på den posisjonen de trengte det som mest. For hvor mange ganger har man ikke tenkt at «så gode Arsenal kunne blitt med en ordentlig målvakt!». Vel - det har de nå.

Adelaide har allerede gjort seg bemerket med imponerende innhopp for Arsenal i sesongoppkjøringen. Han er over 180 høy og relativt sterk, med ekstrem ballkontroll og teknikk.

Det er mulig de har signert en fremtidig storspiller i Adelaide, men det blir spennende å se om han får noe spilletid.

Totalt sett har de gjort et godkjent vindu, og forsterket den plassen de trengte som mest. Tross alt er det viktigste å beholde sine nøkkelspillere. Det snakkes fortsatt om mangelen på en klassespiss - men det vil de kanskje hente før vinduet stenger?

Arsenal åpner sesongen med et London-derby mot West Ham. At de åpner med seier står til 1,27 i odds hos Norsk Tipping.

Nettavisens vurdering:

Målvakt
Petr Cech er «the missing link». Nå har de sikret seg en målvakt som holder internasjonal klasse og behøver ikke lenger bekymre seg for det. Tsjekkeren vil spre ro og trygghet i laget, og det har de ikke hatt helt der bak siden David Seamans glansdager.

Han fikk en god start i Arsenal-trøya med null baklengs mot Chelsea i Community Shield og gjorde en grei figur der.

David Ospina er stadig ryktet ut, men er enda i klubben og dermed har Arsenal plutselig to målvakter av høy klasse.

GOD MÅLVAKT: Cech.

Forsvar
Bredden blant midtstopperne er god og ble forsterket da de hentet Gabriel Paulista i januarvinduet. Han har ikke spilt mye, dog - men har tidligere vist at han holder et godt nivå. Denne sesongen vil han trolig få mer ansvar.

Brasilianeren har mange defensive kvaliteter, og er sterk i luftrommet. I tillegg er han flink til å lese spillet og mister sjelden hodet.

BROTHERS IN ARMS: Per Mertesacker og Laurent Koscielny.

Laurent Koscielny og Per Mertesacker er trolig førstevalget på stopperplass også denne sesongen, og det er to stoppere som har etablert seg som solide Premier League-stoppere.

Ingen av dem holder verdensklasse og i de største oppgjørene blir de ofte avslørt på sine svakheter. Men de hadde null problem med å stoppe Chelsea i Community Shield, der spesielt Koscielny storspilte.

Totalt sett er det imidlertid et veldig bra stopperpar som utfyller hverandre på eksemplarisk vis.

Også på backene har Wenger flust av brukbare muligheter. Lynhurtige Kieran Gibbs har vokst også på det taktiske og var en solid back i fjor, og Nacho Monreal duger om det er behov. Det er to jevngode backer, som vil kjempe hardt om å få plass. I tillegg kan begge bekle flere posisjoner, som gir Wenger gode rotasjonsmuligheter.

Hector Bellerin fikk sitt store gjennombrudd forrige sesong, i Mathieu Debuchys skadefravær. Bellerin er en vanvittig hurtig og morsom back, men er ennå umoden i spillestilen og blir ofte avslørt defensivt. Det virker likevel som han er førstevalget til Wenger, og han gjorde også en solid figur i Community Shield.

Debuchy er imidlertid tilbake og vil gjøre for å kjempe til seg backplassen igjen.

I tillegg har de Callum Chambers, som har tidvis briljert i Arsenal-drakta. Han kan bekle flere posisjoner og vil trolig få mer ansvar denne sesongen - enten i forsvar eller på midtbane. Men han har også vist sin uerfarenhet, grunnet sin unge alder, 20. En spiller for fremtiden, som også kan ta tak flere steder allerede nå.

Mange drømmer om denne bredden i forsvaret. På midtstopperplass er det litt for tynt og muligens ikke helt verdensklasse, men det duger absolutt.

Midtbane
Igjen er bredden enorm og Arsenal kunne mønstret to forskjellige midtbaner, som begge ville kunnet kjempe om Premier League-trofeet.

Det er på defensiv midtbaneplass det står dårligst til. Mye verre ville det vært om ikke Francis Coquelin ble et beist i løpet av fjorårssesongen.

I 2015 har han vært helt enestående, og dekker ekstreme flater i den defensive midtbanesonen. Ekstremt taklingssterk og posisjoneringsdyktig, denne mannen kan bli stor. I tillegg er han dyktig og rask med ballen i beina, og spiller seg sjelden inn i trøbbel.

STJERNER: Francis Coquelin feirer med Alexis Sanchez (til høyre).

Men man er avhengig av at han holder nivået fra i fjor, for Mikel Arteta har slitt de siste sesongene og begynner å bli gammel (33), mens Mathieu Flamini burde rett og slett ikke spille for et lag som jakter ligatittelen. Flamini ble utlånt etter en rekke skrekkelige opptredener i fjor og oser alt annet enn trygghet og ro. Arteta kan fortsatt holde nivået, men blir trolig andrevalget.

Det er ballkunstnerne på midten som er Arsenals fremste våpen. Aaron Ramsey fikk mye skader forrige sesong, men har vist hvilket enormt toppnivå han har. Målfarlig, løpssterk og etter hvert også god på pasninger, Ramsey er en nøkkelspiller de sårt savner når han er skadet.

Jack Wilshere har også slitt mye med sin hamstring og ankler som ikke tåler særlig mye trykk, og også en del utenomsportslig fokus. Utviklingen hans har stagnert og han må bevise at han kan bli den fotballspilleren det så ut til for noen år tilbake. Han har spansk teknikk og en engelsk kampånd - en grei kombinasjon.

Mesut Özil har vært briljant i sesongoppkjøringen og også han har en del å bevise etter en noe skadeplaget fjorårssesong. Hans pasningsfot er en av de aller beste boksåpnerne i verden og han vil bli svært giftig når han er tilbake i slag. Sesongoppkjøringen har vært lovende for tyskeren, som virker å være full av spilleglede.

Santi Cazorla har blitt en av fansens aller største favoritter og det er lett å forstå hvorfor: Hans blendende teknikk, gode driblinger og nydelig skuddben er vanskelig å mislike. Kan bekle flere roller på midtbanen.

Tomas Rosicky har blitt brukt mer som en rotasjonsspiller de senere sesongene og nå er han oppe i 34 år. Han er fortsatt en magiker med ballen, dog, og vil være nyttig å ha tilgjengelig om man stanger mot et forsvar.

Mange håper at Alex Oxlade-Chamberlain skal ta et virkelig steg denne sesongen, og i treningskampene har han sett formidabel ut. Han kan fort bli løsningen på deres vingproblem på den ene kanten. Det viste han i alle fall i Community Shield - selv om han var lite involvert, ble han avgjørende med sin fantastiske scoring.

Serge Gnabry og Wellington Silva vil håpe på mer spilletid enn i fjor, men er trolig nødt til å ta til takke med cupspill også denne sesongen.

Vel - denne midtbanen fortjener alle superlativer. Det mangler muligens et skikkelig midtbaneanker, men Coquelin fylte den rollen mesterlig i siste halvdel av forrige sesong og vil gjøre det også denne sesongen. Ellers har de en bredde andre bare kan misunne dem.

Angrep
Alexis Sanchez var den store signeringen forrige sesong, og som han har levert! Chileneren har vært i fantastisk slag nesten hele sesongen gjennom og briljerte også da de vant Copa America på hjemmebane.

Han får en forlenget ferie og blir ikke tilbake til seriestart, men når han er uthvilt, bør forsvarsspillere grue seg!

ENDELIG SKADEFRI: Theo Walcott.

Theo Walcott virker også å være på gang igjen, men også han har fått mye av progresjonen ødelagt av skader. Nå er han 26 år gammel og det er på tide med en hel, god sesong. Han kan spille både spiss og ving, og har ikke mistet sin blendende fart - utrolig nok.

Joel Campbell er fortsatt i Arsenal-troppen, men blir neppe værende.

Olivier Giroud scoret en del mål forrige sesong, med fantastiske medspillere rundt seg, men kritikken er at han scorer for lite mot de gode lagene - og det er det mulig å være enig i. Han har etablert seg som en habil Premier League-spiss, dog - og er ikke et dårlig førstevalg.

Danny Welbeck fikk en noe skuffende debutsesong i fjor og bør komme til denne med revansjelyst. Det virker imidlertid som om engelskmannen er langt bak i køen og en ny spiss vil virkelig ødelegge hans sjanser på en startplass.

Giroud er for all del god - men det mangler en skikkelig klassespiss å rotere med.

Manager
Er det noe mer å si om Arsene Wenger? Franskmannen har endelig begynt å vinne trofeer igjen og sikter enda høyere enn FA-cupen denne sesongen.

Forrige sesong så vi en litt ny variant av Wenger, som fremsto mer kynisk enn det vi har sett før. Nå har han begynt å forlate sine knallharde prinsipper om å aldri parkere pussen. Seieren over Manchester City på Etihad og helgens Community Shield-triumf er eksempler på det.

Selv om mange er forelsket i Arsenal-spillestilen, er det ingen tvil om at det ikke gjør noe med en god dose kynisme i ny og ne.

Han har spikret sammen en tropp med uhyre mye fart og penetreringsevne, og det har funket greit før. En skikkelig legende i manager-verden.

GULLGUTT: Jeff Reine Adelaide.

Se opp for: Vi nevnte Jeff Reine-Adeleide (17) innledningsvis, og det er ikke uten grunn. Sammenligningene med Thierry Henry er vel uungåelige, men også Nicolas Anelka har han mange fellestrekk med. Forhåpentligvis blir det mulig å se han i aksjon en del denne sesongen!

Plusser:
+ Forsterket stallen med en verdensklassemålvakt, en posisjon de har slitt med å dekke.
+ Virker å endelig ha fått bukt med alle skadeproblemene, selv om det er tidlig å si.
+ Har muligens den beste bredden i Premier League akkurat nå, med mange spillere som holder høyt nivå.
+ Banker på døren til førsteplassen og viste ekstremt høyt nivå gjennom nesten hele vårsesongen i 2015.

Minuser:
- Bredden på midtstopperplass og spissplass savner verdensklasse, selv om førstevalgene er gode nok.
- Lenge siden noen av disse spillerne har vært i en ordentlig gullstrid.

Konklusjon: Dette blir Arsenals år. Nå har de Cech og det virker også som de har knekt en kode på den medisinske fronten. Og da blir det vanskelig å se hvem som skal stoppe dem.

Troppen til Arsenal er langt på vei komplett og det er også grunn til å forvente en stor signering før vinduet stenger. Nå er det stor bredde i alle ledd, og troppen opplever stor kontinuitet både på spiller og manager-siden.

Vi tror dette er sesongen Arsenal-fans har ventet på helt siden 2004 - en skikkelig gull-sesong.

Arsenal ender på førsteplass i vårt tips!

Klikk her for å gå til den fullstedige oversikten over tabelltipset.

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vi vil helst at du er med på diskusjonen under fullt navn, men aksepterer at det kan finnes gode grunner for å være anonym. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus