HURRA: West Hams gyldne nysigneringer fra forrige sesong, Koyaté, Sakho og Valencia, fikk mye å ferie i forrige sesong.
HURRA: West Hams gyldne nysigneringer fra forrige sesong, Koyaté, Sakho og Valencia, fikk mye å ferie i forrige sesong. Foto: Adam Davy (Pa Photos)

- Større optimisme enn på 20 år

West Ham-fansen har virkelig begynt å drømme om gull og grønne skoger denne sommeren.

Kommersielt

TABELLTIPSET: 9. PLASS - WEST HAM:

Det er en spennende sesong i vente for West Ham. Sam Allardyce er erstattet av kroaten Slaven Bilic (46), som spilte for West Ham for nesten tyve år siden.

Slaven Bilic gjorde en god jobb som Kroatia-sjef, men floppet i Lokomotiv Moskva og ledet dem til deres dårligste plassering på tjue år. I Besiktas har han sikret to tredjeplasser på rad, og var med i gullkampen i begge sesongene.

- Men det er ingen tvil om at Bilic ikke var førstevalget. De klarte imidlertid ikke å lokke noen større navn til klubben, og måtte ta «til takke» med Bilic, sier leder i Scandinavian Hammers, Tore Søyland.

Den tidligere manageren «Big» Sam Allardyce var en veldig splittende person blant fansen. Resultatene var gode, men spillestilen skapte mye frustrasjon. De fleste er imidlertid enige om at fjorårssesongen var bra totalt sett, selv om de falt kraftig etter jul.

Les også: Sjekk ut Nettavisens nye Premier League fantasy-spill!

- Allardyce hadde gjort jobben sin, som var å ta West Ham fra Championship til et stabilt Premier League-lag. Han hadde gjort det han ble ansatt for og det var på tide med noe nytt, mener Søyland.

I tillegg håper Søyland at den nye manageren vil tilføre mer farge til dette laget, og han mener at Bilic kan bli en mer samlende manager enn forgjengeren.

West Ham-supporteren melder at det ikke har vært så stor optimisme på Upton Park på nesten tjue år. 

Sterk sommer
Mye av det er på grunn av overgangssommeren de har gjennomført.

- Jeg tror at Dimitri Payet blir et av årets beste kjøp i Premier League. Han er faktisk så godt at han kan bli det, melder en optimistisk Søyland, som gjennom jobben i Viasat har fått se Payet mye.

STJERNE: Dimitri Payet (til høyre) har blitt en stjernespiller i og for Frankrike.

Det har vært en rekke solide signeringer gjennomført av West Ham denne sommeren og de har sikret seg kvalitetsspillere til en relativt billig penge.

- Men om det er en spiller vi savner, er det en som kan garantere 15-20 mål - som Charlie Austin eller Loic Remy, melder Søyland.

I laget er også Martin Samuelsen, den norske 97-modellen som har fått spilletid i sommerens oppkjøring.

Han har også markert seg hos supporterne, som synger Justin Bieber-sanger fordi likheten er slående. Og supporterne i England har allerede begynt å snakke om den ungen nordmannen.

- Vi har også merket stor pågang i supporterklubben etter han fikk sine første minutter, men han trenger tid. Det er nok først og fremst U21-spill som står på kalenderen hans, sier Søyland.

PS! Alle serierundene i Premier League vises på TV 2 Sport Premium og TV 2 Sumo. Klikk her for å registrere deg på TV 2 Sumo (lenke til ekstern aktør)!

Hjemmebanetrøbbel
Klubben er også med i Europa League denne sesongen, takket være deres gode Fair Play-rating forrige sesong. Og Premier League-programmet er takknemlig, uten noen virkelig lange og tøffe perioder.

- Men jeg synes det er rart at de ikke setter siste kamp på hjemmebane. Dette er den siste sesongen med Upton Park, en over hundre år gammel tradisjon skal brytes. Spesielt når vi søkte om det, synes jeg FA kunne tatt seg bryet med å ordne en hjemmekamp i den siste runden, sier Søyland, som ikke legger skjul på at han er noe bitter.

Siste hjemmekamp blir, etter programmet, hjemme mot Swansea i den 37. runden.

Til tross for hjemmekampskuffelsen, er Søyland veldig optimistisk foran sesongstarten.

- Om alt går som det skal, tror jeg vi kan kjempe om en 7. eller 8. plass, og jeg blir skuffet om de ikke klarer øvre halvdel av tabellen. Det hårete målet er som alltid å komme foran Tottenham, melder Søyland og ler.

West Ham får en tøff åpning på sesongen når de gjester Emirates og Arsenal. At de åpner med seier står til småpene 7,25 i odds hos Norsk Tipping.

Overgangsaktivitet:
Dimitri Payet (28) fra Marseille, offensiv midtbanespiller til 10,50 millioner pund.
Angelo Ogbonna (27) fra Juventus, midtstopper til 7,70 millioner pund.
Pedro Obiang (23) fra Sampdoria, midtbanespiller til 4,20 millioner pund.
Stephen Hendrie (20) fra Hamilton Academical, venstreback til 1 million pund.
Darren Randolph (28) fra Birmingham, gratis målvakt.
Manuel Lanzini (22) fra Al-Jazira, offensiv midtbanespiller på lån med opsjon på kjøp.
Carl Jenkinson (23) fra Arsenal, høyreback på lån.

Dette er solid innsats fra West Ham!

Payet var en stjernespiller i fjorårets Ligue 1 og var sterkt bidragsytende til at Marseille kjempet om ligagullet så lenge som de gjorde. Med hele 18 målgivende og 10 mål var han blant de aller beste i ligaen. Kreativ, kvikk og effektiv - Payet har alt som skal til for å lykkes i Premier League.

Angelo Ogbonna kommer fra et par tøffe sesonger i Juventus, der konkurransen nesten er umenneskelig - og han tapte. Nå får han en ny start og kan vise frem de kvalitetene som gjorde ham til en av Europas mest ettertraktede stoppere for noen år siden. Sterk, duellsterk og god med ball er han utvilsomt.

NY: Angelo Ogbonna (i blått).

Alex Song vil bli savnet - men Pedro Obiang kommer til å gjøre mye for å dempe det savnet. Obiang har utviklet seg til å bli en komplett midtbanespiller, med fokus på det defensive. Hans rekkevidde er enorm.

Manuel Lanzini er en spennende og kreativ signering, som vil tilføre fart og dribleferdigheter i dette West Ham-laget. Det kan være akkurat det de behøver. Ankepunktet mot Lanzini er at han ikke har erfaring fra Premier League - eller andre store ligaer. Kallenavnet «juvelen» lover imidlertid mye.

Jenkinson kjenner de fra forrige sesong, Hendrie er en signering for fremtiden og Randolph er et soleklart andrevalg.

Salget av Stewart Downing til Middlesborough kan ses merkelig med tanke på hans tidvis gnistrende prestasjoner i fjor. Men de fikk en godkjent pris og Payet er mer enn klar for å fylle de støvlene.

Nettavisens vurdering:

Målvakt
Adrián har utviklet seg stort de siste årene og har blitt en uhyre reflekssterk og fotballklok målvakt. Fortsetter han utviklingen slik, blir han etter hvert på øverste hylle.

Randolph gjorde sine saker bra for Birmingham og har spilt landskamper for Irland, men er utvilsomt tiltenkt en backup-rolle. Det er imidlertid en større trygghet å ha en kapabel målvakt nummer to.

Forsvar
I midtforsvaret vil Winston Reid fortsette å være en klippe. Hans fysiske tilstedeværelse er enorm og han er en ekstremt solid stopper. Tidvis var han blant Premier Leagues aller beste stoppere forrige sesong.

James Collins og James Tomkins vil nå få veldig sterk konkurranse fra Ogbonna. I utgangspunktet ser Collins ut til å være den svakeste av de tre.

Uansett har det veldig solid dekning i stopperleddet, med fire som kan holde et godt Premier League-nivå. Det betyr også at de har gode rotasjonsmuligheter om de skulle nå Europa League.

Aaron Cresswell leverte solide og jevne prestasjoner i fjor, og var en uhyre viktig del av laget. Carl Jenkinson på motsatt side er av litt lavere kvalitet, dog fortsatt god, og dette er to spennende backer som bidrar over hele banen. Dette er to backer som bare kommer til å bli bedre denne sesongen.

Joey O'Brien er godkjent backup til høyrebacken, og Ogbonna blir trolig foretrukket på venstreback om Cresswell er skadet. I tillegg vil nysigneringen Hendrie prøve å kjempe seg inn i laget.

Midtbane
Også på midtbanen er det mye kvalitet. Mark Noble og Kevin Nolan vet akkurat hvordan Premier League fungerer, og leverer stadig høy kvalitet. Noble står for det defensive og Nolan dekker enorme flater fra sin midtbaneposisjon, og scorer også viktige mål.

Cheikhou Kouyaté spilte strålende forrige sesong og fremstår som en komplett boks-til-boks-spiller, Diego Poyet venter stadig på å ta steget helt opp og Payet vil med Obiang tilføre mye kvalitet og bredde.

NY: Manuel Lanzini.

Det er imidlertid en noe defensiv midtbanesammensetning de har, men signeringene av Payet og Lanzini sørger for å tilføre kreativitet. At de identifiserer dette og løser «problemet» kan ikke være annet enn et sunnhetstegn.

Vi må heller ikke glemme Martin Samuelsen! Forhåpentligvis får vi se denne nordmannen i aksjon også i Premier League, men vi bør ikke forvente altfor mye spilletid denne sesongen.

På kantene skorter det litt mer på alternativer, men Matt Jarvis og Morgan Amalfitano holder begge godkjent nivå. Men ikke mer. Hvis man skulle forsterket dette laget, er det nok på vingene.

Angrep
Også på topp har de mange å velge mellom. Mauro Zárate, Enner Valencia, Andy Carroll og Diafra Sakho holder alle høy, høy klasse og er i sin beste alder.

Her kan Bilic velge mellom teknikken til Zárate, kraften til Valencia, den fysiske Carroll eller måltyven Sakho - og slik også endre kampbilder om han ønsker det. For en luksus!

Zárate har imidlertid mye å gå på, og venter fortsatt på å få ny fart i karrieren sin. Forrige sesong klarte han aldri å komme ordentlig i gang, mye grunnet skade. Han har en god teknikk og et lavt tyngdepunkt, men mange har skyldt på hans mentale svakheter for at han aldri er blitt bedre.

Enner Valencia slet også tidvis med skader forrige sesong, men viste glimt av hvilken storspiller han kan bli. Men han er alt 25 år - det stilles store krav til ham denne sesongen og man håper han kan bli mer stabilt god denne sesongen.

Diafra Sakho var tidvis briljant forrige sesong, og viste en målteft av rang. Han kommer trolig til å spille mye denne sesongen. For hvilket lag vil vel ikke ha en målgarantist i laget?

Andy Carroll håper på sin side at det blir en skadefri sesong. Noen av hans involveringer forrige sesong var rett og slett verdensklasse, men hver gang han kommer i gang, blir han skadet.

Manager
Manageransettelsen av Slaven Bilic er en spennende avgjørelse. Han ledet sist Besiktas til to tredjeplasser på rad og har erfaring fra store jobber i Kroatia. Spilte også på West Ham for 20 år siden og kjenner klubben godt.

Han har variert noe med formasjonene i sommer, men har 4-2-3-1 som foretrukket formasjon. Med tanke på de defensive midtbanespillerne som finnes i laget, virker det å være en klok løsning

Dette virker også å være en manager som fansen kan samle seg om. Han har uttalt at de skal vende tilbake til the «West Ham way» å spille fotball på.

Samtidig er det ingen garanti for suksess, for dette er første gang han smaker på Premier League. Et skrekkscenario er at han ikke duger og West Ham må bytte manager midtveis i sesongen.

Det er ennå for tidlig å analysere hans innsats i West Ham - men de har i det minste ikke gått på noen store blemmer så langt.

IKKE FØRSTEVALGET: Likevel ble Slaven Bilic ny West Ham-manager.

Se opp for: Vi må jo si Martin Samuelsen! Nordmannen har fått prøve seg i sommer og gjort det absolutt godkjent, noe som er lovende nytt for den kommende sesongen. Men han har nettopp kommet til klubben og det har vært et uhyre reservepreget lag han har spilt på.

Søyland tror han får sjansen i Premier League - men først og fremst må han konsentrere seg om U21-laget denne sesongen.

Plusser:
+ Jevnt over svært høy kvalitet på troppen. Få eller ingen svake ledd på papiret.
+ Flott alder på laget, med mange i sin beste alder.
+ Billige og uhyre solide sommersigneringer har forsterket alle ledd.

Minuser:
- Manager Bilic har ikke forsøkt seg som Premier League-manager før og er generelt et usikkerhetsmoment.
- Andre halvdel av sesongen viste hvordan West Ham kunne rakne fullstendig.
- Kantspillerne holder for dårlig nivå.

Konklusjon:
Dette lover godt for West Ham. Sam Allardyce er borte og Bilic kommer til klubben med en helt annen holdning og er et friskt pust på Upton Park.

Spillermaterialet West Ham nå besitter, er meget, meget solid. Signeringene vitner om en ledelse som kjenner markedet godt og klarer å navigere seg frem til de beste kjøpene. West Ham-fansen har grunn til optimisme i år.

Forrige sesong tippet vi West Ham på 19. plass. Nå er vi hakket mer optimistiske på «the Hammers»' vegne og tror de ender på en meget akseptabel 9. plass.

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vi vil helst at du er med på diskusjonen under fullt navn, men aksepterer at det kan finnes gode grunner for å være anonym. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus