VINNERTYPE: José Mourinho bringer ofte med seg trofeer.
VINNERTYPE: José Mourinho bringer ofte med seg trofeer. Foto: Nicholas Kamm (Afp)

- Vi var heldige som tok gullet

Chelseas supporterleder i Norge erkjenner at de hadde flaks da de tok seriegullet forrige sesong.

Kommersielt

TABELLTIPSET: 2. PLASS - CHELSEA:

Chelsea tok tilbake Premier League-tronen forrige sesong etter en maktdemonstrasjon, og avgjorde tittelkampen tidlig. Mot slutten av sesongen sikret de tittelen med mange knepne og noe heldige ettmålsseiere.

- Vi innser likevel at vi var ekstremt heldige med skader og suspensjoner, og kom til topps med en tynnere tropp enn konkurrentene, sier Øystein Vinje fra Chelseas norske supporterklubb.

CHELSEA-HELT: Tore Andre Flo.

Og det gror godt i Chelsea. U-lagene deres har levert strålende prestasjoner de siste årene, men veien opp til Chelsea A-lag er ekstremt lang. Og i trenerteamet til gutter 14-laget finnes Tore André Flo.

- Vi vet at Mourinho ikke er spesielt glad i å bruke unggutter på banen, men vi håper at han har skjønt at de må få spilletid for å bli gode, sier Vinje.

Portugiseren er kjent som et taktisk geni og en vinner av rang, men noen talentutvikler er han ikke - foreløpig.

PS! Alle serierundene i Premier League vises på TV 2 Sport Premium og TV 2 Sumo. Klikk her for å registrere deg på TV 2 Sumo (lenke til ekstern aktør)!

- Synd med Cech
På overgangsvinduet har Chelsea vært noen lunde inaktive, og virker å være fornøyde med troppen. Petr Cech er imidlertid solgt til gullkonkurrenten Arsenal, men det var hans eget ønske å forbli i London.

- Vi får akseptere at Cech fortjener å spilletid og respektere hans ønsker, selv om vi selvfølgelig skulle ønske at han ikke dro til Arsenal, sier Vinje.

Chelsea-supporteren mener sommervinduet har vært av det veldig kjedelige slaget, og savner at de bruker penger. Samtidig setter han pris på den mer nøkterne utgaven av London-klubben.

- Men vi er skadeutsatt, spesielt i forsvarsleddet. Jeg skulle helst hatt noen nyheter om en ny stopper og venstreback, og helst fort!, sier Vinje.

Som sagt mener Vinje at de var heldige med skader og suspensjoner forrige sesong, men innrømmer at han frykter skader på sentrale spillere den kommende sesongen.

Spesielt i forsvarsleddet er det tynt og mange spekulerer på om Mourinho sendte en melding til Abramovitsj da han byttet inn Kurt Zouma som venstreback i helgens Community Shield-kamp - som de tapte 1-0. John Stones fra Everton er den de er blitt lenket mest med, men det blir ikke billig.

Annonse: Kjøp fotballbilletter til Premier League og andre ligaer her!

ETTERTRAKTET: John Stones.

- Knalltøff tittelkamp
Vinje er optimistisk før sesongen, men frykter at Arsenal kan gi dem ordentlig kamp om ligagullet.

- Det er jo litt surt at vi hjelper dem med å løse det største problemet i troppen deres, nemlig målvakten. Per i dag setter jeg Arsenal som favoritt til ligagullet, sier Vinje.

Han mener at Manchester-lagene i tillegg til Arsenal og Chelsea vil kjempe om ligatrofeet.

- Uansett spår jeg en utrolig tøff sesong og jeg tror ikke vinneren får mye over 80 poeng. Nå er det så mange lag som kan slå topplagene og lagene rett bak Chelsea har forsterket kraftig, sier Vinje.

Les også: Vinn VIP-tur til England med Nettavisens nye Premier League fantasy-spill!

Også Champions League blir en viktig prioritet denne sesong. Forrige sesong røk de tidlig ut mot Paris Saint-Germain og Vinje tror at Mourinho har spesielt lyst på dette trofeet.

- Hvis du spør han hva han egentlig ønsker mest, tror jeg han vil svare Champions League. Det er fortsatt det eneste trofeet han ikke har vunnet i Chelsea.

Overgangsaktivitet:
Asmir Begovic (28) fra Stoke, målvakt til 7,70 millioner pund.
Kenedy (19) fra Fluminense, spiss til 6 millioner pund.
Nathan (19) fra Altetico, offensiv midtbanespiller til 3 millioner pund.
Danilo Pantic (18) fra Partizan, gratis offensiv midtbanespiller.
Falcao (29) fra Monaco, spiss på lån.

Hullet etter Petr Cech ble hurtig fylt av bosnieren Begovic fra Stoke, som kommer til å bli en veldig bra andremålvakt bak Courtois. Han kan også rotere inn ved cuper eller skader uten å være et svakt ledd.

Nathan og Pantic er trolig hentet som fremtidsobjekter. Det er vanskelig å si hvilket nivå de holder og Mourinho er - som kjent - ikke spesielt ivrig på å bruke unggutter.

Falcao fra Monaco har mye å vise frem etter en skuffende sesong i Manchester United, der han virker rusten og tung når han ikke var skadet. Han vil uansett bli et andrevalg bak Diego Costa, men kan absolutt levere om nødvendig.

Det er imidlertid grunn til å stille spørsmål rundt motivet for å hente Falcao. Blir han hentet som følge av manager José Mourinhos gode forhold til Falcaos agent, Jorge Mendes? Eller er det faktisk en sportslig forsterkning?

Uansett: Mye verre enn forrige sesong kan det ikke gå.

Disse overgangene hverken styrker eller svekker troppen noe særlig, med tanke på at Drogba og Cech har forlatt klubben. I tillegg har Felipe Luis returnert til Atletico Madrid. Et noe kjedelig vindu - så langt.

De har i det minste gått i pluss på markedet og skal ha all ære for det.

Chelsea åpner sesongen hjemme mot Swansea på lørdag. At de åpner med seier står til 1,25 i odds hos Norsk Tipping.

Nettavisens vurdering

Målvakt
Thibaut Courtois er en av verdens aller beste målvakter og var rett og slett enorm forrige sesong. Han fikk god hjelp av et solid forsvar dog, som han var god til å organisere. Ekstreme reflekser, stor rekkevidde og bra distribusjon - her finnes få svakheter!

Begovic blir en bra backup.

Forsvar
Det er en særdeles tynn forsvarsrekke vi er vitne til og her må de forsterke. Ikke fordi spillerne er for dårlige, men fordi det er for få av dem.

Gary Cahill og John Terry var ligaens beste stopperpar i fjor og de har en perfekt samhandling. Begge bidrar med enorm kampvilje og utfyller hverandre på godt vis. I tillegg har begge en nese for mål som vist seg å bli avgjørende.

Kurt Zouma har tidvis vist hvilket potensial han innehar og han er stadig 20 år. I år holder nok ikke Terry i alle kampene, så da blir det mer på Zouma - som har vist at han kan bekle alle rollene i forsvarsleddet.

TALENTFULL: Kurt Zouma (til høyre) er spådd en stor fremtid.

Likevel har den unge franskmannen mye å bevise, og har ikke spilt seg inn i laget på noen måte ennå.

Backene Branislav Ivanovic og Cesar Azpilicueta var uhyre solide forrige sesong, og er et mareritt for alle backer å møte. Begge er først og fremst gode defensivt, men det betyr ikke at de ikke har noe å bidra med fremover. To komplette backer!

Midtbane
Chelsea har en godt befolket midtbane, men likevel er det ikke alle som holder verdensklassenivå.

Nemanja Matic gjør det: I fjor etablerte han seg som kanskje verdens aller beste midtbaneanker. Han er duellsterk og leser spillet godt, samtidig som han er god i oppspillingsfasen og kan score selv. Komplett, med andre ord.

John Obi Mikel er langt fra så komplett, men kan gå inn og vinne en midtbanekrig om nødvendig. Defensivt er han god, ellers er han middelmådig.

Cesc Fabregas var tidvis i fyr og flamme forrige sesong, og åpnet forsvar som de var hans egen garderobedør. Han er en fantastisk playmaker og fungerer perfekt ved siden av Matic.

Ramires har på sin side en uvurderlig motor og kan holde det gående i 90 minutter pluss tillegg. Dekker enorme rom i løpet av en fotballkamp og en veldig typisk Mourinho-spiller.

Oscar har hatt et enormt hektisk program de siste årene og har ikke hatt sommerferie de siste fire årene. Nå har han fått seg etterlengtet hviletid og det er nok nødvendig - han har sett sliten ut og utviklingen hans har stagnert noe. På sitt beste er hans ballkunster nær uvirkelige. En skikkelig magiker.

HEKTISK: Oscar har mange forpliktelser som fotballspiller.

Marko Marin har ikke blitt spilleren de håpet på og blir neppe i klubben.

Eden Hazard, derimot, ble like god som forventet - om ikke bedre. Belgieren var sesongens desidert beste spiller og sesongoppkjøringen vitner om at nivået ikke har sunket gjennom sommermånedene.

Han er nå blant verdens aller beste spillere og etablerte seg på et stabilt nivå forrige sesong. Fenomenal med ballen i beina, alltid bevegelig, gode avslutterferdigheter og en utrettelig arbeidsmoral - han ville blitt en nøkkelspiller på alle lag i verden. Det finnes ikke superlativer nok!

Willian er en «Ronaldinho light», men gjør sjelden utslag på scoringstavla. Har imidlertid en enorm ballbeherskelse og viser glimt av klasse, og har et veldig godt driv og god spurthastighet med ballen i beina. Det er nok ikke tilfeldig at Chelsea forsterket på høyre kant-posisjon i januar, dog. Mulig Willian også har godt av ferien.

Juan Cuadrado fikk en stor prislapp og enda større forventninger, men var en skuffelse etter ankomsten i januar. Han har enorme dribleferdigheter og god fart, men var enkel for Premier League-forsvarerne forrige sesong. Han har mye å bevise.

Mohamed Salah leverte bra for Fiorentina forrige sesong, men er ikke lenger der - og blir trolig ikke i Chelsea heller, med mange interessanter på listen.

Angrep
Victor Moses hadde en skadeplaget, men tidvis veldig god, sesong for Stoke i fjor. Han holder neppe nivået Chelsea krever, men kan vise seg å bli en nyttig stallspiller om han blir.

SKUFFET: Radamel Falcao vil sannsynligvis glemme sesongen i Manchester United.

Diego Costa viste at han takler Premier League forrige sesong og var en av de beste spissene i ligaen. Sliter fortsatt med litt småskader, men bør kommer uthvilt og frisk til denne sesongen. Et beist av en spiller, som dessverre sliter mye med skader. Også denne sesongoppkjøringen har vært skadeplaget.

Falcao vil forsterke angrepet og forhåpentligvis score mer enn i fjor.

Loic Remy tilbyr et mindre fysisk, men mer hurtig lettbeint alternativ på topp. Forrige sesong viste han at han er klar når hans navn blir ropt, og det er det som kreves.  I Community Shield-kampen viste han imidlertid at han er langt fra å være på bølgelengde med lagkameratene sine.

En kvalitetsmessig god angrepsrekke. Falcao har mye å hevne, dog.

Manager
Er José Mourinho verdens beste manager? Det er ikke galt å tenke det, for hans statistikk er utmerket.

Forrige sesong sikret han ligatittelen og ligacupen og han er en av få managere i verden som kan bestemme hvordan kampen blir. Trenger Mourinho 0-0, ja da kan du banne på at det blir nettopp det.

Har en kynisme og vinnerskalle som gjør ham elsket av sine egne og hatet av alle andre. Spillere regelrett elsker å spille under den portugisiske mesterhjernen og det er ikke rart: Han er en spesialist på suksess.

Hva skulle Premier League-sirkuset gjort uten Mourinho?

PS! For ekstra Mourinho-påfyll, les Thore Haugstads omfattende portrett i den siste utgaven av Josimar.

GULLGUTT: Bertrand Traore.

Se opp for: Bertrand Traoré (19). 95-modellen har endelig fått arbeidstillatelsen sin innvilget og bøttet inn 17 mål i alle turneringer for Eredivisie-laget Vitesse forrige sesong.

Han har en lang vei opp til startoppstillingen, men vil trolig få muligheten til å vise sitt enorme talent likevel.

Plusser:
+ Kvalitetsmessig en vanvittig solid tropp. Det er spillere av absolutt verdensklasse i alle ledd og førsteelleveren er trolig den beste i England.
+ José Mourinho. Med denne manageren bør man alltid regne med å være i tetsjiktet.
+ God kultur i klubben, med mye vinnermentalitet.

Minuser:
- Uhyre tynt i forsvar - skader og suspensjoner kan ødelegge mye.
- De har ikke maktet å forsterke som sine konkurrenter.

Konklusjon: Chelsea kommer til å være med helt der oppe. Men vi tror ikke det blir en gjentakelse av fjorårets gull og i tillegg tror vi Mourinho vil prioritere Champions League høyere denne sesongen.

Konkurrentene har forsterket mer og Chelseas sesongoppkjøring har ikke vært spesielt god. Akkurat dét trenger likevel ikke å bety så mye, for José Mourinho er en mann som vet å identifisere sine svakheter.

Det er alltid vanskelig å ikke putte Mourinho på gullplass, men vi tror Premier League-tittelen blir veldig vanskelig å forsvare også for Chelsea. Mer enn noensinne er de laget å slå.

Men det holder likevel til en andreplass på vårt tabelltips.

Klikk her for å gå til den fullstedige oversikten over tabelltipset.

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vi vil helst at du er med på diskusjonen under fullt navn, men aksepterer at det kan finnes gode grunner for å være anonym. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus