*Nettavisen* Sportspill.

Denne Norge-statistikken er ikke til å tro

HISTORISK: Kjetil Rekdal scorer seiersmålet mot Mexico i USA-VM 1994, et VM Norge langt fra var favoritt til å kvalifisere seg til. Foto: Bjørn Sigurdsøn (NTB scanpix)

Norges landslag liker virkelig ikke å spille som forventet - på godt og vondt.

Sportspills øvrige lørdagsmeny:
Oddstips 1:
Wigan på trynet igjen
Oddstips 2:
Tyrkia sliter uten superspissen
Oddstips 3:
Vinn eller forsvinn for Bosnia

Stor TV-oversikt: Slik ser du landslagsfotballen på TV

NB! Dette er ikke et oddstips, men en omtale av historiske begivenheter som kan knyttes om mot dagens kamper.

Det er den britiske storavisen the Guardian som retter søkelyset mot et snodig fenomen ved Norges kvalifiseringsrunder.

Veldig ofte trosser Norge forventningene: På godt og på vondt.

Mest på vondt i det siste.

Men da Norge ble trukket i samme kvalifiseringsgruppe som England, Polen og Nederland i forkant av 1994-VM i USA, var det få som trodde på Drillos. Til Amerika kom de, og Kjetil Rekdal sørget for Norges første seier i VM-sammenheng over Mexico.

Gullalder
Det startet en liten gullalder for norsk fotball, og de neste mesterskapene - med unntak av EM 1996 - hadde Norge som deltaker.

Mange forventet at den trenden skulle fortsette før 2002-VM, da Norge var førsteseedet før kvalifiseringen. Å være førsteseedet innebærer en enorm fordel, og trekningen ga lag som Ukraina, Polen og Hviterussland.

Overkommelig motstand, med andre ord. Men det var lettere sagt enn gjort, og alle de tre nevnte lagene kom foran Norge i gruppen.

Å være fjerdeseedet innebærer på sin side en svært stor ulempe, og betyr at man ifølge rangeringen er det fjerde beste laget i gruppen. Likevel kom Norge til playoff - som fjerdeseedet - foran VM 2006, etter å ha havnet bak Italia, men foran lag som Skottland, Slovenia og Hviterussland.

Dessverre snublet André Bergdølmo i gjørma på Ullevaal, og Tsjekkia vant til sammen 2-0 i playoffen.

Drillos 2.0
Noen bedrøvelige år i norsk sammenheng fulgte, men på et eller annet vis endte Norge igjen opp som førsteseedet foran VM-kvalifiseringen 2014, etter en rekke gode resultater av Drillos 2.0.

Sveits, Island og Slovenia er i utgangspunktet - i alle fall på det tidspunktet - motstand Norge skulle ha gode muligheter mot. Men det endte nok en gang i tragedie fra førsteseedet-posisjon, og Norge endte til slutt milevis bak disse tre konkurrentene.

Å være favoritt betyr for Norge at det neppe går, men underdog-posisjonen virker å være ypperlig for «bønda ifra nord».

Så også i denne kvalifiseringen. Etter en rekordsvak plassering på FIFA-rangeringen og en gruppe med storlag som Italia og Kroatia samt ikke udugelige Bulgaria, var det få som forventet mye fra Norge. Direkte kvalifisering var uansett helt utenkelig.

Foran disse to kampene mot Malta og Italia er nordmennene i en transe, og EM virker mer og mer sannsynlig. Allerede i kveld kan plassen sikres, om Bulgaria stjeler poeng i Kroatia, samtidig som at Norge gjør jobben mot Malta.

Norge har slått tilbake etter en lei start og har (nesten) alt i sine hender.

Mot alle odds. Igjen.

NB! Boksen under er ikke et oddstips, men et spill som sikrer norsk EM-plass i kveld.

Annonsebilag