*Nettavisen* Sportspill.

Dette har ikke Stoke klart på 40 år

BET365, YEAH!: Charlie Adam feirer etter å ha scoret i den vidunderlige fjorårssesongen. Foto: Martin Rickett (Pa Photos)

Ikke siden 70-tallet har Stoke klart den bragden de gjennomførte forrige sesong.

01.08.15 11:04

TABELLTIPSET: 7. PLASS - STOKE:

Stoke hadde sin gyldne år på slutten av 60-tallet frem til midten av 70-tallet, fulgt av drøye to deprimerende tiår. Men ikke siden 1975 har de fullført på øvre halvdel av tabellen to sesonger på rad, som de klarte forrige sesong.

- Klarer vi en topp ti-plassering i tre sesonger på rad, betyr det at Stoke er blitt en etablert Premier League-klubb. Vi må se oppover og ikke nedover, sier Runar Kvernen, chairman i Stokes norske supporterklubb.

Han tror at Stoke har gode sjanser til å snuse på Europa-spill, men erkjenner samtidig at de plassene er uhyre vanskelige å kapre. Kvernen tror laget hans har god mulighet på topp åtte-plassering og ikke er sjanseløse på topp seks.

- Det hadde vært godt for entusiasmen og engasjementet rundt klubben å komme til Europa. Å gjøre Stoke til en internasjonal klubb hadde vært veldig spennende, sier Kvernen, som merker mye trykk på den norske supporterklubben for tiden.

Les også: Sjekk ut Nettavisens nye Premier League fantasy-spill!

Perfekt punktum
Den forrige sesongen ble full av glede og Stoke viste virkelig muskler. Sesongen fikk en perfekt avslutning da de knuste Liverpool hele 6-1 i den siste kampen.

- Sesongen som var, var den beste Stoke har gjort i Premier League siden comebacket i 2008. Samlet sett var det en veldig god sesong, og den følelsen tar vi med inn i den kommende sesongen, melder Stoke-supporteren.

«The Potters» har vært aktive på overgangsmarkedet og det er et aldri så lite stilskifte vi har vært vitne til de senere årene.

- Mark Hughes har en helt annen filosofi enn det vi ble kjent for under Tony Pulis. Pulis var rett da vi rykket opp, Hughes er rett nå, sier Kvernen.

Under Tony Pulis fikk Stoke en merkelapp som defensiv, knallhard og kynisk spillestil - en merkelapp de har slitt med å riste av seg. Men Mark Hughes har lagt om litt etter litt, og sørger for en mer ballbesittende og offensiv spillestil.

Klikk på bildet for å forstørre.

IF YOU'RE HAPPY AND YOU KNOW IT: Mark Hughes har grunn til å klappe. Foto: Jed Leicester (Pa Photos)

Må selge
Samtidig har Stoke vært en selgende klubb denne sommeren, og har kvittet seg med nøkkelspillere som Asmir Begovic, Steven N'Zonzi og Roberth Huth.

- Men jeg tror det er riktig, for Stoke må selge for å kjøpe. I tillegg tror jeg vi har god dekning på de plassene vi har solgt, sier Kvernen.

PS! Alle serierundene i Premier League vises på TV 2 Sport Premium og TV 2 Sumo. Klikk her for å registrere deg på TV 2 Sumo (lenke til ekstern aktør)!

Kvernen mener det er spennende med mange overganger, men erkjenner samtidig at laget blir sårbart med så mange nye spillere. De slet med å få spillerne til å fungere ved fjorårets sesonginnledning.

- Det viktigste blir å erstatte N'Zonzi, for akkurat nå er det for mange offensive fibre på midten. For å si det enkelt: Hvem skal vinne ballen for oss?, spør Kvernen.

Selv om Stoke har signert mange spillere fra Barcelona de siste sesongene, avviser Kvernen at Stoke begynner å bli et Barcelona 2.0. Marc Muniesa, Bojan Krkic, Moha og Ibrahim Afellay har alle gått fra Katalonia til Stoke-on-Trent.

- Det er jo litt morsomt at Barcelona har blitt vår farmerklubb, sier Kvernen.

Stoke fortsetter der de slapp, og møter Liverpool hjemme den første kampen. At de åpner med seier står til 3,10 i odds hos Norsk Tipping.

Overgangsaktivitet:
Joselu (25) fra Hannover, midtspiss til 5,5 millioner pund.
Phillipp Wollscheid (26) fra Bayern Leverkusen, midtstopper til 2,5 millioner pund.
Jakob Haugaard (23) fra Midtjylland, målvakt til 420.000 pund.
Marko van Ginkel (22) fra Chelsea, midtbanespiller på lån.
Ibrahim Affelay (29) fra Barcelona, gratis ving.
Moha (19) fra Barcelona, gratis ving.
Shay Given (39) fra Aston Villa, gratis målvakt.
Glen Johnson (30) fra Liverpool, gratis høyreback.

Dette overgangsvinduet vitner om en ledelse om har god oversikt på markedet og de har sikret seg en rekke gode spillere for relativt lite penger.

Joselu fra Hannover er den dyreste overgangen, og spanjolen har fortid fra Real Madrid-akademiet. Han er en mer teknisk spiss enn de som alt befinner seg i troppen, og har også en viss størrelse. Kan komplementere de andre spissene godt.

Karrieren til Philipp Wollscheid har hatt en litt nedadgående kurve de siste sesongene. Uansett tilfører han bredde på midtstopperplass og gjorde det godt nok til å fortjene en permanent overgang etter han kom på lån i januar.

Ettersom de har solgt Begovic til Chelsea, har de vært på keeper-jakt. Haugaard viste lovende takter i Midtjylland og kommer nesten gratis, mens Shay Given for noen år siden var en keeper av høy klasse. Det er ingenting som stopper ham fra å bli det igjen i Stoke.

Klikk på bildet for å forstørre.

ALLSIDIG: Marco van Ginkel. Foto: Martin Rickett (Pa Photos)

Marco van Ginkel gjorde sine saker veldig godt i Milan forrige sesong, selv om han var svært skadeplaget i sin Serie A-sesong. Han har et flott driv med ballen og dekker store rom, og viste også frem en presis skuddfot i Italia.

For Ibrahim Afellay har kanskje ikke karrieren gått helt som ventet, da han som talentfull ving gikk til Barcelona og vant Champions League. Men han har et vanvittig makspotensial, med fart og driblinger av høy klasse. I tillegg tilfører han rutine fra det aller øverste nivået.

Moha er en unggutt fra Barcelona-akademiet, men han er lite beskrevet - selv om han er godt dokumentert på YouTube. Virker å være en spennende ving som absolutt har hurtigheten med seg. Barcelona har jo produsert noen gode vinger.

Glen Johnson var ikke Anfields mest populære spiller forrige sesong, men han har tidligere vist hva han er god for. Har alt som skal til for å løfte dette Stoke-laget.

En ting er at de henter mange spillere. En annen ting er at henter mange spennende spillere. Og det har Stoke til de grader gjort.

Ut har Asmir Begovic, Steven N'Zonzi (Sevilla) og Roberth Huth (Leicester) gått. Det betyr at Stoke så langt har gått i pluss på overgangsmarkedet.

Nettavisens vurdering:

Målvakt
Stoke er kjent for å ha gode målvakter, men må nå klare seg uten den formidable Begovic, som har blitt backup i Chelsea. Nå venter de i stedet på at Jack Butland skal ta steget og bli den målvakten han har potensial til.

Han er enda bare 22 år, og hvis det viser seg ikke å være tid for han ennå, er Shay Given et mer enn godt nok alternativ. Haugaard blir trolig tredjevalget i denne keeperkonstellasjonen.

Forsvar
Ryan Shawcross blir hver sommer koblet til alle de største klubbene i England, og det er ikke rart. Engelskmannen har delvis spilt seg inn på landslaget og gjør det med en kompromissløs og taklingssterk spillestil.

Marc Wilson er veldig Stoke, og er først og fremst fysisk og hard å møte. Marc Muniesa står for det mer ballsikre og elegant, selv om han muligens ikke er hard nok for Premier League ennå. Uansett har han spilt seg gradvis opp og føler nok absolutt at han fortjener mer tillit denne sesongen.

Erik Pieters har stabilisert seg som en godkjent Premier League-back, men heller ikke mer: Han har litt å bevise fortsatt.

Glen Johnson, Geoff Cameron og Phil Bardsley er tre 30-åringer med varierende kvalitet, men som alle kan gå inn i laget og gjøre en god jobb på backplass.

Totalt sett har Stoke svært god dekning i forsvarsleddet, selv om kanskje venstrebacken er en akilleshæl.

Dionatan fikk fem minutter i Premier League forrige sesong og er ikke regnet som favoritt til å få mer i år.

Midtbane
Steven N'Zonzi var kanskje Stokes beste spiller gjennom hele forrige sesong, men han ønsket seg til Sevilla og fikk ønsket innvilget. Han etterlater seg et hull, som Glenn Whelan per dags dato er nærmeste å fylle.

Likevel er det på midtbanen de mangler en skikkelig slügger etter N'Zonzi gikk, selv om Whelan leverte godkjent og fikk mye tillit forrige sesong.

van Ginkel blir en spennende tilveks til denne midtbanen. Ellers er det kanskje på tide å børste støvet av Steve Sidwell, som har hatt lite spilletid de siste sesongene.

Stephen Ireland og Charlie Adam er i sin beste alder og har alltid noe å bidra med, og vil være viktige spillere for Stoke. Kvaliteten på de sentrale midtbanespillerne er god, men de er noe sårbare for skader.

Klikk på bildet for å forstørre.

I STOKE: Ibrahim Afellay. Foto: Emmanuel Dunand (Afp)

På kantposisjon er de imidlertid veldig godt dekket, spesielt etter ankomstene til Afellay og Moha. Arnautovic kan spille spiss óg, og er på sitt beste nesten umulig å ta ballen fra.

Jonathan Walters jobber alltid samvittighetsfullt gjennom samfulle nitti minutter og må være en drømmespiller for enhver manager. Peter Odemwingie har ikke hatt sine beste år i det siste, men besitter stor fart og solide avslutteregenskaper.

Her har de fem vinger som skal bekle to plasser. Luksus, sa du?

Angrep
Helt på topp har de nå stor variasjon og kan sette sammen noen spennende spissduoer. Bojan har dessverre vært mye skadet, men viste forrige sesong hva som gjorde ham til et av de mest ettertraktede talent i verden. Forrige sesong var på mange måter et vendepunkt og Stoke-fansen vil forvente at fremgangen fortsetter.

Mame Biram Diouf står for tempoet på topp, og kan løpe fra nesten hvem som helst. Han er ikke velsignet med super teknikk, men har blitt en bedr avslutter med årene.

Peter Crouch er alltid nyttig å ha i et lag og kan være nyttig for å endre kampbilder. Han er 34 år og på hell, men er ikke avhengig av hurtighet for å fungere.

Fire svært forskjellige spisser, men alle holder et bra nivå.

Manager
Mark Hughes har virkelig gjennomført et stilskifte i dette Stoke-laget. Den tidligere storspilleren har lang erfaring som både trener og manager på det øverste nivået, men suksessen han har i Stoke er uansett imponerende - selv til han å være.

Hughes har ofte gjort det best med litt begrensede midler og det ser vi også i Stoke. Nå begynner troppen og bli virkelig spennende og ligner mer på Barcelona enn Stoke.

Per dags dato har Mark Hughes vist alle de rette evnene for å lede Stoke.

Se opp for: Det er ikke vanvittig mange spennende unggutter i dette Stoke-laget, men Moha er utvilsomt en av dem. Han tilfører en ny dimensjon i dette laget og kan spille seg inn allerede i år.

Plusser:
+ Forsterket med kvalitetsspillere i alle ledd.
+ Klubben er på ny etablert med en klar filisofi, denne gangen mer spennende enn før.
+ Nå har de etablert seg på øvre halvdel av tabellen og blir uhyre vanskelige å møte også i år.

Minuser:
- Steven N'Zonzi var en nøkkelspiller og blir vanskelig å erstatte.
- Avhengig av at nykommerne slår til relativt fort.

Konklusjon: Det er vanskelig å skrive noe negativt om Stoke for tiden. De henter spennende spillere og har en klar filosofi, og bruker ikke penger de ikke har.

Troppen ser nå uhyre godt sammensatt ut og er trolig den beste Stoke har hatt på veldig, veldig lenge.

Nå er de klare for å utfordre om Europa, tror vi. Hvem skulle trodd det for noen år siden?

Stoke ender på 7. plass i vårt tabelltips.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag