*Nettavisen* Sportspill.

Fem moderne El Clasico-kamper vi aldri glemmer

KUNSTNEREN: Ronaldinho var verdens beste i 2004 og 2005, og ydmyket Real Madrid på Santiago Bernabeu i november 2005. Foto: Pierre-philippe Marcou (AFP)

Det prestisjetunge oppgjøret har produsert noen vanvittige fotballkamper de siste årene.

I morgen - lørdag - er det duket for El Clásico og dette oppgjøret har skapt noen virkelig minneverdige kamper opp gjennom de siste ti årene.

Her er fem av dem - helt subjektivt vurdert.

PS! Nettavisen kommer naturligvis med oddstips for Real Madrid - Barcelona i morgen. Følg med!

1. Ronaldinho-applausen

Ronaldo de Assis Moreira - eller Ronaldinho på folketunge - var verdens beste spiller i 2004 og 2005. Og for ti år og én dag siden, var han på sitt aller beste mot Real Madrid på Santiago Bernabeu.

Først hadde kameruneren Samuel Eto'o sendt Barcelona i ledelsen, før Ronaldinho tok hånd om resten.

Først fikk han ballen på egen banehalvdel og satte fart. Real Madrids nyinnkjøpte høyreback Sergio Ramos så bare ryggtavla til brasilianeren med flodekjeften, som fintet ut Ivan Helguera med en nydelig finte og plasserte ballen lett i mål bak en Iker Casillas som var sjanseløs.

Han var ikke ferdig: Sergio Ramos fikk seg en ny løpetur da Ronaldinho punkterte kampen med sin strålende 3-0-scoring. Bildene i ettertid har ikke blitt glemt.

Real Madrid-supportere - noe molefunkne i ansiktet, må sies - applauderte den strålende brasilianerens prestasjon. Noe lignende hadde ikke skjedd siden Diego Maradona var på besøk.

Apropos Maradona: En viss Lionel Messi hadde også begynt å gjøre sitt gjennombrudd for alvor og startet kampen som høyreving. Han leverte målgivende på den første scoringen. Allerede da var Barcelona-fansen overbeviste om at de var vitne til en stor, stor spiller.

Barcelona vant både serie og Champions League den sesongen og Ronaldinho stod for noen vanvittige prestasjoner. Men den aller beste var nok på Santiago Bernabeu denne november-kvelden.

Klikk her for å se høydepunkter fra da Ronaldinho fikk Santiago Bernabéu til å applaudere

2. Ydmykelsen

Men det er ikke bare Real Madrid som har blitt ydmyket. Da de vant La Liga flere runder før slutt i 2008, var det Barcelona som måtte stå den såkalte æresvakten for Real Madrid da de entret gressteppet. Å stå æresvakt er tradisjon når et lag har vunnet ligaen i Spania.

Rivaleriet mellom Real Madrid og Barcelona skal ikke undervurderes og daværende Barcelona-kaptein og den uendelige legenden Carlos Puyol har i ettertid sagt at denne æresvakten var det mest ydmykende øyeblikket i hans karriere.

Vondt ble verre for katalanerne: De tapte 4-1 og var aldri i nærheten. Det er lenge siden Barcelonas stolthet har vært så såret.

Klikk her for å se da Real Madrid ydmyket Barcelona

3. Comebacket I

Etter overnevnte ydmykelse, måtte Barcelona-ledelsen gjøre grep. Frank Rijkaard ble takket for god tjeneste, men måtte forlate klubben. For mens Barcelonas A-lag hadde trofétørke, opplevde en viss Josep 'Pep' Guardiola massiv suksess med Barcelonas B-lag.

Guardiola fikk tillit som hovedtrener og sendte superstjerner som Ronaldinho og Deco rett på dør. Etter et par dårlige resultater i sesonginnledningen, løsnet det virkelig for Barcelona og de endte med å vinne en historisk trippel i 2008/09-sesongen.

Thierry Henry, Samuel Eto'o og Lionel Messi dannet en ustoppelig angrepsrekke og Xavi var sammen med Andrés Iniesta genier på midtbanen. Forsvaret bestod av den hjemvendte sønnen Gerard Piqué og nevnte Carlos Puyol, mens Dani Alves herjet på høyrebacken. Kort fortalt: Laget var enestående.

Kronen på verket i denne vidunderlige sesongen kom på Santiago Bernabeu. Real Madrid tok ledelsen og var virkelig på hugget, men Thierry Henry, Lionel Messi og Xavi spilte sin livs kamp og snudde alt på hodet.

Det var en perfekt utført kamp og Barcelona vant hele 2-6 på Real Madrids storstue. Sesongen gjorde at Real Madrid-presidenten Vicente Calderon ikke ble gjenvalgt, Florentino Perez kom tilbake og Galacticos II var på gang. Cristiano Ronaldo, Kaká og Xabi Alonso var blant spillerne som skulle revansjere den ydmykende sesongen.

Klikk her for å se høydepunktene fra kampen mener startet Guardiola-æraen i Barcelona

4. Den perfekte fotballkamp

Etter han vant Champions League med Inter i 2010, ble han hentet direkte til Real Madrid for å erstatte Manuel Pellegrini, som fikk sparken til tross for å ha kapret 96 poeng med Real Madrid og vunnet cupen.

Uansett: José Mourinho kom for å vinne trofeer først og fremst, og Barcelona - da kalt det beste laget noensinne - stod i veien. Det var en vanvittig stemning rundt lagene da de møttes på Camp Nou for den første El Clasico med Mourinho mot Guardiola i ligaen.

Nå hadde Lionel Messi flyttet inn på spissplass og David Villa ble hentet fra Valencia. Sammen med Pedro dannet de angrepsrekken MVP.

Denne kampen ble i ettertid husket som den perfekte fotballkamp fra Barcelona sin side. Det var enormt.

Barcelona-spillerne var overalt og slo nydelige og treffsikre pasninger, bevegde seg med enorm hastighet og satte to kjappe scoringer. De ga seg ikke før Jeffren satte 5-0-målet på slutten av andre omgang. Mourinhos ansiktsuttrykk kunne ikke misforstås og Real Madrid-spillerne ble mer og mer frustrerte - og til slutt direkte ufine.

Det var den perfekte fotballkamp. For Barcelona.

Klikk her for å se høydepunktene fra Barcelonas perfekte fotballkamp

5. Comebacket II

Sesongen etter ble ikke like glitrende for Pep Guardiola og hans Barcelona. De var lenge langt bak Real Madrid, men José Mourinhos menn begynte å feile mot slutten.

Det var duket for El Clasico på Nou Camp, og Real Madrid hadde syv poeng til gode på Barcelona. Med seier ville Barcelona vært bare fire poeng bak og Real Madrid hadde et betydelig tyngre kampprogram mot slutten.

José Mourinho var mer revansjelysten enn noensinne og fikk det han ville ha. Real Madrid tok ledelsen 1-0 på et hjørnespark, Alexis Sanchez utlignet i andre omgang. Men Real Madrid fikk siste ord.

Mesut Özil slo en nydelig pasning i bakrom og Cristiano Ronaldo satt sitt 42. ligamål for sesongen og sikret ligagullet i samme slengen. Det var en perfekt revansje etter 5-0-ydmykelsen året tidligere.

Camp Nou ble helt stille.

Klikk her for å se Real Madrids ultimate revansj

Hva tror du om dagens Clasico?

Annonsebilag