*Nettavisen* Sportspill.

Stortalentet fikk Premier League-sjokk: - Jeg bare sto der og kikket på brevet

Kjetil Haug (17) tok sjansen og reiste fra trygge Sarpsborg til Manchester City som 16-åring.

26.06.15 12:26
HTML EMBED
var s=document.createElement("script");s.type="text/javascript";s.src="http://csp.picsearch.com/rest?e=Y0PEAWn5BCvII7Lg2EMI0NQ1Q26tbvP_O57Y8Ubdifu3IOrTmdtu5ABJCy1uFC2jDjyWXEoQzNQeuZVOpek0hA9WcGK970h0fMSBX14IRcRVTW8kkIi7EL6vojiKfkjV4zC9T8P17aI&i="+typeof(ps);document.getElementsByTagName("head")[0].appendChild(s);

Ett år senere er erfaringene mange. Nylig fikk han stå i den meget prestisjetunge youth cup-finalen for 18-årslag i England, og talentet er så stort at Frode Grodås to ganger har invitert ham med på landslagssamling.

Landslagsledelsen mener han er en fremtidig Norge-keeper, og da kan han like gjerne høste erfaringer med en gang.

- Sto bare og kikket på brevet

Haug spilte i moderklubben Kvik Halden frem til han var 14 år, før han spilte halvannet år i Sarpsborg 08. Da ble han fanget opp av engelske klubber, og veien videre gikk til Manchester City.

- En speider fra Everton, Brian King, hadde fulgt meg over god tid uten at jeg visste det. Han hadde fulgt meg på landslag og litt diverse. Så inviterte ham meg på prøvespill i Everton, og jeg tok sjansen. Da fanget de andre engelske klubbene det opp, og dermed var det i gang. Da ble jeg invitert av United, City og noen andre klubber.

- Hvordan er det for en 16-åring fra Norge å være ønsket av store Premier League-klubber?

- Det var litt surrealistisk til å begynne med, faktisk. Jeg skjønte det ikke helt da mamma og pappa ropte meg ned fra rommet mitt og sa jeg skulle på treningsopphold i Everton. Det var litt spesielt, men det er jo en guttedrøm. Det var mamma og pappa som sto nede på kjøkkenet og viste meg brevet fra Everton.

- Jeg visste ikke hva jeg skulle si da jeg kom ned der. Jeg sto bare og smilte ganske bredt.

- Trodde du noen tulla med deg?

- Jeg var ikke helt sikker. Jeg sto der og titta på det brevet en god stund før jeg skjønte hva som hadde skjedd.

- Sier det rett ut

Haug og norske Bersant Celina spiller i City sammen, og Celina har tidligere United-spiller Michael Owen som agent. Det har ført med seg noen frynsegoder i form av gode billetter på Old Trafford.

- Vet City at du er United-supporter?

- Jeg tror de fleste vet det nå, jeg prøver ikke å skjule det heller. Hvis folk spør, sier jeg det rett ut. Så får folk takle det som de vil.

Han fylte nylig 17 år, som er det tidligere en spiller kan signere proffkontrakt med en Premier League-klubb. Haug har ennå ikke fått tilbud om dette, men er uansett sikret tre år til på såkalt stipend. Med proffkontrakt får han derimot mer lønn og blir automatisk flyttet opp i Citys U21-tropp.

- Med «scholarship» tjener du ikke veldig mye, nok til å klare deg alene. Med en proffkontrakt får du betydelig mer.

Hør mer fra Kjetil Haug i videoen øverst.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.