*Nettavisen* Sportspill.

Så norsk er Island

Nordmenn grunnla og bygget opp Island, men frihet fikk ikke landet før etter 1100 år.

Norge møter Island til VM-kvalifiseringskamp fredag 7.september klokka 20.45. Vi har sett på historien til Norge og Island.

Grunnlagt av nordmenn

Rundt år 860 kom vikingen Naddoddr fra Agder ut for en kraftig storm, og hans vikingskip ble blåst helt bort til østkysten av Island. Han bygget et hus nord på øya for å kunne reparere skipet sitt. Stedet han bygget huset heter nå Husavik. Etter hvert seilte han rundt hele Island, og kunne dra hjem for å fortelle om en øy han hadde oppdaget som han kalte Snæland.

Noen år senere kom Floki Vilgeroarson til øya, han kom fra vestlandet et sted. Da han kom til øya han hadde hørt om fra historiene som kom fra Naddoddr seilte han inn forbi det som i dag er Reykjavik til det som kalles Vatnsfjordur. Den første vinteren han var der døde kyrne hans og han forbannet landet han hadde kommet til. Etter at han den vinteren så et stort isflak i fjorden utenfor der han hadde bosatt seg, og han kalte derfor landet han var i for Island. Han dro tilbake til Norge etter to vintre.

Ingolfr Arnarson kom til Island i 874. Han bosatte seg og ga navnet til Reykjavik da han kom til øya (Reykjavik betyr for øvrig røykevik). Hans bosettelse var starten på en innvandring i relativt stor skala til Island, og historikerne betegner perioden fra 874 til 930 som bosettingsperioden av Island. Da var allthinget opprettet og mesteparten av landområdene som kunne bære jordbruk var tatt.

Fra 930 til 1262 var så Island en fristat styrt av allthinget. Hovedstaden var egentlig kun allthinget og fantes på det som ble kalt tingvellir (allthing-området direkte oversatt). Stortinget til Island var der fram til 1789. Etter store interne stridigheter så ble Island norsk i 1262 da man erklærte troskap til den norske kongen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Bakgrunnen for løftet begynte med at Snorre Sturlason (ja, han, ja) ble leder for Sturlung-klanen på Island og ble en av vassallene til Kong Håkon i Norge. Håkon krevde at Snorre skulle hjelpe ham med å gjøre Island norsk, og selv om han ble den mektigste lederen på Island gjorde han ikke som Håkon IV hadde ønsket. Hans nevø, Sturla, tok så fatt på sakene og sendte Snorre til Norge. Der ble han i seks år før han dro tilbake til øya, men da uten kongens beskyttelse. Etter kort tid på Island ble han drept etter ønske fra den norske kongen.

I 1262 var stridighetene over og man skrev under Gamli Sattmali, som var en avtale om union mellom Norge og Island.

Island ble så en del av Kalmarunionen, og senere Danmark-Norge. I løpet av årene under styre fra Danmark ble Island ett av de fattigste områdene i Europa, og ble svært hardt rammet av svartedøden. Man regner med at opp mot 60 prosent av befolkningen døde under det første utbruddet av svartedøden i landet og senere så mye som 50 prosent igjen i det andre.

Klikk på bildet for å forstørre.

I 1814 etter at Danmark overga styringen av Norge til Sverige ble Island et dansk område. I 1918 fikk landet sin frihet fra Danmark, og etter at tyskerne invaderte Danmark i 1940 erklærte Island seg uavhengig fra Danmark. Under andre verdenskrig hadde så islendingene en folkeavstemning om man skulle ha selvstyre. Den 24.mai var avstemningen over, og 97 prosent hadde stemt for at unionen skulle oppløses.

Fotballen

Første gang Norge møtte Island var den 24.juli 1947. Kampen ble spilt i Reykjavik, og de norske målene ble scoret av Knut Brynhildsen, Gunnar Thoresen (2) og Paul Sætrang. Gunnar Thoresen spilte for øvrig på det norske landslaget fra 1946 til 1959, og fikk totalt 64 kamper (22 mål). Hans siste landskamp spilte han noen måneder før han ble 39 år, og han har rekorden som den eldste som har spilt landskamp for Norge. Sønnen til Gunnar heter for øvrig Hallvar Thoresen. Som klubbspiller spilte Thoresen for Larvik Turn.

Den neste kampen mellom laene kom fire år senere, i juli i 1951. Denne gangen møttes lagene i Trondheim, og Norge vant 3-1. På Norge spilte blant annet Per Bredesen, men målene ble laget av Ragnar Hvidsten og Harald Hennum. Hennum fikk for øvrig 43 landskamper for Norge og laget 25 mål. Han var aktiv fra 1949 til 1960 på landslaget. Hennum spilte for Frigg og Skeid, og han fikk også en landskamp i bandy.

I Bergen møttes så lagene i 1953. Noge vant igjen (3-1) og Gunnar Thoresen laget igjen mål (sammen med Kjell Kristiansen og Gunnar Dybwad). Året etter kom så det første tapet mot Island, den 4.juli i 1954 i Reykjavik. Norge tapte 1-0.

Til sammen har Norge møtt Island i 30 landskamper. Av disse har 18 endt med seier til Norge, 5 har blitt uavgjort og Island har vunnet 7 ganger. Islands største seier kom i 1970 (2-0). To spillere på laget het Egil Olsen, en av dem er landslagssjef for Norge.

Tre år senere kom den største seieren til Norge, på hjemmebane. Kampen endte 4-0. Tor Egil Johansen laget to mål, mens Harald Sunde og Per Pettersen laget de andre målene. Verken Tom Lund eller Odd Iversen, som begge spilte kampen, laget mål den gangen.

De fem siste kampene

2.september 2011: Norge-Island (Ullevaal) 1-0

Norge vant etter scoring fra Moa i det 88.minutt på straffe.

3.september 2010: Island - Norge (Reykjavik) 1-2

Island ledet ved pause (Heidar Helguson) før Brede Hangeland utlignet i det 59.minutt og Moa satte inn seiersmålet i det 75.minutt.

5.september 2009: Island - Norge (Reykjavik) 1-1

John Arne Riise sendte Norge i føringen etter 11.minutter før Eidur Gudjohnsen utlignet i det 29.minutt.

6.september 2008: Norge - Island (Ullevaal) 2-2

Steffen Iversen sendte Norge i føringen etter 36 minutter før Heidar Helguson utlignet etter 39 minutter. Iversen sendte Norge igjen i føringen etter 50 minutter før Eidur Gudjohnsen utlignet til 2-2 i det 69.minutt.

22.mai 2002: Norge - Island (Bodø) 1-1

Island ledet ved pause før Solskjær laget mål i andre omgang. Det kan for øvrig nevnes at på laget var følgende spillere: Henning Berg, Ronny Johnsen, John Arne Riise, Øyvind Leonhardsen, Steffen Iversen, Martin Andresen, Ole Gunnar Solskjær og Brede Hangeland var ubenyttet reserve.

Oddsen

Oddsen på kampen er 3.10 på seier til Island, 3.20 på uavgjort og 2.10 på norsk seier. Kampen kan spilles som singel.

Her kan du spille på kampen

PS! Bare så det er sagt: På Island snakker de norsk. Vi snakker dansk.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.