*Nettavisen* Sportspill.

Stoler på at Neymar revansjerer 1950-tapet

POPULÆR: Neymar er den største fotballhelten i Brasil. Han har et enormt forventningspress på seg fra egne fans under mesterskapet. Foto: Imago/fotoarena (AllOverPress)

Samba-nasjonen kan ikke la minnene fra forrige Brasil-VM hjemsøke dem i sommer.

12.06.14 10:22

Nettavisen Sportspill har analysert og rangert samtlige lag i de åtte VM-gruppene. Her er gruppe A.

Les også:
Analyse av gruppe B
Analyse av gruppe C

Analyse av gruppe D

Analyse av gruppe E

Analyse av gruppe F

Analyse av gruppe G

Analyse av gruppe H
TV-progam for VM

Generell vurdering:
Det er vanskelig å se noe annet enn at Brasil går videre som gruppevinner. Laget har hjemmefordel, en bred stall og generelt bedre spillere enn de andre lagene i gruppen.

Andreplassen står dermed mellom Mexico og Kroatia, som møtes i gruppespillets siste kamp. Det kan fort bli veldig jevnt mellom nasjonene, men Kroatia skal være best taktisk og teknisk.

Kamerun kan få innflytelse på hvem som går videre i gruppen, men alt tyder på at «The Indomitable Lions» selv ryker ut tidlig.

1.-PLASS: BRASIL:

Vertsnasjon og storfavoritt
Da dommeren blåste av kampen mellom Uruguay og Brasil i 1950, kunne man høre en knappenål falle på mektige Maracanã i Rio de Janeiro. 174.000 brasilianere var vitne til at vertsnasjon og storfavoritt Brasil hadde tapt 2-1 i finalen mot Uruguay. 64 år senere er Brasil igjen vertsnasjonen, og landet er på jakt etter revansje.

Det er ikke vanskelig å forstå at Brasil er storfavoritter i gruppe A. Med et ungt og fremadstormende lag og med landslagssjefen fra triumfen i 2002, Luis Felipe Scolari til å styre skuta, skal veldig mye til for at vertsnasjonen ikke går langt i mesterskapet.

Confederations Cup i fjor gav en pekepinn på toppnivået til dette brasilianske laget. De regelrett rundspilte verdensmesterne fra Spania i finalen og vant 3-0.

Fakta

Kampene i gruppe A:

Dette skaper muligens et unødvendig press på brasilianerne. Minnene fra 1950 tynger fortsatt nasjonen, og denne gangen er ikke annet enn seier godt nok.

I Confederations Cup lå Brasil aldri under i noen av sine kamper. Hvordan vil Brasil, på banen så vel som på tribunen, reagere om man får en i fleisen?

I 1958 og 1970 hadde Brasil Pelé, i 1962 hadde man Garrincha, i 1994 hadde man Romário og i 2002 var det Ronaldo. Ved hvert VM-gull har Brasil hatt en angrepsspiller som viste vei som lagets talisman. I 2014 er alles øyne på vidunderbarnet Neymar. Som den ubestridte eneren i brasiliansk fotball tok han steget over til Europa og Barcelona før 2013/2014-sesongen. Dette kan vise seg å være til Brasils fordel da Neymar vil møte mer forberedt mot fysisk europeere.

Med store, sterke Fred foran seg satser Brasil på at Neymar får nok rom og nok frihet til å lede det brasilianske landslaget til sin sjette VM-tittel, og nasjonen til den syvende himmel.

2.-PLASS: KROATIA:

Klikk på bildet for å forstørre.

Bayern München spissen Mario Mandzukic soner karantene i Kroatias åpningskamp mot Brasil. Foto: Getty Images


Kreative kroater
Kroatia er å regne som en av de store kandidatene til å ta andreplassen i gruppe A. Åpningskampen mot Brasil blir garantert knalltøff, og det er godt mulig at lagets fokus kommer til å være mer rettet mot de to neste kampene.

Dermed er det kanskje litt hell i uhellet at Mario Mandzukic er suspendert i Kroatias første kamp. Bayern München-stjernen blir viktig for kroatene foran målet, men også i gjenvinningsfasen. Mye av Kroatias VM står og faller på kampen mot Mexico, som blir deres store rival om andreplassen i gruppa.

Uansett er det midtbane-trioen Luka Modric, Ivan Rakitic og Mateo Kovacic som kommer til å bli sentrale for Kroatia. Modric og Rakitic var begge viktige spillere for Real Madrid og Sevilla, som henholdsvis vant Champions League og Europa League, og kan diktere tempoet mot enhver motstander. Internazionales Kovacic er et av Europas heteste talenter og kan få sitt definitive gjennombrudd i Brasil om kroatene kommer seg videre.

3.-PLASS: MEXICO:

Klikk på bildet for å forstørre.

Oribe Peralta ble folkehelt i Mexico da han scoret begge målene i 2-1-seieren over Brasil i OL i 2012. Foto: Getty Images / All Over Press


Kan Mexico revansjere den dårlige kvaliken?

Det så lenge ut til at Mexico skulle gå glipp av VM for første gang siden 1990 da laget underpresterte som verst i kvaliken. Med fire landslagssjefer på seks måneder, litt hjelp fra USA mot Panama og en playoff-seier mot New Zealand, er Mexico igjen med i det gjeve selskap.

Under den karismatiske treneren Miguel ”El Piojo” Herrera ser mexicanerne ut til endelig å ha fått en struktur på laget. Herrera uttalte nylig at hans lag drar til Brasil for å vinne hele turneringen, men mexicanerne vil nok se på det som en seier om de endelig kan komme seg videre fra åttedelsfinalen. De siste fem mesterskapene har Mexico blitt slått ut etter kamp nummer fire.

Herrera tar med seg et lag som i stor grad er basert på spillere som spiller i hjemlandet. Som vinner av den mexicanske ligaen med Club América er det få som vet bedre hvordan å dra nytte av de hjemlige spillerne enn ”Piojo”. Så gjenstår det å se om den tøffe veien til mesterskapet har tent den aztekiske krigsflammen i mexicanerne, eller om de må snu i døra mot antatt bedre lag som Brasil og Kroatia.

Men om det er noen som kan skape entusiasme for mexicanerne, så er det Oribe Peralta (30). Club América-spissen har aldret som en fin vin og ser ut til å bli bedre med årene. I OL i 2012 scoret han begge målene i Mexicos 2-1-seier over Brasil. Det er kanskje ikke så rart at begrepet ”Oribeliever” (satte sammen av Oribe og ”believer”) fra 2012 fort kan bli populært i Brasil også.

4.-PLASS: KAMERUN

Klikk på bildet for å forstørre.

Samuel Eto'o er den mest kjente spilleren på Kamerun. Men ting tyder på at landslagskapteinen ikke går helt overens med resten av spillegruppen. Foto: Martial Trezzini (Ap)


Intern splid kan felle Kamerun

Kamerun har kun vunnet én kamp i VM siden de kom til kvartfinale i 1990. Mange vil også mene at de var heldige som kom til VM denne gangen. I kvaliken ble et 2-0-tap for Togo omgjort til seier da det afrikanske fotballforbundet fant ut at togoleserne hadde benyttet seg av en spiller som var suspendert.

Hadde det ikke vært for det resultatet, kunne ting sett veldig forskjellig ut for Kamerun. I tillegg til dette sitter Kameruns fotballpresident i fengsel, og landslagskaptein Samuel Eto’o beskyldte lagkameratene sine for å ha en agenda mot ham i playoff-kampene mot Tunisia. Dermed er det vanskelig å se hvordan Kamerun skal stable sammen et sammensveiset lag i Brasil.

Mye av fokuset vil være på nettopp Samuel Eto’o. Som lagets kaptein og superstjerne er det han landet ser til for håp om videre avansement. I sine glansdager hadde det vært grunn til håp, men den 33-årige utgaven av Eto’o er dessverre ikke helt på samme nivå som spilleren var i sine glansdager.

Selv om Kamerun er en antatt dumpekandidat, kan de fort sitte med nøkkelen til hvem som går videre i denne gruppen. Kamerunerne vil nok kjenne til det klamme og fuktige været i Manaus bedre enn motstanderne fra Kroatia, hvilket fort kan vise seg å bli avgjørende i gruppa.

HTML EMBED
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag