*Nettavisen* Sportspill.

Tysk maskin møter portugisisk monster

Det har vært mye fokus på Cristiano Ronaldo i år, og Portugals sjanser er fort avhengig av om superstjernen leverer. Foto: Armando Franca (Ap)

To europeiske tungvektere smeller sammen i gruppe G. Her er analysen av den spennende gruppen.

12.06.14 10:22

Nettavisen Sportspill har analysert og rangert samtlige lag i de åtte VM-gruppene. Her presenterer vi også gruppe G, der Tyskland, Portugal, Ghana og USA kjemper om avansement.

Les også:
Analyse av gruppe A

Analyse av gruppe B

Analyse av gruppe C

Analyse av gruppe D

Analyse av gruppe E
Analyse av gruppe F

Analyse av gruppe H
TV-progam for VM

Generell vurdering
De europeiske stormaktene Tyskland og Portugal blir nok et par hakk for store for både Ghana og USA.

Det er imidlertid interessant at det nettopp er de to store favorittene som møter hverandre først. En eventuell taper i åpningskampen vil få et press på seg som Ghana og USA kan dra nytte av.

Erfaringen og troa til ghaneserne skal ikke undervurderes, ei heller skal fighter-egenskapene til USA.

1.-plass - Tyskland.

Det tyske maskineret

Fakta

Kampene i gruppe F

”Fotball er et enkelt spill: 22 mann jager en ball i 90 minutter og til slutt så vinner tyskerne”, sa Gary Lineker etter at hans England hadde blitt slått ut av Tyskland i 1990. Det året gikk tyskerne til topps. Siden den gang har et finaletap i 2002 og bronsemedaljer fra 2006 og 2010 vært det nærmeste de har kommet en ny pokal.

En kjapp titt på Tysklands 2014-versjon gir dem rett til å tro at dette kan bli deres sommer. De presser høyt, etablerer med kjappe pasningskombinasjoner og setter opp tempo i spillet etter eget ønske.

Spillere som Mesut Özil, Mario Götze, Thomas Müller og André Schürrle tilbyr tyskerne nesten alt de måtte ønske forover i banen. Og da har vi så vidt begynt oppramsingen.

Som i ethvert maskineri er det muligheter for feil. Foruten 36-årige Miroslav Klose har ikke tyskerne noen utpreget midtspiss. Skulle han bli skadet under mesterskapet, vil Tyskland, etter all sannsynlighet, måtte gå for en ”falsk nier”-løsning som Spania benyttet seg av under EM.

I tillegg kan det stilles spørsmål ved tyskernes forsvar. De ledet 4-0 mot Sverige etter 55 minutter på hjemmebane i VM-kvaliken. Kampen endte 4-4. De har spillerne til å få jobben unnagjort, men trenger å opprettholde konsentrasjonsnivået. Skal uansett ikke ha noe problem med å ta seg videre fra gruppe G.

Den viktigste delen i Joachim Löws maskineriet er muligens Philipp Lahm. Har de siste par årene vært en bærebjelke for både Tyskland og Bayern München. I tillegg til sin jobb på høyreback ble Lahm brukt som defensiv midtbanespiller av Pep Guardiola i Bayern München med stor suksess. Med Sami Khedira og Bastian Schweinsteiger begge skadeplaget kan Lahm fort få en viktig rolle på midtbanen hos Tyskland.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Philipp Lahm kan brukes til mye og det vet Joachim Löw. Foto: Daniel Roland (Afp)


2.-plass - Portugal

Ronaldo + 10 … eller?
For portugiserne handler det meste om én mann: Cristiano Ronaldo. Verdens beste fotballspiller dunket inn mål på bestilling for Real Madrid i år, og tok ansvar da Portugal trengte han i kvaliken. Et hattrick på bortebane sørget for at portugiserne igjen inntar Brasil med Cristiano Ronaldo som kaptein og hærfører.

Landslagstrener Paulo Bentos lag er i stor grad bygd på å ta motstanderen på kontringer, men det er naivt å tro at Ronaldo kan vinne dem VM alene. Portugiserne har en eksentrisk midtbane og kan virke bunnsolide bakover med midtstopper-konstellasjonen bestående av Bruno Alves og Pepe.

Det åpenbare problemet Portugal har hatt i en årrekke, er mangelen på en skikkelig midtspiss. Mange vil nok argumentere for at det ikke er nødvendig når man har Ronaldo. Spørsmålet er da: hva gjør man om ting ikke funker for Ronaldo? Helder Postiga eller Hugo Almeida er sjelden riktige svar.

Foruten den åpenbare kan man trekke frem João Moutinho som en av nøkkelspillerne for Portugal. Midtbanemannen har ikke helt fått ting til å stemme i AS Monaco, men blir fortsatt livsviktig for portugiserne. Organiserer mye av pasningsspillet på midtbanen og er heller ikke redd for å ta i et tak på den defensive fronten. Selv om det er Ronaldo som kanskje skal ha mest av ballen, så er det ofte Moutinho som skal finne han.

3.-plass - Ghana

Revansjesugent Ghana
For fire år siden var Ghana kun et straffespark fra å bli det første afrikanske laget til å spille semifinale i VM. Kvelden da Luis Suárez knuste ghanesiske hjerter vil ikke være glemt for ”Black Stars” når VM sparkes i gang. Om mesterskapet for fire år siden har gitt ghaneserne noe positivt, så er det tro på videre avansement. Samtidig er landslagstroppen i stor grad utgjort av spillere som var på det smertelige nederlaget mot Uruguay for fire år siden.

Klikk på bildet for å forstørre.

Michael Essien har et høyt toppnivå og har vist seg fra sin bedre side før. Foto: Damien Meyer (Afp)

Ghana har en fin blanding med fysisk robust spillere så vel som kvikkere vinger og angripere. Store deler av midtbanen og angrepet har flere år bak seg i Europa og vet hvilket nivå de må ligge på om de skal være suksessfulle i gruppe G. Det blir spennende å se om de kan henge med like godt nå som de gjorde for fire år siden.

Som de fleste afrikanske lag er det forsvaret som feller ghaneserne. Flere av midtstopperne har enten slitt med lite spilletid eller skader. Det samme gjelder førstekeeperen gjennom kvalifiseringen, Fatau Dauda, som til daglig spiller i sørafrikanske Orlando Pirates. Dette åpner opp for at Strømsgodset Adam Kwarasey Larsen blir ”Black Stars” førstevalg i Brasil.

Etter et par år med frustrasjon kan det tyde på at Michael Essien står frem når Ghana trenger han som mest. I playoff-kampen på hjemmebane mot Egypt dominerte AC Milan-spilleren midtbanen fullstendig i kjent stil. Om han kan dra frem noe av det samme nivået han hadde i Chelsea for noen år siden, har Ghana definitivt et ess i ermet.

4.-plass - USA

Houston, we have a problem
Det er ikke typisk amerikansk å innrømme tap, men i denne gruppa kommer nok USA til kort. Landslagstrener Jürgen Klinsmann ønsker å skape et lag som kan presse høyt og spille høyt tempo, men mot lag som Portugal og Tyskland blir nok tempoet og presset i mot litt for høyt for at amerikanerne skal kunne henge med. Klinsmann valgte også å droppe superstjernen Landon Donovan for mesterskapet. Av de rutinerte som fortsatt er spiller Michael Bradley, sønn av Stabæks trener Bob Bradley, fortsatt viktig på amerikanernes midtbane.

Selv om amerikanerne kanskje ikke skal regnes som favoritter, kan de ikke tas lett på. I to av de tre siste mesterskapene klarte de å ta seg videre fra gruppespillet. Med et lag med rutinerte herremenn som nevnte Bradley og tidligere Fulham-spiller Clint Dempsey finner vi også spennende unggutter som Bayern Münchens Julian Green og ”vår egen” Mikkel ”Mix” Diskerud.

Det store problemet til USA er forsvarslinja. Midtstopperne Omar Gonzalez og Matt Besler spiller begge i MLS (den amerikanske ligaen). Det samme gjelder Michael Parkhurst som mest sannsynlig starter på høyrebacken. Selv om alle tre har gjort det bra i USA, blir nok møtet med spillere som Cristiano Ronaldo og Thomas Müller litt i det meste laget for amerikanerne.

Men om forsvaret skulle være usikkert, har USA en solid sisteskanse i Tim Howard. Amerikanerne har en lang og stolt tradisjon med å levere gode keepere og kan vise til Premier League-kjenninger som Kasey Keller og Brad Friedel. Howard har over ti år med erfaring fra å vokte buret i England med både Manchester United og Everton. For et USA som muligens mangler stabilitet i forsvarsleddet er det gudesendt å ha en rutinert herremann som Howard helt bakerst.

Klikk på bildet for å forstørre.

USA kan nok prise seg lykkelig over at de har Tim Howard bakerst. Foto: Mike Zarrilli (Afp)


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag