Scorer Martin Ødegaard på Ullevaal i kveld?
Scorer Martin Ødegaard på Ullevaal i kveld? Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)

Vi skal slå svenskene gule og blå

Norge har ikke vunnet over Sverige siden 2005. Men i kveld blir det fest på Ullevaal.

Kommersielt

Øvrige tips fra Sportspill mandag:
Trippeltips: 
Tre sikre fra Sverige?
V65 Leangen:  Westergård reiser ikke forgjeves
V64 Mantorp:Herlig V64-omgang
V4 Årjäng:  Norske luringer i spennende omgang

På mandagens oddsprogram finner vi blant annet objekter fra fotball-VM for kvinner, flere privatlandskamper for menn og diverse klubbkamper i Norge, Sverige, Irland og Island.

Norge - Sverige H 2,55
Ullevaal stadion er utsolgt når Norge og Sverige møtes til landskampdyst for 106. gang i kveld. 24 av kampene har endt med norske seier, det er blitt 22 uavgjorte, mens svenskene har vunnet 59 ganger. Vi har ikke slått Sverige siden 2005, og forrige møte endte med svensk 4-2-seier (i 2013).

Statistiske sett er det altså lite som tyder på at det blir norsk seier i kveld. Når vi samtidig tar med at det svenske landslaget har gjort det jevnt over bedre enn det norske de siste årene, kan det virke som en nokså dårlig idé å sette oddspengene på hjemmeseier.

Det er imidlertid spesielle omstendigheter rundt kampen. Oppgjøret er lagt tett opptil helgens serierunde i Sverige, Norge og Danmark, noe som har bidratt til at det er mange fravær hos begge lag.

For Sveriges del er hele ti spillere fra den opprinnelige troppen uaktuelle:

Robin Olsen (Malmö) Ludwig Augustinsson (FCK), Erik Johansson (Malmö), Per Nilsson (FCK), Anton Tinnerholm (Malmö), Marcus Berg (Panathinaikos),Marcus Rohdén (Elfsborg), Isaac Kiese Thelin (Bordeaux), Pontus Jansson (Torino) og Sebastian Larsson (Sunderland).

Følgende spillere var aldri aktuelle for troppen: Mikael Lustig, Mikael Antonsson, og Martin Olsson (ute med skader) og Andreas Granqvist (karantene).

Landslagssjef Erik Hamrén har bare 15 tilgjengelige utespillere. En av dem er Zlatan Ibrahimovic, men superstjernen er trolig ikke i god nok fysisk form til å spille hele oppgjøret.

Sverige ligger på annenplass i sin EM-gruppe og skal spille viktig kamp mot Montenegro til helgen. Grunnet den tynne troppen kan ikke Hamrén utføre like mange bytter i kveld som han normalt ville ha gjort, og det er viktig å unngå nye skader og fravær.

Norge har også en del fravær (Stefan Strandberg, Harmeet Singh, Jone Samuelsen, Sten Grytebust og Valon Berisha), men Per Mathias Høgmo har likevel en full tropp på 23 spillere.

På papiret har Sverige et sterkere lag enn Norge, men vi er ikke helt overbeviste om at svenskene har den rette innstillingen til denne kampen. De fleste spillerne er utenfor sesong, og hvor mye innsats kommer en rusten Ibrahimovic til å legge ned i kveld?

Det er mange unge og sultne spillere på det norske landslaget, og med 23 spillere kan Høgmo sette inn på friske bein fortløpende.

Vi spiller litt med hjertet i kveld og setter pengene på norsk seier for første gang siden John Arne Riise, Steffen Iversen og Thorstein Helstad scoret i 3-2-triumfen i 2005.

Kampstart: 20.00. Oppgjøret sendes direkte på MAX.

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vi vil helst at du er med på diskusjonen under fullt navn, men aksepterer at det kan finnes gode grunner for å være anonym. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus