*Nettavisen* Sportspill.

VM-gruppen der alt kan skje

Porto-stjernen Jackson Martinez - her i duell med Senegals Christophe Diedhiou i en privatkamp 31. mai - er en notorisk målscorer som kan skyte Colombia videre fra gruppespillet i VM. Foto: Enrique Marcarian (Reuters)

Fire lag fra hvert sitt kontinent utgjør en av VMs mest uforutsigbare grupper.

12.06.14 10:21

Nettavisen Sportspill har analysert og rangert samtlige lag i de åtte VM-gruppene. Her presenterer vi gruppe C, der Colombia, Japan, Hellas og Elfenbenskysten kjemper om avansement.

Les også:
Analyse av gruppe A

Analyse av gruppe B

Analyse av gruppe D

Analyse av gruppe E

Analyse av gruppe F

Analyse av gruppe G

Analyse av gruppe H

TV-progam for VM

Generell vurdering
Alle lagene i gruppe C har sine åpenbare styrker og svakheter. Colombia bør ha nok kvalitet til å ta kontroll i gruppa, og det søramerikanske klimaet vil gange dem bedre enn de resterende lagene i gruppen – noe som fort kan bli utslagsgivende.

Elfenbenkysten, som spiller sine kamper mot Hellas og Japan i det klamme nord, er nok også bedre rustet klimamessig enn disse to motstanderne. Afrikanernes fysikk og vilje til endelig å gå videre til sluttspillet gjør at de bør ha gode muligheter til å slå følge med colombianerne til andre runde.

Når det er sagt så kan både Japan og Hellas fort by på problemer. Om en eller begge våre favoritter skulle ta et feilsteg, kommer verken japanerne eller grekerne til å nøle med dra nytte av dette.

1.-PLASS: COLOMBIA

Colombia er tilbake
I 16 år har colombianerne ventet på sin retur til internasjonal fotballs gjeveste selskap. På 90-tallet var navn som Carlos Valderrama og Faustino Asprilla flaggbærere for det Colombia-laget mange trodde kunne bli en av fotballens supermakter.

Fadesen i USA 1994 (endte sist i gruppe A) ble etterfulgt av et skuffende sluttspill i 1998. Dermed øyner denne generasjonene colombianerne muligheten til å unngå deres gamle helters feil, og igjen befeste Colombias posisjon på fotballens verdenskart.

Med spillere som Jackson Martinez, James Rodriguez og Juan Cuadrado kan Colombia vise til navn av ypperste kvalitet i de offensive leddene. I et lag som blander rutinen til herremenn som Mario Yepes med det unge pågangsmotet til morgendagens stjerner som Juan Fernando Quintero, seiler Colombia opp som en tidlig favoritt i gruppe C.

Fakta

Kampene i gruppe C:


Landslagssjef Jose Pekerman har erfaring fra tidligere mesterskapet og tok Argentina til kvartfinalen i 2006, der de ble slått ut av Tyskland.

Om Colombias angrep er overøst med kvalitet, så møter man den rake motsetningen i midtforsvaret. I oppkjøringskampen mot Tunisia benyttet de seg av kaptein Mario Yepes (38 år) fra Atalanta og Luis Amaranto Perea (35 år) som spiller i Cruz Azul i Mexico. Ved flere anledninger ble Yepes og Perea lurt av yngre og kjappere angrepsspillere. Nå ble sistnevnte utelatt fra det colombianske VM-troppen, så håpet er at en noe yngre midtstopper kan komme inn og komplementere Yepes. Colombia var det gjerrigste laget defensivt i kvalifiseringen, men de kan fort få slite med å opprettholde dette i VM. Skal Colombia være suksessfulle i Brasil, må de finne ut hvordan de skal unngå at midtstopperparet deres blir utsatt.

En annen som ikke ble tatt ut til VM, er Monacos Radamel Falcao som ikke ble klar grunnet en kneskade. Superspissen dunket inn mål på bestilling for Colombia og selv om ”Los Cafeteros” har et hav av gode spisser, er det uvisst om de klarer å erstatte Falcao. Dermed blir Monaco-lagkamerat James Rodriguez enda viktigere for colombianerne. Han starter ofte ute på vingen, men trekker seg innover i en playmaker-rolle. Har et enormt overblikk og har evnen til å både igjennom pasninger til spissene eller hamre til selv med venstrefoten.

2.-PLASS: ELFENBENSKYSTEN

Alle gode ting er tre for Elfenbenkysten
De to siste VM-sluttspillene har vært til stor frustrasjon for ivorianerne. I 2006 endte de i ”dødens gruppe” med Nederland, Serbia & Montenegro og Argentina, mens de i 2010 ble trukket mot Brasil, Portugal og Nord-Korea i VMs innledende runde. Det er derfor grunn til optimisme for ”Elefantene” i gruppen med Hellas, Japan og Colombia.

Klikk på bildet for å forstørre.

Yaya Touré bidro sterkt til Manchester Citys seriegull denne sesongen. Hvis han holder samme nivå i VM, er 31-åringen i stand til å avgjøre Elfenbenskystens VM-kamper på egenhånd. Foto: AFP/ Alexander Joe


For Elfenbenkystens ”gullgenerasjon” kan VM fort bli siste sjanse for spillere som Didier Drogba og Yaya Touré til å vinne noe på landslagsnivå. Med et lag som i stor grad er basert på spillere fra øverste nivå i diverse europeiske ligaer kan Elfenbenkysten vise til individuelle ferdigheter så vel som erfaring på toppnivå.

Etter to frustrerende VM-sluttspill er det på tide at det endelig løsner for ivorianerne, og at de tar seg videre til åttedelsfinalen.

Som hos colombianerne er det midtforsvaret som kan vise seg å være Elfenbenkystens akilleshæl. Kolo Touré hadde en frustrerende sesong i Liverpool og sammen med Sol Bamba er han ivorianernes åpenbare svakhet. Kombinert med den suspekte 2Pac-doppelgängeren Boubacar Barry i målet så øyner nok flere lag en mulighet mot Elfenbenkysten.

Elfenbenkystens hjerte og sjel heter Yaya Touré. En av verdens mest komplette midtbanespillere har tillatelse til å gjøre slik han vil for ”Elefantene”, og Manchester City-stjernen kommer til å være involvert i det aller meste som skjer på banen. Med to midtbanespillere bak seg vil han ha mer offensiv frihet og kan bidra enda mer inne i boksen enn han vanligvis gjør på klubbnivå. De fleste kjenner godt til Tourés evne til å vinne på kamper på egenhånd, og for et Elfenbenkysten som jakter på videre avansement, kan nettopp dette bli tungen på vektskålen.

3.-PLASS: JAPAN

Tekniske japanere
Japan var det første laget som kvalifiserte til VM og har derfor hatt tid til å planlegge godt foran mesterskapet. De siste årene har Japan eksport flere av sine spillere til Europa, og store deler av lagets startoppstilling spiller nå i de store europeiske ligaene.

De kan ha et vanvittig tempo med ballen og er flinke i det offensive spillet med profiler som Manchester United Shinji Kagawa og Milans Keisuke Honda som viktige bidragsytere. Flere lag skal få slite med Japan når de først setter i gang, men det spørs hvor ofte, og hvor lenge, de klarer å opprettholde sitt imponerende intense spill.

Klikk på bildet for å forstørre.

Selv om Shinji Kagawa ennå ikke har slått til 100 prosent i Manchester United-trøya, er det ventet at spissen blir en nøkkelspiller for Japan under VM. Foto: Reuters


Japan er et lag bygget på nydelig fotball-estetikk. At de er flotte å se på betyr nødvendigvis ikke at de er veldig effektive. De har evnen til å score mål, men mangler kanskje en utpreget målscorer selv om Mainz’ Shinji Okazaki eller Cerezo Osakas Yoichiro Kakitani fort kan vise seg å bli deres hemmelige våpen i VM-sluttspillet. Slik som Colombia og Elfenbenkysten har heller ikke Japan noe særlig å skrive hjem om hva angår midtstoppere.

Japans nøkkel blir, som nevnt, deres offensive samhandling. Dermed blir nevnte Shinji Kagawa og Keisuke Honda livsviktige for ”Samurai Blue”. Begge har hatt tunge sesonger for sine klubblag, men trenger å finne kjemien sammen for at landslaget skal kunne gå videre. Begge har egenskapene til å finne på det utrolige, og når Japan trenger noen til å gå foran så blir den jobben tilegnet deres to største stjerner.

4.-PLASS: HELLAS

Greske guder eller tragikomedie?
Siden EM-triumfen i 2004 har Hellas blitt sett på som enten hederlige underdogs eller forkjempere for anti-fotballen. En ting er sikkert med grekerne, og det er at de kommer til å forsvare seg med nebb og klør mot alle og enhver.

Klikk på bildet for å forstørre.

Kostas Mitroglou storspilte i Champions League for Olympiakos denne sesongen, men har slitt med en kneskade etter overgangen til Fulham. Hellas krysser fingrene for at spissen blir klar til VM.


De har kanskje ikke de beste fotballspillerne i VM, men om turneringen hadde blitt vunnet på innsats, kunne grekerne fort vært en av gullkandidatene. Under trener Fernando Santos har Hellas omsider lagt inn et offensivt fiber, men det legges fortsatt stor vekt på å sjokkere motstanderen på en kontring, eller presse ballen i mål på en dødball.

Det viktigste for grekerne er ikke at det ser pent ut, men at det funker. Og der har de grunn til å ha troa.

Hellas’ store problem er, ja du gjettet riktig, å score mål. Tidligere i sesongen så det ut til at de hadde funnet løsningen i Kostas Mitroglou som dunket ballen i mål både i hjemlig liga og i Champions League for Olympiakos. Overgangen til Fulham ble en fiasko, og Mitroglou er nå på vei tilbake fra skade. Han kan han vise seg å bli livsviktig for grekernes håp om avansement.

Om ikke Hellas kan vinne fotballkamper, så skal de i hvert fall ikke tape dem. Og med kjempen Sokratis Papastathopoulos i laget kan Hellas’ forsvarsmur virke ugjennomtrengelig. Borussia Dortmund-forsvareren får rollen som hærfører og skal gå først i krigen. Fra sin sentrale midtstopperposisjon gir han laget duellstyrke, aggressivitet og tøffhet i luftrommet. Kan fort bli en inspirasjonskilde for grekerne hvis håp om avansement fort kan minne mer om en mytologisk odyssé enn noe annet.

HTML EMBED


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag