GIKK I SKOLE: Vito Wormgoor lærte mye om lederskap da han spilte for Ajax i starten av karrieren. Edgar Davids var blant de rutinerte spillerne han lærte av.
GIKK I SKOLE: Vito Wormgoor lærte mye om lederskap da han spilte for Ajax i starten av karrieren. Edgar Davids var blant de rutinerte spillerne han lærte av. Foto: NTB Scanpix

Brann-kapteinen takker superstjerner for lederegenskapene

- Det er helt utrolig å tenke tilbake på treningsøktene jeg hadde med dem, sier Vito Wormgoor.

TABELLTIPSET:
4. PLASS - BRANN

(I fjor: 5. plass)

Nederlandske Vito Wormgoor (29) overtok kapteinsbindet i Brann bare måneder etter at han ankom klubben fra Aalesund foran fjorårssesongen.

Trener Lars Arne Nilsen mener midtstopperen, med en fortid i Ajax, er et naturlig kapteinsvalg.

- Han har en naturlig autoritet, har erfaring og er en fin type, som setter standarden både på og utenfor banen, sier Nilsen til Nettavisen.

Lærte disiplin i Ajax

Lederegenskapene har nederlenderen med seg fra hjemlandet, der han var aspirant på et Ajax-lag med flere spillere som både hadde vært og skulle bli store stjerner.

- Jeg lærte mye om disiplin. Ikke på den måten at man skal straffes når man gjør noe galt, men disiplinen er veldig høy. Jeg lærte mye om lederegenskaper ved å være rundt spillere som Luis Suarez, Edgar Davids og Jaap Stam, forteller Wormgoor til Nettavisen.

Han beskriver det som «helt utrolig» å tenke tilbake på treningsøktene han hadde med den legendariske spissen Patrick Kluivert.

KLAR FOR NY SESONG: Vito Wormgoor håper Brann kan kjempe om medaljer i 2018.

Fikk huden full av Davids

Videre forteller han en historie fra en treningsøkt han selv mener å ha lært mye fra. Edgar Davids hadde returnert til klubben etter opphold i Milan, Juventus, Barcelona, Inter og Tottenham, og superstjernen stilte store krav til lagkameratene - også til tenåringen Vito Wormgoor.

- Vi spilte fire mot fire - da må man være skarp, sterk og gå i duellene og gjøre alt for å vinne - spesielt med Edgar Davids på laget. I et øyeblikk fulgte jeg ikke mannen min, og han fikk rom til å score, minnes Wormgoor.

Reaksjonen fra Davids var ikke nådig, og Wormgoor har fortalt BT, som først omtalte hendelsen, at han var på gråten etterpå.

- Det var et avgjørende mål, og han ropte og kjeftet på meg. Hadde det vært en bru der, ville jeg hoppet fra brua. Det var følelsen jeg hadde. Etter en stund tenkte jeg at «ok, enten kan jeg gjøre det eller så kan jeg gjøre det bedre neste gang». Neste gang det var en lignende situasjon, blokkerte jeg skuddet, og vi scoret på kontringen. Han hoppet, veivet og omfavnet meg, sier Wormgoor til Nettavisen.

KAPTEIN MED STOR K: Vito Wormgoor har blitt en viktig lederskikkelse i Brann.

- Hva lærte du av det?

- Jeg lærte at man kan rope til medspillere, men med en beskjed. Med en konstruktiv melding. Da kan man forklare dem senere hva man mener og hvorfor man gjør det. Men man må se an situasjonen og personen. Noen «krymper» når de blir kjeftet på, mener Brann-kapteinen.

- Suarez gjorde mye rart

Wormgoor forteller at han nylig satt sammen med lagkamerat Ludcinio Marengo og diskuterte hvilken spiller som er den beste de hadde spilt med. Wormgoor landet selv på Luis Suarez, som han spilte både med og mot i Nederland.

- Jeg spilte for De Graafschap, og han spilte for Ajax. Han gjorde rare ting under kampen. Han ropte «Vito, Vito, Vito, nå kommer jeg». Han dyttet meg og tok tak i meg. Det er farlig fordi han leker med konsentrasjonen din. Når han da scorer tenker du «faen! Det er et spill. Han prøver å få meg ukonsentrert». Men han er en herlig fyr, forsikrer Wormgoor.

BESTE MOTSTANDER: Vito Vormgaard mener Luis Suarez er den beste spilleren han har møtt, og beskriver hvordan det er å møte uruguayaneren.

- Viljen til å vinne er større i Norge

Til tross for å ha vært del av et av Europas mest anerkjente fotballakademier, er Brann-spilleren klar på at nederlandsk fotball har noe å lære av Eliteserien.

- Viljen til å vinne og den gutsen føles litt større i Norge, og den savner jeg litt i Nederland.

29-åringen ser også både fordeler og ulemper med de ulike spillestilene som praktiseres i Norge og Nederland.

- Hovedforskjellen er at man i Nederland alltid prøver å spille. Kanskje når det er to minutter igjen, blir det slått lange baller. I Norge har jeg erfart at når det er spilt 75 minutter, blir det slått langt hvis laget trenger mål. Jeg tror Nederland kan lære fra det også. Du trenger litt flaks, men slår du ti baller inn, trenger du flaks kanskje én gang. Det er en større sjanse enn hvis du slår tre baller inn, sier Wormgoor.

BEGYNTE FOR HARDT? Lars Arne Nilsen mener Brann kan ha startet oppkjøringen for hardt og dermed pådratt seg flere skader.

Nilsen: - Begynte for tøft

Nederlenderen er en av flere Brann-spillere som har slitt med småskader etter overgangen fra naturgress på Marbella til kunstgress i Vestlandshallen.

Ludcinio Marengo, Deyver Vega, Daniel Braaten og Kristoffer Barmen sliter alle med skader før seriestarten.

Trener Lars Arne Nilsen erkjenner at belastningsskadene kan ha kommet fordi laget begynte oppkjøringstreningen for hardt i vinter.

- Det er vanskelig. Også i fjor var vi tre uker i varmen og på gress. Da klarte vi overgangen fint, men i år har vi fått en del plunder når vi har kommet på kunstgress. Den er ganske tørr, og vi har en kunstgressbane som vi ikke får vannet, så vi er litt usikre på hvorfor vi fikk såpass mange skader når vi gikk på kunstgress. Sannsynligvis har vi begynt litt for tøft og pådratt oss noen belastningsskader.

SUKSESSTRENER: Lars Arne Nilsen jubler sammen med Kristoffer Barmen etter seier i Haugesund i fjor.

- Er det likevel optimisme i Bergen før seriestart?

- Vi er forsiktige optimister. Vi har litt småplunder, som sikkert alle har, og en fire-fem spillere vi ikke er sikre på om vi får spilleklare. Vi har en bred og god stall, så vi skal stille et bra lag uansett.

Nilsen er klar på at han etter to år i toppen av Eliteserien med begrensede midler, håper at Brann nå kan ta ytterligere steg nå når økonomien er på bedringens vei.

- Hvor ligger ambisjonsnivået?

- Bergenserne har jo sine egne mål. Det er gull, og det lever vi fint med, sier Nilsen med et smil.

- Vi har veldig lyst til å lukte på topp fem hvert år, kjempe om europacup og topp-plasseringer. Nå har vi to år i toppen med vanskelige betingelser, nå er ting begynt å ordne seg litt i Bergen, vi har jobbet hardt for å få orden på økonomien. Jeg tror at vi sakte, men sikkert har lagt et fundament som gjør at vi kan nærme oss de beste i løpet av noen få år.

(Tabelltipset fortsetter under)

Analyse av Brann:

Brann har forhåpentligvis lagt de vanskeligste økonomiske og sportslige årene bak seg, og etter to sesonger med gode resultater til tross for begrensede ressurser, er det forsiktig optimisme i Bergen.

Lars Arne Nilsen har fått muligheten til å bygge stein for stein, og han har gjort det bra. Fra opprykk til sølv og videre til en høstkollaps unna ny medalje i fjor.

Brann-treneren beskriver 2018-versjonen av Brann som «litt artig» og mener laget nå kan spille mer åpent og ta større risiko i spillet - til kontrast fra da laget med en svært kynisk tilnærming tok sølv i 2016.

En av grunnene til at Brann kan spille med større risiko står helt bakerst og heter Samuel Sahin-Radlinger. Østerrikeren kommer fra Bundesliga-klubben Hannover og har vist seg å være bedre med ballen i beina enn forgjengeren Piotr Leciejewski. Det betyr at vi i 2018 kan få se et Brann som i større grad kan spille seg ut bakfra. I tillegg kan 25-åringen med sin rekkevidde plukke mye i feltet og har vist at han har er ivrig etter å sette i gang tidlig. På den måten kan han bli en viktig kontringsspiller. Reservekeeper Markus Pettersen (19) er fremdeles et uferdig produkt og debuterte i Eliteserien i siste serierunde i fjor.

HARDHAUS: Bismar Acosta går mot en ny sesong med fast plass i Brann-forsvaret.

I midtforsvaret blir Bismar Acosta trolig Vito Wormgoors makker, mens Jonas Grønner må nøye seg med en ny sesong som utfordrer. Azar Karadas har slitt med skader i vinter. Brann var tidvis blant de beste defensive lagene i Eliteserien i fjor, og Nilsen er ikke redd for å spille en "drittkamp" for å sikre viktige poeng i tøffe perioder. Acosta og Wormgoor går som regel først i krigen og blir viktige for Brann også denne sesongen.

To backplasser skal fordeles mellom Ruben Kristiansen, Vidar Ari Jonsson og Taijo Teniste. Også Gilli Rolantsson kan bekle en backrolle hvis det trengs. Teniste, som har vært god i vinter, blir trolig foretrukket på høyrebacken, mens Ruben Kristiansen, som er på utgående kontrakt, må kjempe hardt for å holde Jonsson bak seg i køen. Den tidligere Tromsø- og Vålerenga-spilleren har vært noe fraværende i vinter og sto blant annet over treningsopphold i Spania da han og samboeren ventet barn

Foran seg får Teniste en spiller han kjenner godt fra før i Gilbert Koomson. Relasjonen bør allerede være brukbart på plass mellom de to, etter tiden i Sogndal. Utfordringen blir å og heve bunn-nivået til Koomson, som på sitt aller beste er blant Eliteseriens fremste. Får Nilsen og Brann fart på ghaneseren, får Eliteserien en attraksjon som vi har sett glimt av i Sogndal.

Midtbanetrioen med Fredrik Haugen, Kristoffer Barmen og Sivert Heltne Nilsen sitter som støpt og kjenner hverandre godt. De to førstnevnte har vært garantister for målpoeng de siste sesongene, mens Heltne Nilsen inntar den defensive rollen og gjør ofte de trygge valgene. Kasper Skaanes og Peter Orry Larsen kommer begge til å få muligheten til å vise seg fram. Amer Ordagic, som ble hentet da klubben trodde Fredrik Haugen skulle forsvinne, har ikke imponert nevneverdig i vinter, men vist prov på at han er en bra ballspiller.

Deyver Vega har hatt en vanskelig vinter og slitt med skader, men viste i fjor høst at han har ferdigheter som også i år vil gjøre ham til en viktig mann på Brann Stadion. Costaricaneren kan regne med konkurranse fra Daniel Braaten, men serieåpningen går trolig uten begge to.

HOLDER KOKEN: Daniel Braaten.

På topp har Steffen Lie Skålevik fortsatt der han slapp i Start og banket inn mål i vinter. 25-åringen blir trolig foretrukket i starten av sesongen, men det vil dukke opp motstandere og kampbilder der Henrik Kjelsrud Johansen vil kunne passe inn. Kjøpet av Vålerenga-spissen har ikke blitt godt mottatt av alle i Bergen, men Lars Arne Nilsen vet nøyaktig hva han får; rå duellkraft og knallhardt arbeid.

Vi tror Brann er i ferd med å stabilisere seg som et lag på øvre halvdel og kan blande seg inn i kampen om medaljer.

Plusser:

+ Har en nøktern, realistisk trener, som kjenner spillergruppa og vet hvordan han får dem til å prestere
+ På sitt beste er Wormgoor og Acosta blant landets fremste stopperpar
+ Gilbert Koomson og Deyver Vega er kantspillere som kan begeistre det bergenske publikum og lokke folk til stadion
+ Får en ny dimensjon med en ballsikker keeper som Samuel Sahin-Radlinger bakerst

Minuser

- Tendensen til å rullere på spissplassen vil neppe gi noen av spissene muligheten til å score et tosifret antall mål eller gi selvtilliten som kommer med trenerens tillit
- Usikkerhet i troppen i og med at klubben har satt seg i en situasjon hvor de har flere utlendinger i troppen enn de har lov til å registrere
- Går inn i sesongen med en del belastningsskader og nøkkelspillere som ikke har hatt en optimal oppkjøring

Se opp for: Steffen Lie Skålevik (25)

Steffen Lie Skålevik startet kun én kamp for Brann forrige sesong, før han ble lånt ut til Start i OBOS-ligaen i siste del av sesongen. Der ble det ti mål på like mange kamper fra start og nå ligner 25-åringen et klart førstevalg på topp hos bergenserne. I vinter har han banket inn mål i samtlige kamper han har vært involvert i. Brann-fansen har ropt på en ny spiss etter at Torgeir Børven og Jakob Orlov ble solgt. Få ble overbevist over signeringen av Henrik Kjelsrud Johansen, men Lie Skålevik kan få Brann-fansen til å glemme «spisskrisen».

TILBAKE I RØDT: Steffen Lie Skålevik.

Lars Arne Nilsen om Nettavisens tips (4. plass)

- Vi er godt fornøyde hvis vi er oppi der i år. Hvis vi er blant de fem beste, er det en god sesong for oss. I fjor kom vi på femte, men vi kunne fort vært på andre eller tredje. Det er små marginer der. Målet vårt er å bli en stabil toppklubb.

Vinterens treningskamper:

Elfsborg - Brann 2-0

Brann - Viking 3-2 (Steffen Lie Skålevik, Gilbert Koomson, Torgeir Børven)

Brann - Puskas Akademia 1-0 (Jonas Grønner)

Sarpsborg 08 - Brann 2-3 (Sivert Heltne Nilsen, Gilbert Koomson, Steffen Lie Skålevik)

Brann - Åsane 2-0 (Gilli Rólantsson, Steffen Lie Skålevik)

Sogndal - Brann 0-1 (Steffen Lie Skålevik)

Vinterens overganger:

INN:
Amer Ordagic (Sloboda Tuzla)
Emil Kalsaas (FK Fyllingsdalen)
Taijo Teniste (Sogndal)
Steffen Lie Skålevik (tilbake fra lån, Start)
Gilbert Koomson (Sogndal)
Samuel Sahin-Radlinger (Hannover, lån med opsjon)
Henrik Kjelsrud Johansen (Vålerenga)

UT:
Amin Nouri (Vålerenga)
Piotr Leciejewski (Zaglebie Lubin)
Jakob Orlov (Jönköpings Södra)
Torgeir Børven (Odd)
Alex Horwath (Real Salt Lake)
Viljar Birkeland (Åsane)
Andreas Fantoft (Åsane)
Dani Hatakka (SJK Seinäjoki)
Lars Cramer (Kontrakt utløpt)

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vi vil helst at du er med på diskusjonen under fullt navn, men aksepterer at det kan finnes gode grunner for å være anonym. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør