Gå til sidens hovedinnhold

Den rørende historien bak Bournemouth-signeringens målfeiring

Han ville slutte med fotball, men Diego Ricos funksjonshemmede bror fikk ham på andre tanker.

TABELLTIPSET: 14. PLASS – BOURNEMOUTH

– Bakgrunnen hans har kanskje gjort at han har et perspektiv på livet som kan skille seg fra den oppfattelsen mange har av fotballspillere: veldig privilegerte mennesker med masse penger som aldri opplever motgang.

Det sier Viasats ekspert på spansk fotball, Petter Veland, til Nettavisen om Bournemouths nye venstreback Diego Rico (25).

Etter en sterk sesong i Leganés var 25-åringen en ettertraktet mann på sommerens overgangsmarked. Eddie Howe og Bournemouth var blant de interesserte, og klubben fikk akseptert et bud på rett over 100 millioner kroner.

Men helt på tampen kom plutselig den tyske storklubben Borussia Dortmund på banen. De tilbød Rico bedre lønn – og ikke minst Champions League-fotball. Det hele så ut til å gå i vasken for Bournemouth.

Men Rico, som uken før hadde hatt et møte med Howe i Spania, hadde allerede bestemt seg. Han ville spille Premier League-fotball for Bournemouth, og takket pent nei til Dortmund.

Allerede der aner man at det er noe annerledes med Rico.

Les også: LIVE: Sommervinduet 2018

Hedrer sin blinde bror

De som har fulgt spansk fotball vet at Rico har en spesiell målfeiring. Mens han jubler holder han holder èn hånd foran det høyre øyet.

Feiringen er en hyllest til hans funksjonshemmede bror, Javier. Han er nemlig helt blind på det høyre øyet, mens han har mistet 98 prosent av synet på det andre.

Broren har hatt en tøff oppvekst, og totalt vært gjennom 18 operasjoner på forskjellige deler av kroppen. Likevel har han beholdt humøret – og ikke minst den uforbeholdne støtten til sin fotballspillende bror Diego.

– Vi har hatt vanskelige tider på grunn av min brors helseproblemer. Men han har alltid vært positiv, hatt et smil om munnen og vært min aller største fan. Han har vist meg at det aldri er riktig å gi opp. Derfor feirer jeg målene som jeg gjør, sier Rico til El Periódico de Arágon

Diego Rico har et veldig nært forhold til sin funksjonshemmede bror Javier, som har vært mye syk i løpet av livet.

Til ære for sin bror har Rico tatovert «Yo sere tus ojos para que la vida te sonria» på kroppen, som betyr «Jeg skal være dine øyne, slik at livet kan smile til deg». Han spiller også med et bilde av seg selv og broren på leggskinnene sine.

Les også: Alle Premier League-overgangene sommeren 2018

Broren reddet karrieren

Og det er ikke rart at broren betyr så mye for Rico. Han kan sannsynligvis takke ham for at han i det hele tatt spiller fotball i dag.

Som ungt talent i moderklubben Burgos ble det kjent at Real Madrid var interessert i Rico. Da reagerte klubben med å benke ham.

– Alle visste at Real fulgte meg, og jeg spilte ikke. Det var en enorm skuffelse, og jeg mistet helt motet. Jeg fortalte familien min at jeg ønsket å slutte med fotball, forteller Rico.

Med super-fan og bror Javier i spissen, fikk familien ham heldigvis på andre tanker, og resten er historie.

Ricos familie er utrolig engasjert i sønnens fotballkarriere. Da han spilte i Spania, kjørte de til så å si hver bortekamp – uansett hvor langt det var.

Derfor var det første Rico gjorde da han ble profesjonell, å kjøpe en bil til dem. Allerede før bilen var 15 måneder gammel var den kjørt mer enn 30.000 kilometer.

Kun kamper som gikk søndag ettermiddag gikk familien glipp av, fordi pappa Francisco Javier var fabrikkarbeider og måtte opp tidlig mandag morgen.

– Vi har kjørt mange kilometer for begge sønnene våre: for å se Diego spille fotball, og for å kjøre broren til og fra sykehusbesøk, forteller Ricos far til Marca.

Så engasjert er faren at han faktisk fikk hjerteinfarkt etter at Rico og Real Zaragoza hadde spilt play-off-finale mot Las Palmas i 2015. Heldigvis gikk det bra, og pappa Francisco Javier har lært at han må ta sine forholdsregler når sønnen spiller viktige kamper.

Her har Diego Rico postet et bilde sammen med pappa Francisco Javier på sin Instagram-konto.

Les også: Fulhams toppscorer forrige sesong er bare 18 år: - Kan bli en av verdens beste

– Har tatt steg hver sesong

Viktige kamper kan det absolutt bli flere av når Rico nå tar steget over til Premier League og Bournemouth. Petter Veland har fulgt Rico gjennom hans tid i Spania, og sier dette om spanjolen:

– Diego Rico er en emosjonell person, og det er kanskje ikke så rart med tanke på hvordan hans forhold til broren er. Familien har vært gjennom tøffe tider og han selv har vært gjennom tøffe tider fra Burgos-perioden.

Rent fotballmessig kan Veland fortelle at Rico har tatt steg hver sesong. Fra Burgos til B-laget til Real Zaragoza. Fra 31 til 38 til 40 kamper i sesongen for A-laget på nivå to, til La Liga med Leganés. Fra 25 til 33 kamper for Leganés i La Liga, og nå til Bournemouth – som havnet høyere på tabellen i Premier League enn hva Leganés gjorde i La Liga, og som ikke minst gir ham langt større økonomisk frihet.

– Han har bra fysikk, står bra i duellspillet, dekker godt med rom, og gjør ofte det spanjolene kaller for «å bombe fremover». Det vil si at han timer løpene sine fra backposisjonen veldig bra, og kommer i veldig stor fart mot motstanderens høyreback, forklarer Veland.

Les også: Adalberto Peñaranda (21) kan endelig ta Watford og Premier League med storm

– En perfekt signering

André Fayen, leder i den norske supporterklubben for Bournemouth, mener Rico er en kjempesignering. Han tror 25-åringen vil passe perfekt inn i klubben, og er glad for at et «spanskspillende» Bournemouth endelig har skaffet seg sin første spanjol.

– Rico har fysikken til å tåle Premier League og hans ydmyke personlighet står i stil med stammen som har spilt sammen siden Championship-dagene, sier Fayen til Nettavisen.

Les også: Rekordsigneringen som gir nasjonen håp: - Spiller for 80 millioner iranere

Selv om drømmen hans er at klubben kvalifiserer seg til Europa via liga- eller cupspill, er Fayens realistiske målsetting en plassering på øvre halvdel. Samtidig innser han at det da må leveres en mye mer stabil sesong enn hva Bournemouth har gjort tidligere.

– Vi fikk en dårlig start på forrige sesong. Havner vi der igjen, så vet gutta hva som kreves av dem. Jeg tror og håper at vi får se et litt mer stabilt lag denne sesongen, og at det ikke renner inn mål begge veier slik det pleier, sier Fayen.

– Hvilke forventninger har du til «vår egen» Joshua King?

– Jeg forventer at han fortsetter der han slapp forrige sesong. Jeg håper vi kan få inn noen kreative spillere på midtbanen, eventuelt at King får spille spydspiss denne sesongen. Da kan vi forvente enda flere scoringer.

Analyse av Bournemouth:

Overgangsaktivitet

Inn:
Diego Rico (Leganés)
David Brooks (Sheffield United)

Ut:
Benik Afobe (Wolves)
Lewis Grabban (Nottingham Forest)
Max Gradel (Toulouse)
Ryan Allsop (Wycombe)
Adam Federici (Stoke)
Baily Cargill (frigitt)
Rhoys Wiggins (lagt opp)

Les også: Ramadan Sobhi fikk hele Egypt på nakken etter spesiell manøver: - Det var bare litt lek

Keeper:

Selv om det defensive var for svakt forrige sesong, slapp Bournemouth inn færre mål enn sesongen før, og Asmir Begovic skal ha sin del av æren for det med sine 111 redninger. Den rutinerte bosnieren gjør at Bournemouth har et trygt og godt valg bakerst. Sammen med Nathan Aké var han den eneste som spilte samtlige ligakamper forrige sesong.

Kanskje er det en svakhet at Begovic ikke har noen reell konkurranse om keeperplassen, med 38 år gamle Artur Boruc og 20 år unge Aaron Ramsdale som alternativene.

Forsvar:

Alle de tre sesongene siden opprykket har endt med godt over 60 innslupne mål. Forrige sesong holdt Bournemouth nullen bare seks ganger, delt lavest sammen med nedrykkslaget Stoke. Det er liten tvil om at Eddie Howe er nødt til å stramme opp det defensive.

Nathan Aké har i hvert fall vist hvilket enormt potensial han besitter, og han leverer sjelden en dårlig kamp. 23-åringen ble kåret til månedens spiller sju av ni mulige ganger forrige sesong – så det var helt klart vel verdt å gjøre Aké til klubbens dyreste spillerkjøp da han ble hentet fra Chelsea for over 200 millioner kroner.

På backplass har altså Diego Rico kommet inn, og han styrker definitivt venstrebacken. Det er dog verdt å notere seg at Rico drar med seg en tre kampers karantene etter å ha blitt utvist i siste kamp forrige sesong.

Midtbane:

Det er lett å glemme hvor ung Lewis Cook (21) er. Etter en skuffende førstesesong, var Cook en av forrige sesongs største suksesshistorier. Han ble belønnet med debut for England, og var på Gareth Southgates reserveliste under VM i Russland. Cook er viktig i begge ender av banen, og det eneste som egentlig har manglet i spillet hans har vært scoringer. I sommer skal han ha jobbet mye med dette, og matchvinnerscoringen i treningskampen mot Levante tyder på at det har gitt resultater.

Tottenham skal være blant klubbene som er etter Cook, og det blir svært viktig for Bournemouth å beholde 21-åringen.

Troppen hadde nemlig hatt godt av enda flere alternativer på midten, og det er Howe klar over. Han har allerede hentet inn unge, lovende David Brooks (21), men han kunne ønsket seg enda flere. Howe har vært etter Levantes Jefferson Lerma, men spansk presse melder at minst fire Bournemouth-bud skal ha blitt avvist, til Lermas store skuffelse.

På kanten har Jordon Ibe sett frisk ut i oppkjøringen. Om han kan bruke farten og ferdighetene sine til å oftere skape farligheter kan han endelig slå til for fullt. Junior Stanislas har mistet hele oppkjøringen på grunn av skade, og er neppe klar for spill til starten av sesongen.

Angrep:

Bournemouth scoret kun 45 mål forrige sesong, og Joshua King ble toppscorer med sine åtte. Det er for lite, men hyppige skader på både King, Callum Wilson og Jermain Defoe gjorde at Howe fikk problemer med å ha kontinuitet på topp.

Da King var helt frisk i februar, scoret han seks mål på 13 kamper, så vi vet han kan. Dersom de tre nevnte angriperne holder seg unna skader, kan det bli mye å glede seg over for Bournemouth-fansen. Det bor godt med scoringer i dem. Defoe begynner riktignok å dra på årene (blir 36 i oktober), og det spørs om ikke den unge angriperen Lys Mousset vil få flere sjanser i sin tredje sesong i klubben. 22-åringen scoret bare to mål på 23 kamper forrige sesong, hovedsakelig som innbytter.

Manager: Eddie Howe

Eddie Howe er nå Premier Leagues lengstsittende manager (fem år) i en alder av kun 40. Det er like imponerende som det er utrolig. Howe er tro mot filosofien sin, og har bevist at det går an å spille ballbesittelse-orientert fotball selv som liten klubb i en stor liga.

Howe anses fortsatt som et av de fremste trenertalentene i England, selv om han ikke maktet å ta Bournemouth det neste steget etter den imponerende 9. plassen i 2016/17. Ser vi bort fra forrige sesong har pilen pekt oppover helt siden Howe overtok klubben, men nå står han ovenfor en ny utfordring: Å vise at Bournemouth kan slå tilbake etter å ha ta et lite skritt i feil retning forrige sesong. Klarer han ikke det, vil Bournemouth risikere å bli trukket med i nedrykksstriden.

Se opp for: David Brooks (21)

Brooks er en typisk Bournemouth-signering: En ung, talentfull spiller fra lavere divisjoner i England. En teknisk spiller som kan varte opp med ting som begeistrer publikum. Det han har vist i sommerens treningskamper har vært veldig lovende, og basert på det han viste i Sheffield United vil han være en kreativ tilvekst i angrepet til Bournemouth. Det er mindre enn et år siden han fikk sin første kamp fra start i Championship, men han har rukket å presentere seg for fotballverden – blant annet med en herlig tunell i Steel City-derbyet mot Sheffield Wednesday.

Se klippet selv, så forstår du hvorfor han fort kan bli en publikumsyndling på Dean Court:

Plusser:

+ Har lagmoralen og mentaliteten til å slå tilbake i kamper de havner under.
+ Har kontinuitet og en lojal stamme i laget.
+ Diego Rico og David Brooks er gode kjøp.
+ Har en manager som er godt likt og nyter stor tillit hos spillerne.

Minuser:

- Slipper inn for mange mål.
- Har dårlig statistikk mot topp seks-lagene. Tapte ti av tolv kamper mot dem forrige sesong.
- Har for vane å starte sesongen dårlig, og ha flere dårlige perioder.
- Sårbare ved skader – noe de slet mye med i fjor.

Konklusjon:

Bournemouth er nødt til å skjerpe inn det defensive – det nytter ikke holde nullen like sjeldent som nedrykkslagene dersom klubben skal kjempe om en plassering på øvre halvdel og spill i Europa. Samtidig viste laget en unik evne til å komme tilbake i kamper hvor de havnet under forrige sesong – hele 21 poeng ble reddet på den måten, mer enn noen andre lag. Det sier litt om lagmoralen og mentaliteten i klubben, som er en klar styrke.

Men skal det bli en bedre plassering enn forrige sesong (12. plass), kan de ikke starte sesongen så svakt som de pleier. I fjor ble det bare èn seier på de første åtte kampene. Howes løsning på dette har vært å ha flere treningskamper i oppkjøringen, slik at spillerne har flere kamper i beina når sesongen starter. Om det vil hjelpe, gjenstår å se. Nettavisen tror det blir tøft for Bournemouth å ta nye steg, og at Eddie Howe styrer laget til en 14. plass i Premier League.

Treningskamper

14. juli: Bournemouth – Sevilla 1-1
20. juli: Bournemouth – Levante 4-3
27. juli: Bristol City – Bournemouth 1-1
28. juli: Nottingham Forest – Bournemouth 2-0
3. august: Bournemouth – Real Betis
4. august: Bournemouth – Marseille

Les også

Bamba (33) har aldri spilt i Premier League: - Bedre enn verdens dyreste

Kommentarer til denne saken