BRUSSEL: - Han er spennende, men det sier litt om panikken som råder i Norge når man «hyper» gutter som spiller på nivå 3 i de landene de er i, sier Jonsson til Nettavisen.

Han tenker naturligvis også på Martin Ødegaard, som til daglig spiller «Segunda Division B»-fotball for Real Madrid Castilla i Spania.

- Man «hyper» og fester lit til spillere på nivå 3, og jeg tror vi må innse at de ikke representerer noen toppklubber. Det er et stykke igjen, men de er absolutt spennende spillere. Vi bør uansett ikke feste all vår lit til dem, vi må nok se bredere enn som så, sier Jonsson.

Herjet med stjerner

Samuelsen ble for alvor en kjæledegge etter den TV 2-sendte kampen mellom Peterborough og West Bromwich i vår. Da herjet den norske 19-åringen med Premier League-stjernene og fikk massivt med ros i etterkant.

Jonsson så selv kampen mot West Bromwich, men mener alle kan være god i én kamp.

- Ja, skal man dra sånne sammenligninger kan jeg nevne at FFK rundspilte Sarpsborg i cupen i første omgang, men etter det har de vært helt, helt ræva og ligger nest sist i Obos-ligaen. Det har ikke så mye å si hva man gjør i én enkelt kamp, det handler om å gjøre det over tid. Ja, Samuelsen har potensial, men han må bli stabil uke etter uke. Det er det som skiller de beste fra de neste beste. Vi er veldig glad i å «hype» de som har potensial i Norge, sier Jonsson.

Unggutten er uansett såpass spennende at Per-Mathias Høgmo valgte å gi ham landslagsdebuten i seieren mot Island. Da var 19-åringen sterkt delaktig i Norges avgjørende 3-2-scoring.

- Bra for norsk fotball

Vålerenga-trener Kjetil Rekdal liker det han har sett av Samuelsen foreløpig.

- Han er veldig spennende, men veldig fersk. Han har ferdigheter som kanskje ikke mange norske fotballspillere har, men den fysiske biten er den samme som Martin Ødegaard. Når han får ballen kan det skje noe veldig morsomt, men han er tynn, liten og spe, og i internasjonal fotball trenger du ikke være stor, men du må ha fysikken med deg, sier Rekdal til Nettavisen.

- Det er bra for norsk fotball at vi får frem sånne typer også, at vi ikke bare får frem grovarbeidere, mener VIF-sjefen.

- Med tanke på Samuelsens spisskompetanse, er han en mann Høgmo uansett bør ta med i troppen når alvoret starter i VM-kvaliken?

- Det er mulig, men det spørs hva slags lag og nivå du møter. Jeg skal ikke si at han ikke bør spille mot Tyskland, for eksempel, men mot et tysk maskinlag må du kanskje tenke litt i en annen retning. Men når vi spiller mot et lag som legger seg dypt på Ullevaal og bare skal forsvare seg, da trenger du noen som har evnen til å dra av en mann og skape ubalanse. Jeg skal ikke ta ut noe tropp for Høgmo, men møter vi møkkalag kan det hende vi trenger et par driblere som kan åpne opp kampen. Men møter du Tyskland må du ha maskiner som står imot i 90 minutter, sier Rekdal.

- Som trener, hvor stor fordel er det å ha en type som Samuelsens og hans X-faktor tilgjengelig?

- Det er en stor fordel å ha flest mulig kriterier å spille på. Om du trenger mål, er det kjekt med en stor bulldoser av en spiss som du kan sette inn, skal du ri inn en ledelse trenger du noen kynikere som klasker til og renser unna. I en åpenfotballkamp trenger du dribleferdigheter. Hele spekteret er viktig, og jo flere spillere Per-Mathias har å velge i gjør det lettere å dekke hele spekteret, sier Rekdal.

- En individualist

Joacim Jonsson er enig med Rekdal i at Samuelsen kan bli en nyttig mann for Høgmo allerede i den kommende VM-kvaliken som starter med hjemmekamp mot Tyskland 4. september.

- Selvfølgelig kan han være det. I enkeltkamper mot lag som legger seg bakpå må man ha spillere som kan gjøre noe spesielt. Og da bør man ha den kreativiteten Samuelsen representerer i troppen. Men han er fortsatt en individualist, han har ikke noen relasjonelle kvaliteter ennå. Og en individualist kan Martin Ødegaard, Pål André Helland og Rafik Zekhnini være også, sier Jonsson.

Søndag kan Samuelsen få et nytt innhopp mot Belgia. Per-Mathias Høgmo bekrefter at han vurderer å gi 19-åringen spilletid.

– Sjansen er definitivt til stede for at han slipper til også søndag. Det jeg har savnet tidligere er vingene som kan skape ubalanse (hos motstanderen), men de kommer nå. Det gjør at vi kan tenke litt annerledes i måten vi setter opp laget på, sier Høgmo på NTBs spørsmål om Samuelsen.

Nytt utlån?

Etter søndagens kamp skal den talentfulle unggutten ha ferie, før han i juli slutter seg til West Ham og sesongoppkjøring til Premier League.

Han sier til NTB at det ikke vil være en skuffelse hvis han blir leid ut også kommende sesong.

– Det skal mye til for å knekke meg. Hvis jeg hadde fått et utlån til en bra klubb i en bra liga, så hadde ikke det vært noen stor nedtur. Hovedmålet mitt er likevel å spille Premier League i 2016-17-sesongen, sier Samuelsen.