OFFENSIV: Tobias Heintz har store planer for sesongen.
OFFENSIV: Tobias Heintz har store planer for sesongen. Foto: Anders Bakkerud Larsen (Nettavisen)

Tabelltips 2018

Fikk to krav fra treneren. Det ble vendepunktet for Tobias Heintz (19)

Unggutten har etablert seg som et av Norges største fotballtalenter. Det er to år siden han innså hva som måtte til for å klare nettopp det.

TABELLTIPSET: 5.-PLASS – SARPSBORG 08
(I fjor: 3.-plass)

Fotball-Norge fikk for alvor opp øynene for den kreative midtbanespilleren Tobias Heintz forrige sesong. Stortalentet slo for alvor gjennom for overraskelseslaget Sarpsborg og viste prov på at han har kvaliteter som kan føre ham langt om utviklingen går rett vei.

I bronsesesongen spilte den nåværende 19-åringen 22 kamper, ni fra start, og noterte seg for tre mål og to målgivende pasninger.

Ikke verst for en spiller som hadde som personlig mål før sesongen å få fem innhopp og starte to kamper i løpet av året.

- Hele fjoråret var vel egentlig et svært bonusår for min del, sier han og smiler når Nettavisen treffer ham på Sarpsborgs spillerhotell på Marbella.

En av dem som lot seg imponere i fjor er fotballekspert Jesper Mathisen. Etter kampen mellom Sarpsborg og LSK, der Heintz scoret to mål, tok den tidligere Start-kjempen store ord i sin munn.

- For en deilig fotballspiller! Ekstremt uredd spillertype, godt skudd, flink til å kombinere, har utviklet seg defensivt og er en av 08s mest kreative spillere! Spennende, skrev Mathisen på Twitter.

I FINT DRIV: Her fra trening på Marbella.

Fikk to krav fra treneren

Men det er ikke kommet gratis. Eliteserie-debuten fra start kom hjemme mot Bodø/Glimt i 2016-sesongen, og den ble en skikkelig vekker for den talentfulle spilleren.

Det startet riktignok veldig fint, og som 17-åring sendte han blåtrøyene i ledelsen i sin første eliteseriekamp fra start. Men Heintz slet sånn med fysikken at han måtte bytte ut før det var spilt en time.

- Jeg var helt sluttkjørt etter 60 minutter. Jeg hadde ikke sjanse, husker han tilbake.

Resultatet ble to krav fra hovedtrener Geir Bakke.

- Han sa jeg måtte forbedre meg på to områder: Jeg måtte få bedre løpskraft og legge på meg en del kilo muskler.

Det tok han på alvor. De to siste vintrene har Heintz målrettet jobbet knallhardt fysisk for å tilfredsstille trenerens krav. Og som han sier selv: «Hvis jeg ikke hadde gjort det, hadde jeg ikke vært i nærheten av å spille».

Resultatet er over fem kilo mer i muskelmasse og langt større utholdenhet.

- Var helt ferdig

Det kom også til syne på Sarpsborgs sedvanlige løpstest der spillerne åtte ganger skal løpe seks drag mellom to kjegler som er plassert med 50 meters mellomrom.

- For to vintre tilbake slet jeg med å kjøre tre av de dragene, da var jeg helt ferdig. Nå går testen helt fint, sier han.

Sarpsborg-spillerne måles også på antall løpsmeter de legger ned per kamp, og ifølge 19-åringen er han nå blant dem som løper mest hver kamp.

Jobben han har lagt ned begynner endelig å betale seg. Nå orker han å være med på tempoet som kreves for å prege eliteseriekamper.

LEKEN: Tobias Heintz har endelig fått nok ork til å kunne prege kamper slik han ønsker. Her fra trening på Marbella denne uken.

Lagkamerat Amin Askar er blant dem som har latt seg imponere. Askar har klokkertro på at Heintz kan få en god karriere.

- Han trenger litt frie tøyler i spillet sitt, men så lenge han ikke kødder med grunnmuren i lagets spill er det helt greit. Nå er han eliteseriespiller, en god en, og han har fortsatt stort utviklingspotensial. Han er veldig ung, så det blir kult å følge ham videre, sier Askar til Nettavisen.

- Kan nå langt

Den erfarne backen har spilt med 19-åringen et halvt år nå og mener lagkameraten har flere spennende kvaliteter.

- Man ser han har god teknikk, gode pasninger, god forståelse og han er en skikkelig fotballspiller. Han har det veldig naturlig. Han begynte å få det ut i kamp i fjor, så han har knekt den koden. Han kan nå langt, men da må han pushe grenser og stå på som han har gjort til nå, sier Askar.

Heintz er nå på vei inn i sin tredje sesong i Sarpsborg, men karrieren kunne fort ha sett ganske annerledes ut.

Avslo England-tilbud

Som 15-åring sto han nemlig overfor et valg som de fleste norske fotballspillere bare kan drømme om: Mens han spilte 2. divisjonsfotball for Sprint-Jeløy fikk han nemlig tilbud om å bli fotballproff i England.

- Jeg var på et par prøvespill med Sheffield United, og fikk i tillegg spille en kamp med dem, og da gjorde jeg det såpass bra at de ville ha meg ned for å bli en del av akademiet deres, røper han.

Det var heller ikke det eneste alternativet hans. I Norge ville både Vålerenga og Sarpsborg signere ham, men det var også et tilbud fra Sverige som virket forlokkende. Den svenske toppklubben Helsingborg jobbet nemlig hardt for å sikre nordmannens signatur.

- Jeg fikk noen råd fra Tore (Pedersen) og snakket mye med familien min, og alle følte det var for tidlig å dra ut. Jeg hadde bedre tilbud fra utlandet enn jeg fikk fra Sarpsborg, her fikk jeg en simpel juniorkontrakt. I Sverige lokket de med penger og leilighet, forteller han.

Men magefølelsen sa Sarpsborg, og noen få år senere kan ingen kritisere det valget. At han ville fullføre videregående i Norge var også en viktig del av valget. Men nå som han er ferdig med det, legger han studiene på hylla for en stund.

- Jeg tok en prat med Geir Bakke, og han ville at jeg skulle prøve å fokusere kun på fotball i ett år og se hvordan det gikk. Jeg fulgte det rådet, og det har fungert ganske bra, mener han.

KUNNE VÆRT ENGLAND-PROFF: Men tilbudet fra Sheffield United var ikke mer fristende enn Sarpsborgs.

Spiller man regelmessig for et topplag som 19-åring, og i tillegg blir tatt ut på U21-landslaget sammen med langt eldre spillere, sier det seg selv at man gjør seg bemerket også utenfor landegrensene. Heintz sier selv han ikke vet om noe konkret.

- Det blir garantert litt interesse når man har U21 i bakhånd, men her i Sarpsborg har vi rettferdige trenere som gir sjansen til dem som jobber hardest og står på mest, så det gjelder å ikke slippe seg ned uansett. Jeg må jobbe hardt for å beholde en plass på laget, sier han.

Noen agent har han fortsatt ikke. I hvert fall ikke offisielt. Men som han sier: Hvis det skulle bli forhandlinger, er det Tore Pedersen som kommer til å bistå ham.

- Hvorfor har dere ikke skrevet under en avtale?

- Det har ikke vært en stressfaktor, og vi har ikke snakket noe særlig om det heller. Det er kanskje litt forsiktig fra begge sider, men det fungerer fint for meg å ikke ha noe fast, sier han.

Er i kontakt med Diatta daglig

Han er nå i ferd med å finne seg et nytt sted å bo i Sarpsborg etter at tidligere samboer Krepin Diatta i vinter ble solgt til Club Brugge for over 20 millioner kroner.

De to snakker fortsatt sammen daglig, røper Heintz, og forteller at Diatta begynner å finne seg til rette i Belgia.

Selv om han sammen med Diatta var blant Eliteseriens mest spennende spillere forrige sesong, har han et edruelig mål for 2018.

- I fjor ble det en del kamper som innbytter, særlig da Anders Trondsen fortsatt var der. I år har jeg mål om å bite meg fast i elleveren hver kamp og overgå meg selv i antall målpoeng fra i fjor.

Mye tyder på at han kommer til å klare det med bravur.

Analyse av Sarpsborg 08:

I en sterk fjorårssesong, der sarpingene endte opp i cupfinalen og på tredjeplass i Eliteserien, var det kanskje midtbanen i Geir Bakkes mannskap som imponerte mest. Den aller beste i lagdelen, Anders Trondsen, ble solgt til Rosenborg allerede på sommeren. Men også Kristoffer Zachariassen (23) leverte massevis av kamper og prestasjoner langt over snittet. Heller ikke Matti Lund Nielsen (29) eller Ole Jørgen Halvorsen (30) gjorde seg mye bort i en sesong der det ble rikelig med spilletid.

Bakke har prøvd ut en 4-3-3-formasjon ved noen anledinger i ukene før seriepremieren. Sarpsborg-treneren velger dog trolig den mer kjente 4-4-2-varianten oftest når det skal spilles om poeng. Der ligger Halvorsen godt an til å fortsette ute til høyre, mens Zachariassen og Lund Nielsen er høyaktuelle sentralt på midten. Men førstnevnte kan også bli plassert på  venstre flanke. Harmeet Singh (27) er nemlig ankommet Sarpsborg stadion etter et år i Sverige, og den tidligere VIF- og Molde-profilen blir vrien å velge bort. Mohammed Usman Edu (24) og Kristoffer Normann Hansen (23) virker lengre unna startplasser.

Tobias Heintz (19) er en offensiv og kreativ kraft som sannsynligvis også får spille mye, trolig mest på kant. I likhet med den lynraske høyrekanten Rashad Muhammed (24), som for øvrig har vært i sterk målform i vinter, risikerer Heintz å starte en del på benken av hensyn til mer defensiv trygghet i 4-4-2. Tidligere Brann-spiller Kristoffer Larsen (26) er en av de siste ankomne nyervervelsene. Også han er et kantalternativ, med litt mer erfaring på baken etter to år i danske Lyngby.

MYE NYTT: Trener Geir Bakke har fått mange nye fjes i Sarpsborg-stallen etter en rekke spillersalg siden fjorårets opptur.

På topp går sarpingene for mer dansk dynamitt. Patrick Mortensen (28) var lagets beste måljeger med tolv fulltreffere forrige sesong. Det plasserte dansken på femteplassen på toppscorerlista i Eliteserien. Høyreiste Mortensen får nok mye tillit denne sesongen også. Mortensens makker fra i fjor, svenske Jonas Lindberg, endte på bare én fattig scoring på 24 kamper. Nå er Lindberg borte. Det samme er fjorårets unge spiller i Eliteserien, Krépin Diatta, 19-åringen som etter hvert spilte mest sammen med Mortensen på topp utover høsten. Men to spennende landsmenn av toppscoreren er kommet inn.

Ronnie Schwartz (28) scoret i fire strake kamper i februar, og beskrives som en kar med mye intensitet i spillet og gode avslutninger. Nesten hele fjoråret i belgiske Waasland-Beveren gikk i vasken på grunn av en kneskade, men dersom Schwartz holder seg frisk ligger han godt an til en startplass. En tredje dansk spiss, Mikkel Agger (25), er hentet fra Thisted på dansk nivå to. Agger har også startet flere treningskamper, og han scoret blant annet to ganger i 3-2-seieren over Strømsgodset nylig. Tidligere Follo- og Fredrikstad-spiss Alexander Ruud Tveter (26) er en annen nykommer. Han er tilbake i norsk fotball etter to år i Halmstad, men har fortsatt til gode å score jevnlig på øverste skandinaviske nivå.

I juni utløper utlånskontrakten til stortalentet Jørgen Strand Larsen (18) i Milan, og det er forløpig uklart om den italienske giganten ønsker å bruke kjøpsopsjonen de har på haldenseren. En retur til Sarpsborg 08 for å kjempe om en plass på laget der kan bli aktuelt. Det har Strand Larsen bekreftet overfor Sarpsborg Arbeiderblad i vinter. Unggutten har kontrakt med Sarpsborg 08 til 2020. Fra egen junioravdeling er i tillegg angriperne Anwar Elyounoussi (19) og Johan Meldalen Olstad (16) hentet opp. Førstnevnte er nok mest aktuell for en plass på førstelaget, og da i tilfelle i en kantrolle.

Fjorårets store ledestjerne i forsvaret, Sigurd Rosted, er i likhet med Krépin Diatta solgt til belgisk fotball. Landslagspiller Rosted er naturlig nok ingen lett mann å erstatte. Joackim Jørgensen (29) fortsetter nok å bekle den ene stopperplassen. Hvem som skal fylle skoene til Rosted ved siden av ham virker det som folk i Sarpsborg er mer usikre på. De siste oppkjøringskampene tyder på at det blir Joonas Tamm (26), estisk landslagsspiller og innleid kraftkar fra Flora Tallinn, som får tilliten. Tamm kom til Østfold helt på tampen av januar, få dager etter at også Bjørn Inge Utvik (22) og Orri Ómarsson (23) ble hentet inn som andre stopperalternativer. De to kom fra henholdsvis Sogndal og Valur. I tillegg har man fortsatt også rutinerte Anders Østli (34). Legenden Ole Heieren Hansen er ferdig i klubben og trapper ned med spill for Kråkerøy i 3.-divisjon.

På sidebackene får Amin Askar (32) og lagkaptein Joachim Thomassen (29) status som førstevalgene. Kroaten Nikola Tkalkic (28) er inne som ny konkurrent. Han kan bekle begge sidene av forsvaret, men er primært høyreback. En løsning med Tkalkic som back og Askar lengre framme i banen som kantspiller er også et alternativ. Med større konkurranse på midtbanen kan også Jon-Helge Tveita (25) bli trukket ned på backplass, en posisjon han har spilt mye i tidligere i karrieren.

Lengst bak hersker det foreløpig litt tvil om hvem som får førstekeeperansvaret. Få dager før seriestarten mot Rosenborg voktet nykommer Aslak Falch (25) buret i generalprøven mot Stabæk, før han ble erstattet av det unge keepertalentet Thomas Johansen (17) et stykke ut i andre omgang. Falch kommer fra en sesong uten spilletid i svenske IFK Norrköping, og rogalendingen har prøvd seg i både Viking, Sandnes Ulf og Vålerenga tidligere, uten å få tillit som førstevalg. Det får han i år, i alle fall i de første kampene av sesongen.

Anders Kristiansen (26) fikk stort sett Geir Bakkes tillit i fjor, og han gjorde for det meste målvaktsjobben til ståkarakter. I vinter måtte førstekeeperen opereres for en skade, og det er gjort klart at han ikke rekker seriestarten. Kristiansen er imidlertid tilbake på treningsfeltet. Det forventes at han blir klar til å kjempe om en plass i førsteelleveren igjen etter to-tre serierunder. Den tidligere Sarpsborg 08-junioren Kjetil Haug (19) har også voktet buret for blåtrøyene i treningskampene i vinter. Men inntil videre er Haug blitt værende hos Manchester Citys ungdomsavdeling.

Plusser:

+ Kanskje enda tøffere konkurranse om plassene over hele banen i år. Sterk bredde i alle lagdeler, der spissplassen virker spesielt styrket.
+ Trener Geir Bakke leder fortsatt laget som har tatt kraftige steg framover siden han overtok i 2015.
+ Har solgt for store summer, men holder på prinsipper om å ikke bruke i nærheten av like mye på forsterkninger og lønninger.

Minuser:

- Store utskiftninger i stallen. Kan føre til mindre stabile resultater.
- Har tre nye midtstoppere, men har noen av dem kvaliteten til å heve forsvarsspillet opp mot Rosted-nivå fra 2017?
- Har både plass til og potensial for å tiltrekke flere tilskuere. Bare fullsatt et par ganger på hjemmekampene i fjor, til tross for gode resultater.

Se opp for:

Tobias Heintz. Utviklingspila til 19-åringen peker rett oppover. Med nok tillit fra lagledelsen er det all grunn til å tro at framgangen fortsetter for mossingen med den presise pasningsfoten.

Konklusjon:

Totalt sett framstår Sarpsborg 08 anno 2018 fortsatt som et solid lag i Eliteserien. Mange spillere er borte siden forrige sesong, og nesten like mange er hentet inn for å fylle tomrommene. Bredden i spillertroppen er imponerende, særlig med tanke på at østfoldingene ikke er blant de tradisjonelle storklubbene på dette nivået.

Det sterke fjoråret skal bygges videre på, men etter salgene av flere nøkkelspillere må jobben gjøres med hjelp av en del nye koster. Det kan ta tid å prestere på samme jevne nivå i år. Stallen virker likevel fortsatt som den er godt sammensatt, og den nye førsteelleveren har også potensial til å sparke grundig ifra seg mot de beste lagene i landet.

Litt usikkert om laget kan holde samme klasse i sentrallinja defensivt etter salget av Sigurd Rosted til Gent, og skaden førstemålvakt Anders Kristiansen måtte opereres for i vinter. Sistnevnte er riktignok tilbake etter noen få uker av sesongen.

Nettavisen tror Sarpsborg 08 faller to hakk ned fra den flotte tredjeplassen i 2017, og dermed ender som nummer fem i Eliteserien denne sesongen.

Sportssjef Thomas Berntsen om Nettavisens tips:

- En femteplass er plassering vi vil være fornøyd med etter å ha solgt mye spillere, og erstattet dem uten å betale lønn som kompromitterer de retningslinjene vi har i klubben.

- Vi ønsker å henge med på topp seks og stabilisere oss der oppe. Men samtidig står vi ikke med lua i hånda, og vi ser oss gjerne om høyere på tabellen også.

VIL STABILISERE: Sportssjef Thomas Berntsen og Sarpsborg 08 tar sikte på en ny plassering nær toppen av tabellen i Eliteserien.


Vinterens overganger

INN:
Nikola Tkalcic (IFK Norrköping)
Aslak Falch (IFK Norrköping)
Mohammed Usman Edu (Uniao Madeira)
Gaute Vetti (Nest-Sotra)
Bjørn Inge Utvik (Sogndal)
Mikkel Agger (Thisted)
Ronnie Schwartz (Waasland-Beveren)
Orri Ómarsson (Valur)
Alexander Ruud Tveter (Halmstad)
Kristoffer Larsen (Lyngby)
Joonas Tamm (FC Flora Tallinn, lån ut sesongen)
Harmeet Singh (Kalmar FF)

UT:
Sigurd Rosted (Gent)
Krépin Diatta (Club Brugge)
Ole Christoffer Heieren Hansen (Kråkerøy)
Nicolai Poulsen (Randers, tilbake etter lån)
Andreas Albech (Vendsyssel)
Alexander Groven (Hønefoss)
Tor Øyvind Hovda (Hønefoss)
Olav Øby (Kongsvinger)
Jonas Lindberg (GAIS)
Amani Mbedule (Notodden, lån)
Onyekachi Hope «Kachi» Ugwuadu (Sandnes Ulf)
Stefan Čupić (Vozdovac)

Vinterens treningskamper:

12/1: Sarpsborg 08 - Moss 3-0 (Muhammed, Elyounoussi, Askar)
20/1: Elfsborg - Sarpsborg 08 1-1 (Muhammed)
23/1: Sarpsborg 08 - FFK 4-0 (Hansen, Vetti, Coulibaly, Muhammed)
27/1: Häcken - Sarpsborg 08 3-0
3/2: Lillestrøm - Sarpsborg 08 0-3 (Mortensen, Schwartz, Halvorsen)
8/2: Sarpsborg 08 - Kalmar 1-0 (Schwartz)
11/2: Sarpsborg 08 - Dinamo Kiev 1-0 (Schwartz)
15/2: Sarpsborg 08 - Rubin Kazan 1-0 (Schwartz)
16/2: Brann - Sarpsborg 08 3-2 (Zachariassen, Mortensen)
25/2: Strømsgodset - Sarpsborg 08 2-3 (Agger 2, Muhammed)
26/2: Sarpsborg 08 - Skeid 0-1
4/3: Sarpsborg 08 - Stabæk 3-2 (Singh, Mortensen, Jørgensen)

NB: NA+ viser treningskamper med norske lag. Få tilgang her.

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vi vil helst at du er med på diskusjonen under fullt navn, men aksepterer at det kan finnes gode grunner for å være anonym. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør