TILBAKE: Tom Høgli har returnert til Tromsø-.
TILBAKE: Tom Høgli har returnert til Tromsø-. Foto: Vegard Wivestad Grøtt (NTB scanpix)

Høgli: - Jeg er ikke glad i å snakke om at vi skal bli topp ditt eller datt

Etter at han forlot Tromsø til fordel for utenlandseventyr i Club Brügge, og etter hvert FC København, er super-Tom Høgli tilbake i ishavsbyen.

TABELLTIPSET: 10. PLASS - TROMSØ
(I fjor: 11.plass)

Det har vært snakket om Høglis overgang tilbake til Tromsø i godt over ett år. I begynnelsen av november 2016 fremhevet TILs sportssjef, Svein-Morten Johansen, på eget initiativ overfor Nettavisen, at det ikke var noen hemmelighet at man jobbet med å få Høgli tilbake til klubben han forlot i 2011. Og at det så ut til å skje sommeren 2017.

Papirene ble til slutt signert i løpet av vinteren, men da sommeren nærmet seg ble ting forandret.

- Det tok jo litt tid. Planen var hele tiden å komme tilbake hit, men så skjedde det noe nede i København. Da ble klubbene enige om at jeg skulle ta et halvår ekstra, sier Høgli til Nettavisen.

Det som skjedde var at FC Københavns høyreback, Peter Ankersen, brakk ankelen i mai 2017. For å kunne hjelpe FCK i jakten på europacupspill, ble klubbene enige om å utsette Høglis retur til Nordens Paris til januar 2018.

DEN GANG DA: Tom Høgli forlot Tromsø i 2011 til fordel for Club Brügge.

Tromsø lå da trygt plassert midt på tabellen etter å ha spilt uavgjort borte mot Sarpsborg 08 og hjemme mot Strømsgodset. I tillegg ble Rosenborg slått 2-1 på Lerkendal 16. mai.

- Var det lettere å si ja til en slik avtale etter at Tromsø hadde hatt en god start på sesongen?

- Ja, det var også en av grunnene. Jeg anså ikke TIL på det tidspunktet som at de skulle kjempe i bunnen. Det så veldig bra ut da, det var veldig solid. Så jeg tenkte det var en veldig kurant sak. Men i fotball så skjer jo det meste, forteller Høgli til Nettavisen.

Etter de gode resultatene midt i mai, mistet laget formen fullstendig. Det endte med laget havnet på nedrykksplass, og til slutt fikk daværende hovedtrener, Bård Flovik, sparken 26. juni 2017.

- Jeg fulgte jo med selvfølgelig, men prøvde å ikke tenke så mye på det. Jeg var forberedt på alt egentlig. Hadde TIL rykket ned, så måtte vi bare hentet tilfart og rykket opp igjen, så jeg var forberedt på det meste. Men jeg var veldig glad da de berget seg, sier Høgli til Nettavisen.

Finsk sisu

Redningsmannen var Floviks erstatter, finnen Simo Valakari. Etter å ha hatt finnen som trener i sesongoppkjøringen, er Høgli klar på hvilke erfaringer han har hatt så langt.

- Veldig positivt. Jeg har et veldig godt inntrykk av ham både som leder og som trener. Det ser veldig bra ut. Hvis vi gjør det bra, så er det nok en trener som sikkert er attraktiv for enda større ligaer også etter hvert. Han er bra, det er det ingen tvil om, sier Høgli til Nettavisen.

Høgli, som har figurert i en rekke posisjoner i løpet av karrieren, har fått signaler på hvor han mest sannsynlig kommer til å spille.

- Slik det har sett ut i oppkjøringen, så er det ytterst til høyre. Enten i en firer eller femmer på midtbanen eller som en back i en firer bak. Så kan jeg vikariere litt her og der, men det er slik det har sett ut, forteller den tidligere landslagsspilleren til Nettavisen.

BREDE SMIL: Simo Valakari reddet Tromsø fra nedrykk sist sesong.


Ett av høstens formlag

Poengfangsten på de siste 14 kampene av Eliteserien etter at Valakari tok over, var på 23 poeng. Det var kun fire lag som tok flere poeng over de siste 14 kampene i fjorårets sesong.

Til tross for at treneren har hatt veldig gode resultater å vise til med Tromsø så langt, vil Høgli aller helst fokusere på prosess.

- Jeg har ikke noe fokus på tabellposisjon. Jeg har kun fokus på at vi skal fortsette det de gjorde i høst og prøve å skape en kultur for å skape gode prestasjoner uke inn og uke ut. Da vil poengene komme. Jeg er ikke noe glad i å snakke om at vi skal bli topp ditt eller topp datt. Det er bare å legge ekstra press på oss selv. Vi må gjøre oss fortjent til å komme oss opp fra bunnstriden først og fremst, forteller Høgli nøkternt om kommende sesong.

Den første kampen kommer allerede den andre helgen i mars, borte mot Start for Tromsøs del. Den tidlige seriestarten har fått mye oppmerksomhet i Fotball-Norge, blant annet etter at Mesterfinalen måtte utsettes til april.

28. februar la fotballekspert Jesper Mathisen ut et klipp av Starts hjemmebane på Twitter.

- Her snør det sidelengs. Det er mange minusgrader og vi ønsker Tromsø velkommen til vårt kjære Kristiansand om et par dager, sa Mathisen, mens han filmet et snødekt kunstgressteppe.

Det klippet fikk Høgli med seg.

- Hehe, joda, jeg så den. I år har jo vinteren vært litt spesiell sørpå, så det må vi bare ta. De har jo kunstgress der nede, så jeg regner med at de får den bar. Men det må vi regne med når vi skal starte midt i mars. Da må vi bare ta det. Vi har ikke noe annet valg, sier Høgli til Nettavisen.

Samtidig er nok Tromsø den byen i Norge som er mest kjent for fotballkamper i snøvær. Nordens Paris kan derimot «bare» vise til en halv meter med snø for tiden, og det ikke har vært all verdens til snøfall etter årsskiftet.

Om det å være vant til snø vil gi «Gutan» en fordel i første seriekamp mot sørlandslaget, er ikke Høgli sikker på.

- Fordel og fordel, jeg vet ikke. For oss er det ikke noe problem. Vi har trent ute hele tiden og tenker ikke på det. Så det får bli en «snakkis» sørpå. Vinteren har jo knapt begynt her oppe. Det er jo mars og april som er det verste, smiler Høgli.

KLAR TIL KAMP: Dette var status på Alfheim 28. februar 2018. De er klare for tidlig seriestart i Tromsø.


Kort, men god sesongoppkjøring

En tidlig sesongstart, gir også en noe kortere sesongoppkjøring.

- Den har vært fin. Den har vært kort og kjapp, men det var det vi ønsket også. Vi har fått jobbet godt både med vårt eget spill, og vi begynner å se gode konturer av hvordan vi ønsker å opptre i sesongen. Så vi er fornøyd med oppkjøringen slik den har vært hittil, forteller assistenttrener Lars Petter Andressen til Nettavisen.

Ett av de første grepene Valakari gjorde etter at han kom inn forrige sesong, var å endre formasjon til å spille med tre midtstoppere og to vingbacker. I løpet av sesongoppkjøringen har TIL tidvis gått tilbake til formasjonen som ble brukt våren 2017, nemlig 4-3-3.

- Vi vurderer alle tre formasjonene. Vi har spilt 3-4-3, 3-5-2 og 4-3-3. Vi kommer nok til å bruke alle de tre i sesongen. Vi synes begge deler fungerer veldig godt og har spilt gode kamper med en firebackslinje i oppkjøringen, forteller assistenttrener Andressen.

Etter fjorårets sesong har flere spillere forlatt klubben, inkludert Thomas Lehne Olsen, som var klubbens toppscorer de to siste sesongene. Inn har det kommet kun tre spillere, inkludert Mushaga Bakenga, som var på korttidskontrakt siste halvdel av forrige sesong, men som har signert en toårskontrakt med TIL.

Det har gjort at spillerstallen kun teller 18 utespillere, og fremstår som noe tynn.

- Først og fremst synes vi spillerstallen vår er veldig solid. Det er et veldig høyt nivå på spillerne vi har her nå. Vi er veldig fornøyd med den stallen vi har, og derfor så stresser vi ikke med å måtte hente inn noen med en eneste gang. De vi skal hente inn ønsker vi skal være de rette, og må holde en god kvalitet for å matche de som allerede er her. Selvfølgelig holder vi øynene åpne og jobber med det daglig, men først og fremst er vi fornøyd med stallen vi har nå, sier Andressen.

DRØMMEDUO: Simo Valakari fikk god hjelp av Lars Petter Andressen til å holde Tromsø i Eliteserien.

Hovedtrener Valakari vil heller ikke stresse med å hente inn flere spillere.

- Det er det samme som det har vært. Vi går gjennom forskjellige saker. Vi har blitt tilbudt en rekke spillere av agenter. Vi vil bruke tid, for jeg er veldig fornøyd med det vi har her nå, men det er en tynn stall, erkjenner finnen.

Men med langt flere spillere ut enn inn portene på Alfheim siden forrige sesong, er finnen klar på at han ønsker seg flere spillere.

- Vi vet at vi kommer til å forsterke stallen, men om det skjer nå eller til sommeren er vi ikke sikre på ennå, sier Valakari.

Universitets-samarbeid

Det å unngå for mange skader, kan dermed bli særdeles viktig for TIL denne sesongen. Ett av grepene Tromsø har tatt, er å hente inn en ny fysisk trener i Juha-Jaakko Ulvila, som jobbet sammen med Valakari i fire år i SJK Seinajoki

– Vi har brukt hele oppkjøringen på å bygge opp spillerne fysisk og skadeforebyggende, slik at de skal kunne tåle den belastningen som kommer. Men også at vi har vært gode på og skal være gode på å periodisere både trening og kampene slik at vi forhåpentligvis skal unngå skader. Det vil jo alltids kunne komme noen skader, men vi ønsker å ha minimalt med det, forteller Andressen til Nettavisen.

– Slik det har vært hittil, så har vi unngått skader stort sett i hele oppkjøringen. Vi har noen småting innimellom, men den største skaden vi har hatt kom før vi startet oppkjøringen. Da ble Simen Wangberg skadet før vi startet opp, sier Andressen.

OLD, BUT GOLD: Morten Gamst Pedersen er klar for en ny sesong med Tromsø, og har signert kontrakt ut 2019-sesongen.

En annen som TIL har knyttet seg nærmere for å unngå skader, er portugiseren Ivan Baptista. Han har tidligere vært knyttet til Tromsø gjennom analysearbeid. Denne sesongen skal han jobbe fast inn mot TILs førstelag for å gi bedre individuell oppfølging.

– Vi har et veldig tett samarbeid med Universitetet i Tromsø. Vi har nå Ivan Baptista, som er en del av trenerteamet, som er fra universitet og tar doktorgrad der. I tillegg benytter vi oss allerede av en del av systemene vi har her på Alfheim. Det er også det Baptista holder på med, med måling av belastning og selvfølgelig puls og hvor mye vi legger ned på alle økter og sånt. Det er selvfølgelig en viktig del av det her å kunne styre og unngå skader, forklarer Andressen.

(Tabelltipset fortsetter under.)


Analyse av laget

På keeperplass har Gudmund Kongshavn etablert seg som et soleklart førstevalg og som en solid Eliteserie-keeper, etter at han har kvittet seg med skadene som plaget ham de første årene av tiden i Tromsø. Etter Valakaris inntreden i klubben, har han også blitt utfordret til å bli mer spillende. De nærmeste utfordrerne er Filip Loncaric, som fikk en alvorlig kneskade under sesongoppkjøring til forrige sesong, hans fjerde korsbåndsskade i løpet av karrieren. Kroaten har nylig kommet seg tilbake i spilløkter for TIL, men er fortsatt ikke fullt med på treninger og har en vei før han er aktuell å spille kamper igjen. Den som sannsynligvis blir andrekeeper, i hvert fall den første tiden, er tometersmannen Jacob Karlstrøm. 20-åringen er et TIL-produkt og fikk fem kamper i Eliteserien forrige sesong.

I forsvarsrekka har Ulrik Yttergård Jenssen forlatt klubben til fordel for danske Nordsjælland. Tom Høgli ser ut til å bli tiltenkt rollen som høyreback, og klubben ser dermed ut til å være svekket på midtstopperplass. TIL har derimot både 21-åringen Jostein Gundersen, som har fått en del spilletid de to siste sesongene, og senegaleseren Mehdi Diory i bakhånd. 19 år gamle Dioury har foreløpig kun fått spille én kamp etter at han kom til klubben for ett år siden, men har gjort framskritt.

Magnar Ødegaard og kaptein Simen Wangberg kommer til å spille fast. Om dekningen på midtstopperplass er god nok, er til dels avhengig av om midtstopperne unngår skader. Siden TIL har forsøkt seg mer med 4-3-3 i oppkjøringen, er de mer fleksible og ikke like sårbare for skader som hvis de kun skulle spilt 3-4-3 eller 3-5-2.

På sidene virker Tom Høgli og Lasse Nilsen, som gjorde venstrebackplassen til sin etter at han kom tilbake fra lån i Tromsdalen sommeren 2017, som sikre kort, med mindre Nilsen blir foretrukket lengre frem i banen. Det har han tidvis blitt i løpet av sesongoppkjøringen. I så fall vil Kent-Are Antonsen være det naturlige alternativet på venstreback.

HELT: Gjermund Åsen har blitt værende i Tromsø.

På midtbanen har den danske u-landslagsspilleren Oliver Kjærgaard kommet inn. Der vil han kjempe om spilletid med Christian Landu Landu, Kent-Are Antonsen, Morten Gamst Pedersen og Gjermund Åsen. De to sistnevnte hadde henholdsvis ti og ni målgivende pasninger forrige sesong, og leverte begge meget godt. De to kommer til å være blant de første på blokka når Valakari skal velge startoppstilling, uavhengig av om Tromsø skal spille med to eller tre mann sentralt i banen. Åsen er i tillegg minst like aktuell i en rolle på en av sidene helt fremst i en 3-4-3-formasjon.

Det er blant de aller mest offensive spillerne at endringene har vært størst før årets sesong. Ut har Mikael Norø Ingebrigtsen og Aron Sigurdarson gått. Begge to slet med spilletid etter at Valakari kom inn, men stod til sammen for ni av Tromsøs totalt 42 scoringer forrige sesong. Enda verre for Tromsøs del, er det at Thomas Lehne Olsen ønsket seg tilbake til Østlandet, og til slutt fikk innvilget ønsket etter at Lillestrøm bladde opp nok penger for angriperen. Lehne Olsen leverte en meget sterk høstsesong, og var Tromsøs toppscorer i serien med 11 mål. TIL har dermed mistet tre spillere som stod for nesten halvparten av scoringene forrige sesong.

De tre mest aktuelle spissene er Mushaga Bakenga, Runar Espejord og Slobodan Vuk. Forrige sesong ble nok en gang amputert for Espejords del grunnet skader, men han har tidligere vist at hvis han kan holde seg skadefri, så er han en potensielt god spiss, som ennå er ung. Vuk var millionkjøpet som aldri slo til for TIL forrige sesong. Lite spilletid og ingen mål, gjorde at den slovenske spissen var ønsket bort fra klubben av både TIL og spilleren selv. Men uten at man har klart å finne en ny klubb, har sloveneren bitt tennene sammen, funnet nettmaskene tre ganger i oppkjøringen og gjort sitt for å forbedre inntrykket etter en meget skuffende førstesesong.

Plusser

+ Har kanskje Eliteseriens mest spennende trener i Simo Valakari, som hadde en av ligaens aller beste poengfangster i andre halvdel av sesongen etter at han tok over

+ Har to av Eliteseriens beste føtter hos Gjermund Åsen og Morten Gamst Pedersen

+ Har fått bedre tid til å implementere idéene til Valakari

Minuser

– Tynn spillerstall. Kun 18 utespillere gjør klubben veldig utsatt for skader, selv om flere er allsidige nok til å bekle flere posisjoner. Enkelte av spillerne kan også klassifiseres som usikre på Eliteserie-nivå

– En anstrengt økonomi kan gjøre det utfordrende å hente forsterkninger

– TIL har mistet tre av de fire mestscorende spillerne sine fra forrige sesong

Se opp for

PERMANENT: Tromsø sikret seg Mushaga Bakenga på permanent kontrakt fra Rosenborg.

Mushaga Bakenga (25). Etter en veldig god start på karrieren i Rosenborg, har ikke trønderen klart å levere like godt etter overgangen til Club Brugge. Humørsprederen er en del av trønderbataljonen i Tromsø, og hvis han kan holde seg skadefri er det mye som ligger til rette for at han kan skyte Eliteseriens nordligste lag til sin høyeste plassering på flere år.

Tom Høgli og Lars Petter Andressen om Nettavisens tips (10. plass)

- Da har vi tatt et steg, sånn sett. Jeg håper at hvis vi presterer godt jevnt og trutt, så kan vi komme enda høyere enn det. Men 10. plass, OK, da har vi tatt et steg og prøvd å etablere oss. Det er der vi må starte, sier Høgli.

- Jeg ser det er flere som har oss i det området der, og vi ønsker å gjøre det enda bedre enn det. Men føler også det er logisk med tanke på de prestasjonene vi har gjort de siste årene og ikke så stor utskifting i spillerstallen at vi blir tippet der. Vi har ikke diskutert det så mye, men vi ønsker å etablere oss høyere på tabellen og ønsker etter hvert å kunne lukte på å vinne ting. Simo Valakari snakker hele tiden om det å vinne pokaler, men først og fremst ønsker vi bygge oss høyere opp på tabellen, sier Andressen.

Overganger siden forrige sesong:

INN:
Mushaga Bakenga (Rosenborg)
Tom Høgli (FC København)
Oliver Kjærgaard (Lyngby)

UT:
Mikael Norø Ingebrigtsen (IFK Göteborg)
Ulrik Yttergård Jenssen (Nordsjælland)
Jonas Johansen (legger opp)
Otto Fredrikson (legger opp)
Thomas Lehne Olsen (Lillestrøm)
Aron Sigurdarson (Start)
Fredrik Michalsen (frigitt)

Treningskamper:

Tromsø – Rostov 2-2 (Morten Gamst Pedersen, Mushaga Bakenga)

Vålerenga – Tromsø 0-3 (Lasse Nilsen x2, Slobodan Vuk)

Tromsø – Tromsdalen 4-0 (Thomas Lehne Olsen x2, Gjermund Åsen, Slobodan Vuk)

Tromsø – Rubin Kazan 1-0 (Slobodan Vuk)

St. Pölten – Tromsø 1-0

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vi vil helst at du er med på diskusjonen under fullt navn, men aksepterer at det kan finnes gode grunner for å være anonym. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør