Gå til sidens hovedinnhold

Høgmo får Rekdal-ros: - Norge er på rett vei

Vålerenga-trener Kjetil Rekdal liker det han ser av Per-Mathias Høgmos landslag for tiden.

BRUSSEL (Nettavisen): - Jeg er veldig fornøyd med kampen Norge spilte mot Island. Det var artig å se på, det var «trøkk» over Norge og bra aggressivitet og engasjement, noe jeg har etterlyst. Jeg likte det jeg så, sier Rekdal til Nettavisen.

Den norske trenerprofilen har til tider vært svært kritisk til det norske landslaget under Høgmo. Etter tapet mot England på Wembley i 2014 raste Rekdal mot Høgmos laguttak og kalte Norges fotball for destruktiv.

Etter Ungarn-fadesen stilte Rekdal spørsmål ved Høgmos taktikk og disposisjoner.

- På rett vei

Men nå er tonen annerledes. Rekdal mener det norske landslaget er i fin utvikling under 56-åringen fra Gratangen.

- Det som var positivt med Island-kampen var at en del spillere gikk utpå der og viste seg frem. Det har det vært i andre landskamper også, og det viser at vi er på rett vei. Det synes i hvert fall jeg, sier den tidligere landslagsprofilen.

Mot Island skapte Norge ni store målsjanser og scoret tre mål. EM-klare islendinger så flere hakk for små ut mot et friske og aggressive nordmenn.

Rekdal mener at vi ikke må glemme at Norge er et lite land, og at det tar tid å bygge opp et slagkraftig landslag.

- Vi har ressurser og en hjemlig liga som er langt nede på europeisk målestokk. Vi har heller ikke mange proffer som er faste på klubbene sine. Men det kan hende det løsner snart, at vi får flere spillere til å bli faste på klubblaga sine. Da vil de spillerne løfte seg, og da vil landslaget løfte seg. Det var det som skjedde med Egil (Drillo Olsen), plutselig ble det en eksplosjon av spillere i utlandet, forteller VIF-sjefen.

Noe av det som gleder Rekdal mest, er at det stadig er flere spillere som melder seg på i kampen om en plass på laget. Det mener VIF-sjefen vil gjøre det enda mer gjevt å spille på landslaget, og økt konkurranse vil heve kvaliteten, tror han.

Knallhard konkurranse

Og Rekdal har et poeng. På flere av posisjonene i laget er det nå langt hardere konkurranse enn tidligere. Se bare her:

På keeperplassen har Norge tre gode alternativer. Neste sesong tyder mye på at Ørjan Nyland står fast på Ingolstadt i Bundesligaen, der Rune Jarstein allerede spiller uke inn og uke ut. I bakhånd har Høgmo Rosenborgs meget stabile André Hansen.

På høyreback konkurrerer Omar Elabdellaoui, som spiller fast i Olympiakos (men for tiden er skadet), Jonas Svensson som er i sitt livs form og Galatasaray-proff Martin Linnes.

På den sentrale midtbanen er konkurransen knallhard. Alexander Tettey, Stefan Johansen, Ole Selnæs, Ruben Yttergård Jenssen, Iver Fossum, Markus Henriksen og Per Ciljan Skjelbred kjemper om de samme plassene, for å nevne noen.

På kantene melder flere og flere seg på, og hvis Mats Møller Dæhli kommer tilbake fra skade skal Høgmo få litt av et dilemma når han skal velge den offensive oppstillingen. Dæhli, Martin Ødegaard, Pål André Helland, Martin Samuelsen, Moi Elyounoussi og Adama Diomande kjemper alle om en plass på kantene. Flere av disse kan også bekle andre posisjoner.

På spissplass har Joshua King fått et gjennombrudd i Bournemouth denne sesongen, men bak King kommer en fremadstormende Alexander Sørloth i full fart. I tillegg har Høgmo spillere som Marcus Pedersen, Alexander Søderlund og Adama Diomande i bakhånd, for å nevne noen.

- At det er konkurranse og trøkk rundt landslaget er det absolutt beste. Vi trenger et landslag som fenger folket og øker interessen for fotball i Norge, sier Rekdal.

Slik det er nå er det egentlig kun på stopperplass og venstreback Norge ikke har flust av alternativer.

Selv om det bare var en treningskamp, viste Høgmo tydelig lettelse på sidelinjen da målene rant inn. TV-bildene viste landslagssjefen ta fullstendig av da Alexander Sørloth scoret Norges 3-1-mål.

Høgmo: - Fikk mange gode svar

Landslagssjefen fortalte etter kampen at han var svært fornøyd med det han fikk se av guttene sine mot Island.

- Vi tar med oss mye av det som var bra mot Portugal, og vi får enda mer spisskompetanse inn i laget. Vi får en del kjente konstellasjoner i spillere som ikke var med sist. Vi var spent på om vi fikk noen gode svar, det synes jeg vi fikk mange av. Strukturen i angrepsspillet var tidvis god, vi begynner å få betalt med det vi har jobbet med i to år nå, nemlig å være ballsikre. Det er viktig, sa Høgmo.

Landslagssjefen har varslet få endringer på laget som møter Belgia i Brüssel søndag.

- Med fem samlinger i året, er det positivt at vi finner relasjoner som vi vet fungerer, sa Høgmo.

Det er ikke bare Rekdal som ble imponert av det norske laget onsdag.

- Jeg tror denne variasjonen jeg så i det norske laget er rett vei å gå, sa Island-trener Lars Lagerbäck etter 3-2-kampen på Ullevaal.

På pressekonferansen var den svenske fotballprofilen opptatt av å rose den norske motstanden.

- Jeg vil gratulere Norge, de spilte annerledes enn jeg har sett de tidligere, som for eksempel mot Ungarn. De var mer direkte, og jeg må gratulere Norge med en god kamp, sa Lagerbäck.

- I første omgang spilte de mye mer direkte, med betydelig mer variasjon, og satte forsvarssrekka vår på prøve. Det er klart mye vanskeligere å møte Norge enn tidligere, derfor så dette lovende ut for deres kjære landslag, sa Island-sjefen.

Norges kamp mot Belgia har avspark 18.00 søndag kveld. Nettavisen er på plass i den belgiske hovedstaden.

Kommentarer til denne saken