Foto: Adam Davy (Pa Photos)

Hvem blir VMs beste spiller?

Det er noen store favoritter til å vinne den gjeveste individuelle prisen i VM.

Det er mange spennende ting som det er mulig å spekulere i før et VM starter. Den mest åpenbare diskusjonen er hvilket lag som vinner, hvor oddsfavoritten Brasil nok er på manges lepper.

Tror du på Brasil? Her kan du sette pengene på vinneren av VM

En annen diskusjon er hvem som vinner FIFAs gullball. Det deles ut en pris som nå har navnet the adidas Golden Ball som deles ut av FIFAs tekniske studiegruppe. Denne gruppen består av tidligere Liverpool-manager Gerard Houllier (Frankrike), Raul Arias (Mexico), Gabriel Calderon (Argentina), Ricki Herbert (New Zealand), Shatta Hussein (Sudan), Kwok Ka Ming (Hong Kong), Ioan Lupescu (Romania), Ginez Melendez Sotos (Spania), Tsuneyasu Miyamoto (Japan), Sunday Oliseh (Nigeria), Mixu Paatelainen (Finland), Jaime Rodriguez (El Salvador) og Theodore Whitmore (Jamaica).

Se fotball-VM på TV 2

Første gangen denne prisen ble delt ut var i 1982. Da vant Paolo Rossi fra Italia. De andre vinnerne har vært følgende:

1986: Diego Maradona (Argentina)
1990: Salvatore Schillaci (Italia)
1994: Romario (Brasil)
1998: Ronaldo (Brasil)
2002: Oliver Kahn (Tyskland)
2006: Zinedine Zidane (Frankrike)
2010: Diego Forlan (Uruguay)
2014: Lionel Messi (Argentina)

Det var Italia som vant VM i 1982, og Argentina i 1986. Schillaci i 1990 spilte for Italia som kom på 3.plass (Vest-Tyskland vant), mens Romario spilte for mester Brasil i USA i 1994. I Frankrike var det hjemlandet som vant, mens Brasil tapte finalen med Ronaldo på laget. Tapende finalist var også Tyskland i 2002 (mot Brasil), og Zidane tapte mot Tyskland i 2006. Uruguay tapte derimot kampen om 3.plassen i 2010 og Argentina tapte finalen mot Tyskland for fire år siden.

Det er altså ingen indikasjon på at vinneren må være fra laget som vinner, men at laget bør gå langt er en relativt stor sikkerhet.

Skal vi tro bookmakerne er dette favorittene til å vinne årets gullball:

1. Lionel Messi (Argentina) og Neymar (Brasil) 8.50
3. Cristiano Ronaldo (Portugal) 13
4. Antoine Griezmann (Frankrike) og Gabriel Jesus (Brasil) 18
6. Eden Hazard (Belgia) 20

Du kan spille på den du tror vinner her (og se alle oddsene)

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vi vil helst at du er med på diskusjonen under fullt navn, men aksepterer at det kan finnes gode grunner for å være anonym. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør