Gå til sidens hovedinnhold

Hyller «Leo»: - Hører du ikke etter når han snakker, er det noe galt med deg

Mjøndalen har tatt en rekke grep for at klubben skal bli bedre rustet for spill i Eliteserien. Et av dem er å hente inn «Drillos»-helten Øyvind Leonhardsen.

TABELLTIPSET: 16. PLASS – Mjøndalen
(I fjor: 2. plass i OBOS-ligaen)

Da Mjøndalen rykket ned fra Eliteserien i 2015 tok hovedtrener Vegard Hansen det hele svært personlig. Hansen følte han hadde sviktet klubben, gjort avgjørende feil og skrev selv i bloggen sin at han aldri har hatt det så tungt, noen gang i livet.

Etter en lovende start i 2015, med blant annet seier over Rosenborg, ble det tøft utover høsten og fasiten ble til slutt fire seire, ni uavgjort og 17 tap den sesongen.

«Det er mitt ansvar. Min skyld – i stor grad. Jeg har vært med på å signere spillerne, det er jeg som har trent dem, jeg har tatt ut laget og jeg har ledet dem i kamp. Til 17 tap. 17!», skrev Mjøndalen-treneren i et innlegg i slutten av november 2015.

Har tatt grep

Drøye tre år har gått siden ordene ble skrevet. Nå er Hansen og Mjøndalen tilbake i det ypperste selskap. Andreplassen i OBOS-ligaen sist sesong sikret opprykket. «3050»-gjengen tapte bare fire ganger, spilte ni uavgjort og vant 17 kamper. 17!

Mye har skjedd med Mjøndalen siden sist de var oppe, skal vi tro Hansen. Som Nettavisen har skrevet tidligere hadde klubben en knallhard evalueringsprosess etter nedrykkssesongen, og det har ført til en rekke endringer som treneren tror har gjort Mjøndalen langt bedre rustet til å spille i den øverste divisjonen.

- Det var den tøffeste runden med evaluering vi har hatt, den etter nedrykket. Det ble for mye fokus på resultater og for lite på utvikling, og det ga spillerne klar beskjed om. Det var en tøff bolk klubben gikk gjennom der, og aller hardest var det for meg, for noe av dette gikk på min lederstil, sier Vegard Hansen til Nettavisen.

En direkte konsekvens av evalueringen, ifølge treneren, var at tidligere «Drillos»-helt Øyvind Leonhardsen i 2018 ble hentet inn i rollen som toppspillerutvikler.

Leonhardsen har 86 kamper for det norske landslaget og spilte for klubber som Rosenborg, Wimbledon, Liverpool, Tottenham og Aston Villa i løpet av karrieren.

- Det å få inn «Leo», en person i den rollen han har, var noe vi hadde tenkt på å gjøre en stund, men som vi bare var nødt til å gjøre etter den evalueringen, sier Hansen.

«Drillos»-helten har blitt en markant person på treningsfeltet og er ikke redd for å ta ansvar med å si ifra om det er noe trenerduoen er misfornøyd med. Ansettelsen gjør også at Hansen kan ha en litt annerledes rolle på treningene, noe han synes er deilig.

De to har utviklet en slags «good cop / bad cop»-rutine på feltet.

- «Leo» er flink med enkeltspillere og utviklingen av dem, og han stiller store krav. Han er ikke redd for å bore i detaljer, og rive og slite litt i spillerne. Det er naturlig at det blir litt sånn, og da slipper jeg å «bruke meg opp» på å kjefte, sier Hansen.

- Det tror jeg er en styrke for oss. Øyvind er flink og det er deilig for meg å ta den litt andre rollen, der jeg kan stå i bakgrunnen. Det er ikke noe vi har snakket om eller planlagt, men det er veldig behagelig. Øyvind er snill, han altså, men han stiller krav, uten at han er sint, men kjefter når han må det, forteller Mjøndalen-sjefen.

- Kan finne på å provosere

Kaptein Christian Gauseth legger ikke skjul på at Leonhardsens direkte stil har gitt noen av spillerne bakoversveis ved enkelte anledninger, men 34-åringen påpeker også at mannen som i sin tid var best uten ball, er en stor ressurs for Mjøndalen.

- Vegard var litt alene en periode, etter at Hans Erik Ødegaard dro med Martin, og vi har savnet en sånn type. Øyvind er veldig direkte i kommunikasjonen og ved et par anledninger har han gitt noen bakoversveis. Han er spesifikk, og for et par av våre spillere, som kanskje har vært litt trøtte på trening, har det kommet brått på. Men for oss som har vært i gamet lenge, er dette utrolig kjærkomment, sier han til Nettavisen.

- Er det noe Øyvind kan, så er det 4-3-3. Hvis du ikke skal høre på en fyr som har spilt i to VM og spilt nesten 200 kamper i Premier League for klubber som Wimbledon, Liverpool og Tottenham, hvem skal du høre på da? Hvis du ikke hører etter når han snakker, så er det noe galt med deg, sier Gauseth videre om den norske legenden.

Gauseth utdyper hvordan samspillet mellom Hansen og Leonhardsen fungerer. Mjøndalen-kapteinen har tidligere snakket om samme tema i NRK-podcasten «Heia Fotball».

- Det fungerer på denne måte: Hvis Øyvind eller Vegard ser noe de ikke liker, så gås det inn med full kraft, som en orkan, mot den det gjelder. Først Øyvind, og så kommer Vegard inn som en slags «padre de familia» og legger hånden rundt skulderen på vedkommende, etter at de først har blitt «slått over ende» av Øyvind.

- Dette er kravmentalitet i praksis, de er gode på å sette krav. Du må være god til å håndtere kritikk i toppfotballen, og her får du testet deg. Leonhardsen legger ikke noe imellom. Han kan finne på å provosere for å få den reaksjonen han ønsker.

Føler Mjøndalen ble avslørt

Et annet grep som ble tatt etter nedrykket i 2015, var at taktikken ble lagt om fra 4-4-2 til 4-3-3 (4-5-1). Dette har vært et helt bevisst grep fra klubbens side, for å kunne jobbe mer spillestilrettet på trening, og skreddersy stallen i større grad.

- Vi la om til 4-3-3, en spillestil som er lettere å jobbe med når det kommer til roller og relasjoner sammenlignet med 4-4-2, som vi føler er en mer pragmatisk formasjon. Vi har også gjort om på treningsstrukturen inn mot spillestil, sier Hansen.

Gauseth føler at Mjøndalen ble litt «avslørt» sist de var oppe.

- Den gang hadde vi et tydelig spillemønster med 4-4-2, trykkspill, løpskraft og dueller, men vi evnet for eksempel ikke å spille oss ut bakfra eller spille av et pressledd på en god måte. Hvis vi skal ha noe i Eliteserien å gjøre, og ta steget oppover, måtte vi ha et eget spill i større grad. Vi la om til 4-3-3, og hentet inn typer som «Leo» og Jan Remi Dalen. Dalen er veldig dedikert til kombinasjonen av feltarbeid og videoanalyse. Spillerne får se seg selv og hva de kan gjøre bedre. Dette er et annet produkt av den evalueringen vi hadde, sier kapteinen.

Et av ankepunktene spillerne hadde mot det klubben drev med i 2015, var at det ble for mye fokus på resultater og for lite på mer langsiktig utvikling. Gauseth føler klubben har tatt store steg når det kommer til den sportslige satsingen.

- Det er tilfredsstillende å se at den retningen vi valgte å gå i den gangen, var riktig vei. Sist sesong holdt vi nullen i 16 kamper av 30. Samtidig spiller vi ut lag i mye større grad. Vi kjenner det på oss at ting går i riktig retning, men 2019 blir på mange måter et avgjørende år. Det neste steget blir å etablere oss i Eliteserien.

- Klarer vi å komme oss opp på nivået til «bunnlagene»? Nå er i hvert fall organisasjonen, administrasjonen og det sportslige på plass, sier Gauseth.

34-åringen har vært i klubben siden 2012 og mimrer raskt tilbake til de første årene, der treningene foregikk på kvelden og spillerne hadde jobb ved siden av.

- Klubben har tatt veldig store steg siden den gang, slår han fast.

- Er overbevist om det

Trener Hansen mener det er fullt mulig å etablere seg i Eliteserien nå.

- Jeg har sett mange eliteserielag i vinter, og noen er bedre enn oss, de fire-fem beste lagene er bedre enn oss, men det er ganske mange der som også ikke er det. Vi kan hevde oss, det er jeg overbevist om, sier Hansen som allerede etter sist sesong fyrte av følgende advarsel til lagene i divisjonen over: «De andre er ikke så jævla gode».

- Vi har mye bedre kvalitet nå. Da vi rykket opp i fjor, hadde vi et mye bedre lag og spilte på en mye mer effektiv måte enn da vi rykket opp i 2014. Vi har også mer økonomiske muskler nå enn den gang og har blitt en langt større klubb. Vi er langt fra de sterkeste, det er selvsagt klubber som er langt større, har sterkere økonomi og bedre spillere enn oss, men samtidig føler jeg at Eliteserien ikke har utviklet seg sånn enormt. Vi har møtt eliteseriemotstand i cup- og treningskamper og klart oss bra.

Gauseth lar seg inspirere av hva andre lag har fått til de siste årene.

- Det blir spennende å se i hvilken retning det går framover. Innvier vi nytt stadion med eliteseriespill i 2020, blir det enklere å tiltrekke seg talenter og gode spillere. Alt henger i hop. Da kan vi snakke om å ta steg på samme måte som Kristiansund, Ranheim og Sarpsborg. Det er sånne historier vil lar oss inspirere av.

- Det er artig og det disse lagene har fått til, viser at det er noe veldig riktig med norsk fotball. Noen mener det er et svakhetstegn, men jeg mener det er positivt at slike klubber gjør det bra. Det er høyt sportslig nivå, og det er det som teller, sier han.

- Mangler keepere

Alt er imidlertid ikke rosenrødt i Mjøndalen før comebacket i Eliteserien. Hansen føler laget har hatt en god vinter, og fått på plass gode spillere, men kun noen dager før det hele sparkes i gang, mangler klubben ikke bare én, men to keepere.

Det jobbes på spreng for å få på plass de siste brikkene i puslespillet.

- Vi er veldig godt fornøyd med både vinteren og rekrutteringen. Vi har kunnet rekruttere fra en annen hylle enn før og startet allerede i fjor sommer med å hente inn Tonny Brochmann, Joackim Solberg Olsen, og Olivier Occean. I vinter har vi hentet Sondre Liseth, som vi synes er veldig spennende, Fredrik Brustad, som vi mener er et lite scoop, og Akeem Latifu. Det er tre solide signeringer, synes vi. Vi skal ha inn to keepere og en midtbanespiller til før sesongstart, sier Hansen.

Treneren lar seg ikke stresse av at førstekeeper Sosha Makani er skadet fram til sommeren og at andrekeeper Georges Bokwé nylig pådro seg et brudd i beinet og er ute i lang tid.

- Vi fikk enormt med henvendelser da Georges ble skadet og vi har sondert hvem som er tilgjengelig, hvem som er best og hvilken løsning vi har likt best. Vi ønsker å ta den tiden vi trenger på finne en god nok løsning, i stedet for å gjøre det raskt. Det har ikke bekymret meg i det hele tatt, og jeg er trygg på at vi skal ha gode keepere, sier han.

Gauseth er imidlertid hakket mer stresset over situasjonen.

- Det ville være direkte løgn å si at vi er klare. Vi mangler ikke keeper, vi mangler keepere. Jeg tror det løser seg, men vi spiller med en juniorkeeper og har innleide folk med på trening. Dette er store talent, men vi kan ikke sette krav til at de skal dominere i Eliteserien om noen dager. Det er ikke fair. Vi trenger å få noen inn.

- Redd for å gjøre samme feil

Første seriekamp kommer allerede 30. mars borte mot Vålerenga. Opprykket i fjor har fått Hansen til å gi litt slipp på de vonde tankene fra høsten 2015, men Mjøndalen-treneren har ikke helt glemt nedturen, og vil for alt i verden unngå en reprise.

- Det gnager ikke så ille etter at vi rykket opp igjen, men jeg er redd for å gjøre samme feil og er redd for å rykke ned igjen. Det er det tyngste jeg har opplevd og jeg følte jeg hadde sviktet spillerne og et helt tettsted. Vi hadde vært for dårlig på rekruttering, og hadde ikke hentet inn gode nok spillere. Vi var også litt for dristige i kampledelsen og gamblet litt mot slutten av jevne kamper. Det var mange ting der, sier han.

- Vi lærte mye av dette, jeg som trener også. Vi er ikke ferdig og vil ha mer suksess, utvikling, og lære mer og mer. Det er viktig at vi som ledere går foran.

Analyse av Mjøndalen:

Keeper:
Keeperplassen skaper hodebry i forkant av seriestart. Førstevalget Sosha Makani er skadet og kan være ute helt fram til juli, mens Georges Bokwé brakk beinet i sesongoppkjøringen og er trolig ute i store deler av sesongen. I skrivende stund har ikke Mjøndalen fått på plass en erstatter, selv om Axel Kacou har blitt testet i en treningskamp og Mathias Eriksen Ranmark fra Molde har blitt koblet med klubben. Junioren Erik Heier har også blitt brukt i mål under sesongoppkjøringen, men det vitner bare mest av alt om at Mjøndalen står overfor en krise på keeperplass.

Dette er Vegard Hansen og hans kollegaer nødt til å få på plass. Makani har etter hvert fått en del kamper for Mjøndalen, og er en erfaren keeper, men han er tidligst tilbake i månedsskiftet mai/juni og det er dermed mange viktige kamper som skal spilles før 32-åringen igjen kan aksle keepertrøyen. I det som mest sannsynlig blir en kamp for å overleve, kan en solid burvokter utgjøre en forskjell i poengfangsten og dermed blir det viktig å få på plass en habil sisteskanse i tide.

Forsvar:
I forsvar ser det noe lysere ut og spesielt stopperparet Quint Jansen og Sondre Solholm Johansen er spennende. Det er mye muskler og duellstyrke i den robuste duoen, og de scoret hele ni mål mellom seg sist sesong. Nykommer Akeem Latifu, med en fortid i klubber som Strømsgodset, Hødd, Aalesund og Sogndal, er et bra og rutinert alternativ på høyreback, mens Vetle Winger Dragsnes, som også kan figurere på midtbanen, trolig velges på venstreback i det som blir en firer bak. William Sell er en anvendelig mann i forsvar, og det samme er Joackim Solberg Olsen, men han er nok først og fremst tiltenkt en plass på kanten. Alexander Betten Hansen er også et alternativ på back, og slik sett er bredden bak brukbar. Mjøndalen holdt nullen i 16 ligakamper sist sesong og forsvaret må regnes som lagets beste lagdel, selv om fart er en klar mangel hos flere der bak. Sist sesong var en sterk defensiv hovedgrunnen til at Mjøndalen ble nummer to i OBOS-ligaen og rykket opp.

Midtbane:
På midtbanen er kaptein Christian Gauseth en viktig mann. «Nevemagneten» fra Molde var god i OBOS-ligaen sist sesong og har et godt fotballhode. 34-åringen er imidlertid ikke like kvikk i beina som han er i hodet - og kjeften. Med seg på midtbanen får han Tonny Brochmann, som har erfaring fra Eliteserie-fotball og bidro blant annet med elleve mål og fire assists under tiden i Stabæk. Dansken var også solid for Mjøndalen etter at han kom til klubben i fjor høst. Nykommer Dagur Dan Thorhallsson kan også blir en sentral mann, men 18-åringen er lite rutinert på dette nivået og har i første omgang fått fram til sommeren på seg til å overbevise trenerteamet i klubben. Fra forrige sesong er både Mads Gundersen, Ylldren Ibrahimaj og Jonathan Lindseth borte, noe som gjør at det ser tynt ut inne på midtbanen. Henrik Gulden er en lovende kar i midtbaneleddet, men han er for tiden skadet. William Sell er allerede nevnt under forsvar, men 20-åringen er en såkalt «potet» og kan bidra både på midtbanen og i en kantrolle, også. I midtbaneleddet til Mjøndalen bør det nok likevel forsterkes både med tanke på kvalitet og bredde.

Kant/ Angrep:
I treeren foran var det Olivier Occean som avsluttet sist sesong som lagets spydspiss. Occean har erfaring i bøtter og spann, og har vist gang på gang i Eliteserien at han vet hvor målet står, men kanadieren har blitt 37 år gammel. Sondre Liseth er hentet inn fra Nest Sotra og er en spennende tilvekst, men igjen snakker vi om en spiller med lite erfaring på det øverste nivået. Liseth har god fysikk og kan skape ting på egenhånd. Han kan også bekle både en kant- og spissplass. Nykommer Fredrik Brustad har fart og kan også brukes sentralt i angrep, men den tidligere Molde-spilleren har også kvaliteter som gjør han til et godt kantalternativ. Brustad gir Mjøndalen en ny dimensjon i overgangsspillet, men har tidvis slitt med mye skader gjennom karrieren. Joackim Olsen Solberg vil trolig bli brukt i en kantrolle, mye på grunn av hans presise dødball- og innleggsfot som er en viktig brikke i Mjøndalens spill. Alfred Scriven, Mathias Fredriksen, Vamouti Diomande og Jibril Bojang er også spillere som kjemper om en kantplass. Laget skriker imidlertid etter en stabil målscorer. Sist sesong, i OBOS-ligaen, var det ingen spillere som scoret mer enn fem mål, og slik uttelling kan bli tynt i Eliteserien, selv om det bør nevnes at én av dem med fem mål, Occean, kun spilte høstsesongen.

Trener Vegard Hansen og hans team bør også trekkes fram. Hansen har ledet Mjøndalen siden 2006 og kjenner klubben ut og inn. Dette er forsøk nummer to i Eliteserien siden han overtok, og selv om det endte med direkte nedrykk sist gang, er nok 49-åringen en del erfaringer rikere nå som det er klart for forsøk nummer to.

Vi tror likevel at det totalt sett ikke er godt nok, denne gangen heller. Store spørsmålstegn rundt keeperplassen, en svært tynn midtbane og usikkerhet rundt om klubben har en stabil målscorer er noen av grunnene til at vi tipper at Mjøndalen ender sist i Eliteserien denne sesongen. Klubben har tatt noen grep, ved for eksempel å hente inn Brustad, og det er fortsatt tid til å gjøre flere før overgangsvinduet stenger, men alt i alt føler vi at svært mye skal klaffe for at Mjøndalen skal unngå å måtte ta den tunge veien ned etter at 2019-sesongen i Eliteserien er unnagjort.

Plusser:
+ Trener Vegard Hansen har ledet klubben lenge og kjenner den ut og inn. Dette gir kontinuitet, erfaring og en unik stabilitet på trenersiden i Mjøndalen.

+ Forsvaret var bunnsolid sist sesong (kun 24 baklengsmål) og stopperduoen Quint Jansen og Sondre Solholm Johansen er duellsterke bakover og farlige offensivt.

+ Selv om stallen i skrivende stund virker en smule tynn, er det både tid, og vilje, til å gjøre ytterligere forsterkninger før overgangsvinduet stenger 1. april.

Minuser:
- En usikkerhet rundt om angrepet har «nok mål i seg». Ja, Occean har bøttet jevnt og trutt i en årrekke, men han har blitt 37 år. Kan han fortsatt prege Eliteserien?

- Flere av vinterens signeringer har lite eller ingen erfaring fra spill i Eliteserien.

- Har i skrivende stund ingen keeper til seriestart. Det kan koste verdifulle poeng fram mot sommeren, om ikke «rett mann» blir hentet inn i tide.

Se opp for: Sondre Liseth (21)
Angrepsspilleren er hentet til Mjøndalen fra Nest Sotra før denne sesongen og det er ventet at kraftpluggen vil få mye spilletid allerede i sin første sesong. 21-åringen har ifølge trener Hansen vært meget god i vinter og vil mest trolig bli brukt i en venstre kantrolle, posisjonen der han har vært best. Skulle spydspiss Olivier Occean bli skadet eller slite med formen, er imidlertid Liseth også aktuell som midtspiss.

Det er først og fremst styrken som er Liseths beste kvalitet. Forsvarsspillerne i Eliteserien kan fort få kjørt seg i duell med unggutten. Han bruker styrken til å dra seg fri fra feilvendt posisjon og det er sjelden han mister ballen. Liseth har også bra tempo og mål i seg, men fysikken er likevel det som kan bli hans fremste forse og trener Hansen beskriver styrken hans i oppspillsfasen som «ekstrem». Liseth scoret ni mål for Nest Sotra i OBOS-ligaen sist sesong og har tidligere også spilt for Fana IL.

Vegard Hansen om Nettavisens tips (16.-plass):
- Det er verken Nettavisen eller VG som bestemmer tabellen. I stor grad er det opp til oss selv, og det er en trygghet. Vi ser på det med et lite skråblikk, ser bort på hverandre og smiler, og tenker at det er naturlig at vi blir tippet langt ned. Vi bryr oss ikke om det. Vi jobber med det vi tror på og er selvsikre på at vi kan hevde oss i enkeltkamper. Vi vet at vi kan, over tid, karre til oss nok poeng så vi kommer oss vekk fra de nederste plassene, opp på trygg plass, og kan se mot midten av tabellen.

Vinterens treningskamper:
12. januar: Raufoss - Mjøndalen 1-3 (Scriven 2, S. Hansen)
18. januar: Mjøndalen - Notodden 3-1 (Scriven 2, Diomande)
26. januar: Mjøndalen - Fredrikstad 2-2 (Thorhallsson, Occean)
2. februar: Mjøndalen - Vålerenga 2-0 (Hellum, Bojang)
9. februar Mjøndalen - Norrby IF 3-3 (Gauseth, Olsen Solberg, Bojang)
20. februar: Odd - Mjøndalen 1-0
2. mars: Mjøndalen - Sandefjord 2-1 (Liseth, Sell)
8. mars: Mjøndalen - Skeid 3-1 (Scriven, Sell, Gauseth)
16. mars: Mjøndalen - Tromsø 5-1 (Brochmann 2, Liseth, Bizoza, Occéan)
24. mars: Mjøndalen - Stabæk (vises på NA+)

Vinterens overganger:

INN:
Sondre Liseth (Nest-Sotra)
Fredrik Brustad (Molde)
Dagur Dan Thorhallsson (lån, Keflavik)
Akeem Latifu (Sogndal)

UT:
Jonathan Lindseth (Sarpsborg 08)
Mads Westlie Gundersen (Åssiden)
Ousseynou Boye (kontrakt utgått)
Anders Klemensson (Oppsal)
Andreas Hellum (lån, Strømmen)
Sebastian Temte Hansen (lån, Notodden)

Les også

Her er Nettavisens tabelltips for Eliteserien 2019

Kommentarer til denne saken