Gå til sidens hovedinnhold

Karlsen om den vanskelige andresesongen: - Vi må fortsette å være oss selv

Michael Karlsen overrasket alle da han ble med på Brann-hymnen «Nystemten» forrige sesong. Spissen utelukker ikke noe lignende også kommende sesong.

TABELLTIPSET: 12. PLASS – RANHEIM
(I fjor: 7. plass)

MARBELLA (Nettavisen): Ranheim overrasket Fotball-Norge med sjuendeplass i Eliteserien forrige sesong. Laget imponerte voldsomt spesielt på vårparten av sesongen, og sikret til slutt en meget sterk sjuendeplass etter opprykket fra OBOS-ligaen.

Siden forrige sesong har flere sentrale spillere forsvunnet, deriblant Aslak Fonn Witry, Kristoffer Løkberg og Christian Eggen Rismark.

Spissveteranen Michael Karlsen erkjenner at de tre spillerne var viktige for Ranheim forrige sesong, men har likevel tro på at laget skal bite godt fra seg også denne sesongen.

- Vi må fortsette å være oss selv, spille attraktiv og ballbesittende fotball som går hurtig framover. Vi skal være et lag som alle liker, og det synes vi er viktig, sier han til Nettavisen.

29-åringen har slitt med en lyskeskade i vinter, men var tilbake i trening da Nettavisen møtte ham under lagets treningsleir på Marbella. Veteranen utviklet seg til å bli en profil i Eliteserien forrige sesong, og stjal overskriftene da han i bortemøtet med Brann valgte å stille seg opp og synge med på «Nystemten» før kampstart.

Karlsen sier først han ikke har planlagt noe lignende stunt sesongen som kommer, men kommer etter hvert inn på en liten «drøm» om å ekspandere fjorårets påfunn.

- Jeg får prøve å få med hele laget. Det hadde vært veldig kult. At alle står der hadde vært så gøy, så jeg skal prøve å foreslå det. Det er en fin sang, og det er god stemning, forteller han med et glis.

Skryter av nysignering: - Kan bli en «hit»

Tapet av Eggen Rismark, Witry og Løkberg gjør at Ranheim fremstår klart svekket kontra forrige sesong.

Ranheim-modellen, som tilsier at spillere skal hentes etter en trøndersk vignett der 96 prosent av stallen er fra Trondheim, gjør også at segmentet er enda mindre når laget må hente spillere.

Spanskfødte Adriá Mateo Lopez er imidlertid én av signeringene som er blitt gjort i vinter. Han går inn under de fire prosentene ikke-trøndere klubben kan ha i stallen, og er den første på over seks år med ikke-norsk pass i Ranheim.

Karlsen er full av lovord om spanjolen som kom fra Levanger før sesongen.

- Han har sett jævlig bra ut, sier han og legger til at 23-åringen er en mann å se opp for denne sesongen.

- Ja, jeg tror det. Han har vært veldig god hittil, og jeg tror han kan bli en «hit».

Lopez er på mange mange måter hentet inn som en erstatter for Løkberg på midtbanen, men Karlsen er opptatt av å påpeke at de to er litt ulike i spillemåten.

- Han må finne sin rolle, og det blir litt feil å sammenligne de to. Han er en veldig ballsikker type, og en spillertype vi har manglet. Han kan gå av en mann og skape overtall, så det blir gøy å se han.

Også trener Svein Maalen har stor tro på Lopez, men er litt mer nøktern i beskrivelsene enn sin spiss.

- Det er en grunn til at vi har hentet ham. Han har vært god for Levanger i flere år, men så er jo også Michael en mann av store ord, så jeg tror ikke vi skal snakke opp spillere for tidlig. Han har fortsatt kun spilt OBOS-ligafotball, og han spilte for et lag som rykket ned til 2. divisjon forrige sesong, så jeg tror vi først skal la han tilpasse og tilvende seg nivået, forteller han.

Fra jumboplass i OBOS-ligaen til Eliteserien

Lopez flyttet til Norge for fire og et halvt år siden, men snakker allerede flytende norsk etter mange år i Trondheim og Levanger.

Han forteller at han ble svært overrasket da Maalen tok kontakt for å hente ham til Ranheim. Hans Levanger-lag endte helt sist i OBOS-ligaen forrige sesong, og 24-åringen måtte derfor forberede seg på 2. divisjon.

Så slo Maalen på tråden.

- I min bok var det aldri noen mulighet å komme til Ranheim. Jeg visste jo at det kun var spillere fra Trøndelag som ble hentet dit, så derfor tenkte jeg aldri på det. Jeg ble veldig overrasket da jeg fikk en telefon fra Svein, sier Lopez.

Lopez omtaler seg selv som en ballsikker spiller, som ofrer alt for laget og er hardtarbeidende. Han vil ikke gå inn på hvor mange mål eller målgivende pasninger han ser for seg i debutsesongen.

- Jeg tenker ikke så mye på målpoeng, men heller mest på å bidra. Jeg håper å få så mye spilletid som mulig.

Maalen på sin side er opptatt av å påpeke at de i Ranheim ser på andresesongen som artig, fremfor vanskelig.

- Vi må glede oss til å spille på øverste nivå igjen. Det er der vi må legge fokuset. vi hadde en veldig god sesong i fjor, og spesielt på vårparten. Samtidig var prestasjonene som lå bak resultatene veldig gode, og vi må bygge videre på det, forteller han.

Han er positiv til spillerstallen tross tapet av de tre nevnte nøkkelspillerne fra forrige sesong.

- Fakta er at vi har en har en hel tropp med litt mer eliteserieerfaring. Så har vi mistet tre av de mest erfarne og etablerte vi hadde. Med det mistet vi litt kontinuitet og lederegenskaper. Samtidig har vi fått inn nye og spennende spillere skal bidra til å erstatte dem, forteller han.

Maalen og hans Ranheim serieåpner i Eliteserien mot Tromsø 31. mars.

Analyse av Ranheim:

Ranheim overrasket alle forrige sesong. En fantastisk vårsesong sendte laget langt opp på øvre halvdel på tabellen, og tross en noe svakere høstsesong endte laget på en svært imponerende sjuendeplass i debutsesongen på det øverste nivået.

Det var kollektivet og den tydelige spillestilen til Svein Maalen som sjarmerte Eliteserie-publikumet, men det er ikke til å komme unna at spesielt Kristoffer Løkberg og Christian Eggen Rismark spilte avgjørende roller for lagets suksess.

Nå er begge de to borte, og det er grunn til å stille spørsmålstegn ved om erstatterne er gode nok til å fylle deres sko.

Klubben vil være avhengig av å holde Michael Karlsen skadefri, og Mads Reginiussen og Eirik Valla Dønnem vil måtte ta ekstra mye ansvar på midtbanen i fraværet av Løkberg denne sesongen.

Nettavisen tror laget skal få slite mer denne sesongen, men tror Maalens mannskap berger plassen og ender på 12.-plass.

Keeper:

Som nevnt i Vikings tilfelle, er bunnlag ofte avhengig av en god keeper. Ranheim har det, for Even Barli holder et høyt nivå. 28-åringen vil få nok å henge fingrene i denne sesongen, og da passer det bra for Ranheim at han er en potensiell matchvinner som kan redde flere poeng av alene. Svært viktig spiller.

Magnus Rønnekeiv Lenes er backup, men vil få svært begrenset med spilletid.

Forsvar:

Tapet av Eggen Rismark og Witry vil merkes i Ranheim-laget.

Ivar Furu har gått opp en lang og tung vei til fast Eliteserie-spill, men får denne sesongen mye ansvar i fraværet av Rismark. Han kommer sannsynligvis til å spille i spann med Daniel Kvande i midtforsvaret, og de har også en solid burvokter bak seg i Barli.

Joachim Olufsen, som kun spilte sju kamper i Eliteserien forrige sesong, har spilt mye venstreback i oppkjøringen, men må nok se at plassen går til Aleksander Foosnæs i seriepremieren. Innleide Torbjørn Heggem vil banke på døra for en plass i midtforsvaret, og vil gi duoen Furu/Kvande konkurranse om plassen.

Midtbane:

Nevnte Mateo Lopez kan få en viktig rolle som en av indreløperne i Ranheim-laget. Uansett er det ikke til å komme unna at tapet av Løkberg svir for Maalen, som nå må få målene til å komme fra andre spillere.

Mads Reginiussen og Valla Dønnem er fortsatt i klubben, og om Mateo Lopez lever opp til forventningene som blant annet Michael Karlsen har satt, kan midtbanen likevel bli en sterk lagdel også denne sesongen. Både Reginiussen og Dønnem imponerte stort forrige sesong.

Har blant annet Magnus Stamnesfrø og Sondre Sørløkk i bakhånd om én av de tre nevnte skulle være skadet, suspendert eller slite med formen.

Angrep:

Maalen har hentet inn Ivar Sollie Rønning fra HamKam før sesongen, og har i tillegg de samme spillerne disponible i angrepsrekka fra forrige sesong.

Michael Karlsen har vært mye skadet i serieoppkjøringen, mens lagkamerat Erik Tønne, som forøvrig er Karlsen kompanjong i salgsavdelingen til klubben, sannsynligvis vil ta den ene kantplassen.

Ola Solbakken og evigunge Øyvind Storflor vil nok ha et ord med i saken om den motsatte kantposisjonen, mens Karlsen nok får konkurranse fra nevnte Rønning om plassen som midtspiss.

Trener:

I øyeblikket er det vanskelig å se hvem andre enn Svein Maalen som kunne vært hovedtrener for Ranheim. Han har klubbprinsippene innprentet i beinmargen, og hans spillefilosofi er urokkelig uansett hvem som forsvinner ut portene.

Får en tøff jobb med å følge opp sesongen han leverte med Ranheim forrige sesong, og de tre nevnte spillertapene gjør at klubben er vesentlig svekket.

En klar spillestil gjør imidlertid at erstatterne vet hva som skal til for at Ranheim-laget skal lykkes, og signeringen av Adriá Mateo Lopez er spennende.

Plusser:

+ Har en klar og tydelig grunnidé om hvordan fotballen skal spilles. Har spillere som kjenner klubben godt, og som vet hva som kreves i de ulike rollene.

+ Even Barli. Ranheim har en strålende sisteskanse, som kan komme til å sikre poeng nærmest på egenhånd.

+ En god midtbane. Mens laget kanskje ser noe svekket ut bakover i banen, er midtbanen forholdsvis godt besatt. Mads Reginiussen og Eirik Valla Dønnem imponerte forrige sesong, og nå har Lopez kommet inn som erstatter for Løkberg.

Minuser:

- Sårbare defensivt. 50 innslupne mål forrige sesong var tredje mest i hele Eliteserien, og nå er både Eggen Rismark og Witry borte. Har ikke fått inn noen erstattere som kan erstatte de to på samme måte.

- Mens Ranheim kunne slå nedenifra som en real underdog forrige sesong, vil de øvrige Eliteserie-lagene være langt mer obs på laget denne sesongen. Svein Maalen snakker om den artige andresesongen, men det er ingen tvil om at sesong nummer to også vil bli vanskelig for Karlsen & co.

- Ingen tydelige matchvinnere offensivt. Ranheim-laget er jevnt over likt besatt framover på banen kontra forrige sesong. Er det imidlertid noe man kan plukke på, er det at de ikke har spilleren som nærmest garanterer tosifret antall scoringer. Mads Reginiussen ble lagets toppscorer forrige sesong fra sin midtbaneposisjon.

Se opp for: Adriá Mateo Lopez (23)

Spanjolen har blitt godt beskrevet, men det er ikke uten grunn. Det blir knyttet store forventninger til 23-åringen som skal inn på Ranheims midtbane og fylle hullet etter at Løkberg forsvant til Bergen.

24-åringen kan fort komme til å ta nivået i Eliteserien umiddelbart, men det er også viktig å huske at han kommer fra et bunnlag i OBOS-ligaen.

Ranheim er imidlertid av avhengig av en solid midtbane, og spanske Lopez får en utakknemlig jobb med å erstatte en av Eliteseriens store overraskelser forrige sesong.

Michael Karlsen om Nettavisens tips:

- Ikke overraskende. Jeg ser de fleste tipper oss ganske langt ned, og det er bare fint for oss. Vi er en underdog som skal bite fra oss godt i år også. Vi har ikke satt oss noe resultatmål ennå, men vi vil være med å prege Eliteserien med artig angrepsfotball.

Vinterens treningskamper:

Ranheim - Östersunds FK 0-2

Ranheim - Stjørdals-Blink 4-0 (Tønne, Reginiussen, Sørløkk, Solbakken)

Ranheim - Kolstad 6-1 (Blakstad, Sørhøy 2, Lillebo 2, Lopez)

Ranheim - Kristiansund 2-3 (Rønning, Tønne)

Ranheim - Strømsgodset 0-0

Ranheim - Ventspils 1-3 (Skarsem)

Ranheim - Rosenborg 1-0 (Lopez)

Ranheim - Levanger 2-1 (Furu, Reginiussen)

Overganger:

INN:

Ivar Sollie Rønning (HamKam)

Erlend Sørhøy (Kolstad)

Adriá Mateo Lopez (Levanger)

Glenn Walker (tilbake fra Stjørdals-Blink etter lån)

Marius Augdal (tilbake fra Stjørdals-Blink etter lån)

Olaus Skarsem (lån fra Rosenborg ut sesongen)

Jørgen Olsen Øveraas (Egersund)

Fredrik Vinje (Rosenborg)

Torbjørn Heggem (lån fra til Rosenborg ut sesongen)

UT:

Andreas Klausen Helmersen (tilbake til Rosenborg etter lån)

Oskar Andreassen (Strindheim)

Kristoffer Løkberg (Brann)

Aslak Fonn Witry (Djurgården, Sverige)

Karl Morten Eek (Steinkjer)

Andreas Rye (Byåsen)

Odin Thiago Holm (Vålerenga)

Sivert Solli (lån til Stjørdals-Blink ut sesongen)

Fredrik Vinje (lån til Stjørdals-Blink ut sesongen)

Jakob Tromsdal (lån til Stjørdals-Blink ut sesongen)

Kommentarer til denne saken