HÅRETE MÅL: Per Kristian Bråtveit drømmer om å vokte buret på Old Trafford.
HÅRETE MÅL: Per Kristian Bråtveit drømmer om å vokte buret på Old Trafford. Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix

Landslagskeeperen drømmer om spill i utlandet: - Hadde ikke sagt nei til United

Den norske U21-landslagskeeperen har store ambisjoner for fremtiden.

TABELLTIPSET: 9. PLASS - HAUGESUND
(I fjor: 10.plass)

Haugesunds målvakt Per Kristian Bråtveit har de to siste sesongene virkelig fått sitt gjennombrudd i Eliteserien. Nå håper 22-åringen at han kan forbedre prestasjonene fra fjorårets sesong.

- Jeg holdt jo nullen i tolv kamper i fjor, noe som er klubbrekord. Jeg vil gjerne forbedre rekorden denne sesongen, og hjelpe laget med å komme høyere på tabellen, sier Bråtveit til Nettavisen.

Manager Eirik Horneland sa allerede i april i fjor at han gjerne selger Bråtveit om det rette budet kommer på bordet. Nå, rett før sesongstart, gjentar Haugesund-sjefen uttalelsen til Nettavisen.

- Vi har ikke mottatt noe konkret ennå, men Per Kristian har tjent oss på en god måte de siste sesongene så vi vil ikke stå i veien for han. Vi forventer at Per Kristian kommer til å utvikle seg videre, og gjøre en god sesong, sier Horneland.

Bråtveits agent, Tore Pedersen, bekrefter overfor Nettavisen at det er klubber som følger med på 22-åringen, men vil ikke kommentere konkret interesse for den unge målvakten.

Agenten utelukker dog ikke at Bråtveit, som ble hyllet som en av Eliteseriens beste målvakter i fjorårets sesong, kan bli Haugesunds neste salgsobjekt.

- Alt jeg kan si er at Bråtveit blir fulgt av flere klubber, men det er det mange andre spillere i Eliteserien som også blir. Det er ikke vits i å gå ut i avisene med slike spekulasjoner, sier Pedersen til Nettavisen.

- Haugesund har vel uttalt at de er åpne for salg, dersom det rette budet skulle tikke inn?

- Det er ingen spillere i Eliteserien som ikke er til salgs, for å si det sånn.

LANDSLAGSMÅLVAKT: Bråtveit står med åtte landskamper for det norske U21-landslaget.

Horneland legger ikke skjul på at Haugesund er en selgende klubb, og at de er åpne for å vurdere bud på enhver spiller, ikke bare Bråtveit. De har likevel bittelitt is i magen.

- Vi er ikke i en situasjon hvor vi trenger å selge, etter at vi fikk rundt 15 millioner for (Filip) Kiss og Haris Hajradinovic i sommer, sier Horneland.

- Hvilken sum er det snakk om, dersom Bråtveit skulle forlate klubben?

- Det kommer helt an på prestasjonene denne sesongen. Vi har som sagt ikke mottatt noe konkret, og det kommer helt an på markedsverdien til spilleren. Vi får se dersom det skulle komme et bud, sier Horneland.

- Hvilke andre spillere mener du vil være mest aktuelle for salg? 

- Vi har blant annet (Fredrik) Pallesen Knudsen, som er en svært interessant utviklingsspiller. Jeg har tro på at Per Kristian, men også Pallesen Knudsen, fort kan bli en del av en bruttotropp til A-landslaget, tror Horneland.

- Allerede denne sesongen?

- Det er for tidlig å si noe om. Vi får se hvordan de utvikler seg denne sesongen.

Pallesen Knudsen står med tre landskamper for det norske U21-landslaget, og har tidligere spilt for Norges U19-landslag. Bråtveit har spilt for alle de norske landslagene fra G15 og opp til U21-landslaget, hvor han for øyeblikket står med åtte kamper.

- Den vanskeligste posisjonen

Eurosports fotballkommentator Kjetil Rekdal legger ikke skjul på at det kanskje er for tidlig for Bråtveit å skulle sikte seg inn mot en fast plass i en av de store ligaene, men den tidligere Vålerenga-treneren tror det kan bli aktuelt dersom Bråtveit fortsetter utviklingen.

- Det er vanskelig å spille seg til fast plass på et lag når du er målvakt. Det er faktisk den vanskeligste posisjonen å komme inn i. Spiller man fast i Eliteserien og er 22 år er selvfølgelig utlandet en mulighet, men om det kommer til å bli en suksess vet jeg ikke, sier Rekdal til Nettavisen.

Rekdal lanserer også et klubbskifte innenfor landegrensene som et mulig alternativ for 22-åringen, hvis han «vokser ut» av Haugesund.

- Rosenborg er i en egen liga, så der kan det bli vanskelig å komme inn, men en av de andre toppklubbene kan absolutt være et godt stoppested, sier Rekdal, som sammenligner unggutten med en annen ung profil i Eliteserien.

- Bråtveit kan på mange måter sammenlignes med Odd-målvakt Sondre Rossbach. De har likheter både i alder og i spillestil, men Rossbach spiller i en toppklubb, i tillegg til å lenge ha vært fast på U21-landslaget. Derfor kan det være mulighet for at Bråtveit kan få økt oppmerksomhet og bli en bedre spiller dersom han gjør noe av det samme, tror Rekdal.

Sondre Rossbach kom til Odd fra Urædd i 2012. 22-åringen står for øyeblikket med 120 kamper i Eliteserien, og 24 kamper for det norske U21-landslaget.

TÅLMODIGHET: Kjetil Rekdal minner om at det er mange gode norske målvakter for øyeblikket.

Ga agenten klar beskjed

Under en samling med U21-landslaget i november klarte en uheldig Bråtveit å pådra seg brudd i fingeren. Dermed har det blitt en vanskelig oppkjøring.

Målvakten var imidlertid tilbake da Haugesund slo Kristiansund 1-0, og leverte sågar en svært god kamp.

Bråtveit innrømmer at skaden har vært en nedtur, men føler at han er klar til å bidra igjen nå.

- Jeg synes det har vært kjedelig, men jeg fikk beskjed om at det tar tid å lege det,og det går mye bedre nå. Nå kan ikke sesongen starte fort nok, for jeg er lei av å bare gå rundt og vente, sier Bråtveit.

Bråtveit er som sagt bare 22 år, og tar nå fatt på sin tredje sesong med fast plass i Haugesund-buret. Unggutten har høye ambisjoner, og håper Premier League-spill vil være en del av hans fotballframtid.

- Utlandet er selvfølgelig et mål, men for øyeblikket er jeg Haugesund-spiller. Jeg har sagt til agenten min at han ikke skal fortelle meg noe som helst dersom det ikke kommer noe konkret på bordet, sier Bråtveit.

LIKHETER: David De Gea og Per Kristian Bråtveit har sine likheter, både på håret og i spillestilen.

- Hvem er det som er favorittspilleren?

- Det må nok være Iker Casillas.

- Er det Real Madrid som er drømmen?

- Nei, det er nok Manchester United, men de har verdens beste keeper (David De Gea) for øyeblikket, så den drømmen går nok ikke i oppfyllelse på en stund.

- Joda, men det kan fort være han forlater klubben om et par år. Kan en Per Kristian Bråtveit da være aktuell?

- Det hadde jeg nok ikke takket nei til, sier en lattermild, men optimistisk Bråtveit.

- En av de beste i Eliteserien

Til tross for at lagets største talent blant de defensive spillerne finnes på keeperplass, kan det likevel fort bli en annen spiller som stjeler oppmerksomheten den kommende sesongen.

I forrige kamp mot Kristiansund var nemlig Saint-Étienne-eide Benjamin Karamoko på plass i Haugesunds midtforsvar. Den 22 år gamle midtstopperen leverte en meget solid kamp, og Horneland går så langt som å si at dette kan bli en av Eliteseriens beste forsvarsspillere.

- Han er veldig bra. Kommuniserer godt, er veldig sterk i duellspillet og forstår fotball godt. Får vi han, har vi fort en av Eliteseriens beste stoppere, sier Horneland om den potensielle nye signeringen.

Det defensive var aldri et stort problem for Haugesund i fjor, og med en rutinert spiller i Joakim Våge Nilsen, samt at unge talenter som Bråtveit og Fredrik Pallesen Knudsen stadig tar nye steg, forminskes neppe inntrykket av Haugesund som et av ligaens gjerrigste lag.

Offensive problemer

Det var det offensive som var et av hovedproblemene i fjor, og med viktige bidragsytere i Haris Hajradinovic og Filip Kiss ute av klubben kan det nå se verre ut foran årets sesong.

Hverken Horneland eller Bråtveit er likevel bekymret av den grunn.

- Vi lå på 4. plass da vi mistet våre to beste spillere i Hajradinovic og Kiss i fjor sommer. Det merker man selvfølgelig. Nå har vi fått inn Christian (Grindheim), som er en topp midtbanespiller i Eliteserien, og har 50 landslagskamper. Han kommer til å erstatte Kiss. I tillegg har vi to spennende utviklingsprosjekter i Torbjørn Kallevåg og Ibrahima Koné, så jeg er ikke bekymret, sier Horneland.

- Grindheim garanterte at han kom til å score ti mål, så jeg er ikke bekymret i det hele tatt, sier Bråtveit lattermildt.

Frederik Gytkjær, som forrige sesong scoret seks mål i Eliteserien, virker også å få fornyet tillit av Horneland.

- Han har scoret en del i oppkjøringen, og virker å være i god form. I tillegg scoret han vel to mål i siste serierunde, så jeg har ingen bekymringer, sier Horneland, og avviser også at det er snakk om å lete etter forsterkninger.

- Man skal aldri si aldri, men slik det ser ut nå er jeg fornøyd med den stallen jeg har.

MÅLFARLIG: Horneland håper Gytkjær kan fortsette den gode formen.

Analyse av Haugesund:

Den forrige sesongen kan beskrives som en berg og-dalbane for Haugesunds del. Til tross for varierende prestasjoner hadde Haugesund et høyt toppnivå, og to sterke 1-0-seire mot seriemester Rosenborg viste at Hornelands gutter kan stille opp mot de aller beste i norsk fotball. 

Likevel klarte Rogalands-klubben å gi bort poeng mot Viking, Sandefjord, Sogndal, Lillestrøm og Tromsø. Av de seks lagene som havnet under Haugesund på tabellen, var Aalesund det eneste laget det ble seks av seks mulige poeng mot.

Defensivt kunne Haugesund fremstå som en medaljeutfordrer. De slapp kun inn 39 mål på 30 kamper, og det var bare de fem øverste lagene som slapp inn færre mål. Problemet lå imidlertid offensivt hos de hvitkledde, og på 30 kamper ble det kun 35 mål. Kun Odd (27 mål) og tabelljumbo Viking (33 mål) hadde færre scoringer i Eliteserien. Spesielt på bortebane var det til tider tynt fremover i banen, og på de siste ni kampene på bortebane ble det fattige fem scoringer for Haugesund.

På keeperplass kommer det etter alle solemerker til å bli Per Kristian Bråtveit som vokter buret også denne sesongen. 22-åringen var blant Haugesunds beste spillere forrige sesong, og er med sin unge alder en spiller å se opp for den kommende sesongen. Unggutten er konsentrert, gjør sjelden feil, og til tross for å være beskjedne 184 centimeter høy er unggutten imponerende god til å redde langskudd.

Forsvaret leverte en god fjorårssesong, og midtstopper Vegard Skjerve var muligens Haugesunds beste spiller. Skjerve og rutinerte Tor Arne Andreassen (34) var klubbens midtstopperpar i fjor, men nå som Andreassen har lagt opp kan det være duket for en ny spiller i de bakre rekker.

Saint-Etienne-midtstopper Benjamin Karamoko skal etter planen være på vei. Den 22 år gamle midtstopperen skal ha imponert stort under treningskampene i Marbella, og ble etter 1-0-seieren mot Kristiansund beskrevet som «en spiller i toppklasse» av manager Eirik Horneland. Med Alexander Stølås og 21 år gamle Fredrik Knudsen på backene håper nok Haugesund på å levere en lignende sesong defensivt.

På midtbanen har evigunge Christian Grindheim kommet inn. 34-åringen med 54 landskamper og 425 klubbkamper var blant Vålerengas beste spillere i fjor, og Grindheims rutine kan være gull verdt dersom man ønsker mer stabile resultater. Joakim Våge Nilsen har også kommet fra Odd, og 26-åringen kommer etter alle solemerker til å bli en sentral spiller i årets Haugesund-lag. Våge Nilsen kan bekle både den defensive og sentrale midtbanerollen, i tillegg til at han ofte spiller venstreback.

I tillegg til Grindheim og Våge Nilsen, har 19 år gamle Anthony Ikedi kommet inn på midtbanen. Den 198 centimeter høye midtbanespilleren ble hentet fra Gent på permanent basis dette overgangsvinduet, etter å ha vært i klubben på utlån fra Gent halve fjorårssesongen. Med kun fire kamper fra start forrige sesong håper nok Haugesund at det blir flere minutter på Ikedi i år, som med sin fysikk og tilstedeværelse kan vise seg å bli en viktig spiller.

KVALITET PÅ MIDTEN: Bruno Leite var blant Haugesunds viktigste spillere i fjorårets sesong.

Haugesund slet med kreativiteten i fjor, og har nå hentet inn Babajide David Akintola på lån fra Midtjylland. Akintola, som i fjor spilte for Jerv, er en spiller med fart, fysikk og gode ferdigheter. Laget har mistet sin toppscorer i Liban Abdi, og håpet ligger nå i at Akintola kan skape ugagn fremover i banen. På midtbanen har Haugesund i tillegg Bruno Leite, en spiller som var blant Haugesunds beste i sin første sesong i Norges øverste divisjon. Dersom han fortsetter å ta de nødvendige stegene, kan Eliteserien fort bli en attraksjon rikere.

I angrepet har Torbjørn Kallevåg, som kan spille både som midtbanespiller og i en av de offensive rollene, og 18 år gamle Ibrahima Koné blitt hentet inn fra henholdsvis Hødd og Cercle Olympique de Bamako. Kallevåg scoret 13 mål på 23 kamper i fjorårets sesong, og selv om steget fra PostNord-ligaen kan vise seg å bli for stort, kan dette bli en interessant spiller å følge med på. 

Målene var som kjent det store problemet for Haugesund i fjorårets sesong. Med toppscorer Abdi borte, hviler nå mye av presset på Frederik Gytkjær og Shuaibu Lalle Ibrahims skuldre. Begge to leverte seks scoringer forrige sesong, på henholdsvis 24 og 29 kamper. Et målsnitt på 0,25 og 0,20 skremmer ingen forsvarsspillere, og dersom Haugesund skal ha ambisjoner i år er de to angrepsspillerne nødt til å levere fra start. Haugesund står med én seier på de fem første treningskampene, og et målsnitt på 0,8 scoringer per kamp lover ikke godt med tanke på hvor problemene lå i fjorårets sesong. 

ENGASJERT: Horneland er i likhet med resten av Haugesund-laget svært engasjert fra trenerbenken.

Nettavisen tror at Haugesund vil få en liknende sesong som i fjor. De kan klare å krige seg til resultater på ren vilje, og med hjemvendte Grindheim, i tillegg til et par interessante spillere i Gytkjær, Våge Nilsen og Bråtveit kan Haugesund overraske i enkeltkamper. Vi tror likevel mangelen på mål vil bli avgjørende i jakten på en plass på øvre halvdel, og tipper dermed Haugesund på en niende plass.

Plusser:

+ Fått på plass solide spillere i Grindheim og Våge Nilsen, i tillegg til det fysiske vidunderet Anthony Ikedi, som er spillere som kan bidra med stabilitet
+ Slapp inn lite mål i fjorårets sesong, og sett bort fra Andreassen og Abdi har de klart å beholde stammen i laget
+ Har en av Eliteseriens mest spennende målvakter i Bråtveit

Minuser:

- Har ikke klart å få inn spissen som kan levere 10-15 mål hver sesong, og mistet i tillegg toppscorer Abdi
- Slet mot de svakere lagene i fjorårets sesong, og har ikke vist tegn til bedring i oppkjøringen. Tapte blant annet mot nyopprykkede Start
- Mangelen på kreativitet i laget kan bli avgjørende for Haugesunds sesong

Se opp for:

Anthony Ikedi (19) er en spiller i sterk utvikling. Med sin enorme fysikk har han et potensiale som kan strekke seg utenfor norske landegrenser, og med tillit kan unggutten vise seg å bli meget interessant utover i sesongen. Bidrar med en tilstedeværelse på midtbanen, og kan også vise seg å bli en trussel på offensive dødballer.

Eirik Horneland om Nettavisens tips:

- Jeg tror det kommer til å bli en veldig jevn sesong, i likhet med i fjor. Forrige sesong kunne vi havnet på 6. plass, men vi tapte siste kamp og havnet på 10. plass. Jeg tror at sesongen kan bli noe lik den forrige med tanke på tabellplassering, og å satse på en plass rundt 6.-10. plass virker greit.

Overganger siden forrige sesong:

INN:
Christian Grindheim (Vålerenga)
Torbjørn Kallevåg (Hødd)
Ibrahima Koné (Cercle Olympique de Bamako)
Johnny Buduson (tilbake fra lån, Fredrikstad)
Anthony Ikedi (lån gjort permanent, Gent)
Babajide David Akintola (Midtjylland, lån)
Joakim Våge Nilsen (Odd)

UT:
Tor Arne Andreassen (lagt opp)
Eirik Vespestad Mæland (kontrakt utløpt)
Robert Kling (kontrakt utløpt)
Liban Abdi (Al-Ettifaq)
Erik Huseklepp (Åsane)
Sverre El James Bjørkkjær (Strømmen)
Johhny Buduson (lån, HamKam)

Haugesunds treningskamper:

Dynamo Kiev-Haugesund 1-1 (Kallevåg)

Haugesund-Start 1-2 (Gytkjær)

Odd-Haugesund 0-0

Haugesund-Viking 1-2 (Gytkjær)

Kristiansund-Haugesund 0-1 (Grindheim)

Haugesund-Vard Haugesund 1-2 (Babajide)

Haugesund-Åsane (04.03.2018)

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vi vil helst at du er med på diskusjonen under fullt navn, men aksepterer at det kan finnes gode grunner for å være anonym. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør