Gå til sidens hovedinnhold

Livet i skyggen av naboene: - En tittel har aldri føltes lenger unna

Etter FA-cuptrofeet i 1995 har det vært en del magre år for Everton. Til tross for mange gode sesonger, spillere og managere, har laget prestert svært ustabilt de siste årene. Det har gjort at Liverpool nå er den ledende klubben i byen.

TABELLTIPS: 8. PLASS - EVERTON

For i 2018/19 kunne de røde endelig løfte et trofé igjen, og Champions League-triumfen over Tottenham var etterlengtet. Etter to nesten-sesonger i toppen av Premier League ble det endelig sølvtøy på Klopps gutter. Det er neppe godt likt i Everton.

For i ligaen har Liverpool hatt stålkontroll på Everton de siste årene, og Everton har faktisk ikke vunnet et Merseyside-derby siden 17. oktober 2010. Forrige sesong var de imidlertid nærme, men en keepertabbe av Pickford sørget for at det første oppgjøret endte med rød jubel. Det andre endte 0-0.

- Bryr meg fint lite

Det har derfor blitt få oppturer for Everton-supporterne de siste Merseyside-derbyene. Allikevel finnes det noen høydepunkter.

- Det at Everton ikke har slått Liverpool på så mange år er så klart ikke noe moro. Når det er sagt, så har vi tatt et par fine skalper (uavgjort) mot dem de siste årene. Blant annet i vinter da Everton ble det siste laget som tok poeng fra dem i serien, slik at de gikk glipp av tittelen, sier Everton-supporter og journalist Inge Grytbak til Nettavisen.

Han følger de blåkledde tett, og har lite til overs for rivalene.

- Liverpool er bare ekkelt og fælt. At de opplever suksess er så klart ikke noe gøy, men det er heller ikke uventet slik de har forsterket og bygd. Klopp har gjort en solid jobb der - all ære. Men samtidig bryr jeg meg fint lite om hva de gjør for å være ærlig, fortsetter han med et glimt i øyet.

Grytbak innrømmer samtidig at det var tøft å se Liverpool gå til finalen i Champions League forrige sesong.

- Det var smertefullt å se de snu det mot Barcelona i vår. Nå ser jeg aldri Liverpool-kamper, altså, men fikk jo med meg hva som skjedde. De har en fæl evne til å snu og vinne slike kamper, mener han.

Les også

Tabelltipset: Youri Tielemans signerte for Leicester. Nå forklarer han hvorfor han vraket storklubben

Ikke lillebror

Og til tross for at Liverpool de siste årene har hatt godt tak på Everton, vil ikke Grytbak kalle klubben sin for lillebror helt enda.

- Lillebror? Tja. Jeg har ingen sånn følelse for å være ærlig. Det er greit at Liverpool er bedre akkurat for øyeblikket, men Everton er også en stolt klubb med historie, tradisjon og masse fans. Og kanskje spesielt i byen Liverpool, sier han, og legger til:

- Det er litt moro å le av Liverpool-fans også. Det er mye rart, smiler han.

- Er det ekstra tøft å takle motgang nå som det går såpass bra med naboklubben?

- Man er jo vant til at det er slik i Everton nå. Man lever litt på noen gode kamper. Som for eksempel hjemmeseirene mot Chelsea, Arsenal og Man Utd etter jul i 2018/19. Vi har jo gode spillere og en bra tropp, men en tittel har vel aldri føltes lengre unna enn nå, mener han.

Wikestad uenig

TV2-kommenator og Premier League-ekspert Kasper Wikestad er ikke enig i at Everton er så langt unna et trofé denne sesongen.

- De er ikke så langt unna å ha et veldig bra lag, og et «cup-run» er ikke umulig. De andre topplagene har Champions League å konsentrere seg om, og det er absolutt muligheter for at de kan ta et trofé denne sesongen, sier Wikestad til Nettavisen.

- Hvordan tror du det er å være Everton-supporter nå som Liverpool opplever så stor suksess?

- Det svinger veldig rundt Liverpool for tiden, det gjør jo det. Men Everton har på en måte levd i skyggen av Liverpool i mange år nå, sier Wikestad.

Han er også imidlertid optimistisk på vegne av klubbens fremtid.

- Med tanke på stadionplanene, de finansielle musklene, manageren og stallen, er de en av tre-fire klubber som kan utfordre topp seks. Jeg ville ikke vært så pessimistisk på Evertons fremtid, mener kommentatoren.

Om det er mulig å bryte inn i topp seks allerede denne sesongen, er vanskelig å si. Wikestad mener at laget har to tydelige mangler.

- De mangler en midtstopper og en målscorer. Selv om jeg har ekstremt stor tro på Dominic Calvert-Lewin, har han fortsatt ikke vist seg som den målscoreren laget trenger. Men knekker han den koden, vil han bli svært viktig for Everton. Det blir spennende å følge dem, sier han.

Analyse av Everton:

Overgangsaktivitet:

INN:

Jonas Lössl (Huddersfield, gratis)

Andre Gomes (Barcelona)

Fabian Delph (Manchester City)

Moise Kean (Juventus)

Jean-Phillippe Gbamin (Mainz)

UT:

Idrissa Gana Gueye (PSG)

Phil Jagielka (Sheffield United)

Jonjoe Kenny (Schalke 04, lån)

Nikola Vlasic (CSKA Moskva)

Ashley Williams (frigitt)

Harry Charsley (frigitt)

Boris Mathis (frigitt)

Mateusz Hewelt (frigitt)

Shayne Lovery (frigitt)

Jack Kiersey (Walsall)

Danny Bramall (frigitt)

Joe Hilton (frigitt)

Chris Renshaw (frigitt)

Sandro Ramirez (Real Valladolid)

Brendan Galloway (Luton Town)

Korede Adedoyin (Hamilton, lån)

Kieran Dowell (Derby)

Joao Virginia (Reading, lån)

Josh Bowler (Hull City, lån)

Keepere:

På keeperplass er Everton meget godt rustet. I spissen har de Jordan Pickford som stadig tar nye steg, og er en av ligaens aller beste keepere. I bakhånd har de Maarten Stekelenburg, og nysigneringen Jonas Lössl. Pickford sto samtlige 38 kamper i fjor, og med 14 clean sheets var Everton det fjerde beste laget i Premier League når vi ser på rent bur-statistikken. Alt tyder på at Jordan Pickford er førstevalget også i år, men treningshverdagen og konkurransen blir trolig bedre med Lössl inn i troppen.

Forsvar:

Med Phil Jagielka og Kurt Zouma ut portene på Goodison, ser det litt tynt ut på midtstopperplass for Everton. Michael Keane fikk mye spilletid sist sesong, og sammen med Zouma dannet de et solid stopperpar. Nå må imidlertid Everton finne en god makker til Keane. I troppen har de både Holgate og Yerry Mina – men er det godt nok?

På backplass ser det imidlertid bedre ut. Lucas Digne, Leighton Baines og Seamus Coleman er alle meget habile backer i Premier League. Digne var til tider klasse i fjor, og har blitt meget populær blant fansen.

Midtbane:

Her er Everton solide, men tapet av Idrissa Gueye er stort. Han har fungert som lagets N'Golo Kanté, og var svært sentral i dette Everton-laget. Med alternativer som Schneiderlin, Gomes og nysignerte Delph, har de en god dybde og flere mulige kombinasjoner sentralt på midtbanen. Gomes viste seg å være en meget god spiller da han kom på lån fra Barceloa, og å få hentet ham på permanent basis var meget viktig fra Evertons side. I tillegg har man Tom Davies og James McCarthy som kan bekle de samme plassene.

I den offensive rollen har de en klassespiller i Gylfi Sigurdsson. Han har i flere år levert solide sesonger i Premier League, og islendingen er meget viktig for dette laget. En kreativ spiller som vet å produsere målpoeng. Finner han tilbake til sitt gode gamle jeg, kan han bli avgjørende dersom Everton skal kjempe seg inn blant topp seks.

Offensivt finner vi også meget habile navn – og spillere. Richarlison, Walcott, Bernard, Mirallas og Niasse har alle mye å bidra med. Richarlison var delvis en åpenbaring da han kom inn forrige sesong, og ble brukt som både kant og spiss. Allikevel har også han vært ustabil.

Greier imidlertid Everton å holde disse i form – og skadefrie, skal man være veldig obs når Silvas menn står på motsatt banehalvdel.

Angrep:

Dette har vært Evertons svakhet. Etter at Romelu Lukaku forlot klubben har man aldri klart å erstatte han, og Everton skriker etter en som kan score målene for dem. Cenk Tosun har mye vilje, men har slitt med å prestere på det nivået som Everton-fansen forventer. Calvert-Lewin har høstet mye tillit hos Silva, men heller ikke han er den store målscoreren.

Til slutt fikk Everton landet Moise Kean, og det er knyttet store forventninger til unggutten som kommer fra Juventus. Dette er en mann som virkelig bør følges med på denne sesongen.

Manager:

Marco Silva går inn i sin andre sesong som Everton-manager og har nå fått tid på seg til å bygge opp et lag i sin stil. Han er kjent for å være godt likt blant spillerne, har en utstråling og karisma som er godt likt også av supporterne. Men tiden er snart inne for å få Everton inn i topp seks, og Silva kan være mannen til å gjøre det.

Portugiseren viste hva han kunne oppnå i Watford, og etter en ustabil sesong i fjor, avsluttet de blåkledde meget sterkt – spesielt hjemme på Goodison. Så blir det spennende å se om Silva greier å gjenskape noe av dette inn i den nye sesongen, og om han greier å overføre sin gnist og entusiasme til spillerne.

Se opp for: Ellis Simms (f. 2001)

Den høyreiste spissen har virkelig vist hva han er god for, og har bøttet inn mål for Evertons U18-lag. I sesongen 18/19 scoret han hele 32 mål på 21 kamper, og har for alvor skapt seg et navn i England. Simms beskrives som en rask spiller med enorm fysikk, og en spiss med gode egenskaper foran mål. Det er mangelvare i Everton for tiden.

Plusser:

+ Svært bred og solid midtbane

+ Marco Silva har fått tid til å bygge opp laget sitt

+ Har en svært solid keepertrio

+ Flere kreative spillere med x-faktor som kan gjøre ting på egenhånd

Minuser:

- Savner en skikkelig målgarantist

- Har ikke erstattet Kurt Zouma i bakre firer

- Har mistet Idrissa Gueye

Konklusjon:

Everton ser svært solide ut på midtbanen, og har meget god dekning både offensivt og defensivt i disse posisjonene. Bakover har man svært solide backalternativer, men på stopperplass er det usikkerhet etter at Kurt Zouma forlot klubben. Fremover i banen merker man virkelig savnet etter en skikkelig målscorer, og dersom det blir Cenk Tosun som er alternativet også i år, er man helt avhengige av at tyrkeren presterer. Med en helt maks sesong kan Everton kaste seg inn i kampen om topp seks, men vi tror det blir for tøft for de blå fra Liverpool. Derfor har vi plassert dem på 9. plass.

Treningskamper

Kariobangi Sharks -Everton 1-1 (Williams), 4-3 etter straffer

FC Sion - Everton 0-0

Monaco - Everton 0-1 (Coleman)

Wigan - Everton 0-0

Sevilla - Everton 1-0

FSV Mainz 05 - Everton 3-1 (Gibson)

Kommentarer til denne saken