HYLLES: Simen Rafn får svært hyggelig omtale av sin gamle trener. Spseielt en historie fra Halden sitter spikret i minnet.
HYLLES: Simen Rafn får svært hyggelig omtale av sin gamle trener. Spseielt en historie fra Halden sitter spikret i minnet. Foto: Egil Sande (Nettavisen)

LSK-Rafn hylles i Facebook-historie: - Slike mennesker unner jeg suksess

Lillestrøms Simen Rafn (26) er ikke den som stjeler flest overskrifter. En ukjent historie fra 2010 tyder på at han er mer opptatt av laget enn personlig heder og ære.

TABELLTIPSET:
12. PLASS - LILLESTRØM

(I fjor: 12. plass)

Da Lillestrøm skulle spille cupfinale mot Sarpsborg 3. desember i fjor, dukket det nemlig opp en spesiell anekdote fra Rafns tid som juniorspiller i Fredrikstad.

Den lyder som følger:

- Første gang jeg jublet for LSK-seier

Personen som la ut historien på Facebook, Ole Jørgen Christiansen, var den gangen assistenttrener på juniorlaget der Simen Rafn spilte.

Han har fulgt utviklingen til sin tidligere elev tett siden den gang og forteller at hendelsen fra 2010 er noe som har brent seg fast i hukommelsen.

- Den definerer på mange måter det inntrykket jeg alltid har hatt av Simen som person; en likandes person og lagspiller som ønsker sine lagkamerater alt godt. Slike mennesker er det lett å unne suksess. Cupfinalen 2017 ble derfor første gangen jeg jublet for en Lillestrøm-seier, sier Christiansen med et smil til Nettavisen.

Han mener det sier noe om mennesket og hvilke verdier som ligger plantet i kroppen til Simen Rafn.

- Det er nok ikke alle unge spillere som blir tatt opp i en A-stall som har det samme fokuset, slår han fast.

- Min oppgave er å gjøre andre bedre

Når Nettavisen spør om hovedpersonen selv husker historien fra 2010, begynner LSK-profilen å smile.

- Jeg husker jeg dro inn dit, men at jeg sang så høyt at alle hørte det, det visste jeg ikke. Men det der er kanskje noe som kjennetegner meg både som person og spiller, innrømmer Rafn til Nettavisen.

- På hvilken måte?

- Det viktigste for meg er at laget gjør det bra, og min oppgave er å gjøre dem rundt meg bedre, sier han på en måte som gjør det vanskelig å ikke tro ham.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

CUPMESTER: Lillestrøms Simen Rafn var god i finalen da LSK tok klubbens første trofé siden 2007.

Selv om han får ros for sin omtanke for andre lagkamerater, mener Rafn det fort kan bli for mye av det gode.

- Jeg har kanskje noen steg å gå på å bli enda mer egoistisk og tenke litt mer på meg selv, det kan kanskje være bra for spillet mitt. Men jeg liker i hvert fall å se på meg selv som en lagspiller, og det er hyggelig at sånne historier som det der kommer ut. Det setter jeg pris på, sier han.

- Sier aldri noe stygt om noen

Nettavisen har vært i kontakt med en av Rafns tidligere trenere. Han ønsker ikke å la seg sitere ved navn, men forteller følgende om sin tidligere spiller:

- Jeg har aldri hørt Simen si noe stygt til medspillere, motspiller, dommere eller ledere. Han var nærmest ett prakteksemplar å ha i gruppa. Han er alltid blid og hyggelig, sier en av Rafns gamletrenere.

- Han var en utrolig veloppdragen, reflektert og treningsivrig spiller som i tillegg hadde talent. Det er godt å se han har lyktes, legger han til.

Rafn, som er sønn av den tidligere FFK-spilleren Jan Rafn, mener han er oppdratt til å bry seg om andre. Familien hans i Fredrikstad har for eksempel vært kjent for å ta ekstra vare på noen av klubbens utenlandske spillere da FFK var høyere oppe i systemet.

- Jeg har foreldre som bryr seg veldig om alle andre, og da blir det jo slik at man lærer av dem, sier han.

- Hva synes du om samholdet her i LSK?

- Jeg mener det er grunnen til at vi gikk hele veien til cupfinalen og vant trofeet. Samholdet og ståpåviljen i gruppa er utrolig. Vi er en gjeng som kommer på trening hver dag og har det morsomt, man våkner opp om morgenen og gleder seg til å gå på trening. Da er det enklere å utvikle seg som fotballspiller og som lag også. Samholdet har vært en skikkelig suksessfaktor for oss, sier han.

LAGSPILLER: - Min jobb er å gjøre andre bedre, sier Simen Rafn.

- Beste spillergruppa jeg har vært i

26-åringen, som nå har bosatt seg på Kjeller i Lillestrøm, kom til LSK i starten av 2017 og merket med en gang at han ville trives i sin nye klubb.

Med kort pendlevei tilbake til Østfold stortrives Rafn både både på og utenfor banen.

- For meg var det veldig enkelt å komme hit. Det gikk to uker, så føltes det ut som de andre på laget var kamerater jeg hadde hatt i mange, mange år. En veldig inkluderende og åpen gjeng, den beste spillergruppa jeg har vært i utenfor banen, slår han fast.

Det lover godt for et Lillestrøm-lag som serieåpner borte mot Bodø/Glimt 11. mars. 

- Hva tror du om LSK i år?

- Vi vil forbedre oss fra i fjor, og føler at det er veldig mulig å ta nye steg. Vi er fornøyd med det vi fikk til i cupen, men burde vært høyere på tabellen enn 12. plassen vi endte opp med. Vi ønsker å være på øvre halvdel og gjerne være helt oppe der når det skal avgjøres, sier Rafn.

- Er dere gode nok til det?

- Spør du meg synes jeg ikke at vi skal stå noe tilbake for de andre lagene som er i toppen og kjemper. Vi har spilt jevnt med og vært bedre enn mange av de andre topplagene, så jeg føler at vi har mulighet til å være i toppen, sier han.

Simen Rafn skal i hvert fall gjøre sitt for at lagkameratene blir så gode som mulig.

Det er det lagspillere gjør.

(Tabelltipset fortsetter under)

Analyse av Lillestrøm:

Vi innrømmer det med en gang: Det er vanskelig å tippe LSK denne sesongen. Usikkerhetsmomentene er mange, og det er mulig å argumentere både for høyere og lavere plassering enn den 12. plassen vi falt ned på. Men vi tror altså at Åråsen-klubben kopierer fjorårets 12. plass og får nok en skuffende sesong.

Lillestrøm går til sesongen uten en klar førstekeeper som er vesentlig bedre enn keeper nummer to i rekka. Unge Matvei Igonen (21) og Marko Maric (22) er begge uprøvde på dette nivået, men det virker som det er Hoffenheim-utleide Maric som får tillit fra første serierunde. Han har i vinter vist at han er en god keeper, men fasiten får vi ikke før alvoret braker løs. Keeperplassen er et usikkerhetsmoment slik det ser ut nå.

Den bakre fireren i Erlandsens 4-4-2-system blir trolig bekledd av Simen Rafn, Frode Kippe, Marius Amundsen og Mats Haakenstad. Begge backene er løpsmaskiner som orker å dundre opp og ned langs hver sin side, men begge har også sine svakheter i det defensive arbeidet. Litt for ofte ser man at LSK slipper til store sjanser fordi LSK ikke er flinke nok til å plukke opp folk i boksen. Simen Kind Mikalsen er også aktuell på backplass, men er på vei tilbake etter operasjon og sykdomsperioder i vinter.

KAPTEINEN: Frode Kippe tok enda et år i LSK-drakta. Det er mange glade for på Åråsen.

Frode Kippe er etter hvert blitt både kaptein, leder og legende på Åråsen, men også Kippe blir eldre. Han har nå rukket å bli 40 år, og selv om han holdt et høyt nivå i fjor blir det spennende å se om han kan gjenskape det denne sesongen. Som andre flytter han ikke beina noe raskere med årene.

Kippe blir uansett viktig for et LSK-lag som ikke har tonnevis med rutine i resten av elleveren. Kapteinen gikk foran i cupfinalen og viste hvor utslagsgivende han kan være. Sammen med raske Amundsen danner han et midtforsvar som har såkalte komplementære ferdigheter. I bakhånd på stopperplass har LSK Kippe-kopien Stefan Antonijevic og G18-landslagskaptein Erik Tobias Sandberg. At ikke sistnevnte ble leid ut er et tegn på at han kan få litt spilletid i år, hvis ikke er det merkelig spillerutviklingsfilosofi å gi en landslagskaptein kamphverdag mot hobbyspillere på norsk nivå fire.

Midtbanefireren blir etter vinterens kamper å dømme besatt av Charles Ezeh i en uvant posisjon til venstre, Fredrik Krogstad og Matthew sentralt og Aleksander Melgalvis på høyre. Særlig Matthew hadde en glimrende sesong i fjor og bør ta nye steg denne sesongen. Spørsmålet er om LSK får beholde ham lenger enn til sommeren.

Ezeh har mange kvaliteter, noe han tidvis viste allerede i debutsesongen i fjor, men er han i sitt ess ute på siden? Det er heller tvilsomt. Erlandsens dilemma er at Fredrik Krogstad skal ha tatt så store steg i vinter at han bør dyrkes sentralt sammen med Ifeanyi Matthew som er bankers, og da må stortalentet Ezeh vike plass. Det er usikkert hvor godt det kommer til å fungere.

I bakhånd på midtbanen har LSK en meget spennende nykommer i Kristoffer Ødemarksbakken, som herjet i Obos-ligaen for Ull/Kisa forrige sesong, og Erik Brenden har det siste halvåret vist gode tegn på utvikling.

Fremover på banen ser Lillestrøm sterke ut. De har mistet gode Chigozie Udoji siden forrige sesong, og fiaskospissene Tomas Malec og Michal Skoda er borte for lengst. Det samme med Marco Tagbajumi. Men LSK har hentet inn Thomas Lehne Olsen og Gary Martin, noe som så langt virker som en stor oppgradering. Særlig Martin har vist at han har nese for mål og har nå fått en skikkelig oppkjøring under Arne Erlandsen. Det bør hjelpe for en spiss som innrømte at han hadde dårlig fysisk kapasitet forrige LSK-opphold.

LAGER STEMNING: Kanarifansen, her under cupfinalen på Ullevaal Stadion, spiller som vanlig en viktig rolle for LSK.

I tillegg har LSK enn så lenge Erling Knudtzon i troppen, og den lynhurtige spissen er viktig for Lillestrøm-laget som ofte ligger dypt og satser på kontringer. Sleng på stortalentet Moses Ebiye så ser LSK godt besatt ut på spissplass.

Problemet med Lillestrøm, særlig når de møter lag de bør slå eller dominere mot, kan det bli for statisk i angrepsspillet. Det skjedde i flere kamper forrige sesong, og særlig på Åråsen når motstanderen la seg dypt, da klarte ikke «Fugla» skape noe særlig mot etablert forsvar. Det blir ofte for enkelt å lese Lillestrøm når de skal styre kampene mot etablert forsvar.

De gangene Erlandsen våget å la laget sitt presse høyt på Åråsen, ble det ofte mye morsommere å være LSK-tilhenger, men lite tilsier at han plutselig kommer med en ny tilnærming denne sesongen.

Bakover på banen har også Lillestrøm en tendens til å slippe inn altfor enkle baklengsmål. Det har tidvis vært så mye surr foran egen boks at man kan mistenke at Arne Erlandsen er blitt enda gråere i håret enn det han var fra før.

SJEFEN: LSK-trener Arne Erlandsen kastes i været etter at LSK ble cupmestre 2017.

En annen bekymringsfaktor for LSK er bredden i stallen. Laget er sårbare for skader, i likhet med flere andre lag i Eliteserien, og det skal ikke mye til før førsteelleveren er vesentlig svekket. Denne sesongen skal de også prøve seg i Europa og får en ekstra belastning der.

Nå skal det sies at Lillestrøm ved hjelp av flinke folk som Geir Kåsene og Erik Kveen i det medisinske apparatet har unngått de helt store skadeproblemene, men dette kan så klart bli snudd på hodet denne sesongen. Flaks og uflaks spiller som kjent en rolle når det gjelder skadeproblematikk også.

Det er vanskelig å vurdere Lillestrøm i år. Alt i alt tror vi det kan bli trøblete for LSK denne sesongen og tipper gultrøyene på en 12. plass.

Plusser:

+ Har et meget godt treningsgrunnlag under Erlandsens regime.
+ I Kanarifansen har LSK blant landets beste supportergrupper.
+ Går til sesongen som regjerende cupmester, det kan gi en «boost».
+ LSK hadde ifølge Opta flest avslutninger forrige sesong. Med målfarlige spisser som Gary Martin og Thomas Lehne Olsen inn bør det scores flere mål i år.
+ Har blant landets beste midtbanspillere i Ifeanyi Mathew (21).
+ Flere spillere skryter av samholdet som nå preger spillergruppa.

Minuser:

- Har to keepere som omtrent aldri har stått i mål i Eliteserien.
- LSK hadde ifølge Opta dårligst effektivitet av samtlige lag i fjor. Må bevise at det er historie.
- Slipper tidvis inn for enkle baklengsmål.
- Sårbare for skader, liten bredde i troppen.

Se opp for: Moses Ebiye (20).

Spissen får tøff konkurranse om spilletiden i år, men den fysisk robuste nigeraneren skal ha tatt store steg siden han signerte en fireårskontrakt med LSK i august i fjor. Scoret i bøtter og spann for klubbens andrelag forrige sesong, og skal nå ha begynt å tilvenne seg norsk fotball på en måte som gjør at han kan lykkes også på toppnivå. Har meget spennende ferdigheter og kan fort bli den neste Nigeria-importen som slår ut i full blomst på Åråsen. God til å holde på ballen, tøff i dueller og har en nese for mål. Det er bare å merke seg navnet med en gang.

Arne Erlandsen om Nettavisens tips (12. plass):

- Det er samme plassering som i fjor, og vi har en intensjon om å komme høyere opp på tabellen enn det. Vi ser ikke for oss at vi skal bli nummer 12, for å si det sånn. Jeg følte vel også at vi i perioder i fjor viste at vi hadde potensial til å ligge høyere opp på tabellen. Vi får vise Nettavisen at dere tar feil, og så får vi oppsummere etter sesongen om hvem som hadde mest rett. Dere må selvsagt mene deres, og så får vi mene vårt. Vi får ikke gjort noe annet enn å vise det ute på banen. Vi får se etter sesongen hvem som var de beste ekspertene.

Vinterens treningskamper:

LSK – Florø 1-1 (Gary Martin)

LSK – Strømmen 4-0 (Moses Ebiye, Fredrik Krogstad, Erling Knudtzon, Jerome Philip)

Sogndal – LSK 1-4 (Gary Martin, Erling Knudtzon, Charles Ezeh og Bruno)

LSK – Sarpsborg 08 0-3

LSK – Molde 2-1 (Erling Knudtzon og Gary Martin)

LSK – Rubin Kazan 1-1 (Gary Martin)

Vinterens overganger:

INN:
Kristoffer Ødemarksbakken (Ullensaker/Kisa)
Gary Martin (Lokeren)
Matvei Igonen (FCI Tallinn)
Thomas Lehne Olsen (Tromsø)

UT:
Martin Falkeborn (Frej, utlån)
Jørgen Kolstad (Kongsvinger)
Marco Tagbajumi (Dundalk FC)
Chigozie Udoji (Platanias FC)
Arnold Origi (fristilt)

LES OGSÅ:

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vi vil helst at du er med på diskusjonen under fullt navn, men aksepterer at det kan finnes gode grunner for å være anonym. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør